Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wohn-Riester + niezamężna + dziecko + finansowanie uzupełniające

Napisany przez chri1
Cześć wszystkim, Mam 2-3 pytania dotyczące Wohnriester. Obecnie mam umowę Wohnriester z około 20 000 euro na koncie i mieszkam z moją dziewczyną w jej domu. Wkrótce spodziewamy się naszego pierwszego dziecka, a zasiłek rodzinny miałby być wypłacany na mnie, aby móc otrzymać dopłatę mieszkaniową do Wohnriester. Za około 2 lata będziemy musieli podjąć decyzję o finansowaniu dalszym tego domu i chciałbym skorzystać wtedy z mojego Wohnriester. Obecnie Dom należy do mojej dziewczyny, nie jestem w żadnym rejestrze jako właściciel/współwłaściciel. Czy istnieje możliwość skorzystania z zaoszczędzonych środków na moim koncie Wohn-Riester i nie stracić dodatkowych dopłat? Co mi zalecacie?

Napisany przez 2utopus
Zalecam sprawdzenie, czy zrozumiałeś/aś koncepcję spłaty kredytu hipotecznego Riester, oraz obliczenie, jak duże jest twoje konto wsparcia mieszkaniowego i jakie dodatkowe opodatkowanie za fikcyjną rentę Riester w wieku emerytalnym na ciebie czeka, oraz czy zdajesz sobie sprawę, co oznacza Riesterowalizacja nieruchomości - czy już to wszystko wiesz? - Dodatkowo powinieneś wiedzieć, jak duże jest ogólne wsparcie dla twojego Riester i czy rekompensuje to te wady dla ciebie osobiście.

Napisany przez chri1
Zasada jest dla mnie jasna. Chodzi mi tylko o to, czy mogę wypłacić obecny kapitał, nawet jeśli nie jestem właścicielem nieruchomości...ale partnerem dziecka. Temat dotacji/opodatkowania emerytury itp. jest mi znany.

Napisany przez 2utopus
Jeśli dobrze to rozumiem: https://www.zfa.deutsche-rentenversi...ohnRiester.pdf trzeba posiadać co najmniej udziały współwłasności - w przeciwnym razie po prostu zapytaj ZFA.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata