Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: konto dofinansowania mieszkaniowego

Napisany przez unamix
Cześć,
być może ktoś może nam pomóc.

Podpisaliśmy u Schwäbisch Hall Wohnriester z pożyczką wstępną (Taryfa Fuchs WohnRente 01).
Teraz chcemy skorzystać ze specjalnego prawa do wypowiedzenia umowy zgodnie z § 489 BGB (po 10,5 latach) i jesteśmy gotowi zrezygnować z dotacji oraz zwrócić otrzymane ulgi podatkowe. W żadnym wypadku nie chcemy, aby powstało konto dofinansowania mieszkaniowego.
Schwäbisch Hall twierdzi, że nawet jeśli wypowiemy umowę zgodnie z § 489 BGB i zrezygnujemy z dofinansowania, automatycznie powstanie konto dofinansowania mieszkaniowego, ponieważ taka jest zapisana w ich umowie.

Mogę sobie wyobrazić, że nie jesteśmy z tym sami. Czy ktoś ma pomysł, jak z tego wyjść?

Pozdrowienia i dzięki

Napisany przez hallo_spencer
Tutaj znajdziesz wątek dotyczący:
//Link wygasł

Jak widzisz, nie jesteś sam.
Problem związany z Schwäbisch Hall jest większy, niż można by początkowo sądzić.

Napisany przez unamix
Dziękuję za informację - znam już ten wątek - niestety pytanie, czy mogę zrezygnować bez powstania jednej WFK zgodnie z § 489 BGB, nie zostało tam niestety odpowiedziane.

Ale także to zostało napisane wielokrotnie w wątku. Niektórzy zrezygnowali i opisali swoje doświadczenia.

Napisany przez unamix
Niestety nie mogłem zrozumieć pytania. Czy możesz mi powiedzieć bezpośrednio, czy działa tak, jak oczekiwano?

Napisany przez mznk
unamix pisze:
niestety nie mogłem odczytać pytania. Czy możesz mi powiedzieć bezpośrednio, czy działa to tak, jak chcesz?

Nie, dotąd nikt nie zgłosił się tutaj, kto mógłby wypowiedzieć umowę bez WFK zgodnie z BGB 489.

Jak zostało już kilkakrotnie napisane w innym wątku, jeśli anuluje się zaliczkę, to Schwäbisch Hall automatycznie anuluje powiązany Wohnriester i wykorzysta go do spłaty po upływie okresu wypowiedzenia. Co to nam mówi... konto dofinansowania mieszkaniowego. Można anulować tylko przyznane środki z wnioskami o ustalenie. Niektórzy czekają tu na to, ile lat wstecz mogą sięgać. Jeśli nie wszystkie środki mogą zostać odwołane, np. z powodu upływu terminu, to za resztę otrzymuje się narzucone konto dofinansowania mieszkaniowego. Można przenieść miejsce zamieszkania np. do rodziców, przyjaciół itp. i powiadomić o tym Schwäbisch Hall i ZFA, pisząc, że nie zamierza się tam wracać np. z powodu separacji...Wymyślić jakąś historię. Ponieważ wtedy postępuje się na szkodę dofinansowania i ZFA żąda zwrotu środków, na co w końcu się zgodzono... I wtedy nie otrzymuje się już żadnego lub nie ma się już konta dofinansowania mieszkaniowego. Wyjście z tej sprawy w inny sposób, nie jest jeszcze znane na tym forum.

Napisany przez mznk
hallo_spencer pisze:
...
Można zmienić aktualne miejsce zamieszkania, na przykład do rodziców, przyjaciół itp., poinformować o tym Schwäbisch Hall i ZFA, zgłaszając, że nie będzie się tam ponownie osiedlać, na przykład z powodu rozstania... Wymyślić opowieść. W ten sposób działa się zgodnie z zasadami wsparcia finansowego, a ZFA żąda zwrotu dodatków, co ostatecznie było celem... A potem możliwe jest też utrata prawa do pomocy mieszkaniowej lub nie otrzymanie jej.

Jak wyjść z tej sytuacji, nie jest jeszcze znane na forum.

Również tutaj nie jest jeszcze znane, jak zachowa się BSH. Jestem ciekawa, czy to zadziała. Ale też mnie nie zdziwi, jeśli BSH znajdzie powód do obciążenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata