Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Konta powiernicze lub podobne?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

może mi pomożecie. Od kilku dni szukam kont powierniczych lub podobnych kont. Rozmawiałem już z kilkoma bankami, ale bez skutku.

Poszukuję kont, które można otworzyć jako pełnomocnik dla innych osób (osoby zmarłe, których dziedziczenie nie jest ustalone, a pełnomocnik został mianowany). Nie chodzi o konta trzecie - ponieważ nie jesteśmy notariuszami ani czymś podobnym.

Na tych kontach muszą być otrzymywane czynsze, a w przypadku sprzedaży pieniądze muszą być przechowywane.

Dla każdego mianowania musi zostać otwarte nowe konto.

Aby było to zgodne z prawem, konta powinny być prowadzone tak, aby w przypadku śmierci lub niewypłacalności pełnomocnika, środki te nie były wliczane.

Może ktoś ma dla mnie rozwiązanie.

Dzięki

Napisany przez StGe1973
Aniu, nie jestem ekspertem bankowym, ale normalnym rozwiązaniem jest pełnomocnictwo bankowe. Gdy jeden z posiadaczy konta umrze, do czasu rozwiązania spadku pełnomocnik może dokonywać wszystkich płatności, gromadzić dochody na koncie itd. Tak przynajmniej doradził nam nasz bank i tak zrobiliśmy. To proste, praktyczne i niezawodne. Jedynym problemem jest to, że pełnomocnictwo obowiązuje od momentu udzielenia, co oznacza, że upoważniona osoba może mieć dostęp do konta już przed śmiercią. My jednak po prostu uregulowaliśmy tę kwestię wewnątrz rodziny i można polegać na tym, że pełnomocnictwo będzie wykorzystane wyłącznie w przypadku zgonu.

Napisany przez 2tneub
Być może istnieje możliwość założenia konta depozytowego, podobnie jak w przypadku wynajmujących?

Napisany przez bruno68
Cześć Anja0381,

w odniesieniu do Twojego przedstawienia dotyczącego sposobu postępowania w przypadku dysponowania majątkiem obcym! Istnieje ryzyko naruszenia przepisów przez takie działanie!

Aby uzyskać pewność prawna, konieczne byłoby mianowanie sądowe do finansowego opiekuństwa nad osobami bezradnymi! Jednakże wątpliwe jest, czy sędzia bez odpowiedniej kwalifikacji fachowej zaoferuje takie zadanie obcym osobom bez dalszych ustaleń!

Ponieważ osoba pod opieką musiałaby być wsparciem w każdej kwestii, zarówno cywilnej, podatkowej, odpowiedzialnościowej, jak i innych, ..... powinna być objęta opieką prawną!

Wyjątkiem byłoby: Jeśli ta osoba nie znajduje się pod nadzorem opieki, ale zazwyczaj prowadzi to do późniejszego punktu sporu między stronami! M.in. ze względu na niejasne okoliczności, pozostałość majątku! Zawsze kończy się to przed sądem!
Możesz uzyskać informacje na temat obowiązków i praw w sądzie rodzinny! Wydaje mi się, że bank nie udzieli zgody na otwarcie konta (konto trzecie, konto powiernicze) ze względu na możliwe pranie brudnych pieniędzy, ....

Nie będzie to łatwe, a zarządzanie nimi będzie wymagało znacznego nakładu czasu!

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata