Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie dotyczące wypłaty finansowania nieruchomości w Sparkasse.

Napisany przez mauki
Cześć do specjalistów. Mam pytanie (które nie znalazłem w wyszukiwarce). Sprzedaliśmy mieszkanie. Kupujący finansuje w 100 procentach. Finansowanie jest udzielane przez Sparkasse Düsseldorf.
Kupujący otrzymał informację o wypłacie od notariusza na początku tego miesiąca. Teraz kupujący są już w zwłoce. Na moje zapytanie, co się dzieje, odpowiedź brzmiała... Sparkasse wypłaca takie duże sumy na koniec miesiąca. Przekazanie mieszkania zostało ustalone niezależnie od terminu wezwania do zapłaty na 30.06. Czy Sparkasse robi to w ten sposób? Bardzo dobrze wiedzą o dacie wypłaty (10 dni roboczych po decyzji notariusza), czy to jest określone przez kupującego (co byłoby dość głupie, ponieważ naliczane są odsetki za zwłokę, co doradca banku powinien jasno wyjaśnić)?
Chodzi o dalsze postępowanie z kupującym. Chciałbym wiedzieć, czy mnie kłamie, mimo że pomagałem mu w każdy możliwy sposób podczas sprzedaży.
Dziękuję z góry

Napisany przez StGe1973
Więc uważam, że twierdzenie, iż Sparkasse Düsseldorf wypłaca jedynie duże kwoty pod koniec miesiąca, jest niedorzeczne. Byłoby to prawdopodobnie jedyne takie konto bankowe...

W tym przypadku przypuszczam, że kupujący zaciągnął pożyczkę do 01.07 i (jeśli kupujący nie złożył wniosku o pożyczkę na czas przejściowy) wtedy bank wypłaca kwotę dopiero pod koniec miesiąca lub 01.07.

Prawdopodobnie kupujący myślał, że cena zakupu będzie płatna dopiero przy przekazaniu 30.06 lub 01.07.

Napisany przez mauki
Dziękuję za szybką odpowiedź. Tak samo sądzę. Szkoda tylko, że kupujący ciągle powtarza mi, że to wina banku ;-). Czy nie powinien [url]doradca bankowy[/url] wytłumaczyć klientowi, że takie zachowanie generuje koszty (odsetki za zwłokę) ?

Już zwróciłem uwagę kupującemu na ten fakt. Wygląda jednak na to, że mu się nie wierzy.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, jeśli cena zakupu jest wymagalna do 30.06, to Sparkasse musi tak przelać, żeby dotarła na IBAN umówionego w umowie zakupu do 30.06. To zależy jednak od warunków umowy zakupu, czy cena zakupu została już wtedy wymagalna. Czy notariusz ustanawia cenę zakupu w oddzielnym piśmie. W jaki sposób cena zakupu została wymagalna? Następnie pojawia się kwestia czasu przetwarzania w banku. To nie dzieje się od razu. Niektóre banki mają kilka dni czasu przetwarzania. Na końcu ważne jest, jakie dodatkowe warunki wypłaty mogą dotyczyć pożyczki kupującego. Może okazać się, że musi spełnić warunek, który opóźnia czasowo całą operację.

Napisany przez 2utopus
Moim zdaniem powinno to przebiegać etap po etapie.

Jako sprzedawca zazwyczaj przekazuje się mieszkanie dopiero po otrzymaniu płatności -
kupujący i bank muszą również mieć pewność, że mieszkanie zostanie przekazane.

Kiedyś pobierano dodatkowe opłaty (20€?) za przesłanie pilne - aby pieniądze jak najszybciej dotarły do odbiorcy.
Niemniej jednak nie dotyczyło to Sparkasse w Düsseldorfie.

W razie wątpliwości warto zapytać notariusza - powinien być odpowiednią osobą do kontaktu.

Napisany przez NaTwoim13
Bankkaufmann pisze:
To też nie dzieje się od zaraz.

??? Mówiąc potocznie, od zaraz może trochę potrwać, twoje oczekiwanie na szybkość jest przedwczesne, ale - biorąc pod uwagę, z jakim zagadnieniem zmaga się TE - o co chodzi w kontekście stwierdzenia to też nie dzieje się od zaraz?

To właśnie tego dotyczy skarga TE, że zdaje się dziać od zaraz!?!?! Gdyby tak nie było, to byłoby to szybko/w tej samej chwili, dokładnie to, czego TE się spodziewał/oczekiwał.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata