Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Opinia przed zatwierdzeniem finansowania przez DSL Bank.

Napisany przez Helva
Cześć, na początku tygodnia wysłaliśmy wniosek o pożyczkę do DSL za pośrednictwem naszego pośrednika, gdy wynik scoringowy był zielony. Dwa dni później w portalu można było zobaczyć, że zamówiono opinię. Ekspert już się do nas dzwonił i zapowiedział wizytę na przyszły tydzień. Moje pytanie do wszystkich, którym też to się przytrafiło. Czy istnieje duże prawdopodobieństwo, że umowa zostanie zawarta lub bank nam ją zatwierdzi? Jakie są wasze doświadczenia? Czy to ostatni krok banku z ekspertyzą?

Napisany przez NaTwoim13
Nie można tego tak powiedzieć, fakt jest taki, że biegły w dziedzinie wyceny stołów nie był w stanie potwierdzić wymaganej wartości, o ile kredyt wynosi mniej niż 400 000 euro, dlatego zlecono mu wykonanie ekspertyzy. Dobry i doświadczony pośrednik wstępnie wycenia nieruchomość, bardziej doświadczony pośrednik, tj. znający się na banku DSL, może oszacować, na co to będzie wyglądało. Przypadki związane z bankiem DSL były tu w przeszłości kilkakrotnie omawiane, również miałem okazję pomóc w niektórych przypadkach związanych z bankiem DSL lub zaproponować szybką alternatywę, ponieważ dużo czasu marnowano na ćwiczenia!

Napisany przez Helva
Dziękuję ?. Darum geht es um pożyczkę powyżej 400 000. Dlatego też koniecznie musi być rzeczoznawca, tak to zrozumiałem. Czy wiedzą Państwo, ile czasu jest potrzebne po ocenie rzeczoznawcy, aby otrzymać decyzję o akceptacji lub odrzuceniu?

Napisany przez NaTwoim13
Helva pisze: Dziękuję . Więc pożyczka wynosi ponad 400 000 zł. Dlatego rzeczoznawca musi przyjść, tak to zrozumiałem. Czy wiedzą Państwo, ile czasu trzeba po wizycie rzeczoznawcy, aby otrzymać decyzję pozytywną lub negatywną?
Tak, powyżej 400 000 euro rzeczoznawca jest niezbędny. Nie jestem w stanie tego ustalić i dziwi mnie to, ponieważ zawsze od Banku DSL Berlin natychmiast dostaję informację o biurze rzeczoznawcy i proszę moich klientów, aby samodzielnie zorganizowali spotkanie, czyli aby skontaktowali się z rzeczoznawcą. Niedawno 2 klienci z forum otrzymali termin w ciągu 2 dni, a opinie były wprowadzone do systemu Banku DSL w ciągu 5 lub 6 dni, uzyskanie decyzji może zatem nastąpić w ciągu tygodnia, Berlin potrzebuje tylko 2 dni robocze na opinię. Klient lokalny zorganizował przyjazd rzeczoznawcy na pojutrze i potrzebował tylko 2 dni na dokonanie opinii. Zawsze zależy od tego, czy rzeczoznawcy / biura rzeczoznawcze współpracują. Warunkiem szybkiego przetwarzania lub oceny jest to, że jako klient mogę samodzielnie i natychmiast skontaktować się z rzeczoznawcą. Skoro już się do Państwa zgłosił, to mają już ustalony termin, ile czasu będzie trzeba czekać na opinię, tego oczywiście nie da się przewidzieć w sposób ogólny. Faktem jest, że po upływie 11 dni opinia musi zostać wprowadzona do Banku DSL, taki warunek stawiany jest rzeczoznawcom w ramach zlecenia.

Napisany przez Helva
Już teraz dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety ekspert wcześniej nie miał czasu, więc dopiero w przyszłym tygodniu. Miejmy nadzieję, że nie potrwa to zbyt długo, zanim zostanie zrobione. To męczące oczekiwanie. Czy wiesz, czy może pojawić się jakaś trudność związana z zdolnością kredytową? Czy zlecenie eksperta już prawie załatwiło ten temat? Wiem, że te pytania irytują, ale i tak muszę je zadać hihi. Po prostu boimy się, że otrzymamy odmowę. Byłoby to bardzo smutne dla nas. Mamy nadzieję, że ekspertyza będzie dobrym znakiem.

Napisany przez NaTwoim13
Helva pisze: Dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety, rzeczoznawca nie miał wcześniej czasu, więc dopiero w przyszłym tygodniu. Mam nadzieję, że nie potrwa to zbyt długo, zanim zostanie przygotowane. To stresujące oczekiwanie. Czy wiesz, czy mogą wystąpić trudności z zdolnością kredytową? Czy zlecenie rzeczoznawcy jest już praktycznie zakończone? Wiem, że te pytania są irytujące, ale muszę je zadać hihi. Po prostu boimy się, że otrzymamy odmowę. Byłoby to bardzo smutne dla nas. Mamy nadzieję, że ekspertyza będzie dobrym znakiem.
Nie, to w ogóle nie irytuje, po to jest to forum, wszystko w porządku. Zazwyczaj zdolność kredytowa jest wstępnie sprawdzana, jednak potrzebna jest wartość wskaźnika narastającego obciążenia, ponieważ wpływa on na wewnętrzną ocenę kredytową banku DSL, lub jest jej częścią składową. Ryzyko odrzucenia zawsze istnieje, ale nie mogę tego ocenić, ponieważ nie znam sytuacji wyjściowej ani nie mam dostępu do indywidualnych danych. Jeśli użyto niewiele środków własnych i wskaźnik narastającego obciążenia jest wysoki, wówczas ryzyko jest oczywiście większe, ponieważ zwłaszcza w przypadku banku DSL ocena wstępna jest bardzo wiarygodna, więc problemy występują zwykle tylko z wycenami nieruchomości. Zazwyczaj zalecam moim klientom, aby w przypadku, gdy oceniam krytyczne wartości nieruchomości za pomocą Sprengnetter i VDP w Europace (zawsze przeprowadzam obie wyceny!), zawsze składali równoległe wnioski, aby w razie odrzucenia nie stracić czasu na drugi wniosek. Jeśli oba zostaną zatwierdzone, konsument wybiera najlepszą ofertę i ją akceptuje, lub cofa zgodę dla banku DSL (proces składania wniosku i proces oferty/zatwierdzenia, DSL Bank jako jedno z nielicznych banków przeprowadza proces oferty). Zawsze wydaje mi się bardzo smutne, gdy konsumenci są tak zdezorientowani, ponieważ zdaje się, że nie mają żadnych informacji dotyczących wyceny nieruchomości i możliwości uzyskania pozytywnej odpowiedzi.

Napisany przez NaTwoim13
finanzierung pisze: Jakie pytania mogą być uciążliwe, gdy jesteś blisko kolejnego oszustwa znalezionego na forum, które możesz przeprowadzić???
Finanzierung, jesteś takim podłym chwastem, że szkoda gadać! Jak można być tak złośliwym, myśleć tak źle i uważać konsumentów za głupich? Jesteś ostatnią osobą, która ciągle tylko szkodzi, która dba tylko o mnie, a zupełnie nie martwi się o konsumentów! Naprawdę na tym zależy? Tak? Dlaczego nie pomagasz inicjatorowi wątku i poszukującym pomocy??? Skoro i tak mnie nie zdobędziesz, tylko ja Ciebie, czy to konieczne?

Napisany przez Helva
@noelmaxim, tak, zgadza się, jesteśmy zaniepokojeni. Jednak nie przez naszego obecnego pośrednika, ale raczej z tego powodu, że zaufaliśmy dużemu pośrednikowi finansowemu i niestety dostaliśmy w kość. Niestety, praktycznie nie mamy już czasu, co samo w sobie jest bardzo stresujące. Mamy nadzieję, że teraz wszystko się uda z decyzją. O ile mi wiadomo, zostało to już sprawdzone przez Sprengnetter i było w porządku. Doradca finansowy mówi nam, że widzi dobre szanse. Pomimo tego, jesteśmy zniechęceni i chcemy teraz po prostu się uspokoić i podjąć decyzję. Najlepiej teraz natychmiast :-). Myślę, że wielu tutaj może to zrozumieć ?

Napisany przez NaTwoim13
Helva pisze: @noelmaxim, tak, zgadza się, jesteśmy zaniepokojeni. Ale nie z powodu naszego obecnego pośrednika, lecz raczej dlatego, że zaufaliśmy dużej firmie pośrednictwa finansowego i niestety doznaliśmy porażki. Mamy niemalże żadnego czasu i to jest bardzo stresujące. Mamy nadzieję, że teraz wszystko się uda z decyzją. O ile mi wiadomo, sprawdzono to już przez Sprengnetter i było w porządku. doradca finansowy mówi nam, że widzi dobre szanse. Mimo to jesteśmy zranieni i chcielibyśmy teraz po prostu się uspokoić i mieć decyzję. Najlepiej natychmiast :-). Myślę, że wielu tutaj może to zrozumieć 
Większość to zrozumie, na pewno, i na pewno im nie pomagają wpisy na temat finansowania, kiedy chodzi o uspokojenie się! Zazwyczaj wszystko idzie dobrze, ale zwłaszcza, gdy na rynku finansowania działa wielu pośredników (niestety są tu też czarne owce), podczas gdy agenci nieruchomości mają 10 kupców na jedno mieszkanie, należy bardzo delikatnie i rozważnie podejść do swojej sytuacji i tematu, ponieważ na końcu Dom może okazać się dla kogoś nieosiągalny. Pogardliwe komentarze na temat finansowania nikomu tu nie pomogą! Postępujemy tak, jak mi napisałeś

Napisany przez bruno68
Do Helvy, pytanie dlaczego przychodzi ekspert? Bardzo prosto: dla swojego własnego dobra! Aby nie płacić nadmiernej ceny! Ponieważ ani wierzyciel, ani pośrednik nie mają ani nie mogą mieć żadnych korzyści z tego, jeśli popadniesz w bankructwo z powodu nadmiernego zadłużenia! Ustawodawca wymaga niezależnej wyceny nieruchomości! Punkt! W tym celu należy uwzględnić m.in. stan obiektu, lokalizację, obciążenia, połączenia komunikacyjne, ceny gruntów,... Czyli wszystko, co ma wpływ na wartość obiektu! Dla mnie istotne jest pytanie: Dlaczego ekspert nie przychodzi przed zaciągnięciem kredytu? Czyżby to nie mogło zostać uznane na ich niekorzyść? Ponieważ są państwo odpowiedzialni za przestrzeganie swoich warunków prawnych. Jak mówi się ładnie: Jeśli później odwołasz się do czegoś, na co sam zrzekłeś się, może to zostać przeciwko tobie użyte! Zobaczymy, co wyniknie z negocjacji, zakładam, że oprocentowanie będzie raczej wynosić wyższą wartość, jeśli wartość obiektu nie jest równa wartości rynkowej. Jedynie 2 osoby mogą zostać zaangażowane, czyli państwo jako kupujący lub pośrednik, który zaangażował się z tymi wierzycielami! Ponieważ naruszenie prawa leży po ich stronie, jeśli nie było/ nie ma pośrednika! Dodatkowo możliwe jest, że bez wyjaśnienia eksperta żadne dalsze płatności nie mogłyby zostać wykonane. Znam to z budowy własnego domu, gdzie płatności są wykonywane etapami, co skutkuje płatnymi terminami kontroli przeprowadzanymi przez ekspertów! Chociaż wierzyciele płacą za to, nie powinniśmy sądzić, że są oni aniołami. W końcu to państwo zawsze zwracacie koszty eksperta w ramach odsetek! Poza tym nie ma konieczności określania warunków umowy kredytowej, ponieważ wiedza ta o wizycie eksperta od wartościowania jest uznawana za powszechną! Od czterech lat powinno być publicznie znane, że ustawa to nakazuje! Jeśli ktoś szuka własnego finansowania, zawsze powinien być na czasie! Znaczy to być zgodnym z warunkami ustawowymi, potrafić komunikować się w języku fachowym z wierzycielami, oraz właściwie się z nimi identyfikować. Jeśli nie potrafisz tego zrobić, powinieneś zrezygnować z finansowania i przed podjęciem decyzji zasięgnąć porady specjalisty. Albo po konsultacji, jeśli jest zadowolony, natychmiast ustalić finansowanie! Konsekwencje złączonego finansowania w końcu zawsze płacicie państwo, a nie ktoś inny. Bruno68

Napisany przez NaTwoim13
?????? Bruno???? Arghhhhh.....

Napisany przez Helva
@bruno68 Dziękuję za szczegółowy tekst. Jednak całkowicie minąłeś się z moim pytaniem. Chciałem jedynie wiedzieć, czy wysłanie rzeczoznawcy przez bank (dotyczącego nieruchomości) jest dobrym znakiem na decyzję finansową. Nic więcej i nic mniej. Pozdrowienia i miłego wieczoru!

Napisany przez Smirnoff1983
noelmaxim pisze: Tak, od kwoty 400 000 euro rzeczoznawca jest niezbędny.
Mam pytanie dotyczące zrozumienia. Czy chodzi o kredyt w wysokości 400 000 €, czy też o to, że gdy suma wartości działki i nowego budynku przekracza 400 000 €? (np. działka 150 000€ + nowy budynek 300 000 = 450 000€ - wkład własny 150 000€ = 300 000€ suma kredytu). Czy w takim przypadku musi przyjść rzeczoznawca, mimo że suma kredytu wynosi jedynie 300 000€, ale wartość wynosi 450 000€.

Napisany przez NaTwoim13
pisze: Mam pytanie dotyczące zrozumienia. Czy chodzi o kredyt w wysokości 400 000€, czy dopiero wtedy, gdy wartość działki + nowej budowy przekracza 400.000€? (np. działka 150.000€ + nowa budowa 300.000 = 450.000€ - 150.000€ kapitał własny = 300.000€ suma kredytu). Czy mimo że suma kredytu wynosi tylko 300.000€, ale wartość wynosi 450.000€, konieczne jest zamówienie opinii rzeczoznawcy?
Nowa budowa, o ile jeszcze nie zaplanowana i nie przedstawiona bankowi, nie jest istotna, istotnym jest tylko obiekt do sfinansowania, i jeśli suma pożyczki wynosi poniżej 400.000 euro, nie trzeba obowiązkowo zamawiać opinii rzeczoznawcy (wykonuje się ją tylko w przypadku, gdy wartość stołu nie spełnia wymaganego warunku, jeśli suma jest poniżej 400.00 €).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata