Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy prowizja maklerska jest w odpowiednim stosunku do świadczenia?

Napisany przez Konrad4
Czy ktoś ma sensowne wyjaśnienie dla rzeczywistego fragmentu ogłoszenia maklerskiego: Uwaga: Wszystkie informacje zawarte w tym prospekcie nie są gwarantowane i opierają się wyłącznie na informacjach przekazanych nam przez naszego zleceniodawcę. W związku z tym, mimo starannej weryfikacji, nie gwarantujemy kompletności, poprawności ani aktualności tych informacji. Prowizja maklerska 10.674 € Ogłoszenie w jednym lub kilku portalach nieruchomości, przeprowadzanie wizyt, towarzyszenie przy notariuszu! Czy brakuje jeszcze jakichś usług? Czy łączna kwota 10.600,- € jest odpowiednia?

Napisany przez bruno68
Cześć Konradie, Twoje pytanie, cóż, agent bierze to, co jest prawnie dozwolone! Jednak przy 10 674 € jest również zawarta 19% VAT. Koszty: 10 674 € razy 19%, podzielone przez 119%, daje kwotę VAT = 1704,25 € VAT = 8 968,75 € Netto pomniejszone o koszty dystrybucji (ogłoszenie w jednym lub więcej portalach nieruchomości, prowadzenie wizyt z klientami, towarzyszenie do notariusza!) Czy brakuje jeszcze jakichś usług? Tak, przeprowadzić ewentualne wizyty z rzeczoznawcą! Zakładając, ile rzemieślnik liczy sobie za koszty dojazdu, koszty operacyjne! to prawie 9 000 € miesięcznie jest zbyt mało, aby utrzymać biuro z jednym pracownikiem! Prawdopodobnie w jego zasobach będzie wiele produktów, których cena sprzedaży jest niewiarygodna. Obliczając to na 160 godzin miesięcznie, oznacza to tylko 56 € na godzinę. Jeśli ten pośrednik nie będzie sprzedawał już miesięcznie jednej nieruchomości, nie będzie w stanie pokryć swoich kosztów operacyjnych! Bardziej opłacalne byłoby zarządzanie nieruchomościami, gdyż przynosi to miesięczne dochody i wynajem, dzierżawa, czyli poszukiwanie klientów na nieruchomości do wynajęcia! Jednakże potrzebna jest solidna wiedza w zakresie prawa podatkowego, gdyż wówczas jego dochody będą wynikać z dochodów z tytułu dzierżawy zwolnionych od podatku VAT, a także podlegających opodatkowaniu! Wymagana jest wtedy uprawnienie do odliczenia podatku VAT, a także dodatkowe szkolenie w przypadku zmian w prawie dotyczącym mieszkań, pracy, podatków, dzierżawy, wszystkie niezbędne wydatki operacyjne są traktowane jako zabezpieczenie tymi pieniędzmi! Generalnie pośrednik ds. nieruchomości będzie się rozwijał, o ile zezwolenia, takie jak w przypadku § 34 d ust. 1 prawa działalności gospodarczej, zostaną wprowadzone, nowy § 34 c prawa działalności gospodarczej z obszarami: zarządzanie, sprzedaż z odpowiednimi usługami towarzyszącymi. Minimalny poziom wykształcenia zawodowego do otrzymania zezwolenia zostanie wtedy ustalony na poziomie specjalisty. Obie zgody to tytuł magistra! Kwalifikacje będą wtedy porównywane bezpośrednio z innymi sektorami gospodarczymi, kierownikiem działu (stopień magistra) w branży motoryzacyjnej kontra pośrednikiem ds. nieruchomości jako magister (także stopień magistra). Następnie decydują „miękkie” zabezpieczenia społeczne, takie jak dochód, urlop, dodatkowe świadczenia emerytalne, samochód służbowy,..., jaką ścieżkę zawodową zostanie przyjęta w przyszłości! Pamiętaj:Ten, kto z niczego się nie stanie, zostanie ekonomistą, a kto wcale niczym nie zostanie, stanie się właścicielem pubu! bruno68

Napisany przez Konrad4
Każdy powinien zarabiać swoje pieniądze, co jest oczywiście w porządku. W tym przypadku pośrednik unika odpowiedzialności; Wszystkie informacje w tej ofercie nie stanowią gwarancji i opierają się wyłącznie na informacjach przekazanych nam przez naszego zleceniodawcę. Pomimo starannego sprawdzenia nie gwarantujemy kompletności, poprawności ani aktualności tych informacji. W przypadku istnienia drukowanej oferty, sytuacja wygląda zupełnie inaczej, informacje w ofercie stanowią warunki umowne. Umieszczenie ogłoszenia sprzedaży na portalu internetowym, a następnie napisanie, że informacje pochodzą od sprzedającego i nie wiążą się z gwarancją. Jak więc odpowiada pośrednik na pytania podczas oględzin? Bezpieczniej jest włączyć sprzedającego w oględziny i kierować pytania do niego. Oferta zapewnia większe bezpieczeństwo dla kupującego. Informacje takie jak dane podstawowe, opis lokalizacji, opis działki/nieruchomości itp. muszą być tam podane.

Napisany przez brainy
Agent powinien (w przypadku zdrowego rozsądku kupującego) otrzymać mniejszą prowizję niż zwykle. Za prowizję nie trzeba płacić podatku od czynności cywilnoprawnych, ale są opłaty notarialne. Więc nawet się oszczędza.

Napisany przez bruno68
@bralny, jak obliczyłem, zawsze naliczana jest stawka VAT. W przypadku Konrada4 będzie to transakcja prywatna, ponieważ jest on klientem końcowym i będzie płatnikiem! Będzie informowany tylko o kwocie brutto! Zawiera ona podatek VAT, zwany również podatkiem od towarów i usług! Ponieważ ta kwota podatku od towarów i usług przekroczy granicę 1 000 €, konieczne jest miesięczne zgłoszenie podatkowe VAT. Aby uniknąć miesięcznego zgłoszenia VAT, należałoby mieć więcej niż 705 € wartości podatku VATowych kosztów działalności w kwocie 3 710,60 €! W trakcie zostało już wydane 4 415 €! Mimo to na koniec kwartału będzie trzeba zapłacić podatek. Ponieważ istnieją terminy płatności VAT co miesiąc, co kwartał, co pół roku i co rok. W związku z tym, część dochodów jest przekazywana jako podatek VAT w 8 dniu następnego miesiąca do urzędu skarbowego! Sprzedawca powinien (w przypadku racjonalnego nabywcy) otrzymać niższą prowizję niż bez niej. To możliwe, gdyby rynek nieruchomości był rynkiem nabywców! Obecnie jednak rynek nieruchomości jest raczej rynkiem sprzedawców, ponieważ popyt na nieruchomości jest większy niż podaż! Istnieje nadmiar popytu! @ Konrad4, Mimo dokładnej oceny nie ponosimy odpowiedzialności za kompletność, poprawność i aktualność tych informacji. Cóż, kto w to wierzy! A) Kto działa jako pośrednik, ten odpowiada jak pośrednik, nie można wyłączyć swoich głównych obowiązków pośrednika, koniec! Wtedy nie byłby pośrednikiem! Otrzymując pozwolenie zgodnie z § 34 c GewO, ma on pozycję gwaranta, gwarantuje zakres oferowanych usług! Jednak trzeba też zrozumieć, że gdy pośrednik nieruchomości jest zlecany przez sprzedającego, znajduje się po stronie sprzedającego! Sprzedający zleca pośrednika, pośrednik musi/postępuje zgodnie tylko z instrukcjami sprzedającego, ponieważ ten jest jego klientem, a więc jest agentem! Jeśli pośrednik spróbuje jednocześnie reprezentować obie strony, to byłoby to programowe naruszenie równoczesne stron! A zgodnie z § 138 BGB unieważnienia umowy od wyboru! Rodzi to również pytanie o § 263 Abs. 1 i 3 zdanie 1 do 3 kodeksu karnego! Więc ktoś podpisujący się pod pismem bez gwarancji, to nie ma znaczenia, ponieważ ściganie karną i BGB nie da się wyłączyć! Jeśli podczas kontroli karnoprawnej stwierdzi się, że pośrednik unika swego głównego zadania, byłoby to niestosowne lub niesolidne, co za sobą pociągnęłoby odebranie zezwolenia zgodnie z § 34 c GewO, co oznaczałoby zakaz wykonywania zawodu. Gdyby sprawa sprzedaży przekroczyła granice Kodeksu Karnego, zakaz wykonywania zawodu nie wystarczyłby, byłby on rozszerzony do stałego zakazu działalności gospodarczej! bruno68

Napisany przez kub0185
Ciekawe, jak potoczy się sprawa z pośrednikami teraz, gdy koszty muszą być ponoszone również przez sprzedającego.

Napisany przez Franziska
kub0185 pisze:
Ciekawe, jak rozwija się sprawa z pośrednikami teraz, gdy koszty muszą ponosić również sprzedawcy.

Dzień dobry,

Ta zmiana była już konieczna. Osobiście uważam, że nie idzie wystarczająco daleko. Kto zamawia, ten powinien też płacić.

Usługi pośredników, z którymi miałam okazję się zetknąć, moim zdaniem były warte co najwyżej 100 euro. Nie wezmę od nich ani grosza.

Co pośrednik ma do zaoferowania na przykład przy notariuszu? Siedzi i czeka, aż jego klauzula znajdzie się w umowie (choć samo to odradza izba notarialna)
Nie ma uprawnień ani jego wypowiedzi nie mają mocy prawnej. Na to nie ma prawa. Jest pośrednikiem, nie doradcą podatkowym, prawnikiem czy notariuszem.

Z poważaniem
Franziska

Napisany przez BenniG
Hm, ale czy w ostatecznym rozrachunku pośrednik nie zawsze powinien ponosić kupujący?
Jeśli chcę uzyskać 100 000 € za swoje mieszkanie, a sprzedaż kosztuje 6 000 €, to muszę po prostu zażądać 106 000 €.
Oczywiście wiele zależy od panującego na rynku, ale jeśli nadal jest to rynek sprzedawcy, to mogę również zażądać 106 000 € za mieszkanie.

Jeśli rynek kiedyś się odwróci, sytuacja się zmieni.

Napisany przez kub0185
https://www.tagesschau.de/wirtschaft...esetz-101.html

Myślę, że jeśli chodzi o własne pieniądze, mniej osób korzysta z usług maklera.

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
jak obliczyłeś, zawsze podatek VAT jest wymagany.
...
Ponieważ ta suma podatku przekroczy 1 000 €, wymagana jest miesięczna płatność zaliczki na podatek VAT.

Zastanawiam się, jak na podstawie jednej liczby możesz obliczyć, jaki obciążenie podatkowe z tytułu podatku od obrotu miał pośrednik w poprzednim roku? Pośrednik może być małym podatnikiem podatku VAT zgodnie z §19 Ustawa o VAT lub być podatny na podatek od obrotu. Może składać zaliczkę miesięcznie, kwartalnie lub rocznie, w zależności od tego, jaki był stosunek w poprzednich latach.

Cytat od bruno68

W konsekwencji część dochodów jest uregulowana jako podatek VAT w 8 dniu następnego miesiąca do urzędu skarbowego!

Podatek obrotowy jest wymagalny nie w 8. dniu, a w 10. dniu następnego miesiąca. Z przedłużeniem terminu płatności nawet miesiąc później.

Napisany przez NaTwoim13
Franziska pisze:
Dzień dobry,

Ta zmiana była już długo oczekiwana. Osobiście uważam, że to nie wystarcza. Kto zleca, powinien także zapłacić.

W mojej ocenie usługi pośredników, których miałam okazję poznać, były warte maksymalnie 100 euro. Nikt z nich nie dostanie ode mnie ani grosza.

Co ma do zaoferowania pośrednik na przykład u notariusza? Siedzi i czeka, aż jego klauzula znajdzie się w umowie. (co samo w sobie jest odradzane nawet przez izbę notarialną)
Nie ma on żadnych uprawnień, a jego wypowiedzi nie mają mocy prawnej. Nie powinien nawet mieć takiej możliwości. Jest pośrednikiem, nie doradcą podatkowym, prawnikiem ani notariuszem.

Z poważaniem,
Franziska

Twoje uogólnienie idzie dla mnie za daleko, bez wydawałoby się wiedzy na temat działań pośrednika, ryzyka odpowiedzialności i indywidualnego podejścia!

Ta zmiana nie wpłynie na twoje myślenie zupełnie nic, absolutnie nic, ponieważ jeśli sprzedawca chce uzyskać 400 000 euro, to w przyszłości - jeśli np. musiałby zapłacić całą prowizję – będzie chciał uzyskać 425 000 euro, jeśli pośrednik weźmie 25 000 euro.

Dla finansisty może to przynieść korzyści, ponieważ prowizja przechodzi w uwzględnioną w cenie rosnącą wartość, co może obniżyć stopę obciążenia hipotecznego i/lub ułatwić finansowanie przy niskim kapitale własnym.

Napisany przez kub0185
Znajdź także, że ten, kto zleca pośrednika, powinien go również opłacić.

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, gdy przeglądam w internecie nieruchomość sprzedawaną przez pośrednika, między innymi dlatego, że sprzedający nie czuje się wystarczająco pewnie, aby samodzielnie przeprowadzić transakcję, również zamawiam usługi pośrednika, ponieważ mogę również kupić nieruchomość, która nie jest oferowana przez pośrednika.

Gdzie jest napisane, że musisz kupić ten Dom, gdzie sprzedający nie może żądać, aby ta pomoc została opłacona przez osobę, która kupuje Dom?

Jak inaczej miałoby to wyglądać? Chcę 400 000 euro, a ponieważ moje wsparcie kosztuje 25 000 euro, poproszę o 425 000 euro.

Zawsze tam, gdzie jest regulowane prawnie, państwowo, robi się to nieuczciwie i nieprzejrzyscie!!!

Warto zauważyć, że z perspektywy wypłacalności, nawet lepszą opcją jest brak prowizji, ale nikomu nie wolno sądzić, że większość właścicieli domów otrzymuje mniej, jeśli muszą zapłacić prowizję, albo że kupujący jej nie zapłaci mimo wszystko.

Jako pośrednik nieruchomości pytam sprzedającego, jaka jest jego oczekiwana cena za nieruchomość. Odpowiada 400 000 euro, a ja mówię ok, ustalmy cenę na 425 000 euro, muszę też na tym zarobić trochę.

Napisany przez BenniG
I kto znowu zarabia na wyższej cenie sprzedaży, gdy sprzedający płaci maklerowi?

Ktoś tu ma podejrzenia co do państwa...

Napisany przez NaTwoim13
Tak to wygląda!

Napisany przez bruno68
Pytanie, kto pracuje bez wynagrodzenia? Nikt!

Nie ulega wątpliwości, że istnieją nierówności dochodowe! Patrz tylko na piłkarzy! Czy te wypłacane tam pensje i kwoty odstępnego uzasadniają cokolwiek? W jakim stosunku do czego?

To samo dotyczy pośredników - ponoszą ryzyko za wszystko! Wobec sprzedawcy za skuteczną pośrednictwo! Jako osoba samozatrudniona za siebie i swoich pracowników! Jeśli spojrzymy na pensję rzemieślnika w wysokości 20 €, to w rachunku końcowym znajduje się ona na poziomie 60 €!

Już to pokazuje, że państwo każdego solidnie opodatkuje! Raz na podatku od wartości dodanej!

Weźmy pod uwagę wymienione 25 000 € / z czego już 3991,60 € to VAT. Cykl obiegu pieniężnego = 21.008,40 € netto, co przelicza się na 4000 € netto miesięcznie.

I tak każdy się dorabia!

Mogę tylko zgodzić się z Noelmaxim:

Tam, gdzie jest uregulowane prawem państwowym, staje się mniej uczciwe i mniej przejrzyste!!!

I nie tylko to: Ale także zawsze znacznie droższe!, nawet same wprowadzenie dodatkowego ubezpieczenia (VSH) kosztuje, a ostatecznie to muszą płacić klienci! Kto inny?

Największym kosztem jest samo państwo, ale tylko dopóki wybiera się to dalej!

bruno68

Napisany przez Saskia
Dziś otrzymałem zaproszone koncepcję i tylko potrząsnąłem głową. Brak szczegółowych informacji, tylko te same informacje co w ogłoszeniu. Ok.... dołączone zostały dwa rzuty mieszkania. To tyle. Brak jednego wnętrza, tylko dwa zdjęcia z zewnętrz. W tekście jest dodatkowo zaznaczone, że nie ma żadnej gwarancji co do podanych informacji i pochodzą one tylko z strony sprzedającego. 3,77% prowizji pośrednictwa. Biuro znajduje się 170 km od obiektu. Wtedy tracę już ochotę.

W przeciwieństwie do tego, lokalny agent, który naprawdę zadał sobie wiele trudu, aby zaprezentować swoje obiekty (w tym wideorozmowa). Pyta bez nachalności. On zasłużył na swoje pieniądze!

Napisany przez NaTwoim13
Odłączyć się nieruchomość, sprawdzić ją, uważać, czy podane parametry odpowiadają, a jeżeli tak, to poprosić o dokumenty hipoteczne i porównać je z danymi.

Makler nie będzie dobrym maklerem tylko dlatego, że ulotka jest ładna i kolorowa, dobre lub złe ulotki (pod względem wyglądu) nie uzasadniają warunków dla uzyskania i płacenia prowizji!

To inwestycja w Twoje życie, zajrzyj do nieruchomości i nie daj się zwieść ani odniosionymi na pokaz ulotkami, ani też prostym przedstawieniom ulotek!!!

Napisany przez vision
Szczerze mówiąc, kiedy w środku lata widzę obrazy z opadem śniegu lub oglądam niedbałe i dowolne oferty, to już wystarczająco dużo mówi o etyce pracy i podejściu agenta nieruchomości.

To się zawsze sprawdzało.

Jeśli na przykład nie mam ochoty przygotować porządnego exposé (wymagającego 30 minut pracy), mimo pobrania prowizji w wysokości 15 tysięcy, świadczy to wiele o moim podejściu.

Napisany przez NaTwoim13
vision pisze:
Szczerze mówiąc, gdy w środku lata widzę zdjęcia ze śniegiem lub bezmyślne, przypadkowe ogłoszenia, to już dość jasno świadczy o etyce pracy i podejściu pośrednika.

To się zawsze sprawdzało.

Jeśli na przykład za prowizję 15 tysięcy euro nie mam ochoty przygotować porządnej oferty (praca na około 30 minut), to z pewnością to dużo mówi.

To wszystko jest zrozumiałe, ale wcale nie jest dowodem na stan nieruchomości i na to, czy odpowiada ona moim oczekiwaniom, zwłaszcza że prowizję muszę i tak zapłacić, bez zbędnych pytań, a istotne powinno być to, czy nieruchomość po obejrzeniu będzie odpowiadać moim życzeniom i oczekiwaniom!

Jeśli pośrednik jest do niczego, to może to mieć istotne znaczenie, gdy potrzebuję go do sprzedaży lub polecenia do kupna, jednak przy zakupie, gdzie liczy się tylko obiekt, który chcę nabyć - i jak powiedziałem prowizję trzeba zapłacić - nie powinno mnie to obchodzić, zwłaszcza gdy chcę kupić nieruchomość, a 3-4 inne osoby także wyraziły zainteresowanie! Jeśli postawię sobie zbyt wysoką poprzeczkę, nie opłaca mi się nawet jechać na oględziny - ktoś inny dostanie tę nieruchomość.

Oczywiście wszystko to jest irytujące i oczywiście najlepiej, gdy wszystko spełnia moje oczekiwania, ale nie musi to być konieczne, nie powinno też być głównym kryterium moich poszukiwań nieruchomości do kupna, wszyscy musimy się nad tym zastanowić!!!

Pośrednik może być najgorszy na świecie, ale jeśli ma zlecenie sprzedaży, to trzyma nieruchomość, być może nieruchomość, którą absolutnie chcę mieć, i każdy rozsądny człowiek zniesie to psioczenie maklera przez pewien czas, wiedząc, że po latach korzyści będą zupełnie gdzie indziej, a pośrednik raczej nie wróci do tego domu

Napisany przez 2tneub
vision pisze:
Szczerze mówiąc, gdy widzę zdjęcia zimy w szczycie lata lub beznamiętnie ukazane oferty, to już wystarczająco dużo mówi o etyce pracy lub podejściu pośrednika.

W obecnej sytuacji na rynku nieruchomości, prawdopodobnie są to również obiekty-kolekcjonerskie, które nie schodzą z rąk pośrednikowi i gdzie prawdopodobnie wielokrotnie jeździ on na bezskuteczne oględziny.
W przypadku idealizowanego prospektu, prawdopodobnie jeszcze częściej odbywałby bezpłatne oględziny. Woli więc projekty, które szybko przynoszą dobre zyski, a obiekt-kolekcjonerski umieszcza na samym dole stosu i liczy na to, że ktoś się w końcu ochoczo zaoferuje. To proste podejście kosztów i korzyści, które w obecnej sytuacji rynkowej w zasadzie nawet nie można mieć za złe.
Gdyby kiedyś pojawił się nadmiar ofert, niektórzy pośrednicy na pewno musieliby znacząco zmienić swoje metody pracy.

Napisany przez NaTwoim13
..... tak i jeszcze raz, ostatecznie chodzi o nabywany obiekt, a nie o pośrednika i jego sposób pracy i podejście do pracy.

Od kupujących można też oczekiwać pewnego zaangażowania, a narzekanie na pośrednika i głupią opłatę również nikomu nie pomoże, jeśli chce się zakupić obiekt!!

A jeśli pośrednik jest zły i powierzchowny, to może to również pomóc, ponieważ popełni błędy, które mogą mu dokuczać, na przykład niepoprawnie informować o prawie do odstąpienia od umowy i żądać zwrotu pobranej prowizji!

Jednak muszę najpierw uzyskać poparcie w przypadku takich błędów oraz zachowywać się jak dupa, aby w ogóle go otrzymać!!

Napisany przez BenniG
To wszystko zależy od podaży i popytu.
Wiele osób chce zamienić swoje nieruchomości na złoto, a wiele chce zachować swoje euro.

Ale każdy ma wolny wybór w wyborze zawodu. Jeśli uważasz, że byłbyś lepszym pośrednikiem i masz ochotę być samodzielnym, możesz zdobyć wymagane zaświadczenia i za kilka miesięcy będzie dzwoniła kasa.

Napisany przez NaTwoim13
Bardzo dobrze napisane, zgadzam się w pełni!

Napisany przez bruno68
@vision

Naprawdę, jeśli latem widzę zdjęcia z zamiecią lub niesolidne oraz przypadkowe oferty, to już to wystarczająco dużo mówi o etyce pracy i podejściu agenta nieruchomości.

Bądźmy szczerzy: Czego się spodziewasz? Jak to napisał pewien sąd w swoim wyroku! Czym są oferty? To streszczenia frazesów!

Frazeologia:
Mieszkalny= Oznacza dla sądu, że Dom był zamieszkały aż do ostatniej chwili przez sprzedającego! Nawet z pleśnią, gruzem, przeciekającym dachem, uszkodzonymi oknami, drzwiami...!, które są możliwe.
Stan techniki = oznacza dla sądu, że wszystkie infrastruktury (gaz, kanalizacja, woda pitna, prąd, telefon) są zgodne z datą budowy domu. Kupujący interpretuje to jako praktycznie nowe, maksymalnie 10 lat.

Obydwaj myślą, zarówno sprzedający, jak i kupujący: Zrobię okazję!

Kupujący wciąż nie rozumie, że sprzedający zlecił agentowi nieruchomości działanie! Co sprawia, że agent działa wyłącznie w interesie sprzedającego!

Niemniej jednak, fakt, że to kupujący ma pokryć koszty, zafałszowuje system, ponieważ w biznesie nie jest to normalne, że ktoś zamawia, a ktoś inny ma opłacić!

bruno68

Napisany przez bruno68
Jeszcze jedno tutaj jest Dziennik Ustaw Federalnych, na temat Pośredników nieruchomości Ustawodawca podjął decyzję i zgodnie z tym obowiązuje to również! 1919203.pdf 1917120.pdf Zgodnie z tym, prawnie regulowane jest to w BGB w zakresie działalności pośrednictwa! bruno68

Napisany przez Saskia
Krótkie aktualizacje. Ponieważ oczywiście nie patrzę, czy prezentacja mi się podoba, skontaktowałem się z pośredniczką (lub firmą... nie do końca przejrzysta). Dzień później dostałem odpowiedź, że lokalny przedstawiciel skontaktuje się z nami. Minęło już 8 dni, a nic się nie zmieniło (obiekt jest nadal dostępny online i wygląda na to, że nie jest zarezerwowany). Zadzwonię jeszcze raz telefonicznie, ale to już zostawia niesmak.

Inny przykład lokalnego pośrednika. Ciągle umieszcza oferty dotyczące obiektów, które są już zarezerwowane i ma opinię, że zajmuje mu wieczność, zanim może przedstawić wszystkie dokumenty. Znajomy ostatecznie dostał gorszą stopę procentową z powodu tego teatru, który trwał ponad 3 miesiące.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata