Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Od służby państwowej do wyspy wiertniczej naftowej?

Napisany przez ArnieMcGee
Kochani przyjaciele,

to będzie długi post!

W skrócie o mnie: Mam 28 lat, jestem urzędnikiem w służbie publicznej w Nadrenii Północnej Westfalii (komisarz policji, pensja: A9). Do policji trafiłem dość późno mając 24 lata. Studia ukończyłem mając 26. Niektórzy w tym wieku już ubiegają się o służbę referendarską w wyższej służbie (A13 - A16). To także byłaby droga do wyboru, ponieważ nie wyobrażam sobie spędzać reszty życia w radiowozie rozwiązując milionowe awantury i burdy. Szczerze mówiąc, już teraz zastanawiam się, w którą stronę spojrzeć - szalenie, prawda? Mam bowiem swoje tyłek zaszczuty w bezpiecznej, dobrze płatnej pracy z widokiem na radosną emeryturę. Przecież dyżury w systemie zmianowym (premia planowania własnego) są szkodliwe dla zdrowia i prywatności - to już wiedziałem wcześniej. Tydzień, w którym dniem pracujesz nocą, potem masz wolne, potem poranną zmianę, znowu poranną, znów wolne, zmianę popołudniową i nocną - żegnaj rytm snu, a to całe jedno wolne, drugie wolne można wyrzucić do kosza. Oczywiście, zamiast szczebla wyższej służby w policji można spróbować szczęścia w Kripo (Kryminalnej). Poniedziałek - piątek od 07:00 do 15:30.

Nie mam wykształcenia ani doświadczenia zawodowego jako inżynier, geolog, oficer nawigacyjny, inżynier mechaniczny, chemik, itp. Jednak przed dołączeniem do policji pracowałem dla Conmetall, Würth i Meister przy uruchamianiu nowych rynków, co nierzadko oznaczało spędzanie dni albo tygodni w hotelach, non stop przez 12 godzin na budowie konstrukcji. Dlatego też w moim poście chodzi raczej o pracę jako pomocnik wiertniczy LUB marynarz pokładowy (oba określenia są używane na różnych stronach internetowych).

Ostatnio, zbyt żartobliwie, natknąłem się na informacje o pracy na platformie wiertniczej. Tak, o tej klasycznej platformie. Mówi się tam, że zarabia się tam fortunę, a praca jest zwolniona z opodatkowania, po przepracowaniu około dwóch tygodni bez przerwy 12 godzin dziennie korzysta się z weekendu przez tygodnie. Praca na całym świecie, na otwartym morzu na pływającym miniaturowym mieście. Brzmi jak z filmu. Jednak moje poszukiwania w sieci często kierują mnie na podejrzane strony pośredniczące, które chcą wysłać opłacane dokumenty aplikacyjne itp. Również informacje są nieco sprzeczne. Najpierw mówi się, że godziny pracy 14 dni na 26 są regulowane międzynarodowo, potem niektóre źródła podają 2 tygodnie na 4 tygodnie, a inni mówią o 12 dniach na 24 dni itp. Wynagrodzenia w jednym miejscu wynoszą 2500 euro netto dla pomocnika wiertniczego, na innej stronie internetowej jest już 4500 euro dla tej samej posady.

To nie żart - naprawdę rozważam możliwość długiego urlopu lub nawet całego roku sabbatycznego, aby na przykład odbyć praktykę na platformie wiertniczej, zanim pochopnie rzucę się w coś nowego i porzucę dotychczasową pracę. Dlatego stworzyłem katalog pytań. Jest to swojego rodzaju burza mózgów, przy pomocy której starałem się uchwycić pytania, które przychodzą mi do głowy.

Na wstępie: Moje wynagrodzenie to A9. Z dodatkowymi dodatkami osiągam miesięcznie około 2600-2700 euro netto. W Kripo dodatkowe premie za zmiany zostają usunięte. Ostateczny etap służby w wyższej służbie to A11, co można osiągnąć dopiero pod koniec lat 40., w zależności od instytucji (np. mała instytucja krajowa). A12 i A13 prowadzą jedynie przez system zmianowy jako lider grupy służbowej przez wiele lat, a następnie przejmujący dyżur. Zaletą jest to, że z tego wynagrodzenia nie ma potrąceń na ubezpieczenie zdrowotne. Jest to pokryte przez wolną opiekę zdrowotną kraju związkowego Nadrenii Północnej Westfalii. Emerytura, mam wrażenie, wyniesie 75% ostatniego wynagrodzenia brutto. Oznacza to, że żadne dodatkowe składki emerytalne nie będą potrącane od wynagrodzenia netto.

Przechodząc do katalogu pytań:

1. Pracodawca
Dla kogo będę pracować? Dla platformy wiertniczej czy dla konkretnej firmy XYZ GmbH, która tylko wysyła pracowników na platformę? A JEŚLI pracuję dla firmy mającej siedzibę tutaj, czy wynagrodzenia są naprawdę wolne od opodatkowania? Twierdzi się, że pracuje się poza granicami terytorialnymi. Tak, ale zarówno mój pracodawca, jak i ja mamy siedziby na przykład w Niemczech. Jak to dokładnie jest postrzegane?

2. Kariera
Wiele stron internetowych opisuje taką karierę: Najpierw ubiegasz się o pracę jako pomocnik wiertniczy. Czyszczenie, malowanie, podawanie drążków wiertniczych, mieszanie smarów itp. ALE MOŻNA TAM NA MIEJSCU lub powiedzmy - podczas szkoleń w firmie poszerzać fachową wiedzę, aby być może dołączyć do zespołu wiertniczego (oczywiście ze znacznym skokiem płacowym). Czy to jest realistyczne, czy też raczej raz pomocnik wiertniczy, zawsze pomocnik wiertniczy?

3. Warunki pracy
Czy naprawdę istnieje międzynarodowo ustanowiona stała pora pracy od pracy X do wolnego Y (12/24 lub 14/28 lub 18/32 itp)? Czy to dotyczy wszystkich, czy każdy usługodawca ma swój własny rozkład? Czy przewidziany jest urlop? Wiem, że to pytanie jest niegrzeczne w obliczu olbrzymiej liczby dni wolnych.

4. Wynagrodzenie
Czy wynagrodzenia są gdzieś określone w międzynarodowych tarifach, czy też należy zwrócić uwagę na pracodawcę? Co jeszcze trzeba odjąć od tego wynagrodzenia? Czy pracodawca zapewnia ubezpieczenie zdrowotne? Czy opłaca składki emerytalne z tego wynagrodzenia? Czy muszę zapewnić to wszystko samodzielnie z wynagrodzenia netto (ubezpieczenie zdrowotne prywatne, emerytalne itp.)?

5. Przyjazd
Wiele portali chwali się, że przyjazd odbywa się w zespole (śmigłowiec) i będzie on również wynagrodzony. Czy mogę sobie wyobrazić, że zostanie mi podany punkt (np. jakieś lotnisko wzdłuż wybrzeża), gdzie muszę być o... dnia...rano. Koszty biletów kolejowych itp. zostaną mi potem zwrócone? Oczywiście, dotyczy to również powrotu. A co z ofertami pracy w odległości od Morza Północnego? Często słyszę o Zatoce Meksykańskiej. Czy musiałbym się wyprowadzić do USA i tam mieszkać? Myślę, że rekompensata za dojazd ma swoje granice.

6. Realne?
Jak realna jest ta zmiana? Już mam 28 lat. Jestem wytrzymały. Jestem amatorem kulturystyki i sportowcem wytrzymałościowym. Szczytowe siły, wytrzymałość siłowa i wytrzymałość aerobowa to dla mnie codzienność. Zapobieganie kontuzjom i regeneracja to moje codzienne narzędzia. Brak snu przez 21 dni nie jest dla mnie niczym niezwykłym i nie do zniesienia. Praca 12-godzinna dla mnie nie jest niczym nowym i nie do zniesienia, zwłaszcza że po niej przewidziany jest odpowiedni czas odpoczynku. Nie cierpię choroby morskiej i lęku przed lataniem. Mieszkanie w małej 2-osobowej kajucie mi nie przeszkadza i nie jest nie do zniesienia. Aha, mówię płynnie po angielsku. Jak realne jest, że osoba bez wykształcenia w poszukiwanych na platformie wiertniczej zawodach, na przykład pomocnik wiertniczy, może dostać pracę?

7. Procedury rekrutacyjne
Jak przebiega procedura rekrutacji? Za pośrednictwem agencji? Przez firmy? Przez kogo i gdzie? Testy kwalifikacyjne? Jakiego rodzaju? Stosunek liczby kandydatów do liczby zatrudnionych? Jedna osoba na tysiące?

8. Praktyki
Aby nie porzucić wszystkiego i nie wpaść w coś, co po kilku miesiącach spowoduje u mnie mdłości i myśl co ja właściwie zrobiłem, czy istnieje możliwość odbycia praktyk? Na przykład przepracowanie jednej zmiany 21-dniowej z drużyną wiertniczą?

Byłoby wspaniale, gdyby ktoś z Was już miał doświadczenie w tej dziedzinie zawodowej. Dla zachowania prostoty, proszę o odpowiedzi na pytania w układzie pytań:

Do 1. ....

Do 2. ....

Do 3. ...

Dziękuję z góry i wysyłam najlepsze pozdrowienia

Re: Od służby państwowej do wyspy wiertniczej naftowej?

Napisany przez bruno68
Sprawdź to; Informacje o stronie Ten projekt został założony w 1999 roku przez międzynarodową grupę byłych pracowników platform wiertniczych. Celem było stworzenie wiarygodnego i kompetentnego źródła informacji na temat Pracy na platformach wiertniczych i polach gazowych. W ciągu ostatnich lat pomogliśmy niezliczonym osobom na całym świecie znaleźć zatrudnienie na platformie wiertniczej. Portal Pracy na Platformie Wiertniczej: Chrispa International Filipstadveien 25 Hjortneskai Vest Sør 0854 Oslo, Norwegia info@bohrinsel-job-portal.net Chociaż kosztuje to 30 € jednorazowo, nie ma nikogo, kto stale pobiera część ze swojej pensji! A informacje to po prostu informacje! Proszę jednak zasięgnąć informacji na temat zabezpieczenia podczas tego czasu! bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata