Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy w umowie oszczędnościowej Bausparvertrag istnieje obowiązek uzupełnienia ustalonej kwoty oszczędności?

Napisany przez kub0185
Czyta się wiele o tym, że kasy oszczędnościowe mogą żądać od klientów wpłacenia reguralnej kwoty oszczędności przez kilka lat. Jeśli mają do tego prawo, czy ja też mogę z tego wynikać i wpłacić zaległe kwoty za lata, w których nie wpłaciłem pełnej reguralnej kwoty oszczędnościowej?

Re: Czy w umowie oszczędnościowej Bausparvertrag istnieje obowiązek uzupełnienia ustalonej kwoty oszczędności?

Napisany przez NaTwoim13
Nie wiem, czy tak robią, ale z drugiej strony przy nowszych umowach (bez dużych opcji premii, ani starych umów) można wpłacić więcej niż regularna składka, aż do jednorazowej wpłaty na minimalną wartość oszczędności.

Zależy to od taryfy i kasy oszczędnościowo-kredytowej!

Napisany przez kub0185
noelmaxim pisze:
Nie słyszałem, żeby tak robiły,

https://www.verbraucherzentrale.de/w...igzinsen-11929 --> Zwolnienie z powodu zwłoki
https://www.verbraucherzentrale-bawu...arkassen_0.pdf --> Sekcja 3.4

To są Warunki ogólne
https://liebert.info/_beratermappe/__...e_Mai_2010.pdf

(1) Miesięczna składka mieszkaniowa (składka regularna) do pierwszej wypłaty przyznanej kwoty kredytu mieszkaniowego wynosi 4 ‰ kwoty kredytu mieszkaniowego.
(2) kasa oszczędnościowa może uzależnić przyjęcie dodatkowych wpłat od swojej zgody, przy czym wpłaty w celu wykorzystania państwowych subwencji są zawsze dozwolone.
(3) Oszczędzający ma prawo wstrzymać wpłaty oszczędności w dowolnym momencie i tym samym zawiesić umowę.

jeśli chodzi o punkt 1, istnieje również wstępna umowa konkretnych kwot, które trzeba płacić co najmniej 225 euro miesięcznie, co (3) czyni niemożliwym.
Jeśli chodzi o punkt 2, istnieje również zapis, że można wpłacić dodatkowo 5% rocznie -> 4500 euro.

Napisany przez OG71
Co do tego mam również pytanie:
mam nadal stary kontrakt, który pozostał po podziale i leży odłogiem (BSS: 7 669 €, aktualny stan konta około 4 797 € z oprocentowaniem stanu konta w wysokości 3%). Ponieważ chcę zachować kontrakt jako zabezpieczenie na niespodziewane drobne naprawy nieruchomości, od dłuższego czasu zmniejszyłem ustaloną płatność miesięczną odstępując od standardowej kwoty. BHW nigdy mnie nie wezwało do uiszczenia różnicy. W regulaminie jest napisane: cytuję: § 5 Płatności oszczędnościowe...jeśli oszczędzający zalega z opłacaniem składek na budowę przez ponad 6 standardowych składek oszczędnościowych po uwzględnieniu dodatkowych wpłat i nie spełni wezwania pisemnego bausparkasse, nieopłaconych składek oszczędnościowych w ciągu ponad 2 miesięcy od otrzymania wezwania, bausparkasse może wypowiedzieć umowę oszczędnościową, jeśli wartość oszczędności budowlanych spada poniżej DM 1000 .
Czy oznacza to, że bsk w tym przypadku nie może wypowiedzieć umowy ze względu na niewykonanie składek standardowych, ponieważ wartość stanu konta jest znacznie wyższa niż ustalona granica z tamtych czasów w wysokości DM 1000, i dlatego też bsk nie miałaby podstaw do domagania się dokonania wpłat zgodnie z ustaloną kwotą?

Dodatkowe pytanie:
podczas niedawnej próby doradztwa ze strony banku Bausparkasse, aby mnie przekonać do rozliczenia kontraktu, dowiedziałem się, że kontrakt rzekomo jest gotowy do przydzielenia od 2015 roku i zostanie wypowiedziany przez bsk najpóźniej w 2025 roku. (Termin wypowiedzenia wydaje się odpowiadać obowiązującemu obecnie prawu). Jednak nigdy nie otrzymałem od bsk żadnej informacji o przydzieleniu. Roczne oświadczenia konta również nie zawierają informacji o terminie przyznania. Dokumentacja umowna mówi: § 12 Oświadczenie o przydziale, Bausparer zostanie natychmiast poinformowany o przydziale z wezwaniem do pisemnego zadeklarowania w ciągu 4 tygodni od daty przydziału, czy akceptuje przyznanie.

Czy rozpoczęcie 10-letniego okresu w 2015 roku mógłbym z powodzeniem zakwestionować, ponieważ nie otrzymałem żadnego komunikatu o przydzieleniu i dlatego nie mogłem złożyć żadnego oświadczenia w sprawie przydziału?

Napisany przez bruno68
@OG71, ponieważ słabo znam te BSK, radziłbym uważać! BHW używa numeru podstawowego przy dzieleniu i dodaje 2 kolejne cyfry. Z tego wynika, że dzielenie to jedynie odłączenie, więc oryginalna umowa może również dotyczyć istniejącego BSV! Jeśli oryginalna umowa została przyznana w 2013 roku, umowa o podziale mogłaby być podlegająca wypowiedzeniu w 2023 roku. Istnieje możliwość dostępu do Internetu dla klientów, gdzie mogą Państwo odczytać wszystkie dane swojej umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe! bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata