Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Zwiększenie wartości przy sprzedaży sfinansowanej nieruchomości

Napisany przez tobs777
Witajcie,

jestem nowy na forum i liczę na waszą pierwszą opinię / informację:

Oto sytuacja: Kupiliśmy nowe mieszkanie w Monachium (wprowadziliśmy się w czerwcu 2021 roku) i musimy w dużej mierze to sfinansować. Cena zakupu wynosi około 800 tys. euro. Jednak z różnych powodów rozważamy przeprowadzkę na wieś i zakup domu (załóżmy również za 800 tys. euro). Załóżmy, że wartość mieszkania wzrosła do 900 tys. euro i sprzedajemy mieszkanie. Czy w takim przypadku (pomijając opodatkowanie zysku z zbycia) dostalibyśmy cenę sprzedaży (względnie z wzrostem wartości) czy też bank skorzystałby z tego, że mieszkanie teraz jest warte więcej, ponieważ formalnie jest jego właścicielem do spłacenia kredytu.

Chodzi mi o to, czy skorzystam na wzroście wartości czy też bank będzie zyskiwał.

Dzięki za waszą odpowiedź i pozdrowienia
Tobias

Napisany przez tomy778
Jeśli masz sfinansowane 800 tysięcy i otrzymujesz teraz 900 tysięcy, masz zysk w wysokości 100 tysięcy. Jednak trzeba pamiętać o kosztach notarialnych, podatkowych i prowizji maklerskiej, jeśli były one wypłacone wcześniej. Dlatego prawdopodobnie nie będzie zbyt wiele do opodatkowania. Bank będzie chciał swoje 800 tysięcy plus odsetki, które mogą wynieść od 50 do 100 tysięcy w takiej sytuacji. Jeśli znajdziecie Dom wart 800 tysięcy z punktu widzenia banku, możecie przenieść kredyt i otrzymacie różnicę między ceną sprzedaży a kredytem wypłaconą. Jednak na początku bank może zatrzymać pozostałą kwotę kredytu plus odsetki aż do wypłaty za nowy obiekt.

Napisany przez tobs777
Okej, dzięki. Tak, koszty muszą być uwzględnione, oczywiście. Chodziło mi o konkretne pytanie, czy jestem uważany za właściciela mieszkania i czy mogę zatrzymać zysk, czy też bank odnosi z tego korzyść. Ale potwierdzasz moje przypuszczenia, że mogę z tego skorzystać (po odjęciu wszystkich kosztów).

Dzięki

Napisany przez tomy778
Korzystal z tego, ale na razie tylko na papierze. W zależności od zdarzeń możliwe jest, że coś trafi na twoje konto. Jeśli bank otrzyma nowy obiekt zastępczy, otrzymasz zatrzymaną wcześniej kwotę z tytułu odstąpienia od umowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata