Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Kasa ubezpieczeń zdrowotnych z dodatkowym ubezpieczeniem stomatologicznym - Barmer czy Techniker?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, potrzebuję ubezpieczenia zdrowotnego. Barmer stara się mnie zatrzymać, ponieważ byłem już ubezpieczony przez tę kasę dla członków rodziny. Dlatego chcą mnie oczywiście zatrzymać. Jednak słyszałem same pozytywne opinie o kase Krankenkasse. Moja koleżanka z pracy jest w tej kasie. Dla mnie ważne byłoby także dodatkowe ubezpieczenie dentystyczne lub uzupełniające. Którą kasę zdrowotną polecilibyście mi? Dziękuję za wasze wskazówki. Pozdrowienia Kerstin

Re: Kasa ubezpieczeń zdrowotnych z dodatkowym ubezpieczeniem stomatologicznym - Barmer czy Techniker?

Napisany przez gibmirgeld
Sam również jestem w Technikerze i miałem wiele dobrych doświadczeń. Szczególnie podoba mi się, że zawsze byli oni odrobinę bardziej nowocześni niż inne kasy chorych, na przykład jeśli chodzi o alternatywne metody leczenia, takie jak akupunktura. Chociaż byłoby wygodniej, nie musisz koniecznie zawierać ubezpieczenia dodatkowego w Twojej kasie chorych, ale możesz również skorzystać z prywatnego ubezpieczenia dodatkowego.

Napisany przez Undine
Więc pozostań z Barmer, zawsze wszystko szybko rozwiązują, nigdy nie miałem z nimi problemów. Na przykład moi rodzice uczęszczali na szkołę dla osób z problemami kręgosłupa, moja mama jest w Barmer, a mój tata w AOK. Moja mama otrzymała zwrot pieniędzy 8 tygodni wcześniej niż mój tata. Teraz usługi świadczone przez wszystkie fundusze zdrowia są takie same. Na przykład ubezpieczenie dodatkowe stomatologiczne oferowane przez CSS Ag lub ARAG jest dobre. Central również ma bardzo dobrą opinię. Badenia jest dobra, ale najdroższa. Wszystkie mieszczą się w przedziale od 15 do 25 euro miesięcznie.

Napisany przez ADMCI4
Więc ciągle jest zniechęcające, ile głupot jest tutaj pisanych. Od 01.01.2009 w zasadzie jest obojętne, w której publicznej kasie chorych jest się ubezpieczonym. Wcześniej świadczenia były takie same słabe, ale składka procentowa różna. Teraz jest jednolita składka, więc wszystkie są takie same dobre lub złe i drogie. Jedynym dobrym aspektem reformy zdrowia jest to, że stopniowo wiele publicznych kas chorych zniknie. Fuzje już się właśnie zaczęły. (Barmer - GEK) wiele innych za nimi pójdzie. Nikt nie potrzebuje 30 lub 40 kasy chorych. Co za zbytek biurokracji !! Jeśli nie można ubezpieczyć się prywatnie, zawsze warto rozważyć dodatkowe ubezpieczenia. Im wcześniej, tym lepiej, ponieważ wiek wejścia i stan zdrowia są decydujące dla składki. Szczególnie w przypadku świadczeń stomatologicznych luki w świadczeniach są szczególnie widoczne. Ale również w przypadku zajętości łóżka szpitalnego lub wynagrodzenia za czas choroby długotrwałej powstają duże luki. Chętnie odpowiem na dalsze pytania. Pozdrawiam

Napisany przez ADMCI4
Myślę, że ma to znaczenie, w jakim funduszu ubezpieczeniowym jesteś ubezpieczony. W niektórych z nich na przykład obsługa jest o wiele lepsza, a wszystko odbywa się szybciej. Osobiście jestem z moim zadowolony.

Napisany przez Planvoll
Katrinka pisze: Uważam, że rzeczywiście istnieją różnice w zależności od tego, w której kasie chorych jesteś ubezpieczony, w niektórych na przykład obsługa jest znacznie lepsza i wszystko odbywa się szybciej. Ja osobiście jestem całkiem zadowolona z mojej.
Witaj Katrinka, Podaj przykład (znacznie lepsza obsługa)! Pozdrowienia

Napisany przez sewec
Czy są istotne różnice w obsłudze między ubezpieczeniami zdrowotnymi GKV, nie jestem w stanie ocenić. Jestem klientem Barmer i jestem dotąd bardzo zadowolony. Zastanawiam się, czy powinienem jeszcze wykupić dodatkowe prywatne ubezpieczenie stomatologiczne. Zrobiłem już pierwsze porównanie. (Porównaj i złóż wniosek online o ubezpieczenie dodatkowe na zęby | Finanzcheck.de) Hanse Merkur wydaje mi się całkiem niezła, ale nie mam zbyt dużego pojęcia na ten temat. (ubezpieczenie dodatkowe na zęby - lider testów - mniejszy wkład własny w leczeniu stomatologicznym) Czy istnieje coś, na co powinienem zwrócić szczególną uwagę, a dotąd przeoczyłem?

Napisany przez Gerd
Prywatne ubezpieczenie stomatologiczne to szerokie pole. Kalkulator porównawczy oczywiście uwzględnia tylko ubezpieczycieli oferowanych przez ukrytego za kalkulatorem maklera, więc nie może być miarodajny. Przejrzałem kilka ofert, które zawsze odnoszą się do standardowej usługi częściowej. Jednak dzisiejsze usługi stomatologiczne często wykraczają daleko poza standardową usługę częściową. Oczywiście ubezpieczyciel nie pokrywa tych dodatkowych kosztów. Hanse Merkur obiecuje hojnie, że pokryje do 100% kwoty rachunku. Jednak na przykładowych obliczeniach nie widać tego. W odpowiednim ubezpieczeniu stomatologicznym powinno być jasno napisane, że pokrywamy, po zaliczce od Kasy Chorych, 90% kwoty rachunku, bez żadnych ograniczeń typu do. Nie znalazłem także jeszcze ubezpieczyciela, który przejąłby 100% kwoty rachunku, nie pozostawiając sobie jakichkolwiek uchybień.

Napisany przez tivopu
Sam również mam dodatkowe ubezpieczenie dentystyczne w CSS Versicherung. Kiedyś długo porównywałem i szukałem. Ostatecznie zaufałem testom finansowym przeprowadzonym przez Fundację Warentest. CSS zostało tam zwycięzcą (zobacz tutaj). Mam nadzieję, że nigdy go nie będę potrzebować, bo nienawidzę wizyt u dentysty... Ale jeśli tak, to czuję się tam całkiem dobrze zabezpieczony.

Napisany przez Gerd
CSS wygląda dobrze. Jednak zwycięzcą testu tutaj był Central. Test ma 2 lata i dlatego dzisiaj nie jest już koniecznie ważny.

Napisany przez andy1
Mam aktualne porównanie różnych ubezpieczeń dodatkowych na zęby I Najlepsze ubezpieczenie stomatologiczne w teście. Wynikiem było porównanie różnych ubezpieczeń dodatkowych na zęby, a CSS i Janitos okazały się być najtańsze dla mnie. Czytałem jednak, że CSS może nie być zbyt rzetelne jeśli chodzi o pokrycie kosztów. Czy mieliście już doświadczenia z tymi ubezpieczeniami? Czy poleciłbyście któreś z nich?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata