Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Poszukiwane kreatywne rozwiązanie dla finansowania pomostowego.

Napisany przez Nightfalk
Hej, Cześć, czy jakkolwiek…! Po tym, jak natknąłem się na to forum podczas poszukiwań dotyczących opcji naszej nadchodzącej refinansowania, chciałbym przedstawić naszą sytuację do dyskusji tutaj. Sytuacja wyjściowa: _______________________ Nieruchomość: bliźniak Położenie: RNK Rok budowy: 2011 Wartość: min. 420 - 430.000 € (oszacowana) Hipoteka: 269.000€ (ING) Finansowanie: ING Kwota kredytu: 219.000€ Rata: 812€/mies. Następna możliwa data spłaty: 30.01.2023 Kwota spłaty: ok. 192.000€ Możliwe dodatkowe wpłaty: 10.950€/rok KFW (153/154 (KFW70 EnEV 2009) Kwota kredytu: 50.000€ Rata: 894€/kw. Następna możliwa data spłaty: natychmiast Kwota spłaty: ok. 32.300€ pożyczka prywatna (Rodzice Żona) Kwota pożyczki: 68.000€ Rata: 3.500-4.500€/rok Następna możliwa data spłaty: natychmiast Kwota spłaty: ok. 36.000€ _______________________ Nieruchomość: mieszkanie Położenie: LK HN Rok budowy: 1992 Wartość: min. 250.000€ (oszacowana) Hipoteka: 161.000€ (ING) Finansowanie: ING Kwota kredytu: 161.000€ Rata: 360€/mies. Następna możliwa data spłaty: 30.08.2021 Kwota spłaty: ok. 131.000€ Wynajmowane matce męża (emerytowana, 82 lata) Mieszkanie ma zostać sprzedane, jeśli nie będzie już potrzebne matce. _______________________ Sytuacja finansowa: Mąż: pełny etat, Netto ok. 4.900€/mies. + ok. 400€/mies. w ubezpieczeniu na życie grupowym + ok. 100€/mies. na koncie oszczędnościowym, Wiek 47 lat Żona: niepełny etat (50%), Netto ok. 950€/mies., Wiek 42 lata Świadczenie rodzinne: 408€/mies. (2 dzieci, 15/12 lat) – Planowanie dzieci zakończone! Dochód z wynajmu mieszkania: 600€ (Ciepło) Wynagrodzenie z paneli fotowoltaicznych: 155€/mies. (Brutto) Powyżej podano jedynie składniki comiesięcznych dochodów. Obydwoje mają dodatkowe roczne składniki wynagrodzenia (Mąż: ok. 6.000€ stałe + premia 500-1.500€ / Żona: ok. 1.500€, wszystko Netto), które obecnie nie są brane pod uwagę (powinny być). Wydatki: Ubezpieczenia: ok. 1.300€/mies. (ubezpieczenie zdrowotne, komunikacyjne, domowe, itp., średnio) Opłaty eksploatacyjne Dom/mieszkanie: ok. 600€/mies. (średnio z rezerwami na mieszkanie) kredyty hipoteczne na Dom/mieszkanie: 1.460€/mies. pożyczka prywatna: ok. 350€/mies. Oszczędzanie/Rezerwy: 600€/mies. kredyt samochodowy: 280€/mies. Oszczędności: Łącznie ok. 30.000€ (krótkoterminowo i długoterminowo ulokowane) +18.000€ na dobudowanie balkonu do naszego domu. Te środki nie powinny być użyte na obecną aneksję finansową! _______________________ Teraz nasze ogólne myśli/Warunki brzegowe: Priorytet 1. Aneksja finansowania domu 2. Aneksja finansowania mieszkania Aneksja finansowania domu Oprócz kredytów bankowych, chcemy również spłacić prywatną pożyczkę w ramach aneksji finansowania. Innymi słowy w tym roku (krótkoterminowo) KFW + pożyczka prywatna, co odpowiada kwocie kredytowej ok. 68.000€. Możemy również dodać dodatkowe 11.000€ na dodatkową spłatę kredytu ING!? Spłata kredytu ING do 30.01.23 na kwotę kredytową ok. 192.000€, albo jeśli wcześniejsza spłata poprzez obecny natychmiastowy kredyt jest możliwa, ok. 181.000€ (?). Okres wiązania odsetek 10/12/15 lat od wypłaty. (Zależy od warunków!) Wysokość raty powinna wynosić ok. 1.800/1900€. Aneksja finansowania mieszkania Okres wiązania odsetek: 5 lat od wypłaty. Wysokość raty powinna być zbliżona do aktualnej (360€). _______________________ Teraz z niecierpliwością czekam na kreatywne propozycje! Proszę, nie dyskutujcie dlaczego chcemy spłacić pożyczkę prywatną. Relacje między nami i teściami są bardzo dobre, jednak wolałbym pozbyć się tej zobowiązania jak najszybciej. Jeśli potrzebujecie więcej informacji lub macie pytania, po prostu napiszcie. Pozdrowienia Nightfalk

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Nightfalk, w którym mieście (ze względu na uwzględnienie lokalnych banków) znajdują się nieruchomości? Byłoby pomocne móc ocenić nieruchomości pod względem wartości, aby określić odpowiednie wskaźniki obciążenia.

Napisany przez Nightfalk
Cześć! Mieszkanie znajduje się w południowym powiecie Heilbronn (LK HN), a nasz Dom w południowym powiecie Rhein-Neckar (RNK).... czy to wystarczy? Wartości te ustaliłem na podstawie podobnych obiektów z standardowych portali nieruchomości. Na pomoc: Mieszkanie: 4 pokoje, kuchnia, łazienka, WC, balkon - 94m², 2 miejsca postojowe w garażu podziemnym Dom: bliźniak, 6 pokoi, kuchnia, 1 łazienka, 1 łazienka w trakcie remontu, WC, planowany balkon, 1 garaż, miejsce parkingowe, działka 325m², 165m² powierzchni użytkowej, 15m² powierzchni użytkowej niefunkcyjnej, położenie przy skraju pola Mam nadzieję, że to wystarczy?! Pozdrowienia Nightfalk

Napisany przez NaTwoim13
Nightfalk pisze: Cześć! Mieszkanie znajduje się w południowym powiecie Heilbronn (LK HN), a nasz Dom w południowym powiecie Rhein-Neckar (RNK).... czy to wystarczy? Wartości ustaliłem na podstawie podobnych obiektów z typowych portali nieruchomości. Na pomoc: Mieszkanie: 4 pokoje, kuchnia, łazienka, WC, balkon - 94 m², 2 miejsca parkingowe w garażu podziemnym Dom: Bliźniak, 6 pokoi, kuchnia, 1 łazienka, 1 łazienka w trakcie budowy, WC, balkon w planach, 1 garaż, miejsce parkingowe na samochód, działka 325 m², 165 m² powierzchni mieszkalnej, 15 m² powierzchni niezabudowanej, położenie na skraju pola Mam nadzieję, że to wystarczy?! Pozdrawiam Nightfalk
Ten sposób wyceny (przepraszam) jest zabawą. Potrzebny jest dokładny adres, ponieważ wartość gruntów także jest brana pod uwagę. Chętnie ocenię Państwa nieruchomości za darmo, proszę przesłać mi e-mail, jeśli są Państwo zainteresowani.

Napisany przez NaTwoim13
Czy ten Dom ma piwnicę? 1 lub 2 pełne piętra?

Napisany przez Nightfalk
noelmaxim pisze: Ta forma wyceny to (przepraszam) zabawa. Potrzebny jest dokładny adres, ponieważ wartość rynkowa gruntu również ma znaczenie. Chętnie ocenię ich nieruchomość za darmo, wyślij mi e-mail, jeśli są zainteresowani.
Dziękuję za przeprosiny, oczywiście wiem, że tego rodzaju wycena jest tylko orientacyjna i jeśli chodzi o szczegóły, trzeba jeszcze raz to dokładnie przeanalizować. Ale sądzę, że nie spisałem się tak tragicznie... Podejście było raczej konserwatywne. Na początku były przeważnie ogólne pomysły, informacje odnośnie mojej sytuacji/wymagań oczekiwane. Chętnie jednak przyjmę więcej informacji... Dlatego, zgodnie z ofertą, prześlę dane adresowe na Państwa adres e-mail, jeśli chcą Państwo zagłębić się głębiej. Pozdrowienia Nightfalk

Napisany przez Nightfalk
noelmaxim pisze: Czy ten Dom ma piwnicę? 1 czy 2 pełne piętra?
Piwnica wykończona, 2 pełne piętra.

Napisany przez NaTwoim13
Dom: 10 lat stałego 192.000,00 € / 10 lat stałego / nom. 0,72 % / efektywna 0,76 % / rata z odsetkami i spłatą kapitału 1.235,20 € / Spłata kapitału 7 % / Opcja dodatkowej spłaty 5,00 % / Okres wsteczny/Wypłata w ciągu 33 miesięcy 68.300,00 € / 10 lat stałego / nom. 0,47 % / efektywna 0,51 % / rata z odsetkami i spłatą kapitału 425,17 € / Spłata kapitału 7 % / Opcja dodatkowej spłaty 5,00 % / Wolny czas karencji/Wypłata w ciągu 6 miesięcy 15 lat stałego 192.000,00 € / 15 lat całkowitej spłaty / nom. 0,86 % / efektywna 0,89 % / rata z odsetkami i spłatą kapitału 1.137,60 € / Spłata kapitału 6,250 % / Opcja dodatkowej spłaty 5,00 % / Okres wsteczny/Wypłata w ciągu 33 miesięcy 68.300,00 € / 15 lat całkowitej spłaty / nom. 0,61 % / efektywna 0,64 % / rata z odsetkami i spłatą kapitału 397,85 € / Spłata kapitału 6,380 % / Opcja dodatkowej spłaty 5,00 % / Wolny czas karencji/Wypłata w ciągu 6 miesięcy

Napisany przez Nightfalk
To brzmi już interesująco! Zakładam więc, że nie ma problemu z przeniesieniem prywatnej pożyczki... Mam nadzieję, że otrzymałeś ode mnie e-mail? Pozdrowienia Nightfalk

Napisany przez NaTwoim13
Spłacenie prywatnych kredytów nie stanowi problemu. Tak, zrobiłem to. Przesłałem Państwu również wyceny wartości. Szczegółowe oferty finansowania są już przygotowane. Przedtem, 5 lat jest droższe niż 10 lat, kombinacja inwestycji/komercjalizacji i pięcioletniego okresu stałego oprocentowania nie przypada bankom do gustu, oczywiście zaletą jest możliwość szybszej i lepszej spłaty.

Napisany przez Nightfalk
Spłacenie prywatnych kredytów nie stanowi problemu. Oczywiście korzyścią jest szybsza i lepsza spłata. Z tej perspektywy patrzę na to w tej chwili... Ale sądzę, że trzeba jeszcze raz dokładnie przeanalizować, ile ostatecznie kosztuje jakie rozwiązanie i jakie są jego zalety/wady... Myślę, że powinniśmy porozmawiać przez telefon... Będziesz ode mnie słyszał! Pozdrowienia Nightfalk

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata