Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Zlecenie zwolnienia z podatku zbyt wysokie.

Napisany przez bkbs
Cześć,
popełniłem małą pomyłkę w zeznaniach o zwolnieniu z podatku na rok 2019, ponieważ suma wszystkich ulg przekracza 801€ (jako singiel). Suma ulg wynosi 830€, a moje dochody z odsetek to około 900€. Czyli nieopodatkowane zostanie 29€ z dochodów z odsetek? Na razie nie złożyłem jeszcze swojego zeznania podatkowego. Jak teraz mogę to naprawić i jaki najgorszy scenariusz mógłby mi grozić?
Dziękuję za informacje i pomoc.

Napisany przez brainy
Dla oszustwa podatkowego przewidziane jest maksymalnie 10 lat pozbawienia wolności.

Jeśli ktoś mieszka w Bawarii i jest fanem Bayernu Monachium, a nawet prezydentem klubu, otrzymuje znaczne zniżki, nawet w przypadku dużych kwot ukrytych przed fiskusem.
Takie postępowania są prowadzone nawet w ciągu kilku dni, nawet jeśli dokumentacja (bankowa) jest niepełna.

Jeśli nie możesz liczyć na łagodność, złożysz deklarację podatkową i wyjaśnisz wszystko poprawnie.

Napisany przez Dante
Po prostu podaj kwotę w swoim zeznaniu podatkowym i zapłać podatek. Na końcu podajesz, że otrzymałeś 900€ odsetek, a oni widzą również na podstawie zaświadczeń, że 29€ z tej kwoty nie zostało jeszcze opodatkowane. Te pieniądze zostaną po prostu obłożone podatkiem.

Napisany przez bkbs
Dante pisze:
Wystarczy to zgłosić w zeznaniu podatkowym i zapłacić podatek dochodowy. Na koniec podajesz, że otrzymałeś 900 € odsetek i organy podatkowe widzą na podstawie zaświadczeń, że 29 € z tego jeszcze nie zostało opodatkowane. Te pieniądze zostaną po prostu poddane dodatkowej opodatkowaniu.

Jak to dokładnie wygląda? Czy wystarczy dołączyć do zeznania podatkowego pismo, w którym wyjaśniam sprawę, czy muszę gdzieś jeszcze coś wpisać? Jak to jest praktycznie uregulowane?

Napisany przez 2utopus
Najpierw należy poprawić kwoty zwolnienia, aby suma wynosiła tylko 801/1602€.

W zeznaniu podatkowym należy wpisać odpowiednie dochody itd. w załączniku KAP, zgodnie z wytycznymi banków zawartymi w odpowiednich zaświadczeniach podatkowych - oczywiście można dołączyć również nieoficjalne oświadczenie (z informacją, że kwoty zwolnień zostały zmienione).

Napisany przez Dante
Właśnie w weekend rozmawiałem z doradcą podatkowym na temat tego zagadnienia.

Jak już wspomniał Utopus, podaj wszystkie swoje dochody z kapitałów oraz to, co zostało już opodatkowane. Najlepiej z odpowiednimi dokumentami, które udostępniają Ci banki, brokerzy i platformy. Dzięki temu będzie wiadomo, ile jeszcze musisz zapłacić podatku i reszta przebiegnie sama.

Oczywiście możesz także dodać krótką notatkę dotyczącą swojego błędu, ale nawet jeśli tego nie zrobisz, niewiele się stanie.

A jeśli nie złożyłeś dyspozycji zmniejszenia podatku, również zostanie to uwzględnione we wniosku podatkowym i dostosowane odpowiednio.

Napisany przez bkbs
Dante pisze:
W ten sposób jest jasne, ile jeszcze musisz zapłacić podatków, a reszta dzieje się automatycznie.

Jestem w szczęśliwej sytuacji, że nawet otrzymuję zwrot pieniędzy. Ogólnie oznacza to po prostu, że otrzymuję mniej pieniędzy niż podałem w moim zeznaniu podatkowym, ponieważ reszta musi jeszcze zostać opodatkowana?

Napisany przez Dante
bkbs pisze:
Jestem w sytuacji, w której nawet otrzymuję zwrot pieniędzy. Ogólnie oznacza to po prostu, że otrzymuję mniej pieniędzy niż podałem w moim zeznaniu podatkowym, ponieważ reszta musi jeszcze zostać opodatkowana?

Dokładnie, niewystawiony do opodatkowania udział zmniejsza odpowiednio twój zwrot.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata