Re: Zabezpieczenie emerytalne w ramach przedsiębiorstwa - ubezpieczenie bezpośrednie
Napisany przez x-man -
- wt mar 24, 2020 11:52 am
Cześć wszystkim,
przede wszystkim powiem od razu: Jestem osobą, która z zasady nie przepada za ubezpieczeniami. (Nie będę tutaj wchodzić w szczegóły).
Jednak teraz sytuacja się zmienia, ponieważ mój obecny pracodawca oferuje mi niemałą dotację: 1752 euro rocznie.
Szczegółowo w mojej umowie o pracę jest napisane:
Spółka z dniem xx.xx. będzie zawierać na własny rachunek i na rzecz Pracownika lub wskazanej przez niego osoby ubezpieczenie emerytalne o rocznej składce w wysokości 1752 euro lub w przypadku już istniejącego ubezpieczenia emerytalnego Pracownika przystąpi do niego, zapewniając Pracownikowi lub wskazanej przez niego osobie nieodwołalne prawo do korzystania z niego. Pracownik ponosi podatek dochodowy od składek ubezpieczeniowych. Nie ma to zastosowania w przypadku opodatkowania obrotowego według § 40b Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Pracownik ponosi również ewentualne składki na ubezpieczenia społeczne od składek ubezpieczeniowych.
Teraz trochę samodzielnie poszukałem informacji i moje zrozumienie jest takie:
Jeśli teraz podpiszę umowę na dokładnie tę kwotę (bez wkładu własnego), to nie będą odjęte żadne opłaty od mojej pensji, ponieważ podatki i składki społeczne nie będą naliczane poniżej określonej kwoty miesięcznie, którą ta kwota nie przekracza, prawda?
Jedynym minusem byłoby to w przypadku zmiany pracodawcy, że musiałbym teraz sam zająć się tą umową, jeśli nowy pracodawca nie zdecyduje się jej przejąć. Ale nawet w takim przypadku mogę po prostu „zawiesić” umowę, więc nie będą naliczane żadne składki, a ostatecznie otrzymam niższą emeryturę, prawda?