Re: postanowienie o subordynacji / holenderski system zabezpieczenia bankowego
Napisany przez ADMCI4 -
- czw sie 06, 2009 7:05 am
Cześć wszystkim,
czy ktoś mógłby mi pomóc z moimi pytaniami?
Szukam bezpiecznej - dość atrakcyjnej pod względem oprocentowania - inwestycji na 10 lat. (Bezpieczeństwo jest ważniejsze od zwrotu). Na razie najbardziej atrakcyjne wydaje się być 4,2% w formie lokaty terminowej w kasie budowlanej.
4,5% mogę dostać w holenderskich bankach internetowych.
Moje obawy: jak bezpieczna jest holenderska gwarancja depozytowa (rzekomo 100% od państwa holenderskiego na klienta).
4,5% także w formie listu kapitałowego z klauzulą subordynacji od Sparkasse Hannover. Rzeczywiste ryzyko subordynacji powinno być jednak bliskie zeru ze względu na zabezpieczenie instytucjonalne SPK, prawda?
Czy jednak istnieje jakieś ryzyko?
Przemyślałem także możliwość ulokowania kwoty na 2 razy po 5 lat i miejmy nadzieję na wzrost oprocentowania:
W przypadku wspomnianej wcześniej kasy budowlanej oprocentowanie w pierwszych 5 latach wynosiłoby 3,5%. Dopiero jeśli stopa procentowa na 5 lat wzrośnie powyżej 5,1%, wynik oprocentowania byłby wyższy niż w przypadku lokaty na 10 lat po 4,2%.
Nawet jeśli teoretycznie mogłabym za 5 lat dostać 6% od mojej lokaty na 5 lat, rzeczywista strata związana z rentownością wynosiłaby nieco ponad 0,55%.
Na stronie capital.de średnia stopa na lokaty na 5 lat w ciągu ostatnich 10 lat wynosi 3,8% (od 2,51% do 5,3%).
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś z Was wyraził opinię na temat moich rozważań. Czy gdzieś popełniam błąd myślowy?
Dzięki
Goldmarie