Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Praca dorywcza w zagranicznej spółce.

Napisany przez Sirhoward
Cześć,
Chciałbym trochę dorobić i mam ofertę pracy, którą mogę wykonywać z domu w dowolnym czasie. Idealne na dodatkową pracę.
Jednak problem polega na tym, że pracodawca nie znajduje się ani w Niemczech, ani w UE.
Na co należy zwrócić uwagę? Pracodawca powiedział, że otrzymam pieniądze za przepracowane godziny na konto i będę musiał sam zająć się opodatkowaniem (co rozumiem, gdy zatrudnia się osoby z różnych krajów). Czy obowiązują tutaj przepisy dotyczące pracy dorywczej (praca za 450 euro)? Gdzie trzeba to zgłosić, jeśli chodzi o opodatkowanie i jak wysokie mogą być te opłaty przy zarobkach między 400 a 600 euro (w zależności od ilości godzin, na które się zdecyduję)?
Interesuje mnie, czy to w ogóle się opłaca, czy opłaty, jeśli takie występują, nie są zbyt wysokie. Będę wdzięczny za każdą fachową wskazówkę.

Napisany przez bruno68
Sirhoward,

Problem polega na tym, że AG nie znajduje się ani w DTL, ani w UE.

Ponieważ zamawiający ma siedzibę pozaeuropejską! Jeśli ta firma istnieje, początkowo nic! Oczywiście należy pamiętać, że żadna działalność, która wymaga zezwolenia, nie będzie wykonywana!

Jednakże wymagane jest posiadanie zezwolenia na prowadzenie działalności gospodarczej, a następnie prawa do odliczenia podatku VAT! Aby wystawić faktury!
W zeznaniu podatkowym VAT wymagane jest dodatkowe załącznik UN!

Jednakże należy bardzo uważać na prywatne dane, ponieważ w przypadku przestępstwa prokurator może się do nich odwołać!

Dlatego uważaj z obietnicami dotyczącymi pracy dodatkowej! bruno68

Napisany przez Sirhoward
Czy to zostało przetłumaczone za pomocą Google Translate?
Nie mam pojęcia, o co chodzi.
Czy możesz wyjaśnić to bardziej szczegółowo?
Dziękuję

Napisany przez StGe1973
Panie Howardzie,

jeśli mowa o dodatkowej pracy, zakładam, że jesteś tutaj zatrudniony na ogólnych warunkach ubezpieczenia społecznego.

Co do pracy dodatkowej:
Ponieważ mieszkasz w Niemczech, musisz zapłacić podatki, czyli musisz zgłosić te dochody w zeznaniu podatkowym, za co będziesz musiał zapłacić podatek dochodowy. Ostatecznie z zeznaniem podatkowym pojawi się dopłata podatku dochodowego.

Inna możliwość: zgłaszasz się do urzędu skarbowego, podajesz swoje przewidywane dochody, a urząd będzie pobierał od ciebie zaliczki. Suma będzie taka sama, ale nie będzie dopłaty podatku w zeznaniu podatkowym.

Według mojej wiedzy jedyna różnica polega na tym, że niemiecki pracodawca zgłasza twoje dochody i potrąca podatek dochodowy, a pracodawca zagraniczny nie. Dlatego musisz sam się tym zająć.

Trochę trudniej będzie, jeśli jest to twoje główne źródło dochodu, czyli jeśli nie jesteś zatrudniony na ogólnych warunkach ubezpieczenia społecznego w Niemczech. Wtedy musiałbyś na pewno dobrowolnie się ubezpieczyć, na przykład w obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym. Musiałbyś sam ustalić ubezpieczenie od bezrobocia, emerytalne i pielęgnacyjne, prawdopodobnie istnieje tam także rodzaj dobrowolnego ubezpieczenia z podstawowymi stawkami, itp.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata