Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak sprzedać fundusz MIG?

Napisany przez Monzafahrer
Cześć wszystkim, Właśnie się zarejestrowałem i cieszę się na aktywną wymianę doświadczeń. Mam fundusz MIG 12 z comiesięczną ratą oszczędzania. Obecnie jest on wypełniony trochę ponad 50%. Do tej pory miał całkiem dobry wskaźnik dywidendy. Teraz chciałbym go jednak sprzedać, ponieważ w niedalekiej przyszłości planuję zakup nieruchomości. Moje pytanie brzmi: Jak i gdzie można sprzedać taki fundusz? Jak wygląda proces sprzedaży? Zauważyłem, że na forum oferowane są fundusze MIG, ale jak jest z bezpieczeństwem? Co sądzicie o platformach internetowych dla funduszy? Dziękuję! Pozdrowienia, Monzafahrer

Napisany przez brainy
Znam tylko platformę zweitmarkt.de dla tych szarych inwestycji kapitałowych.

Napisany przez bruno68
Hej kierowco Monza, tutaj jednak złapaliście twardy orzech! Wydaje wam się, że macie plan oszczędnościowy, ale tak naprawdę nie jest to plan oszczędnościowy, lecz umowa kredytowa, której spłata może wynosić nawet do 100%! Abyście zrozumieli, obiekt finansowania został sfinansowany z zamknięcia funduszu z kwoty subskrypcji! Ponieważ nie mogliście wpłacić całej kwoty subskrypcji, został zaciągnięty kredyt na całą kwotę subskrypcji, którą teraz muszą odłożyć na później! Inwestycja w kapitał podwyższony o ryzyko oznacza Kto Poza tym, oznacza to dalej: Informacje dla inwestorów z dnia 02.2020 Beteiligung an der Temedica GmbH MIG Verwaltungs AG w swoim funkcjonowaniu jako zewnętrzna spółka zarządzająca kapitałem (KVG) dla MIG GmbH & Co. Fonds 2 KG (MIG Fonds 2), MIG GmbH & Co. Fonds 8 KG (MIG Fonds 8), MIG GmbH & Co. Fonds 10 KG (MIG Fonds 10) i MIG GmbH & Co. Fonds 12, zamknięta inwestycyjna spółka komandytowa (MIG Fonds 12), ogłasza, że dnia 10.01.2020 została zawarta umowa o udziale w Temedica GmbH z siedzibą w Monachium, wpisanej do rejestru handlowego Sądu Rejonowego w Monachium pod numerem HRB 227049 (dalej zwanej również Spółką). Statutowym przedmiotem działalności spółki zależnej jest rozwój, działalność i dystrybucja platform internetowych, portali internetowych i aplikacji mobilnych z zakresu opieki zdrowotnej i promocji zdrowia oraz oferowanych przez nie usług przetwarzania danych. MIG Fonds 2, MIG Fonds 8, MIG Fonds 10 i MIG Fonds 12 zobowiązały się zgodnie z umową o udziale i umową spółki z dnia 10.01.2020 do objęcia nowo utworzonych udziałów w Nennwert po € 1,00 w Temedica GmbH w sposób następujący: MIG Fonds 2 łącznie 576 nowych udziałów, MIG Fonds 8 łącznie 2.306 nowych udziałów, MIG Fonds 10 łącznie 5.762 nowych udziałów oraz MIG Fonds 12 łącznie 2.881 nowych udziałów. Cena nabycia za nowo utworzone udziały w związku z podwyżką kapitału zakładowego Spółki wynosi € 347,09 za udział. Z tego € 1,00 za udział przypada na wartość nominalną nabytych nowo utworzonych udziałów. Pozostała cena nabycia w wysokości € 346,09 za udział ma być udostępniona Spółce w trzech transzach do dnia 31.10.2021 w zależności od osiągnięcia uzgodnionych kamieni milowych poprzez dopłatę do kapitału rezerwowego zgodnie z § 272 ust. 2 nr 4 HGB. Po podwyższeniu kapitału zakładowego Spółki wyniesie € 88.265,00. Wspomniane spółki funduszy będą zatem po zrealizowaniu transakcji uczestniczyć w zwiększonym kapitale zakładowym Spółki w następujący sposób: MIG Fonds 2 z udziałem około 0,65%, MIG Fonds 8 z udziałem około 2,61%, MIG Fonds 10 z udziałem około 6,53% oraz MIG Fonds 12 z udziałem około 3,26%. W rundzie finansowania uczestniczą obok już zaangażowanych inwestorów także MIG GmbH & Co. Fonds 16, zamknięta inwestycyjna spółka komandytowa, Pullach i. Isartal, w której MIG Verwaltungs AG również działa jako zewnętrzna spółka zarządzająca kapitałem (KVG), a także Santo Venture Capital GmbH, Holzkirchen i Salvia GmbH, Holzkirchen. Prezes MIG Verwaltungs AG Pod odpowiedzią Brainy może się zdarzyć, że ani Państwo, ani Brainy nie jesteście właściwie poinformowani. Istnieje drugorzędny rynek, ale to może odpadać, ponieważ zobowiązanie (kwota subskrypcji) nie zostało jeszcze uregulowane! Z powodów przyszłej zdolności kredytowej powinni Państwo uregulować to zobowiązanie możliwie najszybciej, ponieważ przy wniosku kredytowym (ze względu na uzgodniony obowiązek spełnienia) to rzekomo saldo uważane jest raczej jako saldo kredytowe! Pamiętajcie o tym: Jesteście dłużnikiem zobowiązań i pozostaniecie nim aż do ich realizacji, nawet jeśli teraz możecie to sprzedać! Nie będziecie mieli szans w sądzie na wyjście z umowy, ponieważ podpisaliście ten produkt przed wprowadzeniem zatwierdzenia §34 f Abs. 3 GewO! I dotychczas nie ma całkowitej straty! Zauważ: Przyłączenie się powoduje obowiązek lojalności umownej, a) Pełna wpłata kwoty subskrypcji i b) Utrzymanie pełnego terminu obowiązywania! Nie oszukujcie się, a teraz wyjść? Tylko obecnie ze stratami do całkowitej straty! bruno68

Napisany przez Marc2512
Monzafahrer pisze: Witajcie, właśnie się zarejestrowałem i cieszę się na żywe dyskusje. Mam fundusz MIG 12 z comiesięczną stawką oszczędzania. Aktualnie wypełniony w ponad 50%. Dotychczas przyzwoita stopa dywidendy. Chciałbym go jednak sprzedać, ponieważ w niedalekiej przyszłości planowany jest zakup nieruchomości. Moje pytanie: Jak i gdzie można sprzedać taki fundusz? Jak odbywa się sprzedaż? Zauważyłem, że tutaj na forum oferowane są fundusze MIG, ale jak to wygląda z bezpieczeństwem? Co sądzicie o giełdach funduszy w internecie? Dziękuję! Pozdrowienia Monzafahrer
Pytanie: Jak udało ci się nabyć ten produkt? Kto to polecił / zalecił?

Skąd masz informacje o udziale w Temedica nie wiem, takiej informacji nie dostałem. Fundusz uczestniczy w kilku firmach tego rodzaju. Aktualnie wygląda to tak: Jeśli nie będzie inaczej, spłacę cały fundusz i go sprzedam...

Właśnie sprawdziłem rynek wtórny i widzę tam również notowanie funduszu MIG 12. Co oznaczają procenty przy ofertach? Czy są to po prostu wskaźniki sprzedaży? Czyli na przykład 70% sumy subskrypcji? Niestety nie znalazłem informacji na temat funduszy, które nie zostały jeszcze w całości opłacone.

Napisany przez bruno68
Cześć kierowco Monzy, nie oszukuj siebie! Wygląda na to, że nie przeczytaliście instrukcji! Dołączam ją tutaj! 2.3.3. Ryzyka zwrotu inwestycji Zwrot inwestycji w trakcie trwania spółki funduszu nie jest przewidziany w umowie spółki w przypadku prawidłowego wykonania udziału. Zwrot inwestycji jest jednak możliwy, gdy inwestor nie lub tylko częściowo lub opóźniony wypełnia swoje zobowiązania na rzecz spółki, w tym opakowanie. W takim przypadku inwestycja może zostać wycofana po upomnieniu i wyznaczeniu dodatkowego terminu. Dotknięty inwestor musi zapłacić spółce odszkodowanie zgodnie z postanowieniami umowy spółki za niewykonanie. Odszkodowanie dla spółki może skutkować tym, że inwestor nie otrzyma zwrotu wpłaconej kwoty. W przypadku zwrotu inwestycji z powodu niewykonania zobowiązań wpłaty inwestor ponosi ryzyko, że już wpłacona kwota razem z opłatą dodatkową zostanie utracona w całości lub częściowo. 2.3.4. Maksymalne ryzyko Każdy inwestor ponosi ryzyko utraty całego kapitału zainwestowanego na inwestycję w spółkę funduszu (wpłata na kapitał własny wraz z opakowaniem) oraz dodatkowe wydatki związane z inwestycją, takie jak koszty notarialne i rejestracyjne czy koszty związane z odsetkami w przypadku finansowania zewnętrznego inwestycji. Dla każdego inwestora istnieje ryzyko całkowitej utraty całego kapitału zainwestowanego w inwestycję wraz z kosztami dodatkowymi. W szczególnych przypadkach istnieje obowiązek zwrotu wpłat już otrzymanych od spółki funduszu lub nawet osobista odpowiedzialność za zobowiązania spółki z tytułu zwrotu wpłat lub wypłat zysków. Całkowita utrata zainwestowanego kapitału, dodatkowe, początkowo nieuwzględnione zobowiązania związane z kosztami dodatkowymi, obowiązek zwrotu wpłat do spółki funduszu, odpowiedzialność za długi spółki lub wcześniej ustalone zobowiązania wpłat przy upadku spółki funduszu mogą prowadzić do maksymalnego ryzyka doprowadzenia każdego inwestora do prywatnego bankructwa. Według informacji dostawcy i osoby odpowiedzialnej za prospekt, wszystkie istotne ryzyka są wymienione. Dlatego też wasza umowa obowiązuje do 31.12.2035 r.! Z ryzykiem całkowitej utraty majątku! Instrukcje są zbyt duże aby załączyć je jako plik pdf! W związku z tym wasze pragnienie dotyczące domu i inwestycji nie pasuje ze sobą! bruno68

Napisany przez brainy
70% oznacza, że z wpłaconych 100 EUR otrzymuje się 70 EUR przy sprzedaży.

Napisany przez bruno68
Jestem pomysłowy, ale czy sprzedaż udziałów oznacza również ryzyko bankructwa każdego inwestora? Jeśli nie, czy w takim przypadku należy odstąpić od budowy lub zakupu domu? W przeciwnym razie ryzykujemy umieszczenie wszystkiego w ryzyku naszej inwestycji funduszu, aż do 31.12.2035 r.! bruno68

bruno68 pisze: Ja, jestem ciekawy, czy sprzedaż udziałów wiązałaby się również z ryzykiem prywatnego bankructwa każdego inwestora? Jeśli nie, to być może należałoby zrezygnować z budowy lub zakupu domu? W przeciwnym razie ryzykujemy wszystko związanego z inwestycyjnym ryzykiem w funduszu do 31.12.2035! bruno68
bruno68 - Czy sam jesteś spalonym dzieckiem, czy jak mam sobie wytłumaczyć to zdenerwowanie? Kilka mniej wykrzykników też by wystarczyło Mam także prospekt, a nawet doradca finansowy informował mnie wtedy o ryzykach. Niemniej jednak nie wspomniał on o trudnościach związanych z sprzedażą w trakcie trwania funduszu oraz o możliwości przeniesienia go na inną osobę. Również wysokie dodatkowe koszty nie zostały dokładnie przedstawione. Powtórzę, uważam pomysł funduszy MIG za niezły i do tej pory jestem całkiem zadowolony. Niemniej jednak takie długoterminowe zaangażowanie jest zdecydowanie lepsze dla bardziej płynnego profesjonalisty finansowego niż dla mnie jako ojca rodzinny, którego plany na przyszłość zmieniły się od momentu podpisania funduszu. Stąd próba sprzedaży. Tutaj nie do końca rozumiem. Kto przejmuje umowę, ten przejmuje również jej ryzyko, czy się mylę? Co ma wspólnego z tym zakup domu? I dlaczego miałbym nagle zbankrutować? W moim przypadku pozostało jeszcze około 10 000 euro do spłacenia, aby spełnić umowę. W ostateczności mógłbym sprzedać prywatne przedmioty itp. Nie do końca rozumiem to zdanie.

Napisany przez bruno68
Do kierowców taksówek, Nie jestem naoczny uczestnik tego, ale świadomie zrezygnowałem z tej zgody! § 34 f ust. 3 GewO jest zbyt drogie, zbyt obłudne i nieodpowiednie dla 98% klientów! A wy nie należycie do tych 2% subskrybentów, dla których ryzyko jest bardzo zyskowne! Wydaje się, że źle przeczytaliście lub nie zrozumieliście dokumentów! Dla zrozumienia powinniście to przeczytać! Ryzyko – to powinni wiedzieć inwestorzy W świecie finansów ryzyko oznacza coś innego niż w języku potocznym. Dla niektórych inwestorów i nawet niektórych dużych banków to stanowi trudność. Bank Goldman Sachs w Stanach Zjednoczonych trzymał się swoich modeli podczas kryzysu finansowego i nalegał, że poniesione straty fundamentalnie nie były uzasadnione. Na początku globalnego kryzysu finansowego, wówczas szef finansowy Goldman Sachs, David Viniar, zwrócił na siebie uwagę swoją uwagą, która była niemal absurdalna. Twierdził, że świat finansów obserwował ruchy cenowe odpowiadające odchyleniu standardowemu 25, przez kilka dni z rzędu. Aby zrozumieć, jak absurdalna była ta wypowiedź, należy wziąć pod uwagę następujący fakt: Jeśli ktoś czekałby 14 miliardów lat, czyli tyle, ile istnieje nasz wszechświat, to nie byłby w stanie zobaczyć nawet jednego wydarzenia o 9 odchyleń standardowych. Ale Viniar wydawał się wolać wierzyć, że świat finansów właśnie był świadkiem najbardziej niezwykłego okresu od Wielkiego Wybuchu, zamiast zakwestionować swoje modele ryzyka. Wiele banków popełniło pełen wstyd błąd początkującego: popełniono błąd mylenia ryzyka z niepewnością. Różnica między ryzykiem a niepewnością Pojęcie „ryzyka dotyczy sytuacji, w których dystrybucja przeszłych wydarzeń stanowi wiarygodne wskazówki dla przyszłych wydarzeń. Sytuacje te charakteryzują się tym, że mogą być opisane przy użyciu prawdopodobieństw, a prawdopodobieństwo wystąpienia poszczególnych wydarzeń może być rzetelnie oszacowane za pomocą procedur statystycznych. Na przykład gdy w wielokrotnych rzutach monetą w około połowie przypadków wypada orzeł, można założyć, że tak będzie także w przyszłości. Jeśli ktoś zaoferuje zakład, że w przyszłości orzeł pojawi się górą tylko w 40% przypadków, warto przyjąć taki zakład. Ponieważ moneta oczywiście nadal pokaże orła w 50% przypadków i resztę w postaci reszki w pozostałych 50%. Pojęcie „niepewności” natomiast dotyczy sytuacji, w których przeszłość nie dostarcza wiarygodnych wskazówek dla przyszłych zdarzeń. Nie można obliczyć prawdopodobieństw wystąpienia przyszłych wydarzeń na podstawie przeszłości. Roger Federer startował w Wimbledonie od 1999 roku i ośmiokrotnie wygrywał tenisowe zawody, co daje mu wskaźnik sukcesu 38%. Jednak nie byłoby mądre wnioskowanie, że w 2020 roku ma szansę 38% na ponowne wygranie tego turnieju. Inwestorzy mają głównie do czynienia z niepewnością Pojawia się zatem pytanie, które sytuacje w naszej codzienności charakteryzują się ryzykiem, a które niepewnością. W szczególności, jeśli chodzi o działania (i interakcje) ludzkie, panuje niepewność. Także rynki i produkty finansowe charakteryzują się niepewnością, a nie ryzykiem. Dlatego dostawcy produktów finansowych umieszczają w swoich prospektach następujący dobrze znany tekst: Przeszła wydajność nie jest wskaźnikiem przyszłego rozwoju wartości. Z kolei ryzykiem można opisać głównie sytuacje, które zostały sztucznie skonstruowane z zamiarem użycia przewidywalnych prawdopodobieństw, na przykład w grach losowych. Drugą grupę stanowią niektóre ubezpieczenia (chociaż zazwyczaj ubezpieczenia dla produktów finansowych opierają się na niepewności). Fakt, że inwestycje i rynki nie mogą być dobrze opisane za pomocą wyników prawdopodobieństwa wyprowadzonych z przeszłości, stanowi duży problem dla profesjonalnych inwestorów. Jaka jest więc rozwiązanie? Podmioty finansowe po prostu postępują tak, jak gdyby zjawiska społeczne, takie jak rynki, można było ująć w liczby prawdopodobieństwa. Innymi słowy: traktują inwestycje finansowe i rynki jak ryzyka, mimo że w rzeczywistości podlegają one niekwantyfikowalnej niepewności. Wiele obliczeń ryzyka jest błędnych, ale i tak przydatnych To nie jest tak nierozsądne, jak się wydaje. Ponieważ w spokojnych czasach, czyli przez większość czasu, modele oparte na ryzyku dają zadowalające wyniki. Ponadto ludzie nie są dobrzy w postępowaniu całkowicie racjonalnie i bez uprzedzeń. Kwantyfikacje i obliczenia mogą pomóc w minimalizowaniu ludzkich słabości w procesie podejmowania decyzji, choć nie odzwierciedlają one rzeczywistości. Jest to szczególnie istotne w przypadku decyzji w obszarze finansowym. Ponieważ ryzyko podejmowania błędnych decyzji z powodu emocji, chciwości czy nadziei jest tam szczególnie duże. Obliczenia ryzyka mogą zatem służyć obiektywizacji decyzji i pomagać w kontrolowaniu ograniczeń racjonalności. Cena za to to łatwość mylenia precyzji liczb z precyzyjnym odwzorowaniem rzeczywistości. Jednakże wielu bankom właśnie to się przydarzyło. W miesiącach i latach poprzedzających kryzys finansowy zapomniały, że podstawą rzeczywistości rynków jest niepewność, a nie ryzyko. Banki zaczęły traktować swoje modele jako odzwierciedlenie rzeczywistości. W efekcie doszło w końcu do ogromnych strat, co nie świadczy o wyjątkowej kompetencji. Inwestorzy jednak nie powinni wnioskować z niekompetencji banków, że wskaźniki ryzyka są bezużyteczne. Wręcz przeciwnie: dla wielu decyzji inwestycyjnych prywatnych inwestorów mogą one dostarczyć istotnych informacji. W szczególności na podstawie wskaźników ryzyka łatwo porównać różne fundusze i ETF-y. Dlatego warto zapoznać się z najważniejszymi wskaźnikami ryzyka i wykorzystywać je również do podejmowania decyzji inwestycyjnych. Prywatni inwestorzy powinni po prostu być świadomi, że stosują heurystykę, a nie formułę magiczną. Jednakże wtedy wielu bankom wiele kompetencji już wyprzedziło. Mówię to jeszcze raz, ponieważ ponosi się odpowiedzialność nie tylko za sumę subskrypcji, ale także za wszelkie długi do czasu właściwego zakończenia funkcji funduszu do 31.12.2035 r.! Po to, aby zrozumieć: „Ten fundusz opiewa na kwotę 120 mln euro! Jaki jest układ? Czy ta kwota obejmuje również kredyty? Czy kapitał własny jest dźwigniony? ze współczynnikiem od 2 do 6? Czyli z kredytem od 120 mln do 500 mln euro? Jednakże nieodwołalnym faktem jest, że suma zbiorcza złożona przez państwa nie jest w pełni opłacona! Pojawia się zatem pytanie, w jaki sposób finansowana jest różnica! Czy inwestuje się w zależności od wpływu składek? Wątpię, czy to jest normalna forma inwestycji! Podejrzewam raczej, że po zamknięciu subskrypcji funduszu, oprócz aktywów, różnicę do limitu aktywów funduszu zostanie zasilona poprzez krótkoterminowe kredyty ratalne! Z waszego prospektu wynika, jakie są konsekwencje finansowe upadku funduszu! I ich odpowiedzialność odnosi się nie tylko do całkowitej opłaconej kwoty inwestycji, ale także do wypłaty wszystkich oprocentowań i dywidend! Nie, ale także wewnętrzna odpowiedzialność wobec siebie nawzajem ze strony wszystkich innych inwestorów! Na przykład: jeśli fundusz upada z kwotą 150 mln euro, pierwsze pytanie brzmi, czy saldo pokrywa kapitał? Gdyby fundusz był w pełni opłacony sumą subskrypcji, ta kwota poszłaby na straty nieodwołalne! Pozostały dług w wysokości 30 mln euro zostałby umorzony przez syndyka masy upadłościowej i żądany poprzez zwrot wszystkich wypłaconych oprocentowań i dywidend! Oczywiście urząd skarbowy wstrzymałby odzyskanie podatku ze względu na podejrzenie prowadzenia piramidy finansowej i zatrzymałby zapłacone podatki! W rezultacie powróciłoby o 7,5 mln euro mniej. Pozostała kwota niespłaconego zadłużenia, która wynosiłaby co najmniej kwotę podatku o ryczałtową stopę odsetkową, ponownie byłaby rozdzielana procentowo i podlegałaby zobowiązaniu do uzupełnienia, w ostateczności drogą postanowienia sądowego z wykonaniem nakazu zapłaty i komornikiem! I to przez 30 lat po upadku funduszu! Do końca 2064 roku, środkowego 2065 roku n.e.! Jeszcze pytanie, dlaczego ta forma inwestycji jest nieodpowiednia dla 98% wszystkich oszczędzających! bruno68

Napisany przez brainy
Bez czytania całego zamieszania przy pośrednim wkładzie komandytowym odpowiedzialność powinna być ograniczona. W KG nie ma dywidend ani podatku od uiszczonych odsetek. Tak zwane wypłaty mogą być zwrotem kapitału, który może zostać ponownie żądany. Nie byłoby to pierwszy raz, kiedy wypłata udaje się z majątku.

Dziękuję najpierw za wasze pouczające odpowiedzi! Faktycznie, inwestycja o wysokim ryzyku i długim okresie związanym. Dziś zdecydowanie już bym się na nią nie zgodził. Jeśli ktoś jest w komfortowej sytuacji, że 20 000 euro mu nie zaszkodzą, może traktować to jako pieniądze do zabawy, ale dla małego inwestora rzeczywiście się to nie nadaje. Czytając odpowiedzi, zauważam co najmniej trzy istotne kwestie, które nie zostały mi wtedy przedstawione podczas sprzedaży: - Sprzedaż możliwa dopiero po pełnej spłacie funduszu, a nawet wtedy tylko z rabatem, jeśli w ogóle - Koszty poboczne wyższe niż podano (wzmiankowane było tylko Agio) - Powiedziano mi, że to lepsza alternatywa dla umowy oszczędnościowej. Jest jednak dokładnie odwrotnie Teraz zastanawiam się, czy warto skorzystać z usług prawnika, aby jakoś się z tego wyplątać. Problem: Firma, która mi to wcześniej sprzedała, jest niewypłacalna i zlikwidowana. Dowiedziałem się o tym dzięki badaniom w internecie. Nikt mnie nie poinformował na ten temat. Odpowiedni doradca sprzed lat jest teraz nieosiągalny. Szanse na uzyskanie jakiegokolwiek rozwiązania są prawdopodobnie nikłe. Jakie są doświadczenia związane ze sprzedażą, jeśli zaoferowałbym ją bardzo tanio, czyli ze znaczną zniżką? Czy są w ogóle zainteresowani nabywcy?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata