Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak tranże w przypadku KfW wpływają na główny kredyt?

Napisany przez bergeaal
Cześć.
Gdy gram na platformie w możliwe zapytania, czyli w piaskownicy, wydaje mi się, że poprzez dodanie transz KfW, także kredyty główne są w pewnym stopniu porównywane z lepszymi stopami procentowymi. Czy więc tak jest, że kredyty KfW znajdują się na drugim miejscu?? To byłoby oczywiście wyjaśnienie.
Czy ktoś może mnie oświecić?
Dzięki

Napisany przez NaTwoim13
bergeaal pisze:
Cześć.
Gdy przeglądam możliwe zapytania na platformie, czyli sandbox, wydaje mi się, że poprzez uwzględnienie transz kredytów KfW, również główne pożyczki są w pewnym stopniu porównywane pod kątem lepszych oprocentowań. Czy to oznacza, że kredyty KfW są traktowane w drugiej kolejności, czy może jednak nie?? To by było oczywiście wytłumaczenie.
Czy ktoś mógłby mnie oświecić w tej sprawie?
Dzięki

Z zasady kredyty KfW przechodzą do kolejności wtórnej, co jednak jest całkowicie obojętne, ponieważ bank ma pełne zobowiązanie wobec przekazywanych środków KfW i w odpowiedni sposób wycenia ryzyko na swój udział. Obecnie niewiele banków wyklucza udział KfW z wartości kredytowej, co niekoniecznie musi przynieść korzyści w kontekście mieszanego oprocentowania wszystkich potrzebnych środków. Ponadto kluczowe jest zawsze całkowite obciążenie wartością, ponieważ na ogół 10-letni okres stałego oprocentowania (KfW 124) jest zazwyczaj tańszy niż oferowany przez KfW z ich nominalnym oprocentowaniem 1,05%!

Kto lub co to jest sandbox???

Co zamierzają zrobić?

Napisany przez bruno68
Cześć Bergsaal,

Jak podejrzewano, to częściowo prawda!

W 1. Rzędzie (do 60% wartości domu) możliwe są najtańsze stopy procentowe! Ponieważ w przypadku pierwszej licytacji tylko 70% wartości domu (7/10) zostanie wywołane!
Reszta jest w kolejności wtórnej, poprzez podwyższone odsetki, co praktycznie natychmiast rekompensuje możliwą stratę (ryzyko)!

Istnieją także finansowania do 150% wartości domu, jednakże tutaj wymagana jest wyższa stopa procentowa na całą kwotę pożyczki! Ponieważ można założyć, że to żądanie nie zostanie spełnione w przypadku licytacji.

Czy i na jakiej wysokości będzie obciążona hipoteka, zależy od poszczególnych wierzycieli, dlatego hipoteki od 50, 60, 70, 80% wartości rynkowej są możliwe jako pierwszy rzęd. Również środki, takie jak 55%, nie mogą być wykluczone!

Co z kolei stanowi wartość rynkową, na pewno nie jest to cena sprzedawcy, ale ustalona wartość niezależnego rzeczoznawcy! Dlatego Dom był oferowany tu za 450 000 €, ale rzeczoznawca ustalił wartość domu na niecałe 300 000 €.
Gdyby wartość rynkowa została ustalona na 450 000 €, byłoby to finansowanie w wysokości 93%! Jednak ponieważ rzeczoznawca oszacował ją na niecałe 300 000 €, gdyby była ona finansowana w ten sposób, to byłaby to opcja 150% z odpowiednimi odsetkami! 1,45%, 15 lat stałe w porównaniu z 2,20%, 15 lat stałe! 6 525 € w porównaniu z 9 900 € odsetek rocznie, różnica 3 375 € rocznie.

Obliczenia w systemie online są całkowicie błędne i częściowo bezwartościowe, ponieważ w momencie zapytania nie jest znane, czy obowiązkowy niezależny rzeczoznawca w kwestii wartości domu zgadza się z ofertą!

Oferty nie są wiążące, ważne są tylko teksty i obliczenia zawarte w umowie pożyczki, a te dane mogą znacząco różnić się od oferty niezobowiązującej!

bruno68

Napisany przez NaTwoim13
Blablabla, do samego pytania KfW nic!!

Napisany przez bergeaal
Kim lub co to jest sandbox

E-hyp, jako początkujący. To, że mam, nie oznacza, że mogę, po prostu powoli zbliżam się do tego. Po prostu korzystam z interfejsu i posuwam się dalej. Dla mnie jest to produkt uboczny, chociaż wiedza nigdy nie jest szkodliwa. Ponadto transza kfw153 może być większa lub mniejsza niż nominalne 1,05%. Z tego powodu jest to moim zdaniem praktycznie codziennie istotne i z punktu widzenia prowizji związanej z transzami kfw nie trzeba się utrzymywać na marginesie, a priorytetem jest to, aby doradzać tak transparentnie, jak to możliwe.
Ale wątpliwości są zawsze dobre, żeby przynajmniej trochę zrozumieć niektóre rzeczy.

Odjąć udział KfW od wartości zabezpieczenia hipotecznego

Dokładnie, również tak mi się wydawało.... Że światła na czerwono zmieniały się na zielone, jeśli nie było udziału kfw... Więc prawdopodobnie podstawa obliczeń się zmieniła... Czy też czy rachunki HHR lub obciążenie były jakoś inaczej przedstawione. Nie analizowałem tego szczegółowo. Po prostu chodziło mi to po głowie i chciałem zapytać o to.

Napisany przez NaTwoim13
Jak już wspomniano, kilka banków, kasy oszczędnościowe i banki HypoVereinsbank wliczają KfW w wartość obciążenia. Po pierwsze, nie wszystkie kasy oszczędnościowe to robią, a po drugie, HypoVereinsbank często odpada z innych powodów (słaba wycena nieruchomości, bardzo wysokie kryteria bonitacyjne itp.)
Natomiast w przypadku nowego budownictwa KfW 153 zostaje uwzględnione, oprocentowanie wynoszące 0,85% z maksymalnym dofinansowaniem spłaty w wysokości 18 000 euro do 120 000 euro dla standardu KfW 55 to już negatywne oprocentowanie, dlatego konieczne jest uwzględnienie kredytu KfW ze względu na to dofinansowanie spłaty.
Natomiast w przypadku zakupu i energooszczędnego remontowania nie jest konieczne skorzystanie z programu KfW 151, ponieważ można wziąć kredyt bankowy zamiast kredytu KfW i uzyskać dofinansowanie inwestycyjne do 120 000 euro poprzez program 430.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata