Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Sprzedaż mieszkania własnościowego z powodu problemów finansowych

Napisany przez Catteneo
"Oto sytuacja: posiadam nieruchomość o wartości zakupu ok. 60 000 € (2016 r.). Aktualny pozostały dług wynosi 40 000 [url]euro[/url]. Nieruchomość jest wynajmowana i sama się utrzymuje.

Z prywatnych powodów musiałem przed laty wziąć [url]kredyt[/url], którego aktualny pozostały dług wynosi 44 000 [url]euro[/url], a miesięczna rata to 650 [url]euro[/url], zakończenie spłaty planowane jest na koniec 2026 r.

Dodatkowo mam kartę kredytową, która ma debet w wysokości 16 000 [url]euro[/url].

Te 650 [url]euro[/url] + 300 [url]euro[/url] odsetek miesięcznie za kartę kredytową pochłaniają mnie, zwłaszcza że nic nie jest spłacane, a płacę tylko odsetki :-(.

Wtedy źle obliczyłem te 650 [url]euro[/url] :-( redukcja rat nie jest możliwa według mojego banku :-(, jedynie w przypadku zwiększenia [url]kredytu[/url] można dostosować raty, w tej chwili bank XY (nie jest to mój bank domowy) mógłby udzielić mi 3 500 [url]euro[/url].

Nie chcę zaciągać kolejnych długów, ale chciałbym jakoś wyjść z tej sytuacji, zwłaszcza że obecnie zarabiam tylko 2000 [url]euro[/url] i mam jedno dziecko.

Teraz zastanawiam się nad sprzedażą mieszkania, jeśli wszystko pójdzie dobrze, powinno się w nim znaleźć 130 000 [url]euro[/url], po odjęciu 60 000 [url]euro[/url] zostanie 70 000 [url]euro[/url] - 40% podatku spekulacyjnego = 42 000 [url]euro[/url], które mogą posłużyć do spłaty [url]kredytu[/url] za nieruchomość, ale to mnie jakoś nie zbliża do rozwiązania problemu :-(

Naprawdę nie wiem, co mam teraz zrobić :-("

Napisany przez 2utopus
Jeśli zapłacisz 40% podatek od zysku w wysokości 70 000 €, to będzie to 28 000 € - pozostanie ci 102 000 € z 130 000 €.
Jeśli spłacisz 40 000 € kredyt hipoteczny, 44 000 € kredyt prywatny i 16 000 € kartę kredytową, zostanie ci jeszcze 2000 € - jaka byłaby wtedy opłata za wcześniejszą spłatę?

Napisany przez kub0185
Czy można odliczyć rekompensatę za nadpłatę od zysku?

Napisany przez tomy778
Oczywiście.
Podatki, notariusz, pośrednik i wcześniejsza spłata, między innymi.

Napisany przez Catteneo
utopus pisze:
Jeśli płacisz 40% podatku spekulacyjnego od zysku w wysokości 70 000 EUR, to byłoby to 28 000 EUR - zostaje Ci 102 000 EUR z 130 000 EUR.
Jeśli spłacisz z tego 40 000 EUR kredytu hipotecznego, 44 000 EUR kredytu prywatnego i 16 000 EUR karty kredytowej, zostanie Ci tylko 2 000 EUR - jak wysoka byłaby wtedy opłata za wcześniejszą spłatę?

Dzięki za informację, zawsze obliczałem 40% od całego zysku, więc może ma to znowu sens zrezygnować z 28 000 euro, zwłaszcza że jeden kredyt nadal będzie trwał przez 6 lat, a ja po prostu sądzę, że rynek się odwróci. Innymi słowy, ceny nieruchomości spadną, a stopy procentowe wzrosną, euro się załamie, to tylko kwestia czasu......
Aktualnie nie wiem, jak wysoka byłaby opłata za wcześniejszą spłatę, ale nie powinna być wysoka. W przypadku kredytów powinno być to również mniej. Dzięki za pomoc.

Napisany przez 2utopus
Catteneo pisze:
zawsze obliczałem 40% zysku całkowitego, więc może się okazać sensowne zrezygnować z 28 000 euro

Zamiast zysku, masz na myśli cenę sprzedaży? - Możesz ewentualnie odjąć koszty dodatkowe związane z zakupem - najlepiej zapytać doradcę podatkowego lub stowarzyszenie pomocy podatkowej ...
Pytanie dotyczące krachu nie brzmi czy, tylko kiedy - ale oczywiście robi różnicę, czy euro ulegnie krachowi za 2 lata czy za 30 lat ...

Gdybym była na twoim miejscu, najbardziej martwiłabym się kartą kredytową - 16 000 euro przy (przyjętych) ~14% rocznych odsetkach (często na rachunku jest napisane coś w stylu 1,08% miesięcznie) - to oznaczałoby już 2240 euro odsetek rocznie (niemal 190 euro miesięcznie) - a wciąż nie wydane na spłatę główną kwoty.
Jednak z kartą kredytową powinno się dać szybko spłacić dług - wkładaj wszystko, co zostaje.

Osobiście nie ryzykowałbym konsolidacji samodzielnie - istnieje tu względnie duże ryzyko, że będą próbowali wcisnąć dodatkowe opcje (ubezpieczenie od niespłaconych rat) - później okaże się, że ponownie potrzebujesz więcej pieniędzy...

Napisany przez bruno68
Witaj Cattenso,

przypuszczam, że podatek spekulacyjny w wysokości 40% nie będzie obowiązywał!

Podatek spekulacyjny jest bowiem osobistą stawką podatku dochodowego, a nie stawką maksymalną!

Zgodnie z tym rozliczenie wyglądałoby następująco:

Wartość sprzedaży.............................130.000 €
odliczając
odliczając wartość nabycia.....około 60.000 €
podlegający opodatkowaniu zysk.........około 70.000 €
./. Stawka podatku dochodowego................Sprawdź w zeznaniu podatkowym z 2018 roku na pierwszej stronie, gdzie znajdziesz informacje o stawce maksymalnej i średniej. Na tej podstawie musisz dokonać obliczeń osobiście!

Jednak muszę tylko podtrzymać opinię utopusa! Problemem nie jest Twoje dochodzenie, a pozornie niekontrolowane korzystanie z karty kredytowej przy niskich dochodach! (aktualnie zarabiam tylko 2000 euro i mam jedno dziecko.)

Jeśli chcesz wyjść z tego tarapatów, zniszcz kartę kredytową i już nigdy więcej nie korzystaj z innych kart! Wystarczy jedna karta bankowa! Jeśli przekroczysz limit na obu kontach, zapłacisz znaczne odsetki w wysokości 20% rocznie

Dla przekroczenia limitu konta w wysokości 3 pensji 6.000 € zapłacisz w banku 600 € odsetek plus opłatę za prowadzenie konta

Dla karty kredytowej z limitem 16.000 € i odsetkami w wysokości 10%, zapłacisz 1.600 €

Zastanawiam się, jak udało Ci się wydać tak dużo pieniędzy, nie mając odpowiednich dochodów? Skąd pochodzą te kredyty, na pewno nie z obecnego dochodu? Zakładam, że pożyczka, kredyt i karta kredytowa pochodzą od tej samej banku?

Jesteś już na krawędzi, bank poinformował Cię, że jesteś jeszcze w stanie zaciągnąć kredyt w wysokości 3.500 €! Jeśli limit kredytowy w wysokości 3.500 € zostanie wyczerpany, nie byłbym zaskoczony, gdyby bank zlikwidował Twoje konto i wszczął postępowanie upadłościowe!

Pamiętaj: Bank woli zlikwidować zobowiązania kilkudziesięciu tysięcy swoich klientów poprzez upadłość zamiast samemu ogłosić upadłość!

Teraz powinieneś zacząć oszczędzać! Zapisz wszystkie swoje wydatki miesięczne a) prywatne i b) firmowe. To, czego nie potrzebujesz do życia, teraz możesz zacząć anulować. Te anulowania i tak będą miały miejsce podczas postępowania upadłościowego.

Możesz również poprosić swojego banku o informacje na piśmie na temat konta P związanego z kryzysem koronawirusa, zobaczymy, jak przyjazna okaże się bank!

Masz jeszcze trochę czasu do końca kryzysu koronawirusa, gdy znikną obowiązujące przepisy ochrony, nie byłbym zaskoczony, gdyby wtedy doszło do likwidacji. Bank już Cię finansowo wykończył!

bruno68

Napisany przez Catteneo
Cześć Bruno, dzięki za twoją odpowiedź. Jeśli dobrze cię zrozumiałem, stawka podatku osobistego jest obliczana w następujący sposób: Przykład: Singiel zarobił w 2019 roku łącznie 60 000 euro i zapłacił 12 000 euro podatku dochodowego. 12 000 podatek x 100 / 60 000 euro roczne brutto = 20% stawka podatku dochodowego Poprawnie? Moja karta debetowa nie jest przekroczona, jedna pożyczka dotyczy mieszkania, a druga jest prywatna, obie pożyczki są zaciągnięte w różnych bankach. W moim domyślnym banku mam tylko kartę debetową, która nie ma możliwości przekroczenia limitu, karta kredytowa jest w Barclays, gdzie udostępniono mi limit w wysokości 16 000 euro. Otrzymałem ofertę zakupu mieszkania za 145 000 €. To oznacza, że jeśli teraz sprzedam mieszkanie za 145 000 euro - koszt nabycia 60 000 euro = 85 000 € podlegające opodatkowaniu. 85 000 - 20% (stawka podatku osobistego) zostaje po odliczeniu podatku 68 000 €. Łącznie miałbym 128 000 euro - 80 000 euro kredytu (niespłacona część hipoteki nieruchomości + pożyczka prywatna) - 16 000 euro karty kredytowej = 32 000 euro, dobrze? Czy coś źle policzyłem?

Napisany przez StGe1973
Catteneo, powinieneś po prostu zignorować wyjaśnienie brunos.... to nie ma nic wspólnego z maksymalną stawką czy średnią stawką 2018 roku. Decydujący jest twój roczny dochód ogółem, na przykład za 2020 rok z zyskiem z sprzedaży mieszkania w wysokości 85.000 euro. Do tego dochodzi twój pozostały dochód, powiedzmy 17.000 euro , pomniejszony o koszty możliwe do odliczenia, takie jak koszty reklamowe itp. = Dochód podlegający opodatkowaniu wynoszący 100.000 euro. Zaokrąglając bardzo uproszczony sposób... Te 100.000 euro nie będą opodatkowane do kwoty wolnej od podatku, czyli około 9.000 euro. Maksymalna stawka podatkowa 42% obowiązuje od kwoty około 55.000 euro. Oznacza to: Do 9000 euro = 0 podatków Od 9000 do 55.000 euro, każdy euro z podwyższoną stawką podatku zaczynając od 14% do 42%. Od 55.000 euro = każdy euro będzie opodatkowany stawką 42%. Wynika stąd zawsze maksymalna stawka podatkowa (z którą obciążany jest ostatnio zarobiony euro, czyli w twoim przypadku 100.000 euro z maksymalną stawką 42%) oraz średnia stopa podatkowa na cały dochód, na przykład 30%.

Napisany przez Catteneo
"

Catteneo,

powinieneś po prostu zignorować wywód bruno.... to nie ma nic wspólnego z maksymalną stawką czy średnią stawką w 2018 roku.

Decydującym czynnikiem jest twoje całkowite roczne dochód, na przykład za rok 2020 z zyskiem z sprzedaży mieszkania w wysokości 85 000 [url]euro[/url]. Do tego dochodzi twoje inne dochody, powiedzmy 17 000 [url]euro[/url] ./. koszty odliczalne, takie jak koszty reklamowe itp. = dochód podlegający opodatkowaniu w wysokości 100,000 [url]euro[/url]. Bardzo uproszczony przykład z zaokrąglonymi kwotami...

Te 100,000 [url]euro[/url] nie będą opodatkowane do około 9,000 [url]euro[/url]. Maksymalna stawka podatkowa w wysokości 42% obowiązuje od około 55,000 [url]euro[/url].

Oznacza to:

Do 9,000 [url]euro[/url] = 0 podatków

Od 9,000 do 55,000 [url]euro[/url], każdy [url]euro[/url] jest opodatkowany wzrastającą stawką podatkową zaczynając od 14% do 42%.

Od 55,000 [url]euro[/url] = każdy [url]euro[/url] jest opodatkowany 42%.

Wynika z tego zawsze maksymalna stawka podatkowa (z jaką opodatkowany jest ostatnio zarobiony [url]euro[/url], czyli w twoim przypadku 100,000ste [url]euro[/url] z 42%) i średnia stawka podatkowa na cały dochód, na przykład 30%.

teraz już kompletnie się pogubiłem :-( czy ktoś mógłby mi to konkretnie obliczyć na podstawie mojego przykładu? Każdy mówi teraz co innego."

Napisany przez StGe1973
Catteneo,

po prostu wpisz w google termin Tabela podatkowa na dochody 2020. Tam dokładnie zobaczysz, jakie podatki będziesz musiał zapłacić od podatku dochodowego.

Jeśli chcesz samodzielnie trochę policzyć, to mogę jedynie odesłać do wcześniejszych informacji:
Do wysokości kwoty wolnej od podatku (ok. 9000 euro) nie płacisz podatku dochodowego.
Od końca kwoty wolnej od podatku do wysokości podatku dla najwyższego progu (ok. 55000 euro) każdy dodatkowy euro jest opodatkowany w wysokości od 14% do 42%.
Od progu najwyższego opodatkowania każdy dodatkowy euro jest opodatkowany 42%.

W związku z tym w deklaracji podatkowej odwołującej się do przeszłości (co nie ma nic wspólnego z przyszłymi stawkami podatkowymi ani deklaracjami podatkowymi), czyli rok deklaracji podatkowej np. 2018, podatek na ostatni euro jest ustalany jako najwyższa stawka podatku (w ostatnich euro) oraz średnia stawka podatkowa od całego dochodu. To jednak NIE ma nic wspólnego ze stawkami podatkowymi na rok 2020. W roku 2020 będą one ponownie obliczane na podstawie złożonej przez Ciebie deklaracji podatkowej i Twojego dochodu podlegającego opodatkowaniu za rok 2020.

Napisany przez immo_experte
Cześć. Faktura z podatkiem jest nieco bardziej złożona: na przykład musisz dodać do swojego zysku amortyzację zgłoszoną do odliczenia (przyjmuję około 2% rocznie) do zysku. Zobacz dobry artykuł na temat podatków: https://www.immoportal.com/verkaufen...obilienverkauf. Dodatkowo, co jeszcze nie uwzględniłeś, to fakt, że musisz zapłacić bankowi odszkodowanie za wcześniejszą spłatę. Czy nie byłoby łatwiej porozmawiać z bankiem i zaciągnąć kredyt gotówkowy z nieruchomością jako zabezpieczeniem?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata