Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości przez DB

Napisany przez frikandelchris
Cześć drogie Forum, obecnie spełniam sobie małe marzenie i kupuję Dom. Do tego potrzebne będą pożyczki w wysokości ponad 300 000 euro - wkład własny wynosi około 60 tysięcy euro. Celem jest, aby miesięczne raty nie przekraczały 1,2 tysiąca euro i abym spłacił kredyt w ciągu 25 lat. Nie mam pojęcia, jakie warunki zostały mi zaoferowane, dlatego chciałbym zapytać tutaj, czy Forum może mi dać jakąś radę. Otrzymałem następujące oferty: Bank: Deutsche Bank Oferta 1: Wiązanie oprocentowania na 15 lat, Oprocentowanie nominalne: 1,09% Oprocentowanie rzeczywiste: 1,12% Oferta 2 (spłata całości): 25 lat Oprocentowanie nominalne: 1,39% Oprocentowanie rzeczywiste: 1,42% Na którą ofertę byście się zdecydowali? Czy te oprocentowanie jest aktualne i czy warunki są korzystne? Wygląda na to tak, ale byłoby świetnie usłyszeć zewnętrzną opinię! Serdeczne podziękowania!

Napisany przez Muenchner82
Dlaczego tak długi okres zapadalności? Zazwyczaj najlepsze warunki dostępne są na 10 lat.

To prawda, ale chodzi o planowalność... i zapewnienie dobrej sytuacji w obecnym okresie niskich stóp procentowych. Czy to błędne myślenie? Jak oceniasz warunki?

Napisany przez Reibold
Witaj frikandelchris, Aby ocenić, czy stopy procentowe są atrakcyjne, trzeba przynajmniej znać wartość zastawu. Jaka jest cena zakupu lub wartość oszacowana przez bank, a jaka jest suma kredytu? Jeszcze lepiej byłoby, gdybyś uzyskał kilka konkretnych ofert, w które wpłyną znacznie więcej informacji, takie jak lokalizacja nieruchomości, status zawodowy, dochód, liczba osób, które muszą utrzymać się z Twojego dochodu, itp. Długi okres wiązania stopy procentowej wydaje się atrakcyjny z uwagi na obecnie bardzo niskie stopy procentowe. Nie można solidnie przewidzieć, jaka będzie sytuacja np. za 10 lat. Oczywiście ta pewność coś kosztuje, ponieważ oprocentowanie jest wyższe niż w przypadku krótszego finansowania. Czy to jest potrzebne, zależy od własnej potrzeby bezpieczeństwa oraz bezpieczeństwa dochodu. Na przykład urzędnicy często decydują się na bardzo długie okresy wiązania stopy procentowej, ponieważ mają stabilny dochód i nie lubią niespodzianek. W razie jakiejkolwiek znaczącej zmiany po 10 latach ustawodawca wprowadził prawo do natychmiastowego rozwiązania umowy z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia. Z poważaniem Alexander Reibold Niezależne Doradztwo Finansowe Neuburg an der Donau

Napisany przez NaTwoim13
Cześć frikandelchris, oto pytania: 1) Jaka jest cena zakupu? 2) Czy koszty modernizacji i remontu są uwzględnione w kosztach? 3) Jak wysokie są dodatkowe koszty nabycia takie jak podatek od sprzedaży nieruchomości, notariusz, księga wieczysta i prowizja maklerska? 4) W którym mieście (ze względu na uwzględnienie lokalnych banków) planujesz zakup?

1) Cena zakupu 325.000 2) Dom został ostatnio zmodernizowany w 2012 roku, dzięki czemu prace można ograniczyć do minimum 3) Koszty dodatkowe: nabycie nieruchomości 5%, pośrednik 4,76%, notariusz 1,50%, księga wieczysta 0,50% = Całkowity koszt: 363.200 4) Nadrenia-Palatynat w pobliżu Koblencji

Napisany przez bruno68
Cześć frikandelchrisie, Mam pytanie: Dlaczego w ogóle jeszcze pytasz? Wygląda na to, że jesteś trochę bezradny w tej sprawie, ponieważ oferta nie zgadza się z oczekiwaniami! Bo jeśli chodzi o 25 lat (300 miesięcy)! żadna z ofert nie pasuje! Bo 325.000 € kredytu na 25 lat daje miesięczną ratę około 1.084 €, więc po prostu 1.200 € nie wystarczy. Nawet gdybyś mógł ograniczyć to do 300.000 €, miesięczna rata zmniejszyłaby się tylko do 1.000 €! W swoich dwóch listach wskazujesz, że całkowite koszty wynoszą 363.200 €. To jednoznacznie wskazuje na finansowanie w 100%, pozostaje więc jeszcze niedobór! Co jeszcze jest zawarte w ofercie: 80% zabezpieczenie hipoteczne? Pozostały dług? Aby móc przedstawić spadek stopnia obciążenia zabezpieczeniem o 10%, brakuje Ci prawie 33.000 € kapitału własnego! bruno68

Cześć, teraz jestem trochę zdezorientowany. Dlaczego to ma nie pasować? 363.200 € mam około 60.000 kapitału własnego. kredyt netto wyniósłby więc 304.000. Wariant 2 prowadzi mnie do spłaty w wysokości 1208 euro. Pozostały dług 0. Ponadto: Twoje tłumaczenie, że kończysz na 1084 - dlaczego więc 1200 miałoby nie wystarczyć?!

Napisany przez NaTwoim13
Proszę nie zwracać uwagi na Brunona!

noelmaxim pisze: Proszę zignoruj Bruna!
Dobrze. Moje zamieszanie jest teraz faktycznie większe niż przed zapytaniem. Niemniej jednak dziękuję za odpowiedzi.

Napisany przez 2tneub
Moja osobista opinia. Dodatkowo zastanowiłbym się, jak prawdopodobne jest skorzystanie z dodatkowych spłat oraz jaki jest prognozowany rozwój dochodów. Jeśli perspektywy wskazują na znacznie więcej dostępnego pieniądza i nie popada się w konsumpcyjne szaleństwo, a wolimy go zainwestować w dodatkowe spłaty, osobiście skłaniałbym się ku 15 latach. Co najmniej kapitał własny wskazuje na to, że dotychczas udało się już nieźle oszczędzać. Jest to jednak decyzja indywidualna, ponieważ nikt z nas nie wie, jak ktoś podchodzi do pieniędzy. Im więcej extra spłat, tym bardziej opłaca się wybór krótkiej opcji, ale różnica w oprocentowaniu 0,2% nie jest dramatycznie duża, więc nawet z pełnym spłaceniem nie można za wiele źle zrobić. Nie jestem w stanie ocenić, czy to jest dobre czy złe w porównaniu z innymi bankami. Tylko pośrednicy mogą udzielić na to odpowiedzi.

Napisany przez Muenchner82
frikandelchris pisze: To prawda, ale chodzi o planowalność... i zabezpieczenie sobie dobrego zwrotu z aktualnej fazy niskich stóp procentowych. Czy to błędne myślenie?
Na pewno nie jest to błąd. Każda strategia ma swoje uzasadnienie. W końcu to po prostu zakład. Jednak z mojego punktu widzenia niewiele wskazuje na to, że poziom stóp procentowych znacząco wzrośnie w ciągu najbliższych 10-15 lat. Państwa strefy euro są teraz bardziej niż kiedykolwiek uzależnione od taniego pieniądza ze względu na skrajne zadłużenie (najpóźniej po koronawirusie)! Jak oceniasz warunki kredytu? Uważam, że w czasach ujemnych stóp procentowych wszystko powyżej 1% jest za wysokie. Jest mnóstwo tańszych ofert nawet na 15 lat, wystarczy zapytać u brokera, zazwyczaj mają najlepszy przegląd rynku. Rzeczywiście nie powinieneś lekceważyć kwestii dodatkowych spłat, dzięki nim można w pierwszych latach znacznie zmniejszyć łączne odsetki.

Napisany przez NaTwoim13
Przy tej stopie finansowania wynoszącej 93% warunki wspomniane powyżej są atrakcyjne i powinny zostać zapisane, jeśli jesteś świadomy/a okresu wiązania oprocentowania.

Napisany przez NaTwoim13
Czy pożyczka została zatwierdzona zgodnie z ofertą?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Frikandelchris, czy otrzymałeś ofertę warunków bezpośrednio od DB?
Czy od pośrednika?
Warunki są dość dobre.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata