Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: ekspert bezpośrednio po wypłacie kredytu budowlanego

Napisany przez JaneW
Cześć, kupiliśmy Dom. Nasze finansowanie budowy zostało wypłacone tydzień temu, a od poniedziałku mamy klucze do domu. Teraz otrzymaliśmy pismo od naszego banku, że rzeczoznawca TÜV skontaktuje się z nami w sprawie ekspertyzy domu. Wcześniej nie było mowy o tym, ani nie ma tego w umowie kredytowej. Kwota kredytu jest dokładnie taka sama jak cena zakupu. Wcześniej wiedzieliśmy, że zapłacimy trochę więcej za Dom, niż jest on wart. Jeśli rzeczoznawca to także ustali, czy to może stanowić dla nas problem? Czy będziemy musieli dodatkowo zabezpieczać lub czy ta wizyta jest tylko formalnością? Bardzo dziękuję za informację zwrotną. Dziękuję, Jane

Napisany przez NaTwoim13
Cześć JaneW, z uwagi na refinansowanie i przepisy z nimi związane, każdy sfinansowany Dom musi zostać raz obejrzany lub oceniony, dlatego chodzi tylko o raport z wizyty! Odbieram to, że Dom wygląda tak, jak zostało to przedstawione w wniosku, nie ma się czego obawiać, nie będzie również niczego dodatkowo oceniane czy coś w tym rodzaju. Jednak znowu dziwi mnie fakt, że konieczne jest zapytanie na forum, bo moim zdaniem należy o tym wspomnieć i zwrócić uwagę konsumentowi w trakcie doradztwa.

Napisany przez JaneW
Dziękuję za odpowiedź. Nie zostało to wspomniane w żadnym momencie, dlatego byliśmy trochę zaniepokojeni. Ale twoja odpowiedź nas uspokoiła

Napisany przez hausbauwest
Jeśli wartość zastawu nie wystarcza, bank zażąda dodatkowego zabezpieczenia. Proszę sprawdzić umowę kredytową. Po prostu dlatego, że taka praktyka istnieje, ale generalnie nie ma znaczenia, bank nie wysyła rzeczoznawcy!!!!!!

Napisany przez NaTwoim13
noelmaxim pisze: Cześć JaneW, z powodu refinansowania i związanych z tym przepisów, każdy Dom finansowany musi zostać przeglądnięty lub przyjrzany się mu, dlatego jest to po prostu raport z wizji! Przedstawiliście Dom tak, jak został przedstawiony w wniosku, nie ma się czego obawiać, nie będzie już nic dodatkowo oszacowane czy coś w tym rodzaju. Tutaj jednak znowu trochę zdziwienia, że konieczne jest zapytanie na forum, ponieważ moim zdaniem powinno to być uwzględnione w doradztwie i powinno być zwrócone uwadze konsumenta.
Hausbauwest, tu nikt nie przychodzi po prostu tak, temat został rozwiązany profesjonalnie! Jeśli obiekt nie spełnia wymagań dotyczących zabezpieczenia kredytu, bank będzie żądał dodatkowego zabezpieczenia. Proszę sprawdzić umowę kredytową w tej sprawie. Po prostu dlatego, bo tak jest zwykle robione, ale podstawowo nieistotne, bank nie wysyła rzeczoznawcy!!!!!! Całkowicie bezsensowny i nieodpowiedni post w odpowiedzi na pytanie wyjściowe! Nawet tutaj nic nie musi zostać dodatkowo zabezpieczone, ani nie zostanie określona wartość lub po prostu wysłany ktoś!

Napisany przez NaTwoim13
JaneW pisze: Cześć, kupiliśmy Dom. Nasze finansowanie budowy zostało wypłacone tydzień temu, od poniedziałku mamy klucze do domu. Teraz otrzymaliśmy pismo od banku, że ekspert TÜV skontaktuje się z nami w celu dokonania oceny domu. Wcześniej o tym nie było mowy i nie ma tego w umowie kredytowej. Suma kredytu jest dokładnie taka sama jak cena zakupu. Wiedzieliśmy wcześniej, że zapłaciliśmy za Dom trochę więcej, niż jest wart. Jeśli ekspert to ustali, czy to może powodować problemy dla nas? Czy będziemy musieli ubezpieczyć się dodatkowo, czy ta wizyta to tylko formalność? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Dzięki, Jane
Tak, to czysta formalność, tzw. raport z wizyty, nie jest ustalana żadna wartość, drogi hausbauwest!

To widzę inaczej, drogi Obeliksie. Sam TE pisze, że zapłacił więcej niż obiekt jest wart. A bank ma zgodnie z warunkami umownymi możliwość żądania dostosowania ceny, jeśli oferowany obiekt nie spełnia określonych warunków. Skoro to tylko formalność i nikogo to nie obchodzi....dlaczego instytucja finansowa nie poprosi po prostu TE o przesłanie zdjęć i zaoszczędzi kilkaset euro na rzeczoznawcy ????? Wydaje mi się, że dla pośredników zatracana jest rzeczywistość....

Napisany przez NaTwoim13
Och, Hausbauwest! Po prostu zaakceptuj to od profesjonalisty! Dlaczego spekulujesz, skoro ja to wiem na 100%??? A banka zawsze ma prawo żądać poprawek zgodnie z warunkami umownymi, jeśli obiekt nie jest zgodny z ich oczekiwaniami. Rozumiesz? Miesiąc temu zatwierdziliśmy kredyt, włącznie z wyceną obiektu, a tydzień po wypłacie nagle decydują się, że chcą ponownie oszacować wartość?? Jeśli to tylko formalność i nikogo to nie obchodzi... dlaczego bank po prostu nie poprosi o zdjęcia obiektu od klienta, zamiast wydawać setki euro na rzeczoznawcę??? Po to, aby uniknąć sytuacji, że przesłane zostaną zdjęcia sąsiedniego domu lub kolegi z banku!!! Wygląda na to, że pośrednicy stracili kontakt z rzeczywistością... Niewiarygodne, co ty piszesz - absolutnie poza kontekstem, bez sensu, ale tak właśnie robi pośrednik!! Ależ to tylko raport z wizji!! Nic więcej, dzisiaj jest to standard w każdej finansowaniu, w każdym przypadku! Hausbauwest, jeśli się nie znasz, to po prostu...

Napisany przez TimWoelke
Myślę, że jesteś na właściwym tropie ze swoim komentarzem: getroffene Hunde bellen... ;-))) Jane powinna po prostu spojrzeć do umowy...

Napisany przez NaTwoim13
TimWoelke, czego ona w ogóle tam szuka?

Napisany przez JaneW
W umowie kredytowej istnieje dodatkowa strona, na której musieliśmy wyrazić zgodę na przyjście rzeczoznawcy do domu celem wyceny nieruchomości. Ale ewentualne dalsze konsekwencje nie są nam jasne.

Napisany przez vision
Znam to tylko z tego, że recenzenci rzucą okiem na tabliczkę z nazwiskiem, przyjrzą się domowi z przodu i z tyłu. To wszystko. Nawet nie wchodzą do obiektu.

Napisany przez NaTwoim13
Chodzi o to, że 1 tydzień po wypłacie ktoś ODNOWIŁ wizytę w domu, jest na to tylko jedno wyjaśnienie, które chciałbym jeszcze raz wyjaśnić. Z dokumentacją, wyceną lub wyceną domu nie ma to absolutnie nic wspólnego, nie wolno wprowadzać młodego pożyczkobiorcy i właściciela domu w błąd, mówiąc o dodatkowym zabezpieczeniu lub sugerując, że podobno zapłacili więcej, niż jest wart i dlatego 1 tydzień po wypłacie banku coś dostrzeżono, co zostałoby ustalone podczas analizy kredytowej i bank nie zgodziłby się na udzielenie kredytu! Od lat ustawa refinansowania nakłada obowiązek oceny nieruchomości w ramach refinansowania, to tyle, nie trzeba ponownie czytać umowy kredytowej i dawać się wprowadzać w błąd, gdy ktoś wyraża swoje zdanie, nie mając pojęcia!

Napisany przez Beachlifestyle
Także ja mogę potwierdzić, na podstawie pewnych doświadczeń, że nie ma sensu się martwić. Po prostu bank chce zobaczyć dane, które zostały mu wcześniej przekazane. Faktycznie, możliwe jest, że nastąpi dodatkowe zabezpieczenie, co jest zawarte w każdej umowie i bank może tego wymagać, jeśli wartość obiektu zostanie później inaczej oceniona. Ale bardzo mało prawdopodobne jest, że do tego celu zostanie wykorzystana inspekcja przeprowadzona krótko po zakupie. Więc nie dajcie się zaniepokoić, to standardowy proces, który jest normalny!

Napisany przez JaneW
Dziękuję za wszystkie kolejne odpowiedzi. Człowiek jest wtedy naprawdę zaniepokojony. Dziś faktycznie dzwonił do nas wyznaczony rzeczoznawca, żeby ustalić termin. Zapytał, czy już mieszkamy w domu. Odpowiedziałem przecząco i powiedziałem, że właśnie remontujemy. Płytki z łazienki zostały zdjęte, wszystkie podłogi zostały zdjęte itp. W odpowiedzi powiedział, że w takim razie nie ma sensu umawiać terminu i że ponownie się skontaktuje w połowie kwietnia. Wyraźnie więc ma zamiar przyjrzeć się dokładniej.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czasami z punktu widzenia banku istnieje konieczność wykonania ekspertyzy z wymiarami, jeśli na przykład brakuje dobrych planów z wymiarami. W takim przypadku rzeczoznawca musi wejść do nieruchomości. Istnieje również możliwość wykonania krótkiej ekspertyzy, w której rzeczoznawca potwierdza bankowi, że zdjęcie nieruchomości faktycznie odzwierciedla rzeczywistość.

Napisany przez JaneW
Ok, dzięki za informację zwrotną. Teraz się zrelaksuję i zobaczę, co nas czeka w kwietniu.

Napisany przez NaTwoim13
Bankkaufmann pisze: Czasami z perspektywy banku konieczne jest stworzenie ekspertyzy z pomiarem, gdy na przykład brak jest dobrych planów z wymiarami. Wtedy rzeczoznawca musi wejść do nieruchomości. Może również zajść sytuacja, gdy wystarcza jedynie krótka ekspertyza, potwierdzająca bankowi, że zdjęcie nieruchomości faktycznie odzwierciedla rzeczywistość.
Bankkaufmann, to ma miejsce przed głosowaniem, a nie po wypłacie!

Napisany przez NaTwoim13
JaneW pisze: Ok, dzięki za odpowiedź. W takim razie się zrelaksuję i zobaczę, co nas czeka w kwietniu.
Nic specjalnego, zrób kilka zdjęć i będzie dobrze!!

Jak już było wspomniane, niektórzy pomocnicy finansowi po prostu tracą w międzyczasie związek z pieniędzmi ...... „Chciwość pożera umysł” Przecież mowa tu o kwocie sześciocyfrowej. A jeśli już sami wiecie, że obiekt jest przepłacony... No więc ja bym nie traktował tego tak lekko. A jeśli chodzi tylko o tabliczkę z nazwiskiem i gość nawet nie chce wejść do domu.... Ludzie!!!!! Dlaczego więc przesuwa termin do momentu zakończenia?????

Napisany przez NaTwoim13
Budowa domu zachodnia, jeszcze raz dla Ciebie! Mieszasz tu tematy, budzisz strach w rodzinie, która dokładnie przyjrzała się tematyce, uzyskała zgodę ze względu na swoją zdolność kredytową i warunki wyjściowe (również obiekt) i teraz cieszy się swoim nabytkiem zaledwie 1-2 miesiące. Nie masz żadnych informacji, absolutnie nic nie wiesz, nie znasz ani zdolności kredytowej, ani obiektu, ale znów wszystko potępiasz, podsycając obawy i znów obrażasz ekspertów! Jeszcze raz specjalnie dla Ciebie! Twoje stwierdzenie było całkowicie błędne, nie masz pojęcia, absolutnie żadnego. Naprawdę, żadnego! Chodzi o raport z oględzin, nie określa się wartości, a niektórzy robią również zdjęcia wewnątrz, DLA SIEBIE, SWOJEGO KONIECZNEGO RAPORTU Z OGLĘDZIN, który każdy bank zawsze, również w Twoim przypadku, musi zlecić!! Jeszcze jedna informacja! W środę przedstawiłem zgodę finansowania na cenę zakupu, w której klient mógłby zapłacić cenę zakupu z własnych środków, stopa procentowa 0,55%, użytkowanie na cele mieszkaniowe! Ale nie chciał - z uzasadnionych i zrozumiałych powodów. Podpowiedź: Bez indywidualnej wiedzy o kliencie, jego zdolności kredytowej i aktywach, a także jego motywacjach, nie możesz sobie w ogóle pozwolić na wydanie wyroku. Wszystko, co wtedy wychodzi od Ciebie, wydaje się zmyślone, spekulacyjne lub bełkotliwe, być może zestawione z wrażeniem zazdrości, nieszczęśliwego życia, niezadowolenia lub nawet zawiści, co znowu sprawia, że ​​wydajesz się godny ubolewania! Przynajmniej tutaj nie wiesz nic o TE, kompletnie brakuje Ci zrozumienia tego, co jest konieczne!

To, że OP dokładnie zapoznał się z treścią swojej umowy, wątpię. Nie ma to również nic wspólnego z lękiem, zazdrością czy zawiścią, gdy ostrzega się niewiedzącego o rzeczywistości i surowości banków. Kiedyś był taki powiedzenie: W pogodę bank chętnie da Ci parasol... ale gdy zacznie padać deszcz, zabierze go z powrotem. Miłego weekendu!!!!

Napisany przez NaTwoim13
BudowaDomówZachodnich, jestem teraz w tej branży od około 25 lat, miałem przyjemność asystować niezliczonym konsumentom w ich życiowej inwestycji i nigdy, przenigdy nie spotkałem się z koniecznością dodatkowego zabezpieczenia po 10 latach lub nawet krótszym okresie, a gdyby takowa sytuacja miałaby miejsce, z całą stanowczością mogę powiedzieć, żaden z moich klientów nie straciłby swojego domu z tego powodu, żaden! Co ty tam zawsze próbujesz powiedzieć, pokazać lub jakie lęki wywołać, nie mam pojęcia, dla mnie to jest zupełnie inna rzeczywistość, obca i nieistniejąca! Chciałbym tylko dodatkowo wspomnieć, że chodziło tutaj o zupełnie coś innego, mianowicie o to, że nie masz absolutnie pojęcia, na czym polega ten termin wizyty, że to po prostu zwykła wizyta i dlaczego jest ona zawsze konieczna. Co jednak nie jest dopuszczalne, to fakt, że z twojej niewiedzy, twojego braku wiedzy, konsumenci zaczynają się martwić, są zdezorientowani i źle poinformowani!! To nie do przyjęcia, należy to zatrzymać, sprostować i wyjaśnić!

Napisany przez StGe1973
JaneW, to naprawdę dziwne, co niektórzy ludzie tu piszą. Naprawdę istnieją rzeczoznawcy z wyceną wartości w umowie kredytowej. Ale zawsze dzieje się to PRZED podpisaniem umowy kredytowej. Mamy 1 obiekt, gdzie to dotychczas zawsze miało miejsce, jest to bardzo obszerne. Trwa kilka godzin, wcześniej uzgadniane są także terminy z najemcami, aby rzeczoznawca mógł wejść do mieszkań itp. PO zawarciu umowy kredytowej chodzi tylko o sprawdzenie, czy (powiem w najbardziej uproszczony sposób) nieruchomość jest tam, gdzie powinna być, i czy nie ma konstrukcji drewnianej z tkaninowym dachem. To po prostu zabezpieczenie dla banku, aby nie stał się ofiarą oszustwa. Zatem jeśli podano, że nieruchomość ma konstrukcję murowaną, a tak naprawdę jest to jakaś atrapa, w większości przypadków wystarczy rzeczoznawcy obejście domu, żeby sprawdzić, czy informacje podane przez was na temat nieruchomości (konstrukcja, przedłożone plany z powierzchnią mieszkalną itp.) są zgodne z rzeczywistością czy nie. Więc krótko mówiąc: jeśli wypełniliście poprawnie wniosek kredytowy i dostarczyliście wszystkie dokumenty, nie ma potrzeby martwić się o nic. To tak, jakbyście (zamiast banku) kupili złoto i potem sprawdzili przez rzeczoznawcę, czy to na pewno złoto. Jeśli to złoto, to wszystko jest w porządku. Jeśli nie jest to złoto, to jest problem.

StGe1973 pisze: Jeśli to jest złoto, to wszystko jest w porządku. Jeśli to nie jest złoto, to jest problem.
I dokładnie tutaj leży problem / lub może leżeć... Autor tematu pisze już w # 1 następujące: Wcześniej wiedzieliśmy, że zapłacimy trochę więcej za Dom, niż jest wart. A jeśli okazuje się, że istnieją istotne wady, które różnią się od opisu w aplikacji kredytowej, to zdecydowanie jest problem!!!! Byłoby również dobrze wiedzieć, czy koszty dodatkowe związane z zakupem były pokrywane samodzielnie, czy też wkładano 10 - 20% wkładu własnego, albo czy to wszystko jest finansowane całkowicie... 110% plus koszty kuchni, podłóg i tapet... Początkowa spłata 1% przy umowie o pracę na czas określony.

Napisany przez NaTwoim13
Budujemy domy!! To naprawdę ostatni raz dla ciebie! Bank wycenia obiekt przed udzieleniem zgody albo zleca ekspertyzę powierzchniową, aby określić wartość przed udzieleniem zgody. Trzecią opcją jest odmowa z powodu zbyt dużej kwoty kredytu liniowego i/lub niezgodności wartości w odniesieniu do wnioskowanych środków kredytowych! Jeśli bank zatwierdza kredyt, musi następnie dokładnie obejrzeć obiekt w ramach refinansowania, do czego również zostaje zatrudnione biuro ekspertyz. Wartość nie jest już określana, StGe1973 bardzo dobrze to wytłumaczył! Co znowu mnie dziwi, zawsze chcesz być taki mądry, zawsze wiesz tak wiele (szczególnie o mnie i moich klientach), ale ujawniasz się w sposób niezgrabny, że nie potrafisz połaczyć 1 i 1. Czy nie wstyd ci za to? Może i jest ci to na rękę, ale czy nie szkoda ci na to czasu, zwłaszcza że tutaj nikomu, naprawdę nikomu nie pomagasz i zamiast tego zaczynasz siać strach, niepokój wśród ludzi i pośrednio atakujesz także mnie? Co ci się w życiu przydarzyło? Istnieje tyle forów samopomocowych, dlaczego nie piszesz tam i pozwolisz sobie pomóc? Czy naprawdę wierzysz, że jakikolwiek bank w Niemczech udziela kredytu, wypłaca środki, a następnie natychmiast wycenia nieruchomość? To wszystko w ciągu niecałych 2 miesięcy? Skąd takie podejście? Mówisz o korekcie (czego ja w ponad 25 latach pracy nie doświadczyłem), więc nie o wyłaniającym się oszustwie, które - gdybyś o tym myślał - można by zaznaczyć, aby autor mógł ocenić swoją sytuację, dlaczego jednak ta korekta miałaby nastąpić nawet niecały miesiąc po wypłacie?? Rozumiem, gdy ostrzega się konsumentów przed tym ryzykiem (co w praktyce nigdy nie miało miejsca u mnie), ale wywołanie takiego niesprawiedliwego niepokoju, zbędne zastraszanie konsumenta, gdy chodzi o normalny proces realizacji, sugeruje, że nie masz zielonego pojęcia o logicznych procesach finansowania i nie masz żadnej legitymacji do oceniania mojej pracy (finansowania wraz z kosztami dodatkowymi, kuchnią, meblami itp. przy umowie czasowej), ani też nie zależy ci na pomocy konsumentów, ale po prostu z niezadowolonego i zgorzkniałego życia szukasz kłopotów i chcesz się kłócić, aby było ci lepiej! Nie musi tak być, jeśli potrzebujesz pomocy, możesz ją znaleźć w inny sposób, wtedy także będę dla ciebie dostępny

Napisany przez NaTwoim13
hausbauwest pisze: I okazuje się, że występują istotne wady, które odbiegają od opisu w wniosku kredytowym, to zdecydowanie problem!!!!
Opowiedz mi, co się wtedy dzieje, albo co musi się wydarzyć, żeby coś się stało? A jeśli tak myślisz, dlaczego nie opisujesz tego w ten sposób, aby pytający mógł lepiej to ocenić? Nigdy nie miałem do czynienia z takim postępowaniem, nigdy i uwierz mi, kilka finansowań byłem świadkiem i Twoje bełkotanie i bełkot przyjmowane byłyby jako zepsute finansowanie!! Byłoby także dobrze wiedzieć, czy koszty poboczne zakupu były pokrywane samodzielnie i czy wkład własny wynosi 10 - 20 %, czy to finansowanie dla Obeliksa.... 110 % plus koszty za kuchnię, podłogę i tapety... Początkowa spłata 1% przy umowie o pracę na czas określony Tak, także taka sytuacja i taki rodzaj konfiguracji/sytuacji wyjściowej można sfinansować, można to przedstawić i już towarzyszyłem takim procesom, jeśli taki był zamiar pytającego. Po pierwsze, bank przyjrzy się dokładnie, sprawdzi z ostrym piórem, po drugie nie ty decydujesz, ale bank, i po trzecie nikt nie jest w stanie lepiej ocenić indywidualnej sytuacji niż osoba, która podejmuje to przedsięwzięcie! No cóż, że przecież nie znasz w ogóle indywidualnych kwestii finansowych i ludzkich, mieliśmy to już za często, ale jedno powiedziane: Twoimi uogólnionymi osądami nikomu nie pomagasz i uwierz mi, nie przekonujesz nikogo, kogo należałoby odradzić, bo jak chcesz przekonać kogoś, skoro nie znasz żadnych indywidualnych faktów, a ta osoba również to wie!!! Mój chłopaku, to nie działa w ten sposób, działa inaczej i jeśli działa, to zatacza koło

Napisany przez StGe1973
budowa domu, w umowie kredytowej nie opisuje się usterek, dzieje się to w opinii wartościowej, zwanej inwestycyjnym zaniedbaniem. Możliwe dodatkowe zabezpieczenie, o którym wspominasz jako ryzyku, również nigdy nie miało miejsca, a robię to już od kilku lat. To są jednak absolutne przypadki specjalne, a banki naturalnie się przed nimi zabezpieczają. Przykładowym przypadkiem mogłoby być np. gwałtowne (absolutnie utopijne) spadek cen nieruchomości o 50% lub odkrycie późniejsze, że ziemia jest zanieczyszczona toksynami. W każdym razie, jeśli wartość nieruchomości gwałtownie spada z powodu nieprzewidywalnych okoliczności i nie wystarcza już jako zabezpieczenie dla kredytu. Być może istnieją inne możliwe przyczyny ekstremalnej utraty wartości nieruchomości, ale zawsze będą to wyjątkowo skrajne przypadki. W normalnych okolicznościach to ryzyko nie istnieje.

Napisany przez NaTwoim13
Granica jest jednak płynna, pokazując, o co w tym wszystkim chodzi, lub gdzie zupełnie nie można zrozumieć budownictwa mieszkaniowego! Od zawsze ceny nieruchomości rosły, potrafiły czasem gwałtownie spaść, aby potem wzrosnąć nieproporcjonalnie. Można to rzetelnie śledzić, statystyki potwierdzają to, można to również uzasadnić w sposób rzetelny. Jednakże, biorąc pod uwagę okres ostatnich 20 lat, zwłaszcza ostatnie 5 lat - ten okres z gwałtownym wzrostem cen nieruchomości o takiej skali wystąpił już 6-7 razy od 1920 roku - trzeba się zastanowić, dlaczego w ogóle podjęto tę dyskusję, jakim celem to służy i jakiej logice to odpowiada. W ciągu ostatnich 5 lat banki zabezpieczyły się przez wzrost cen nieruchomości w swoim portfelu finansowym, zabezpieczenia o takiej skali, które pozwalają ustalić lub zaakceptować pewien udział blankietowy w niektórych sytuacjach. Nigdy dotąd nie potwierdziły się obawy o gwałtowne spadki cen nieruchomości (lub przecenę cen nieruchomości), lub też nie potwierdziły się w retrospekcji! Na koniec, wszyscy eksperci gospodarczy, Federalny Urząd Statystyczny, banki, agencje ratingowe z ich zarządzaniem ryzykiem, a także ekonomiści czy Federalny Urząd Nadzoru Finansowego, nie widzą bańki nieruchomościowej (mówię teraz tylko o sektorze domów jednorodzinnych i mieszkań) - słuchając uważnie, nawet nie zaczynają tego widzieć, biorąc pod uwagę, że nie ma czegoś takiego jak THE i THAT, i wszystko jest indywidualne, szczególnie z punktu widzenia lokalizacji, regionów i landów w Niemczech. Dla mnie kompletnie niezrozumiałe jest to, co ma na celu zakłócenie tematu ryzyka ponownego zabezpieczenia kredytów, finansowania w wysokości 110% lub zbyt wysokiego rynku nieruchomości, absolutnie nie jest to dla mnie zrozumiałe, a do tego to decydują banki, co finansują, oraz konsumenci, gdzie widzą ryzyko i czy istnieje ono w ogóle (ogólnie rzecz biorąc) oraz jak sobie poradzą z nim w razie konieczności lub jak mogą je naprawić!!

Napisany przez bruno68
Podczas budowy domu, tego nie można zaakceptować! Ustawodawca to zmienił po wprowadzeniu zgody § 34 i GewO 2016, zmieniono również warunki ramowe. Zostały zmienione również warunki prawne! Zobacz tylko BGB od § 488 do 514, obok tego dla wierzycieli w KWG (ustawa o instytucjach kredytowych) Ustalono warunki, na jakich udzielane są kredyty dłużnikom! Tam również ustawowo określono wizytę niezależnego specjalisty od wyceny nieruchomości! Obowiązująco określone w obu wspomnianych tekstach (BGB i KWG)! Więc klient, który staje się dłużnikiem poprzez kredyt, ma zatem kilka różnych dróg z różnymi warunkami Ścieżka a) Klient udaje się bezpośrednio do wierzyciela! W ten sposób oczywiście rezygnuje z istotnych praw! Klient rezygnuje z istotnego ułatwienia dowodowego, m.in. rezygnuje z przyznawanego przez sąd obciążenia odwracalności dowodowej! To nie pośrednik musi udowodnić swoją niewinność, lecz klient musi przedstawić szkodę w sposób zgodny z prawem, czyli udowodnić ją w sposób dający się zweryfikować! Jeśli nie zdoła tego zrobić, to jego próba z reguły kończy się niepowodzeniem przed sądem! Jeśli zalicza się nawet częściowe sukcesy jako porażki, wskaźnik sukcesu tendencjonalnie spada do 0%. Jeśli klient zawarłby umowę kredytową poprzez pośrednika, to pośrednik także musiałby ponieść odpowiedzialność za to haftunkowo wobec klienta! Pośrednik musiałby udowodnić swoją niewinność, czego nie jest w stanie zrobić! Ponieważ standardowe klauzule w odpowiednich zezwoleniach na pośrednictwo celowo i nieodwołalnie wpędzają każdego pośrednika w pułapkę odpowiedzialności pomiędzy wierzycielem a klientem! Co oczywiście służy raczej dla dobra danego wierzyciela! Ponieważ wierzyciel może cofnąć się z odpowiedzialności! Nawet jeśli klient pozywa skutecznie wierzyciela i wygrywa! W ramach odpowiedzialności wewnętrznej między wierzycielem a pośrednikiem, droga do uwolnienia wierzyciela od szkody finansowej przez przerzucenie tych kosztów na pośrednika! Jako uczciwy pośrednik nie powinieneś pośredniczyć sprzedaży online, jest to zastrzeżone tylko dla klientów, którzy akceptują ryzyko niepowodzenia! bruno68

Napisany przez NaTwoim13
Bruno68, komplementuję, wreszcie ponownie kompletny, spójny i przede wszystkim merytoryczny post!

Napisany przez kub0185
Czy jesteś pewien, że nie jest to zawarte w twojej umowie? Skąd bank ma wiedzieć, jaki jest stan Twojego domu? Dziwi mnie, że bank przeprowadza inspekcję dopiero po wypłacie. Uważam to za nieodpowiedzialne.

Napisany przez NaTwoim13
kub0185 pisze: Czy jesteś pewien, że nie jest to zawarte w twojej umowie? Skąd inaczej bank ma wiedzieć, w jakim stanie jest twój Dom? Dziwi mnie, że bank przeprowadza oględziny dopiero po wypłacie. Uważam to za niedbałość.
Czy mógłbyś przeczytać moje posty? Wszystko tam jest uzasadnione, jest napisane, dlaczego, dlaczego coś jest takie, jakie jest. Co do tego, co miałoby być w umowie dotyczącej oględzin, albo co miałoby być tam istotne? Żaden bank nie ma prawa wejść na moją własność bez nakazu rewizyjnego, nawet organy ścigania, a nawet po aresztowaniu lub w toku licytacji przymusowej muszę zapewnić dostęp, a niejednokrotnie jest on odmawiany. Przy standardowym ubieganiu się o finansowanie - chociaż tutaj to nie ma znaczenia, bo kredyt został przyznany i wypłacony - zainteresowany lub właściciel/sprzedawca może odmówić tego dostępu, ale w takim przypadku może nie otrzymać zgody. W fazie, w której znajduje się OP (po przyznaniu i wypłaceniu kredytu), można to nadal odmówić, na przykład inspekcji wnętrza (która nie zawsze jest konieczna podczas przeglądów w trakcie refinansowania), ale wówczas bank może zerwać umowę (co raczej się nie zdarzy, raczej zwykle zrezygnuje się z inspekcji wnętrza), tylko po co mi to, skoro zerwanie umowy nie spowoduje, że bank czy rzeczoznawca dostaną dostęp do domu, a ja będę miał kłopoty ????

@kub0185 faktycznie często zdarza się, że banki chcą także dokonać wewnętrznej inspekcji, ponieważ na przykład plany rzutów nie zawierają dokładnych wymiarów. Osoby ekspertów, których bank wynajmuje, często są osobami, które zmieniły zawód i chodzą po domu z tabletem, dokonując pomiarów i fotografując kilka pomieszczeń. Jednakże nie ma konieczności na siłę wpuszczać nikogo do nieruchomości. Jeśli powiesz bankowi, że nie chcesz, aby wyznaczono eksperta do inspekcji nieruchomości, może to spowodować opóźnienie w procesie oceny wartości przez bank.

Napisany przez NaTwoim13
??? Bez bemaasowanych podstawowych planów nie ma zgody, bez zgody nie ma raportu z wizji!! Bankowiec, nie chodzi tutaj o wycenę ani o niezbędne do tego dokumenty, te zostały sporządzone, chodzi o raport z wizji!! To, że tego nie rozumieją, niewiarygodne.

Dla mnie chodzi o ustalenie wartości i ogólnie piszę, niekoniecznie odnosząc się do konkretnego przypadku. I twoja arogancka opinia mnie nie obchodzi. Pewnie czujesz się świetnie wczesnym niedzielnym rankiem, panie Buhmann, gdy wciskasz innym użytkownikom forum coś za pomocą klawiatury. A wiesz co? Pozwalam ci się bawić swoim ego. Ja oraz kilka innych osób wyrażamy tutaj nasze opinie na różne tematy, i każdy administrator może mnie zablokować w dowolnej chwili, to mnie nie obchodzi. Mam dość roboty i nie muszę tutaj, na forum, jak ty, obłudnie łakomym okiem patrzeć na finansowanie DSL. Wypowiadam się niezbyt regularnie na tematy, które mnie interesują, a to, że już znowu robi ci to kłopot, obrzydza mnie. Jesteś na mojej liście ignorowanych i byłem ciekaw tylko, co napisałeś o 8 rano w niedzielę. Często wyrażam neutralnie moje zdanie na różne tematy i często nie czytam każdego bezsensownego posta, również od ciebie. Zastanawiam się po prostu, co ja tutaj w ogóle robię, skoro tylko się na ciebie denerwuję. Do tego właśnie służy mi napisanie mojej opinii o tobie i zatem życzę ci pięknej niedzieli. I jeśli teraz zostanę zablokowany, to mnie to nie obchodzi.

Napisany przez NaTwoim13
Bankowiec, nie widzę powodu, aby opisywać jakikolwiek proces po tym, gdy OP miał konkretne pytanie, które go niepokoiło, a ja - bez dwóch zdań - fachowo odpowiedziałem na nie w taki sposób, żeby nie musiał się martwić, przynajmniej w zasadzie! Możesz pisać, co chcesz, to nie problem, ale upewnij się, że jeśli coś jest nieprawidłowe lub nieprawidłowe, poprawię to i wyrażę zdziwienie, gdy ty jako rzekomy specjalista znowu po tym, jak poświęciłem wiele czasu na uzasadnienie tego, podnosisz problem! Nie piszesz tylko sporadycznie, ale również z mojego punktu widzenia czytasz posty tylko sporadycznie i nie zadajesz sobie trudu, aby zrozumieć, o co dokładnie chodzi. Bardzo mi przykro i uważam to za bardzo powierzchowne! Co do pragnienia - twoje insynuacje to twoja bezradność, ponieważ źle odbierasz - jestem bardzo chętny, aby pomóc konsumentom i osobom szukającym pomocy, aby rozwiązać trudne przypadki, problemy i opóźnione wysiłki w imię pomocy i uspokojenia. Zamiast walić w ten negatywny nurt, moim zdaniem jako specjalista powinieneś raczej zauważyć, jak znowu miałem rację i pomogłem OP, bo przecież właśnie o to powinno chodzić!

Napisany przez finanzierung
Również bankowiec zauważył Twoje śliskie Chodź, chodź, chodź do jedynego prawdziwego dobrego profesjonalisty.......... To ciągłe podświadome Zapytaj mnie, Użytkowniku, proszę, zapytaj mnie........ (bo naprawdę potrzebuję tych pieniędzy) jest tutaj w forum dawno już nie do zniesienia.

Napisany przez NaTwoim13
finanzierung pisze: Bankerka również zauważył Twój śliski slogan Chodź, chodź, chodź do jedynego, prawdziwego, dobrego profesjonalisty.......... To ciągłe podświadome Zapytaj mnie, użytkowniku, chodź, zapytaj mnie proszę proszę........ (bo pilnie potrzebuję pieniędzy) jest tutaj w forum od dawna nieznośne.
Finansowanie!!!! Nie muszę się w ogóle oferować, wszystko dzieje się samo! Dlaczego nie pozwolisz, by zdecydowali o tym konsumenci i poszukujący pomocy! Jaki masz zlecenie? Obiecuję ci, że go nie spełnisz! To denerwujące i niebawem przestanie, ponieważ nie tylko mnie to denerwuje, irytuje także poszukujących pomocy i konsumentów, a o nich właśnie chodzi!!!

Napisany przez TimWoelke
...to, co napisała JaneW następnego dnia...

Napisany przez NaTwoim13
JaneW pisze: W umowie kredytowej jest osobna strona, na której musieliśmy się zgodzić na to, że ekspert może przyjść do domu w celu wyceny nieruchomości. Ale ewentualne dalsze konsekwencje nie są dla nas jasne.
Co takiego? Tim Wölke, co to - jeśli o to chodzi - ma wspólnego z podstawową tematyką? To jest standardowe postanowienie we wszystkich umowach, w każdej i mimo to nikt nie przychodzi do domu, jeśli nie chce, co oczywiście może mieć konsekwencje, także bardzo zbędnie podkreśliłem, dlaczego w ogóle to wyszło na jaw i co ma to wszystko wspólnego z właściwą tematyką, czyli niepewnością konsumenta/TE? Ponieważ odpowiedzi na obawy nie były precyzyjne i fachowe, również dlatego, że brakuje wiedzy fachowej. Ponowne zabezpieczenie, pomiar, targowanie, panika/strach, cokolwiek, chodziło o wszystko, Dom był praktycznie znowu na wyciągnięcie ręki, chociaż rodzina jeszcze nawet nie poprzestawiała mebli, konieczne było sporządzenie ekspertyzy, słuchanie, skandal/strach, cóż ja wiem, zbędne rzeczy, choć bardzo się starałem przedstawić fakty na stole. Nawet jeśli kiedyś byłby zlecany pomiar w ramach wymaganego raportu z wizji lokalnej (prawie niemożliwe), to można byłoby uspokoić TE odnośnie jego pytania, ponieważ to nie wpłynie na decyzję kredytową, o ile nie złożył się fałszywe dokumenty, a w ogóle to nie byłoby wcześniej decyzji finansowej bez wymiarów w rysunku czy kalkulacji powierzchni mieszkalnej!!!! Jasna odpowiedź, przy wpisie #3 sprawa była jasna, a przy wpisie #2 wyjaśniono, o co chodzi, TE również uspokojony i zadowolony, a potem??? To mogę zrozumieć przy budowie domu i finansowaniu, to się zdarza, ale gdy bankowiec jako rzekomy ekspert znowu to porusza, to wariuję tutaj, zaczynam wątpić we wszystko!! Zwłaszcza, nawet Bruno69 w swoim wpisie #30 (a wtedy mieliśmy już 30, szaleństwo) zdał małą maturę, 2 użytkowników, dla których fachowa wiedza jest ważna, zrozumieli i potwierdzili procedurę, a potem???

Napisany przez bruno68
Już trochę dziwne, że rzeczoznawca przychodzi dopiero po wypłacie! To można by już raczej interpretować jako najbardziej przywiązywająca pożyczka! Ponieważ nie będziesz mógł się już bronić! Jeśli dojdzie do zmiany stopnia obciążenia, podpiszesz nową zmienioną stopę procentową! W przeciwnym razie otrzymasz natychmiastowe wypowiedzenie pożyczki! Choć miałbyś wtedy 2 miesiące na znalezienie nowej pożyczki, ale z zniszczoną wyceną wartości i zniszczoną historią kredytową jest to naprawdę ciężkie zadanie! bruno68

Napisany przez NaTwoim13
?????? Bruno???? Arghhhhh..... NIE ZOSTANIE OKREŚLONA ŻADNA WARTOŚĆ!! WARTOŚĆ ZOSTAŁA JUŻ OKREŚLONA!! TO ZAWSZE JEST RAPORT INSPEKCYJNY DO PRZEPROWADZENIA!! Po prostu nie mogę w to uwierzyć, niewiarygodne! A teraz zaczyna jeszcze od rozliczenia?!?!?!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata