Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Wezwanie do zapłaty w związku z zgonem.

Napisany przez Gededon
Krótkie pytanie. Moja matka zmarła kilka lat temu (około 2016 roku). W zeszłym roku dostałem pismo od banku (Targo), informujące mnie, że moja matka ma długi wobec banku (około 200 €), które należy spłacić. W odpowiedzi przesłałem bankowi odpis aktu zgonu. Pół roku później dostałem powiadomienie, że teraz ja mam być odpowiedzialny za długi i muszę je spłacić. Problem w całej sprawie polega jednak na tym, że nie tylko nie wiedziałem o istnieniu tego konta bankowego, ale były partner życiowy mojej matki zapewnił mnie również, że umowa, którą moja matka podpisała w jego obecności, zawierała klauzulę, zgodnie z którą konto miało być natychmiast zlikwidowane po śmierci bez dodatkowych kosztów dla mnie (moja matka była chora na raka i szczególnie zwracała uwagę na takie sprawy). Jak mam teraz postąpić? Jak wspomniałem, umowa faktycznie zawiera klauzulę, że zdecydowanie nie muszę nic płacić, ale bank nadal żąda ode mnie pieniędzy (niestety obecnie nie możemy odnaleźć kopii umowy mojej matki). Jeśli to możliwe, chciałbym to załatwić bez udziału prawnika, ale obawiam się, że nie da się tego uniknąć?

Napisany przez Reibold
Cześć,

Najpierw powinieneś poprosić o kopię umowy podpisaną przez Twoją matkę w Targo.
To na pewno wyjaśni, czy bank ma do Ciebie jako spadkobiercy jakieś roszczenia czy nie.
Wydaje mi się, że zrzeczenie się dalszych opłat obowiązuje dopiero wtedy, gdy bank dowiaduje się o śmierci partnerki umowy.
To wygląda na to, że tak właśnie było, gdy przedstawiłeś akt zgonu.

Jednakże nie jestem prawnikiem! W razie potrzeby musiałbyś skorzystać z pomocy jednego, jeśli warto mimo niewielkiej kwoty.

Z poważaniem

Alexander Reibold
Niezależne doradztwo finansowe
Neuburg an der Donau

Napisany przez Gededon
To na pewno jeszcze raz zrobię, albo już zrobiłem. Problem w całej sytuacji jest taki, że nie wiedziałem o istnieniu tego konta. Dlatego trochę trudno jest coś załatwić, kiedy nawet nie zdajesz sobie sprawy, że istnieje. Tak, w razie potrzeby dobrze byłoby skonsultować się z prawnikiem. Widzę teraz, że popełniłem literówkę w podanej wyżej sumie. Dodać jeszcze kilka zer, a będziemy bliżej prawdy. Niestety, po prostu nie mogę sobie na to pozwolić przy obecnym wynagrodzeniu. Chciałem tylko wiedzieć, czy możliwe jest działanie bez udziału prawnika, ponieważ musiałbym go również opłacić. Mimo wszystko dziękuję za informację. Doceniam.

Napisany przez 2utopus
200.000€ to już zupełnie inna sprawa ... gdzie poszły te pieniądze? Oznacza to, że spadek musiał być odpowiednio większy - czyż nie?
Jednak opiekun prawny będzie również odpowiednio droższy ... ogólnie rzecz biorąc, zawsze można zasięgnąć porady w centrum konsumenckim.

Napisany przez Reibold
Cześć,

jeśli chodzi o pożyczkę a nie o opłaty, to wtedy musiała zostać zawarta ubezpieczenie pozostałego długu.
Tak tylko można byłoby stwierdzić poprawnie, że w przypadku śmierci nie dziedziczy się długu. Wtedy oczywiście potrzebne są również te dokumenty i można byłoby skontaktować się z ubezpieczycielem.

Pozdrawiam

Alexander Reibold

Napisany przez bruno68
Cześć Gededon,

powiedz mi o jaką kwotę chodzi? Powinniśmy coś doradzić, na co i jak postępować. Niech przyjmiemy, że w przypadku normalnym to 30 000 € to górna granica bez zabezpieczenia! Zatem nie mogą być żadne dodatkowe długi!

Po drugie: Kto jest następcą prawnym, czyli spadkobiercą?
Targo Targo

Poza tym prosiłbym o przekazanie dokumentów przez Targo, w tym zestawienie sald.

Również zasięgnięcie informacji w Schufa mogłoby pomóc, ponieważ umowa powinna być tam wpisana.

To może być już związane z przedawnieniem na podstawie § 195 BGB, o ile nie było nakazu zapłaty, wtedy stosuje się § 197 BGB!

Myślę raczej, że coś jest bardzo nie tak, znamy majątek bez właściciela, zwłaszcza w bankach, ale o zadłużeniu bez właściciela, pierwszy raz to słyszę!

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata