Czy znajdą się wystarczające przypadki, nawet jeśli sama tego raczej nie oferuję.
Jeśli argument braku pewności co do oprocentowania przytłacza umowę oszczędnościową, dlaczego nie miałoby to się opłacać, zwłaszcza że chodzi tutaj o to, że
pożyczka rządowa działa jak kapitał własny (kapitał obcy) i zmniejsza wskaźnik obciążenia i tym samym koszty odsetek? Wówczas BSV usprawiedliwia akceptację krótszego okresu możliwości zatrzymania oprocentowania, lub też eliminuje lęk przed ryzykiem oprocentowania.
Przed wydaniem osądu warto porównać 20 lat spłaty kapitału wraz z odsetkami do 10 lat okresu zatrzymania oprocentowania, ponieważ istnieją konstrukcje z wykorzystaniem BSV, które mogą być tańsze i jeśli nie wybieram końcowej pożyczki z góry, ale zamiast tego preferuję pożyczkę równej raty z terminem spłaty salda po zakończeniu okresu zatrzymania oprocentowania, jestem nawet bardziej elastyczny, ponieważ BSV nie jest cesjonowany i można go użyć w każdej chwili, gdyby było to konieczne oraz/lub pozwala na obniżenie rat, gdyż oszczędzone kwoty są wolne od restrykcji, od zupełnego braku do tego, jak ja chcę, przy czym trzeba tylko uważać, aby na koniec okresu zatrzymania oprocentowania była dostępna pewna kwota środków, aby w najlepszym przypadku suma alokacji odpowiadała saldzie zastawu kończącej się hipoteki.
Oszczędzam po pierwsze poprzez możliwość uzyskania lepszego oprocentowania na kwocie wsparcia (10 lat jest zwykle tańsze niż 15 lat) a po drugie, co równie ważne, zmniejszam oprocentowanie dla pozostałej kwoty pożyczki, ponieważ dzięki mniejszemu wskaźnikowi obciążenia mogę uzyskać lepsze oprocentowanie, minimalizując tym samym koszty odsetek.
W przypadku tej Osoby zapytującej nie udzielono kompleksowego doradztwa, dlatego też nie jest w stanie tego ocenić, dlatego też
pożyczka rządowa jest nieważna zarówno dla doradców bankowych jak i/i lub dla doradców pośredników.