Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Wynajem dla członków rodziny i Bafög

Napisany przez Joki4711
Cześć drodzy forumowicze, Mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Oto scenariusz: Matka: rozwiedziona, ponownie zamężna, wspólne rozliczenie podatkowe, 450€ (planowane zwiększenie do częściowego zatrudnienia za 1.000€) Ojciec: rozwiedziony, ponownie żonaty, wspólne rozliczenie podatkowe, samozatrudniony Dochody matki i ojca są na tyle niskie, że syn otrzymuje Bafög (już przyznane i zatwierdzone). Nowa sytuacja: Matka wraz z nowym mężem nabywa mieszkanie na wynajem dla swoich rodziców. Czynsz wynosi 70% lokalnego czynszu rynkowego. Ten czynsz nie pokrywa kosztów finansowania - generuje więc miesięczną stratę. Pytanie: Czy dochód z czynszu zostanie uznany za dochód matki w wysokości 50%? Czy długi również są brane pod uwagę przy ocenie Bafög? Ponieważ w tym przypadku nie przynosi to "zysku", który zwiększyłby jej dochody. Nie jesteśmy pewni, czy matka "zarabia" za dużo i czy w rezultacie traci prawo do Bafög. Dziękuję, pozdrawiam i bądźcie zdrowi. Joiki

Napisany przez 2utopus
Prawdopodobnie wiarygodną odpowiedź na to może udzielić odpowiedni urząd ds. Bafög? Warto załatwić tę sprawę przed zakupem nieruchomości...

Napisany przez 2tneub
Nie mam pojęcia, jak liczy się Urząd ds. Studenckich Pomocy Materialnej (Bafögamt), ale podatkowo nie liczy się rata kredytu, ale koszty odsetek, amortyzację oraz inne wydatki jako koszty uzyskania przychodu z wynajmu. W rezultacie pozostanie tylko niewielki roczny zysk, jeśli w ogóle.

Napisany przez Marc2512
A czy finansowanie jest już ustalone??

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata