Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: nowoczesne dziedziczenie

Napisany przez Tobaster
Cześć wszystkim!

Jestem trochę rozczarowany obecnym krajobrazem finansowym. Że nie ma oprogramowania do zarządzania majątkiem (rentablo działa tylko tak sobie i tylko kilka portali/dostawców można zintegrować), to zaakceptowałem i dalej korzystam z Excela...

Ostatnio zajmuję się kwestią dziedziczenia. Byłem u notariusza i tak naprawdę mam dokładne wyobrażenie o tym. Brakuje mi jednak możliwości realizacji...

Moje wyobrażenie: istnieje około 10 kont, które będą odpowiednio zasilane w czasie.
Zawartość każdego konta ma być lokatą terminową / funduszem inwestycyjnym / ETF-em. To odpowiada mojej osobistej strategii inwestycyjnej i chciałbym, aby tak zostało po mnie. Każde konto będzie przyporządkowane w testamencie danej osobie, która je odziedziczy.

Do tej pory robiłem to między innymi za pośrednictwem Weltsparen. Jedno konto, wszystko w jednym miejscu. Idealnie. Niestety nie mogę utworzyć kilku kont. Na razie nie znalazłem alternatywy.

Czy ktoś tutaj zna jakieś rozwiązanie? Jestem też otwarty na alternatywy.

Dziękuję za odpowiedź

Napisany przez bruno68
Cześć Tobasterze, teraz to konto kosztuje pieniądze, nawet jeśli oferowane jest klientom za darmo! Dlaczego chcesz sam zrujnować swoje bogactwo? Czy tutaj nie byłoby lepiej założyć rodzinną fundację? Tam, gdzie każdy otrzymuje coroczne wypłaty? Każdego roku darowizna w wysokości być może 2.000 € do końca życia jest zdecydowanie lepsza dla wielu osób niż jednorazowa suma 20.000 €, którą większość ludzi wydaje po 3 miesiącach! Lepiej przez 40 lat otrzymywać corocznie 2.000 € niż jednorazowo 20.000 €! bruno68

Napisany przez Tobaster
Cześć Bruno,
to kwestia gustu i nie była to pytanie. Oczywiście, istnieją inne rozwiązania. Wezmę też pod uwagę fundację rodzinna.
Moja koncepcja jest jednak inna i pytałem o możliwość jej realizacji.

Napisany przez Tobaster
Nie, fundacja rodzinna jest zbyt sztywna, niestety nie wchodzi w grę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata