Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Pomoc! Co powinienem zrobić z moją umową oszczędnościową na cele mieszkaniowe?

Napisany przez Robert1986
Cześć moi drodzy przyjaciele finansowi! Potrzebuję waszej pomocy w sprawie, która już pozbawia mnie snu.

Czy opłaca się dalej oszczędzać w umowie oszczędnościowej mieszkaniowej, która ma następujące warunki: Wolumen oszczędnościowy wynoszący 35 000 €, przydział po wpłacie oszczędności w wysokości 40% wolumenu oszczędnościowego, stopa procentowa na oszczędności 1% i stopa procentowa na pożyczkę mieszkaniową wynosi 3,25%. Koszty związane z zawarciem umowy wyniosły 560 €. Obecnie wpłaciłem już 2 500 €.

Czy teraz warto kontynuować umowę, czy lepiej ją wypowiedzieć? Na co powinienem zwrócić szczególną uwagę?

Dziękuję za pomoc!

Wasz Robert

Re: Pomoc! Co powinienem zrobić z moją umową oszczędnościową na cele mieszkaniowe?

Napisany przez bruno68
Cześć Robert1986,

czy zrozumiałeś/aś dokładnie działanie systemu oszczędzania?

Otrzymasz jedynie 1% od salda, co stanowi obecnie 25 € rocznie, jednak od 2021 roku otrzymasz dodatkowo 70 € dopłaty do oszczędności w wysokości 700 €. Czy twoje miejsce pracy również coś dołoży? Jeśli tak, to ile?

Na drugiej stronie stosunku stoją 3,25% odsetek od kredytu? Wydaje się, że to nie jest tanie, ale niech cię to nie zmyli, odsetki dotyczą jedynie kredytu w wysokości 21 000 €!

Trzeba dokładnie porównać za i przeciw oraz określić przyszłe cele.

Oczywiście istnieją lepsze formy lokowania kapitału zapewniające wysokie zyski, ale tak jak dzisiaj ta opcja jest bardzo podatna na ewentualne zakłócenia gospodarcze, które mogą sprawić, że nawet do 50% twojego majątku zniknie z dnia na dzień.

Znajdź w swojej okolicy najlepszego pośrednika, który będzie odpowiadał twoim potrzebom!

bruno68

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Robert1986, tutaj wpłaciłeś trochę pieniędzy, a pośrednik pobiera prowizję w wysokości 560 EUR. Aktualna stopa procentowa kredytu jest bardzo niska. Oprocentowanie oszczędności nie przynosi zbyt wiele korzyści przy saldzie 2 500 EUR. Pytanie jest proste - co chcesz zrobić w związku z potrzebami mieszkaniowymi, finansowaniem budowy? Być może sensowne byłoby pozostawienie oszczędności nietknięte.

Napisany przez kub0185
Jeśli chcesz kiedyś coś zbudować, będziesz zadowolony, jeśli go masz
https://schliesslich-ist-es-ihr-geld...sehr-sinnvoll/

Po prostu pozostaw go na małym ogniu. Opłaty są opłacone, a nie ma porównywalnych form oszczędzania, które przynoszą podobne zyski.

P. S. Są tacy, którzy byliby zadowoleni, gdyby dostali taki sam kontrakt. Sprawdź, czy są jakieś bonusy lojalnościowe, które mogą uczynić twoje oszczędzanie jeszcze bardziej atrakcyjnym.

Napisany przez 2utopus
Można również sprawdzić, czy można skorzystać z programu VWL - Przynależność pracownicza - Premia mieszkaniowa ... być może pracodawca/państwo oferuje dodatkowe świadczenia.

Napisany przez bruno68
Cześć Robert1986,

oto dodatek do wszystkich dobrych innych propozycji, małe odstępstwo od formy oszczędzania.

Sprawdź, czy istnieje 2. kontrakt oszczędnościowy z niskim oprocentowaniem odsetek, około 1 do 1,5%, kontynuuj mocne oszczędzanie przy oprocentowaniu kapitałowym 1% Zostając przy 20 do 30% środków na koncie przelej większość na 2. BSV z niskimi oprocentowaniem odsetek. W ten sposób otrzymasz dobry oprocentowanie kapitałowe w wysokości 1%, co zwiększa bezpieczne oprocentowanie dobrej sytuacji z oprocentowania dzisiejszego. W przypadku 2. BSV, jeśli będzie on potrzebny jako pożyczka, skorzystaj z najtańszego BSV, z oprocentowaniem 1 do 1,5% zamiast 3,25%. Zysk wynosi różnicę w oprocentowaniu od 2,35% do 1,85%, co przy pożyczce w wysokości 21 000 € pozwala zaoszczędzić maksymalnie 493,5 € odsetek w pierwszym roku!

Jeśli oprocentowanie finansowania jest mimo wszystko niższe niż oczekiwane, można całkowicie zabezpieczyć lub cesjonować oba BSV przy zakupie lub budowie, co oznaczałoby 28 000 € kapitału/depozytu! W przyszłości zakup/budowa na kwotę 275 000 € mogą być finansowane zamiast 100% zabezpieczenia, przy finansowaniu 90%, co ponownie ułatwi pożyczkę o 0,1 do 0,3% p.a. taniej! To także oszczędza pieniądze!
I to wszystko dlatego, że posiadasz drogi BSV! Obniża to koszt twojej przyszłej pożyczki!

Nie ma już więcej możliwości!

Bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata