Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Związane z funduszem ubezpieczenie emerytalne z odroczoną wypłatą emerytury w wieku 21 lat.

Napisany przez xAllRounderx
Cześć drogie forum,
Jak już zaznaczyłam w tytule, zastanawiam się nad podjęciem takiego ubezpieczenia zapobiegawczego. Temat ten trafił do mnie za sprawą dobrego przyjaciela, ale wcześniej zawsze zastanawiałam się nad tym. Od dawna uważałem, że gdy osiągnę odpowiedni wiek, sytuacja z emeryturą z ustawy raczej nie będzie wyglądać zbyt korzystnie. Zwłaszcza biorąc pod uwagę dzisiejsze emerytury. Wspomniany przyjaciel skierował mnie do doradcy finansowego, któremu sam był bardzo zadowolony. Wiem, że cała ta sprawa doradztwa finansowego zawsze jest trochę podejrzana, pewnie są tam nieuczciwi ludzie. Na początku byłem dość sceptyczny wobec całej tej sprawy, jednak rozmowa osobista mnie przekonała. W kilku rozmowach z początkowymi pytaniami nie zauważyłem nic podejrzanego, skupiono się na mnie i moich obawach i pytanich, więc czułem się kompetentnie doradzany. Chciałbym jednak pozyskać kilka opinii z zewnętrznych źródeł i dlatego proszę Was o sprawdzenie dla mnie przygotowanej oferty.
Czy naprawdę jest to dla mnie sensowne? Czy powinienem jeszcze poczekać? Zwłaszcza z uwagi na czynnik emerytury czuję się niepewny, jej wzrost raczej już się nie przydarzy. Czy więc lepiej działać wcześniej, czy może myślę zbyt amatorsko? Czy są jeszcze rzeczy, na które powinienem koniecznie zwrócić uwagę? Byłoby miło i pomocne, gdybyście pozostawili swoje opinie i porady.

Moje dane osobowe:
21 lat, mężczyznaDo końca lata pracuję na pełny etat, a potem planuję rozpoczęcie nauki w ramach praktyk zawodowych/studiów dualnychW razie dodatkowych istotnych informacji, po prostu pytajcie, a ja je dostarczę.

Uwaga: Postanowiłem obniżyć składkę opłacaną miesięcznie na kwotę 25 euro dla mojego osobistego bezpieczeństwa i dobrego samopoczucia, po kilku namysłach. To chyba najniższa możliwa kwota, którą można płacić, zawsze można ją zwiększyć, jeśli się chce. Jednak przygotowane obliczenia w ofercie zostały jeszcze dokonane dla 50 euro miesięcznie, wiec nie zdziwcie się.

Ofertę powinno znajdować się w załączniku.

Re: Związane z funduszem ubezpieczenie emerytalne z odroczoną wypłatą emerytury w wieku 21 lat.

Napisany przez 2utopus
Dostrzegam pozytywne aspekty takie jak możliwość inwestowania w ETF-y - dla mnie dynamika na poziomie 5% nie byłaby korzystna, ponieważ generowałaby dodatkowe koszty za każdym razem. Przy wskaźniku 27,88€, 10 000€ zostałoby wyczerpane po prawie 30 latach (jeśli nie generują dodatkowych zysków / wzrostów kursów!). Z drugiej strony, przy założonych 6% wzroście wartości ETF-ów, 10 000€ wygenerowałoby rocznie 600€ (50€ miesięcznie) bez utraty wartości. Dlatego inwestując samodzielnie w ETF-y, można wypłacać około 600€ rocznie z 10 000€, bez znaczącego spadku wartości... Głównym zainteresowaniem w takich ubezpieczeniach są raczej koszty - ile trzeba zapłacić przy zakupie udziałów - ile kosztuje zawarcie/obsługa/wypłata? Osobiście skorzystałbym z darmowego depozytu internetowego i tam ustanowił własny plan oszczędzania w ETF-ach (najlepiej również bez większych opłat za zlecenia itp.) - w przeciwnym razie przy ubezpieczeniu jest się związany na dziesięciolecia - i trzeba obawiać się wysokich strat, jeśli się nie wytrzyma (około 50% ubezpieczeń na życie jest anulowanych przed czasem.) - jeśli na przykład potrzebujesz własnego kapitału na Dom mieszkalny, bez tego nie będziesz mógł uzyskać dostępu do pieniędzy. (Oczywiście może to być też zaleta, jeśli masz skłonność do roztrwonienia oszczędności.) W razie wątpliwości doradca finansowy (raczej sprzedawca) raczej chce zapełnić własne konto prowizjami ... takie długotrwałe ubezpieczenie związałbym się dopiero po zakończeniu nauki, jeśli naprawdę nadal na to chcę zgodzić... Ze względu na inflację na poziomie 2%, 912€ z przykładu po 45 latach będą miały wartość zakupową tylko 374€... Oczywiście są to jedynie moje osobiste opinie/ uwagi na ten temat.

Napisany przez Studi24
Historia doradztwa finansowego Podstawy doradztwa ubezpieczeniowego: 1. Agent ubezpieczeniowy (klasyczne biuro na miejscu) - prawnie działający po stronie ubezpieczyciela szczegółowe wyjaśnienie: https://wirtschaftslexikon.gabler.de...vertreter-48845 2. Agent wielokrotny lub również zwany agentem wielokrotnym (np. Tecis, Swiss Life Select, Horbach, itp.) - prawnie działający po stronie kilku ubezpieczycieli szczegółowe wyjaśnienie: https://wirtschaftslexikon.gabler.de...vertreter-52469 3. Makler ubezpieczeniowy - prawnie działający jako powiernik klienta i w ten sposób działający po stronie klienta, ponoszący znacznie większą odpowiedzialność za doradztwo, ponieważ zobowiązany jest do reprezentowania interesów klienta. Ponadto obecnie często pośredniczy w pobieraniu prowizji i honorarium
szczegółowe wyjaśnienie: https://wirtschaftslexikon.gabler.de...makler-48993 4. doradca ubezpieczeniowy - głównie prawnicy, którzy udzielają doradztwa w zakresie realizacji świadczeń szczegółowe wyjaśnienie: https://wirtschaftslexikon.gabler.de...erater-52142 Ścisłe rozróżnienie w branży dotyczy także prawdziwych i nieszczerych maklerów ubezpieczeniowych (różnica ta oczywiście nie istnieje na papierze), ponieważ istnieją także struktury sprzedaży, które pracują na zezwoleniu maklera ubezpieczeniowego. Są one nazywane nieszczerymi maklerami ubezpieczeniowymi, ponieważ niezależne doradztwo i przejrzystość kosztów w połączeniu ze strukturą sprzedaży stanowią oczywiście trudny temat. Zawsze zalecam skorzystanie z usług prawdziwego maklera ubezpieczeniowego lub w odpowiednim czasie z doradcy ubezpieczeniowego. Czy to naprawdę jest dla mnie korzystne? Czy powinienem jeszcze poczekać? Zwłaszcza ze względu na czynnik rentowy jestem niepewny, raczej nie będzie on wzrastał. Czy więc lepiej działać wcześnie, czy może moje podejście jest zbyt amatorskie? Czy są rzeczy, na które koniecznie powinienem zwrócić uwagę? Byłoby miło i pomocne, gdybyście podzielili się swoją opinią i poradami. Zadaniem doradcy (z mojego punktu widzenia) jest nie tylko zapewnienie Ci odpowiedniego doradztwa zgodnego z potrzebami, ale także przedstawienie Ci ogólnego obrazu rynku. Tego tu nie widzę. Oferowany Ci produkt zdecydowanie należy do najlepszych na rynku (moim osobistym zdaniem, w swojej kategorii, zawsze zależy to również od indywidualnych kryteriów), chociaż ten produkt można również uzyskać jako znacznie tańszy tzw. produkt netto (poprzez zewnętrzną prowizję maklerską) . Ponadto dynamika składek w zabezpieczeniu nie ma sensu, ponieważ co roku naliczane są nowe koszty założenia (podwyżki), które są następnie rozliczane z Twoimi składkami na przestrzeni lat. Pozdrowienia Studi24

Tak patrząc na to, masz w tym całkowitą rację. Posiadanie własnego portfela online z niezależnym planem oszczędzania w ETF-ach wydaje się być mądrzejszym pomysłem. No teraz zadam całkiem głupie pytanie, jeśli porównam te dwie opcje. Czy ubezpieczenie w ogóle ma sens, nawet później? Co mógłby mi ono przynieść w porównaniu do posiadania własnego portfela online? Dobrze, z tego, co zrozumiałem, wypłata emerytury byłaby wolna od podatku, ale nie jestem pewien, czy nie ma sposobu, aby osiągnąć podobny efekt z własnymi akcjami.

Studi24 pisze:
Podstawy doradztwa ubezpieczeniowego:

1. Agent ubezpieczeniowy (klasyczne biuro na miejscu) - prawnie działający po stronie ubezpieczyciela
szczegółowe wyjaśnienie: https://wirtschaftslexikon.gabler.de...ertreter-48845

2. Agent wielokrotny, zwany także agentem wielokrotnym (np. Tecis, Swiss Life Select, Horbach, itp.) - prawnie działający po stronie
kilku ubezpieczycieli
szczegółowe wyjaśnienie: https://wirtschaftslexikon.gabler.de...ertreter-52469

3. Makler ubezpieczeniowy - prawnie działający jako powiernik klienta i działający po stronie klienta, ponoszący znacznie
większą odpowiedzialność za doradztwo, zobowiązany do działania w interesie klienta. Ponadto obecnie często pośredniczy w prowizji i honorariacie
szczegółowe wyjaśnienie: https://wirtschaftslexikon.gabler.de...gsmakler-48993

4. doradca ubezpieczeniowy - głównie prawnicy, którzy działają doradczo w rozpatrywaniu roszczeń
szczegółowe wyjaśnienie: https://wirtschaftslexikon.gabler.de...sberater-52142

Ścisłe różnicowanie w branży dotyczy również prawdziwych i nieprawdziwych maklerów ubezpieczeniowych (oczywiście ta różnica
istnieje tylko na papierze), ponieważ istnieje kilka firm strukturalnych działających jako maklerzy ubezpieczeniowi.
Są one często określane jako nieprawdziwi maklerzy ubezpieczeniowi, gdyż niezależne doradztwo i przejrzystość kosztów w połączeniu z
firmą strukturalną stanowią oczywiście trudny temat. Zawsze polecałbym skorzystanie z usług prawdziwego maklera ubezpieczeniowego lub ewentualnie z doradcy ubezpieczeniowego.

Wydaje mi się, że mój agent należy raczej do kategorii agentów wielokrotnych. Definitywnie brakowało mu ogólnego przeglądu rynku, nawet jeśli początkowo powiedział, że zobaczy, co według niego jest dla mnie najlepszą ofertą. Tak naprawdę nigdy nie było mowy o jakimkolwiek rzeczywistym przeglądzie. Ale tak czy inaczej, wydaje się, że Twoim zdaniem oferta nie musi koniecznie być zła.

gdzie można otrzymać taryfę znacznie tańszą, tzw. taryfę netto (poprzez zewnętrzne wynagrodzenie za pośrednictwo
ubezpieczeniowe od brokera).

Czy byłbyś tak miły, aby w prosty sposób wyjaśnić, w jaki sposób mógłbym zaoszczędzić? Gdzie dokładnie broker mógłby pomóc mi zaoszczędzić koszty i określić w jakich ramach mogą mieścić się oszczędności?

Ponadto dynamika opłat w planie oszczędnościowym w ogóle nie ma sensu, ponieważ każdego roku proporcjonalnie (z uwagi na podwyżkę) generowane są nowe koszty związane z zawarciem umowy, które z kolei są rozliczane przez lata z twoich składek.

Ale jeśli nie zwiększam i nie zmniejszam swojej składki, lub tylko w bardzo długich okresach czasu, moja sytuacja finansowa powinna polepszyć się odpowiednio do podwyżki składki, więc to nie powinno mieć dużego znaczenia. Czy popełniam błąd? Właśnie dynamika była dla mnie pewnym atutem, aby zacząć małymi krokami, a później dostosować ją do wzrostu wolnych środków. Oczywiście możliwe jest, że całkowicie się mylę.

Napisany przez 2utopus
Jeśli zakłada się, że średnio fundusze ETF wzrosną o 6% rocznie i osiągnie się majątek w wysokości 250 000 € (po odjęciu kosztów), a następnie wypłacane będą 912 € miesięcznie (czyli prawie 11 tys. € rocznie), co stanowi jednak tylko 4,4% z 250 000 € - można to zatem wypłacać bez utraty kapitału w sposób trwały.

Korzyścią w przypadku ubezpieczenia może być osłona ubezpieczeniowa - można tam bez podatku zmieniać/przenosić fundusze ETF - na własnym rachunku inwestycyjnym można być zobowiązanym zapłacić podatek od zysków kapitałowych - jednak zazwyczaj nie powinno się tak często dokonywać wymiany - ,,tam i z powrotem - opróżnia kieszeń.
Trzeba po prostu obliczyć, ile kosztów zbierze się z czasem - w niektórych ubezpieczeniach mogą to być nawet pięciocyfrowe sumy - które później nie będą uczestniczyć w efekcie składania procentowego odsetek i wymagać późniejszych jeszcze wyższych kosztów.
Następnie zazwyczaj pewna część salda jest wypłacana przez 20 lat lub do 80. urodzin, a reszta jest używana na ubezpieczenie na życie, w przypadku długowieczności - a jeśli umrzesz, pieniądze zazwyczaj całkowicie przepadają na rzecz ubezpieczenia - lub wypłacana jest minimalna renta przez np. 10 lat. - Na własnym rachunku inwestycyjnym mogą odziedziczyć więcej spadkobiercy - lub można sobie być może przez jakiś czas pozwolić na Dom opieki.

Kwestia to, czy / ile w późniejszym wieku emerytalnym będziesz musiał płacić składki ubezpieczeniowe/podatek od kapitałów, lub czy pozostaniesz poniżej progu zwolnienia od podatku, oczywiście może być dowolnie zmieniana przez ustawodawcę ...

Napisany przez Studi24
Wygląda na to, że mój należy raczej do tej grupy doradców ubezpieczeniowych, którzy reprezentują wielu dostawców. Definitywnie brakowało mu przeglądu rynku, chociaż od samego początku powiedział, że zobaczy, jakie jest najlepsze dla mnie. W rzeczywistości nigdy nie było mowy o całkowitej analizie ofert. Ale tak, przynajmniej twoim zdaniem oferta wydaje się niekoniecznie być zła.

Powinien cię w zasadzie poinformować o swoim zezwoleniu, abyś jako klient mógł dokładnie określić, z kim dokładnie masz do czynienia. Odpowiedzialność za doradztwo i status prawny różni się znacznie, patrz linki. Różnice na rynku (dla danej kategorii taryfowej) są ogromne, dlatego możesz ocenić taryfę dopiero po przeglądzie rynku, czy jest dla ciebie odpowiednia, czy nie.

Czy byłbyś tak miły i wyjaśniłbyś dla laika, w jaki sposób byłoby to tańsze? Gdzie dokładnie pośrednik mógłby mi zaoszczędzić koszty i mniej więcej można powiedzieć, w jakich skalach mogłyby się one poruszać?

Aby to wiedzieć, trzeba znać rodzaje taryf. W ogólnym podziale wyróżnia się taryfy brutto (taryfy prowizyjne) i taryfy netto (taryfy opłat honorowych). Taryfy brutto występują w wielu różnych wariantach, czasami istnieje zestaw taryf z około dziesięcioma do piętnastoma różnymi wariantami wynagrodzenia (pełna prowizja, rabatowana prowizja, prowizja bieżąca, itp.). Oczywiście wpływa to znacząco na strukturę kosztów taryfy. Taryfy netto są w większości przypadków wolne od prowizji. Duże agencje ubezpieczeniowe zazwyczaj sprzedają taryfy brutto z pełną prowizją za zamknięcie, ponieważ całe to przedsięwzięcie jest w tej strukturze podzielone. W innych przypadkach nie ma już zbyt wiele na niższych poziomach konsultantów.

W pełnej ofercie znajdziesz również specyfikację kosztów, która dokładnie rozkłada koszty umowy. Na podstawie tych danych można porównać taryfy pod względem kosztów, ale oczywiście minimalnie wymagane jest również porównanie warunków, które również powinny zostać przedstawione. Zauważysz znaczące różnice pomiędzy taryfami brutto (z pełną prowizją) i taryfami netto, ponieważ nie tylko prowizja za zamknięcie znika, ale zazwyczaj również koszty zarządzania są niższe. Pośrednik ubezpieczeniowy sam dba o swoje wynagrodzenie za doradztwo, a ubezpieczyciel jest wolny od kosztów administracyjnych.

Osobiście jestem zwolennikiem korzystania jednocześnie z polisy ETF i programu oszczędzania w ETF, o ile środki finansowe są dostępne, aby również elastycznie dostosować się do przyszłych przepisów podatkowych. Obie opcje mają swoje zalety i wady. Oba również zależą od rozważnego wyboru ETF / funduszy inwestycyjnych, ponieważ to właśnie tam leży długoterminowy zwrot z inwestycji. Twój obecny wybór jest obecnie bardzo skoncentrowany na USA, a to także musisz chcieć.

Jeśli nieustannie nie zwiększam ani nie zmniejszam swojej składki, co najwyżej w bardzo dużych okresach czasu, moja sytuacja finansowa powinna się odpowiednio poprawić w miarę zwiększania składki, więc to nie powinno mieć dużego wpływu. Czy właśnie popełniłem błąd myślowy? Widziałem dynamikę jako pewną zaletę do początkowego startu na niewielką skalę, ale w odpowiednio krótkim czasie dopasowując się do rosnącego wolnego kapitału. Oczywiście może się okazać, że jestem kompletnie na złej drodze.

Przez dynamikę często tracisz orientację między wpłaconymi składkami a aktualnym stanem umowy, który naturalnie również będzie się zmieniał. Zanim zaczniesz myśleć o funduszach emerytalnych, powinieneś zająć się ubezpieczeniem ryzyka. Jak to wygląda (hasło: przynajmniej ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej i ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy)?

Pozdrowienia
Studi24

Napisany przez 2utopus
Jeśli zaczynasz od 25€ i przez 40 lat osiągasz dynamikę na poziomie 5%, będziesz miał już 176€ miesięcznie po 40 latach - czy będziesz w stanie płacić tę kwotę regularnie, nawet jeśli masz już kredyt hipoteczny i czasami przechodzisz na zasiłek chorobowy/zasiłek dla bezrobotnych?W ubezpieczeniach często pojawia się wiele drobnych opłat, które sumują się. Na przykład opłaty za prowadzenie rachunku papierów wartościowych - opłaty za zarządzanie - opłaty za zawarcie umowy - opłaty za zakup ETF - opłaty za udział w ubezpieczeniu - później opłaty za wypłatę... Dlatego na początku, przy niskich opłatach, często trudno jest sprawić, by cokolwiek trafiało do samego ETF.W przypadku ubezpieczeń życiowych/emerytalnych z ubezpieczeniem inwestycyjnym często dochodzi do tego, że to klient ponosi ryzyko inwestycyjne (wybór funduszu/ETF), a ubezpieczyciel pobiera tylko opłaty za generowane zyski.

utopus pisze:
Potem zazwyczaj pewien procent salda jest wypłacany na 20 lat albo do 80. urodzin, a reszta jest używana na ubezpieczenie na długowieczność - jeśli umrzesz, pieniądze zazwyczaj zostaną całkowicie utracone i będą przekazane ubezpieczycielowi - albo wypłacona zostanie minimalna okresowa renta, na przykład przez 10 lat.

W jaki sposób mam to sobie wyobrazić? Jeśli dobrze pamiętam, o tym nigdy nie było mowy, albo po prostu nie zostało to wspomniane.

Ale najpierw wielkie dzięki za wiele informacji. Na pewno będę musiał dokładniej przeliczyć, co byłoby całkowicie sensowne. Jednak zaleciłeś zacząć od własnego portfela i dopiero później, w razie potrzeby, dołączyć ubezpieczenie. Teraz zapadła mi w pamięć sprawa czynnika rentowego. Z biegiem czasu prawdopodobnie będzie on maleć, co z kolei sprawi, że ubezpieczenie stanie się coraz mniej atrakcyjne. Interesująca wydaje mi się również opisana przez Studi24 kombinacja. Jednak, jak już wspomniałem, czy warto czekać na rozwiązanie ubezpieczeniowe, skoro staje się ono coraz mniej atrakcyjne im dłużej się czeka? Czy się mylę?

W swojej pełnej ofercie znajdziesz również specyfikację kosztów, która dokładnie przedstawia koszty umowy. Na podstawie tych danych można porównać taryfy pod kątem kosztów, ale oczywiście konieczne jest przynajmniej porównanie warunków umowy, które również powinny zostać przedstawione. Zauważysz znaczne różnice między brutto-taryfami (z pełną prowizją z tytułu podpisania umowy) a netto-taryfami, ponieważ nie tylko znika prowizja z tytułu podpisania umowy, ale zazwyczaj również niższe są koszty administracyjne. Pośrednik ubezpieczeniowy sam dba o swoje honorarium za doradztwo, a ubezpieczyciel pozbywa się kosztów administracyjnych.

Dziękuję za informacje! Muszę się im jeszcze raz dokładnie przyjrzeć i gruntownie przeanalizować moją ofertę pod kątem tych kosztów. Czy mogę ewentualnie skontaktować się z Tobą później w razie bardziej szczegółowych pytań, gdy jeszcze raz się dokładniej tym zajmę?

Osobiście jestem zwolennikiem równoczesnego korzystania z polisy ETF i planu oszczędnościowego w ETF, jeśli tylko środki finansowe na to pozwalają, aby szerzej ugruntować się pod kątem przyszłego prawa podatkowego. Obie wersje mają swoje zalety i wady. Ostatecznie obie wersje także zależą od rozsądnej selekcji ETF-ów / funduszy inwestycyjnych, ponieważ tam tkwi długoterminowy zysk. Twoje obecne wybory są obecnie silnie zdominowane przez Stany Zjednoczone, jeśli chcesz tego.

Brzmi na pewno bardzo interesująco. Tak, fundusze są mocno zdominowane przez Stany Zjednoczone, to był jedynie wstępny pomysł i jeszcze nic nie jest ostatecznie ustalone... właściwie w ogóle jeszcze nic nie jest ostatecznie ustalone, dlatego jestem tutaj na tym forum. Muszę to jeszcze raz dokładnie przemyśleć, czy nie dokonać jakichś zmian i podmian.

A propos, zanim zajmiesz się tematem emerytury, powinnaś właściwie zająć się tematem ubezpieczeń na życie. Jak to wygląda (słowo klucz: minimum ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej oraz od nieszczęśliwych wypadków)?

Ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej obecnie działa przez moją rodzinę, a ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków jest zdecydowanie zaplanowane, jednak zalecono mi poczekać do momentu, aż wrócę do statusu praktykanta/studenta, aby uzyskać lepsze taryfy lub lepszą klasyfikację. Zdecydowanie mam to na uwadze, ale moim doradcą było zaczekać i skoncentrować się na tym, gdy nadejdzie odpowiedni moment.

Przez dynamikę często tracimy orientację między opłaconymi składkami a aktualną sytuacją umowy, która będzie oczywiście się zmieniać.

Mhm, zgadza się. Będę musiał jeszcze raz dokładnie zrozumieć tę całą dynamikę i ponownie o tym porozmawiać. Zapisałem sobie to i prawdopodobnie wrócę do tego tematu, gdy otrzymam nowe informacje od mojego doradcy.

Napisany przez Studi24
Po nieco dłuższych rozważaniach, zdecydowałem się jednak obniżyć do 25 euro miesięcznie. To chyba na razie najniższa możliwa kwota, zawsze można ja później podnieść.

Chciałbym nie zapeszać, ale oczekiwałbym, że ofertę można już uzyskać od 10,00 € miesięcznie, a nie dopiero od 25,00 €. Czy jest to sensowne, to inna kwestia.

Dziękuję za informacje! Muszę to wszystko jeszcze raz dokładnie przeanalizować przy okazji i dokładnie przyjrzeć się mojej ofercie pod kątem tych kosztów. Czy mogę ewentualnie wrócić do Ciebie później z dodatkowymi pytaniami, gdy zgłębię to bardziej?

Oczywiście, możesz zadawać swoje pytania tutaj. Jednak zauważ, że forum może jedynie oferować wskazówki i triki, ale zdecydowanie nie zastąpi profesjonalnej porady (oraz odpowiedzialności z nią związanej). Twoja dotychczasowa wiedza (bez urazy) wydaje się bardziej sugerować rozmowę sprzedażową niż poradę.

Brzmi na pewno jak bardzo interesujący pomysł. Tak, fundusze są mocno zdominowane przez USA, to była na razie tylko wstępna propozycja i jeszcze nic ostatecznego nie zostało ustalone... w ogóle jeszcze nic ostatecznego nie zostało ustalone...

https://fiseba.de/de/
Dobrze myśl, nie jest to reklama ani rekomendacja z mojej strony. Tam na pewno otrzymasz również konkurencyjne oferty (jako taryfy netto) od prawdziwego maklera ubezpieczeniowego. Ogólnie rzecz biorąc, taryfy często oferują wiele możliwości konfiguracji, które powinny być omówione. Zacząwszy od długości gwarancji emerytalnej, poprzez wiele innych tematów, aż po np. zwolnienie z opłat w razie niezdolności do pracy. Nie wszystkie rzeczy można łatwo dodać lub zmienić po zakończeniu, a taryfy różnią się znacznie pod tym względem. Wszystkie te dodatki nie są dostępne w planie oszczędzania w ETF-ach.

Ważne wskazówki dotyczące kosztów. Taryfy nigdy nie są porównywane na podstawie prognoz zawartych w ofertach, a zawsze na podstawie konkretnych wykazów kosztów (wraz z analizą warunków umowy). Sposób obliczeń w prognozach może się znacznie różnić i nie jest naprawdę znormalizowany. Na przykład doradca mógł przedstawić Ci ofertę metodą brutto (uwzględniając koszty ETF-ów/funduszy) lub ofertę metodą netto (bez uwzględnienia kosztów ETF-ów/funduszy). Metoda netto jest dość popularna wśród dużych struktur sprzedaży, choć nie do końca jasne jest dlaczego.

Ubiegłoroczne ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy jest zdecydowanie planowane.

Temat ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy jest bardzo złożony. W tej kwestii zazwyczaj warto skorzystać z usług specjalizowanego maklera ubezpieczeniowego.

Pozdrowienia
Studi24

Napisany przez Richard-43
Mała wskazówka ode mnie osobiście: Kiedyś zacząłem uczyć się podstaw głównie za pośrednictwem YouTube. Jest wiele kanałów, które w kilku krótkich filmach w przystępny sposób wyjaśniają temat inwestycji, dając ci ogólny obraz.

Ponadto na twoim miejscu zwróciłbym uwagę na doradztwo finansowe banków, ponieważ często otrzymują prowizje, w zależności od tego, jaki produkt sprzedają ... eeee... polecają :P

Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata