Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup domu przy złej ocenie kredytowej! Realne?

Napisany przez Qresu
Drodzy członkowie,

szukam doświadczeń od tygodni, ale po prostu nie mogę ich znaleźć.
Kiedyś, jako młody człowiek, zebrałem ogromne długi (niedługo 21 tysięcy), które teraz wszystkie zostały spłacone. Moje dane w Schufa były odpowiednio katastrofalne, mój wynik to 8%. Obecnie jestem bez zadłużeń, ale w Schufa nadal widnieje zakończony postępowanie tytułowania, tytuł został mi wydany, ponieważ roszczenie zostało zrealizowane. Mimo to mój wynik to zaledwie 77%.

Obecnie płacę 1200 euro ciepłego czynszu i cały czas zastanawiam się, jak wiele lepiej byłoby zainwestować te pieniądze od razu w finansowanie domu, ale wciąż wstydzię się mojego wyniku i dlatego w ogóle nie mam odwagi zapytać w jakimkolwiek banku. Dlatego interesują mnie Wasze doświadczenia, czy w ogóle miałbym szansę otrzymać finansowanie.

Do tej pory udało mi się oszczędzić 12 000 euro na wkład własny. Ponadto mam ubezpieczenie kapitałowe (opłacane przez pracodawcę i pracownika), które w przypadku stałych wpłat zapewnia jednorazową wypłatę w wysokości 232 000 euro na początek emerytury. Dotychczasowa zgromadzona kwota wynosi również 12 000 euro. Czy coś takiego w ogóle będzie brane pod uwagę? Obecnie oszczędzam 370 euro miesięcznie w 3 różnych planach oszczędzania ETF, które będą działać przez kolejne 14 lat.

Moje roczne wynagrodzenie brutto wynosi 70 000 euro, co miesiąc około 3 100 euro netto plus 13. pensja. Jestem singielką, mam około 30 lat i nie mam dzieci ani innych zobowiązań finansowych. Samochód itp. jest wszystko finansowane własnymi środkami.
Czy widzicie dla mnie szansę na uzyskanie finansowania na nieruchomość? A jeśli tak, to w jakim zakresie.

Dziękuję za waszą ocenę i proszę, nie rozdzierajcie mnie. Wiem, że jako młody człowiek popełniłem wiele błędów.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
DLaczego zrobiłeś tyle błędów jako młoda osoba ???

Naprawdę....
Bank przeanalizuje całą sytuację. Ile muszą sfinansować, ile wnosisz.
Nie kosztuje nic złożenie tam zapytania i przynosi jasność. Skasowany tytuł to oczywiście ważne osiągnięcie, ale kiedy zostanie usunięty? Kiedy minie 3 lata?

Napisany przez Qresu
Wniosek został złożony w 2006 roku, ale nie mogłem go obsłużyć przez wiele lat, ponieważ najpierw spłacałem inne zobowiązania. Na początku marca 2018 roku zacząłem spłacać tę pożyczkę, a w listopadzie 2018 roku została ona w pełni spłacona. Łącznie chodziło o wyceniony wniosek w wysokości około 7 000 euro.

Napisany przez 2utopus
Jeśli zaczekasz teraz 3 lata (2019/2020/2021), wpis 2022 powinien zostać usunięty, a historia kredytowa w Schufa powinna stopniowo poprawiać się - o ile nie zostaną wprowadzone nowe zmiany (nowe konto osobiste/karta kredytowa/kredyty/przeprowadzki...)

Ubezpieczenie na życie grupowe prawdopodobnie jest prowadzone przez pracodawcę i prawdopodobnie nie można go obciążać - w razie wypowiedzenia prawdopodobnie trzeba byłoby zwrócić korzyści podatkowe i ponieść względnie duże straty.

Dlaczego plany oszczędnościowe w ETF mają datę wygaśnięcia? Zazwyczaj kojarzą mi się one z umowami bez terminu ważności - zazwyczaj można je każdego czasu zerwać/zatrzymać.

Przy zakupie nieruchomości należy pamiętać: oprócz czynszu trzeba periodicznie płacić dodatkowe koszty, których nie można przerzucić na najemcę (np. zarządzanie budynkiem/naprawy...) - oraz trzeba tworzyć rezerwy w przypadku potrzeby remontu ogrzewania/dachu/elewacji/lazienki - te dodatkowe koszty mogą szybko doliczyć dodatkowe 200-500 euro miesięcznie do czynszu - co prowadzi do zmniejszenia oszczędności na posiadaniu nieruchomości.

Dodatkowo należy zapłacić koszty dodatkowe związane z zakupem (podatek od nieruchomości/notariusz/pośrednik) - mogą to być szybko 10% wartości zakupu - przy np. 500 tys. euro byłoby to 50 000 euro - za te pieniądze można płacić czynsz w wysokości 1200 euro przez 4 lata ... jeśli więc przez 10 lat posiadania nieruchomości kwotę 50 000 euro na koszty dodatkowe zakupu oraz 500 euro miesięcznie (120x500 euro) na rezerwę na remonty i nieprzekładalne koszty naliczone, dodamy do tego jeszcze koszty odsetek (przy założonym oprocentowaniu 1% dla 500 000 euro szacowany na początku około 5000 euro rocznie (416 euro miesięcznie) - oraz spłatę kredytu (budowanie kapitału) (przy zakładanym 3%-> 1250 euro miesięcznie) - w tym przykładzie wynika, że wynajem nieruchomości przez pierwsze 10 lat jest w rzeczywistości nieznacznie droższy niż zakup - oczywiście zakładając wzrost czynszu i pozytywny rozwój cen nieruchomości, może to znacznie bardziej się opłacać.

Napisany przez EgonO
Cześć Qresu,

niesamowite! Początkowo popełniłeś błąd, stopniowo spłaciłeś wszystkie długi i teraz w wieku trzydziestu lat masz świetny roczny dochód. Dlaczego się wstydź? Naprawdę nie masz ku temu żadnego powodu. Szczerze mówiąc, z pewnością mógłbyś pomóc innym ludziom, którzy nie potrafią poradzić sobie ze swoim życiem bez pomocy/cennych wskazówek. W międzyczasie radziłbym Ci poczekać, aż Twój wynik w Biurze Informacji Kredytowej znowu będzie imponujący. Do tego czasu powinieneś pilnie gromadzić kapitał własny.

Napisany przez Qresu
EgonO pisze:
Cześć Qresu,

Zauważalne! Popełniłeś błąd, stopniowo spłaciłeś wszystkie długi i teraz, mając początek lat trzydziestych, masz świetne roczne wynagrodzenie. Dlaczego się wstydzisz? Nie masz ku temu absolutnie powodu. Szczerze mówiąc, z pewnością mógłbyś pomóc innym ludziom, którzy w przeciwieństwie do Ciebie nie radzą sobie samodzielnie, bez obcych pomocy/ wskazówek, uporządkować swoje życie. W innym przypadku radziłbym Ci poczekać, aż Twoja historia w SCHUFA będzie znowu błyszcząca. W międzyczasie powinieneś pilnie gromadzić kapitał własny.

Dziękuję bardzo. Na szczęście w połowie dwudziestych złapałem bakcyla, ponieważ zirytowało mnie to, że nawet sam nie mogłem podpisać umowy na telefon itp. Oczywistym byłoby dla mnie przejście przez upadłość, ale pomyślałem, że skoro narobiłem bałaganu, to muszę go też uporządkować. Przez 7 lat każdy grosz trzeba było przekręcać pięciokrotnie i inwestować wszystko w spłatę zadłużenia w ratach. Mimo to czułbym się niezręcznie, gdybym teraz z banku otrzymał nieprzyjemne odmowy. A zgodnie z tekstem Utopusa płacenie czynszu nie jest już takie straszne, może powinienem naprawdę utrzymać czystą historię w SCHUFA przez następne trzy lata i dużo zaoszczędzić. Wtedy w połowie trzydziestki powinienem również podołać zaciągnięciu finansowania. Wielkie dzięki wszystkim!

Napisany przez 2utopus
Moim zdaniem nie należy inwestować w nieruchomości pochopnie tylko dlatego, że nie chce się wzbogacać właściciela.

Decyzje powinny być raczej podejmowane z myślą o długoterminowym wykorzystaniu nieruchomości - w przypadku użytkowania własnego może być się mniej elastycznym w kwestii zmiany miejsca pracy. Ponadto pozwala to na większą swobodę rozwoju osobistego i większą samodzielność w podejmowaniu decyzji, w przeciwieństwie do mieszkania na wynajem.

Oczywiście, posiadanie nieruchomości może również napotykać pewne ograniczenia, na przykład jeśli chodzi o wspólnotę mieszkaniową. Ponadto wymusza to oszczędzanie poprzez finansowanie nieruchomości - w odróżnieniu na przykład od oszczędzania przez planowanie inwestycji w ETF-y.

Jeśli czynsz rośnie o 2% rocznie, a ceny nieruchomości wzrastają o 5% rocznie, to z opłaty w wysokości 1200 € po 10 latach mogłoby stać się 1460 €, a wartość nieruchomości o wartości 500 000 € wzrosłaby do 814 000 €, przy niezmiennej kwocie kredytu. W takich przypadkach może to się opłacać, o ile warunki są odpowiednie.

Napisany przez DennisGirulat
Możesz teraz także sfinansować przez określoną drogę i po prostu zdecydować się na 5-letnie zobowiązanie oprocentowaniem. Posiadając wkład własny, powinieneś już mieć korzystny wskaźnik obciążenia i być w stanie refinansować poprzez zwykły bank, ponieważ usunięty wpis w Schufa również zostanie usunięty, a twój wynik punktowy będzie jeszcze lepszy.

Jeśli jesteś zainteresowany, daj mi znać. Wtedy mogę udzielić Ci bliższych informacji, jak dokładnie to może wyglądać.

Napisany przez kub0185
Zastanów się teraz, ile możesz oszczędzać każdego miesiąca w ciągu najbliższych trzech lat.

Z odkładanymi pieniędzmi założyłbyś kontrakt oszczędnościowy w celu zwiększenia swojego kapitału własnego. Około 40 do 50 tysięcy euro. Dzięki wpłatom możesz już teraz określić, jaką kwotę spłaty możesz sobie pozwolić.

https://schliesslich-ist-es-ihr-geld...sehr-sinnvoll/

https://www.test.de/Bausparen-Rechne...25589-5398133/

Prawdopodobnie któreś z tych planów będzie odpowiednie.
https://www.mein-bauspar-vergleich.d...rag-zuteilung/

Ostatni link prowadzi do maklera specjalizującego się w BSV. Moim zdaniem udziela on również dobrych porad.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata