Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy samochody osobowe mogą być zajęte - TAK czy NIE?

Napisany przez Maxnight83
Cześć. Jestem nowy na forum. Proszę o wyrozumiałość, jeśli to nie jest odpowiednie miejsce.

Czy mój samochód zostanie zajęty (egzekucja komornicza)? Ostrożność - Ankieta!
Dobry wieczór,
w sierpniu 2020 roku muszę złożyć oświadczenie majątkowe u komornika w jego biurze, chodzi o kwotę około 790€ z nieuregulowanego wówczas kredytu odnawialnego.
Ponieważ obecnie korzystam z ALG2, nie pracuję i mieszkam w mieście, nie mam również żadnego stopnia niepełnosprawności, nie ma właściwie powodu dla komornika, aby pozostawił mi samochód, prawda?
Mój samochód to VW Golf 4 z 2003 roku, nie ma szklanego dachu ani innych dodatków, poza elektrycznymi szybami. Przebieg wynosi 225 000 km, a wiek imponujące 17 lat, miał już kolizję z sarną.
Mam jeszcze innych wierzycieli, z którymi spłacam część długów (w ratach), dlatego chciałbym zapytać, czy to wpłynie na możliwość zajęcia samochodu przez komornika? Mam kilku wierzycieli, ale żaden z nich nie ma otwartej kwoty powyżej 1 000€.
Wkrótce zamierzam ogłosić upadłość, wniosek został już złożony. Przed tym konieczne jest złożenie oświadczenia majątkowego. W trakcie tego postępowania muszę podać samochód, co i tak muszę zrobić. Jestem zarówno właścicielem, jak i ubezpieczycielem.
Samochód został kupiony 3 miesiące temu za 1 180€, został mi podarowany. Czy to jest złe? Czy grozi mi z tego tytułu postępowanie karne?
Czy samochód może zostać zajęty, a jeśli tak, czy naprawdę zostanie zajęty? Czy komornika to w ogóle interesuje, ze względu na niską wartość?
Dziękuję za wszelkie poważne odpowiedzi i proszę, abyście nie mieli mi za złe, każdemu może przydarzyć się sytuacja, która dotyka każdego z nas.

Napisany przez bruno68
Otóż, wartość wynosi 450 €. Klienci ze zbliżonym modelem otrzymywali w zeszłym miesiącu średnią cenę skupu w wysokości 450 €.
Dlaczego kurier ma sprzedać samochód? Aby pomóc w podjęciu pracy?
I co do egzekucji, w zasadzie nie mają nic do egzekucji, ale problemem jest ubezpieczenie samochodu, kto ma za to płacić?
Mimo otrzymywania zasiłku Hartz IV, staraj się spłacić długi, nawet jeśli to tylko 50 €! Staraj się znaleźć pracę, aby uniknąć upadłości! Ponieważ każdy wierzyciel w każdej chwili może zniszczyć fazę Goodwil przez twoje złe zachowanie i w ten sposób ciągle przedłużać twoją niezdolność do działania.
bruno68

Napisany przez hanes
Takie skrzynie znika z aukcji jak świeże bułki. Więc tak.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata