Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt po rozwodzie

Napisany przez ErnaT
Potrzebuję pomocy! Wzięliśmy kredyt w wysokości 16 000 € z moim (jeszcze) mężem. Z tego zostało już wpłacone 6 000 € wspólnie! On chce ode mnie połowę (3000 €)! Ja nadal będę spłacać kredyt! Pozostałe saldo (10 000 €) Czy ma on prawo do połowy (3000 €)?

Napisany przez bruno68
Cześć ErnaT,

no cóż, trudna sprawa z długami! Najlepiej byłoby zmniejszyć obecne długi o połowę i każdy pójdzie własną drogą!

Czy warto kłócić się z prawnikiem? Może to kosztować więcej niż wartość długu!

Ponadto ubezpieczenie ochrony prawnej nigdy nie pokryje sporu wynikającego z prowadzenia życia, ponieważ wartość sporu byłaby sztucznie wywołana!

W przypadku kwestii spadkowych między rodzeństwem, ubezpieczenie ochrony prawnej, jeśli obejmuje rodzinny pakiet, może być objęte. Niemniej wątpię, czy ubezpieczenie ochrony prawnej zawarte w ramach podstawowej jednostki rodziny pokryje cokolwiek!

Lepiej się dogadajcie tanio i zgodnie, to byłoby najtańsze rozwiązanie dla obu stron.

Przypuszczam, że pożyczka została zaciągnięta na cele wspólnego prowadzenia życia, dlatego sądzę, że sąd raczej podzieli resztę długu między was! Oczywiście, jeśli nie zostanie udowodnione inaczej.

bruno68

Napisany przez 2tneub
ErnaT pisze:
Potrzebuję pomocy!

Wzięliśmy kredyt wraz z moim (jeszcze) mężem na 16 000 €
Zostało już wpłacone 6000 € wspólnie!
On chce ode mnie połowę (3000 €)!
Ja nadal biorę kredyt! Otwarty saldo (10 000 €)
Czy ma on prawo do połowy (3000 €)??

W zależności od tego, co stało się z pieniędzmi, może to być zgodne, ale niekoniecznie.

Jeśli kupiłeś z nich samochód, który używałeś tylko ty i który teraz zatrzymasz, wtedy mógłby mieć on rację.
Jeśli samochód był dotychczas używany wspólnie, a ty go teraz zatrzymujesz, równowartość rekompensaty tendencjalnie wynosi raczej 0.
Jeśli kredyt został zaciągnięty na finansowanie ogólnych wydatków, to nadal pozostaje mu do przelania połowa salda (5000 €).
Jeśli kupił z nich samochód, który używał tylko on i który teraz zatrzymuje, można mieć roszczenie do 13 000 €.

Ponadto istnieje możliwość, że zarobki były różne, co było wnoszone do małżeństwa i kto zachowuje jakie majątki.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć ErnaT, co się stało z pieniędzmi? Obecnie brakuje jeszcze 10 000 EUR, z czego 5000 EUR jest dłużne bankowi przez Ciebie, a 5000 EUR przez Twojego byłego męża. Jesteście solidarnie odpowiedzialni. Rozwód nie zmienia tego faktu. Z tego co piszesz, wybierając opcję 3000 EUR, sytuacja się pogarsza, co nie jest korzystne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata