Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy jest sensowne oszczędzać na konto depozytowe na cele średnioterminowe?

Napisany przez felixsch
Cześć drogie forum finansowe, Jestem tutaj nowy i mam od razu jedno lub dwa pytania, które mnie interesują: 1) Obecnie mam portfel papierów wartościowych, do którego regularnie wpłacam środki, oraz oczywiście rachunki oszczędnościowe. Jak to wygląda w przypadku oszczędzania na średnioterminowe cele? Planuję wykupić mieszkanie na własność za kilka lat i zastanawiam się, co jest bardziej sensowne: oszczędzać wymagany kapitał własny na rachunku oszczędnościowym czy w portfelu papierów wartościowych? 2) Jak ogólnie wyglądają wypłaty z portfela papierów wartościowych? Ile mogę teoretycznie wypłacić zanim zaszkodzę moim zyskom? Portfel został założony z zamiarem długoterminowego budowania majątku. Będę bardzo wdzięczny za rady! Felix

Napisany przez Birgit
W przypadku papierów wartościowych możesz sprzedać tyle udziałów, ile chcesz. Jednak jeśli akurat kursy są niskie w momencie, gdy potrzebujesz pieniędzy, może się okazać, że nie będziesz mieć wystarczająco dużo środków.

Napisany przez 2utopus
Mogę wpłacić bezpośrednio na konto? Czy kupujesz odpowiednie papiery wartościowe? Czy lepiej zainwestować w lokatę czy papiery wartościowe, to musisz sam zdecydować - zależy to od twoich założeń i zmiennych - ile oprocentowania otrzymujesz na lokatach? Ile pieniędzy do tej pory zaoszczędziłeś, kiedy chcesz kupić nieruchomość i w jakie papiery inwestujesz? (obligacje/akcje, itp.) Ile pieniędzy chcesz zainwestować w nieruchomość - czy inne zmienne środowiskowe się zgadzają? (dochód/punkty w biurze informacji kredytowej/wiek, itp.) Jak wypłata może zaszkodzić twojemu zyskowi? Masz na myśli opodatkowanie? Czy może inwestujesz w fundusz zamknięty? - W ogólności najlepszy zwrot można uzyskać inwestując ponownie zyski (odsetki składane...).

Napisany przez felixsch
Dziękuję za odpowiedzi! @Birgit: dzięki tobie. Chodziło mi o określony procent (czy to było 4%?!), który rzekomo można maksymalnie sprzedać z papierów wartościowych w ciągu roku... Oczywiście zdaję sobie sprawę, że teoretycznie można sprzedać wszystko w dowolnym momencie. @upotus: przepraszam za niefortunny sposób wyrażenia się, przez wpłacanie miałem na myśli comiesięczne plany oszczędzania na ETFy. Mam też kilka akcji na rachunku. Na moim głównym rachunku firmowym (w ING) nie ma zbyt wielkich oprocentowań, oczywiście. Obecnie służy mi raczej jako bezpieczne miejsce na parkowanie awaryjnego funduszu. A może kilka słów o sobie, mam dwadzieścia kilka lat, jestem freelancerem i obecnie mogę zaoszczędzić pewną kwotę. Obecnie miesięcznie odkładam około 1200 euro na rachunek firmowy i 550 euro jako plany oszczędnościowe w ETFy. Obecnie mam na rachunku około 25 000 euro (wpłacone, oczywiście jest obecnie na minusie...) oraz 10 000 euro na rachunkach firmowych jako fundusz awaryjny. Chciałbym w zasadzie kupić mieszkanie w ciągu najbliższych dwóch, trzech lat, powinno to być możliwe przy równym tempie oszczędzania. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że przy stosunkowo niewielkim kapitale własnym nie dostanę ogromnego mieszkania, myślę raczej o stosunkowo tanim mieszkaniu jednopokojowym

Napisany przez Birgit
To oznacza 4%: oznacza to, że przy długoterminowej inwestycji (budowanie zabezpieczenia emerytalnego), można wypłacić 4% rocznie na emeryturze, nie zjadając kapitału. Ponieważ nie wiadomo, jak długo się żyje, a pieniądze powinny wystarczyć do końca życia. Wyobraź sobie, że inwestujesz swoje pieniądze na giełdzie, a w momencie, kiedy chcesz kupić mieszkanie, ceny akcji spadają, jak teraz. Jeśli chcesz kupić mieszkanie za 2-3 lata, pozostaje tylko lokata.

Napisany przez 2titan1981
felixsch pisze: Może krótko o mnie, mam po dwudziestce, jestem freelancerem i obecnie mogę odłożyć dość sporo pieniędzy. Obecnie miesięcznie odkładam około 1200 euro na konto oszczędnościowe i 550 euro na plany oszczędnościowe w fundusze ETF. W moim portfelu mam około 25 000 euro (wpłaconych, oczywiście obecnie na minusie...) i 10 000 euro na kontach oszczędnościowych jako awaryjna gotówka. Chciałbym kupić mieszkanie w ciągu najbliższych dwóch, trzech lat, co powinno być możliwe przy moim obecnym tempie oszczędzania. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że z relatywnie niewielkim kapitałem własnym nie dostanę wielkiego mieszkania, myślę raczej o stosunkowo tanim mieszkaniu jednopokojowym.
Dzięki swoim obecnym oszczędnościom będziesz mógł zgromadzić 63 000 euro w ciągu 3 lat. Oczywiście po odjęciu inflacji. Dzięki temu będziesz miał zapewne wystarczająco dużo kapitału własnego, by otrzymać korzystne warunki kredytowe na resztę kwoty potrzebnej na zakup mieszkania. Jako freelancer będziesz musiał udokumentować uporządkowane finanse przez kilka lat, aby uzyskać kredyt. Dlatego polecam ulokowanie części środków na kontach oszczędnościowych i lokatach terminowych maksymalnie do czasu zakupu mieszkania. Jednak radziłbym nie kupować tylko jednopokojowego mieszkania, ale co najmniej dwupokojowego, a nawet trzypokojowego, ponieważ takie nieruchomości można również szybciej sprzedać. Chyba że mieszkasz w mieście studenckim, wtedy można później wynająć takie mieszkanie.

Napisany przez 2utopus
Na koncie oszczędnościowym ING obecnie oprocentowanie wynosi 0,001% - co oznacza, że przy kwocie 10 000€ to tylko 0,10€ (10 centów) rocznie. (Jeśli uwzględnimy inflację na poziomie 2%, oznacza to utratę siły nabywczej w wysokości 200€ rocznie. Oczywiście ceny nieruchomości mogą rosnąć szybciej.) W przypadku funduszy ETF istotne jest, jakiego rodzaju ETF jest to - czy to ETF z obligacjami, nieruchomościami, akcjami czy surowcami... Zazwyczaj jednak horyzont inwestycyjny wynosi ponad 2-3 lata - na giełdach możemy doświadczyć wzlotów i upadków - krótkoterminowe inwestycje mogą przynieść straty. (Nawet jeśli teraz wydaje się, że jest to dobry moment do wejścia, kursy mogą dalej spaść...)

Napisany przez felixsch
utopus pisze: Na koncie oszczędnościowym w ING obecnie oprocentowanie wynosi 0,001% - oznacza to, że przy kwocie 10 000 € wynosi ono 0,10€ (10 centów) rocznie. (Stojąc w obliczu inflacji na poziomie 2%, traci się rocznie 200€ siły nabywczej. Oczywiście, nieruchomości mogą mieć wyższe wzrosty cen.) W przypadku ETFów ważne jest, jakiego rodzaju ETFy to są - obligacji/ nieruchomości/ akcji/ surowców ... typowy horyzont inwestycyjny tutaj zazwyczaj wynosi ponad 2-3 lata - a na giełdach może być wzloty i upadki - inwestowanie krótkoterminowe może zakończyć się niepowodzeniem. (Nawet jeśli wejście teraz wydaje się tanie, może pójść jeszcze bardziej w dół ...)
Dziękujemy za Wasze odpowiedzi! Masz jakieś inne zalecenia w zakresie inwestycji? Czy mógłbyś nawet zasugerować zainwestowanie pewnej kwoty w P2P, na przykład w go and grow? Moje ETFy są dość szeroko rozproszone ... obecnie regularnie inwestuję w MSCI World EOC, MSCI USA EOC, GLOB TITAN 50, MSCI ACWI i 600 FO & B.U.

Napisany przez 2titan1981
Ponieważ oprocentowanie jest bardzo niskie, Tagesgeld-Hopping już się prawie nie opłaca. Niemniej jednak nie należy marnować pieniędzy. Założyłem konto oszczędnościowe, na potrzeby finansowe w ciągu 24 godzin, w DKB oraz na potrzeby finansowe na więcej niż 3 dni robocze banku znajdującego się w północnej Europie i posiadającego dobrą ochronę depozytów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata