Re: Finansowanie budowy w Berlinie zrealizowane - Schufa podniosła stopy procentowe
Napisany przez berline -
- czw mar 05, 2020 10:15 am
Witaj,
wszystkim razem, zarejestrowałem się tutaj nowy, ponieważ tutaj już zostało rozwiązanych kilka podobnych przypadków.
Znaleźliśmy bardzo ładną nieruchomość i chcielibyśmy ją nabyć, zarezerwowaliśmy ją również kosztem.
Otrzymujemy doradztwo od DR Klein, ale nie jestem do końca przekonany, ponieważ bardziej polega to na wpisywaniu danych niż na faktycznej ocenie modeli finansowania.
Informacje o domu:
14085 Berlin
Dom jednorodzinny
Nowe budownictwo - KFW
Całkowita powierzchnia 192 mkw
Działka ok. 480 mkw
Cena 799.900,-- euro
O nas:
Oboje mamy stałe umowy o pracę
Dochód gospodarstwa domowego 7.100 netto plus premia (18.000 - 30.000 EUR rocznie przy wypłacie co 2 miesiące) mojego (męża)
Aktualny czynsz wynosi 2020 euro (zostanie zlikwidowany przy zakupie)
Wkład własny, który chcemy wnosić, to 100.000 - 120.000 EUR (dostępne około 160.000)
Teraz wyzwanie w obecnej fazie.
Wykres w Schufie z maja 2017 roku został oznaczony jako zakończony, a został wniesiony w 2011 roku.
Ta sprawa jest teraz bardzo uciążliwa. Niestety bardzo trudno to wyjaśnić. Kwestia ta dotyczyła mojego starego adresu, a poczta tam została zatrzymana lub na początku 2017 roku odkryłem ten wpis w mojej Schufie i od razu go opłaciłem. Wtedy było jeszcze otwartych 259 euro.
Do tego momentu nie wiedziałem o żądaniu zapłaty ani o tytule.
Nie ma innych wpisów oprócz dostawcy prądu, mojego telefonu komórkowego i mojego bieżącego kredytu samochodowego (20.000 EUR)
Wynik bazowy wynosi 92,06% i wynik branżowy (żądany) dla banków to G
Zapytanie o warunki w ING (0,81 nominalne na 10 lat + KFW 120.000) zostało odrzucone, więc doradca zmienił na alternatywę. Deutsche Bank z wyższymi oprocentowaniem (1,11% + 0,75% KFW stopa mieszana 1,06%) Jest to oczywiście znacznie więcej niż w ING.
Wczoraj rozmawiałem również z moim bankiem domowym (Commerzbank), którzy teraz chcą sprawdzić tę sprawę i doradzić mi, czy będzie to możliwe z nimi lub ich bankami partnerskimi.
Jakie są doświadczenia ekspertów tutaj?
Niestety mogę trzymać Dom tylko do 10.04.2020 (+ maksymalnie tydzień) rezerwację i nie mogę jej zatrzymać do końca maja...
Czy będziemy musieli ponieść znaczne dodatkowe koszty?
Jednocześnie napisałem również do Schufy, z wnioskiem o indywidualną ocenę. (Wiem, małe szanse na powodzenie)
Dzięki Wam!