Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Umowa oszczędnościowa Schwäbisch Hall: premia za lojalność i inne niejasności

Napisany przez Aeil1967
Szanowne Forum,

Mam pytanie dotyczące mojej umowy oszczędnościowej na budowę, ale nie jestem zaznajomiony z wszystkimi terminami. Dlatego odpowiedzi mogą być proste.

Moja partnerka i ja kupiliśmy działkę. Odwiedziłem lokalny Bank Ludowy, aby dowiedzieć się, z jakich kont pobierane są jakie kwoty. Mam także stary plan oszczędnościowy na budowę, oto ważne dane:

1. Podpisanie:
Rok 1997
Plan F Długoterminowy
Kwota: 20.000 DM

Powiększenie
Rok 07/2002
Plan A-Standard od 07/02
Kwota: 59.000 €

Oprocentowanie oszczędności: 2%
Oprocentowanie budowy: 4,x%

Miałem obawy, że w obecnych czasach będę musiał zrezygnować z tej umowy oszczędnościowej na budowę, ponieważ dostaję tutaj dobre oprocentowanie, a teraz stoi przede mną budowa domu. Mój doradca bankowy doradził mi jednak, aby nie anulować umowy oszczędnościowej na budowę, lecz zamiast tego ubiegać się o premię lojalnościową. Jeśli dobrze zrozumiałem, otrzymam dodatkowe (albo nawet dwie) procentowe oprocentowanie na pewien czas w zamian za rezygnację z kredytu budowlanego. Zwróciłem uwagę na aktualne informacje, że obecnie wiele kas oszczędnościowych chce pozbyć się swoich klientów ze starych, dobrych umów, i dlatego nie rozumiem, dlaczego teraz bank jest dla mnie tak życzliwy. Odpowiedź brzmiała, że taki warunek był zapisany w starych warunkach umowy i Bank Ludowy jest tu dla dobra klienta.

Pytania:
- Czy ktoś może mi wyjaśnić ponownie premię lojalnościową w sposób zrozumiały dla dziecka?
- Doradzacie mi ubiegać się o premię lojalnościową?
- Czy sensowne jest kontynuowanie mojej rocznej maksymalnej stopy oszczędzania w wysokości 3540 € ze względu na dobre oprocentowanie? Jak długo to jeszcze zaskakuje, ponieważ jestem już prawie w 50%?

Z góry dziękuję za Wasze dobrze myślone odpowiedzi!

Pozdrowienia

Re: Umowa oszczędnościowa Schwäbisch Hall: premia za lojalność i inne niejasności

Napisany przez BenniG
Cześć Aeil,
najpierw zależy to od tego, czy umowa oszczędnościowa została już przydzielona czy nie. Przy założeniu, że została już przydzielona i zrezygnowaliście z ewentualnego kredytu budowlanego, każde saldo rachunku zostanie odtąd oprocentowane wyższym odsetkiem wstecz. Jeśli więc do tej pory otrzymywałeś 2% odsetek i premię w wysokości 2%, możesz zsumować odsetki z ostatnich 18 lat i uzyskać ostateczne saldo. Odsetki podlegają podatkowi od zysków kapitałowych, dlatego powinieneś wprowadzić jak najwyższe zlecenie zwolnienia podatkowego na rok wypłaty.

Możesz oszczędzać tak długo, aż osiągniesz kwotę swojej umowy - jednakże zastosowałbym się do zalecenia o złożeniu wniosku o przydział z rezygnacją z kredytu, gdy osiągnięta zostanie kwota 58 000 euro.

Czy powinieneś kontynuować oszczędzanie zależy od kilku innych czynników. Z jednej strony fajnie jest otrzymać 30 000 euro oprocentowane 4%. Jeśli jednak cena twojego kredytu budowlanego wzrośnie o 0,5% z powodu mniejszej kwoty własnego kapitału i przekroczy 400 000 euro, to był strzał w dziesiątkę.

Czy 487,69 euro to łączne odsetki - co wydaje mi się trochę mało, biorąc pod uwagę saldo prawie 25 000 euro i 2% odsetki, czy są to prognozowane odsetki na ten rok?

Pozdrowienia
Benni.G

Napisany przez bruno68
Do BenniG,

Temat odsetek:
Ja także byłem lekko zdezorientowany! Prawdą jest, że odsetki w wysokości 42,3% od 59 000 € to około 25 000 € pomnożone przez 2%, czyli okrągłe 500 € odsetek rocznych, ale te odsetki mogą dotyczyć tylko lat 2018 lub 2019!

Możesz oszczędzać tak długo, aż osiągniesz sumę swojej umowy – na twoim miejscu jednak złożyłbym wniosek o przyznanie pożyczki z rezygnacją, gdy osiągniesz kwotę 58 000 €.

Nie mogę się z nimi w pełni zgodzić, jest to zależne od kasy oszczędnościowej, rodzaju umowy i jej stanu! Istnieje umowa początkowa i umowa zwiększająca, w obu należy sprawdzić, w jakim stopniu możliwe jest złożenie wniosku o przyznanie pożyczki!

@Aeil1967
Niestety, zgłaszacie się po radę już trochę za późno, czy źle to widzę? Wasza forma pisania sugeruje, że kwestia finansowania jest już załatwiona! Dajcie znać, czy to się zgadza.

Miałem obawy, że w dzisiejszych czasach będę musiał zrezygnować z tego kontraktu oszczędnościowego, ponieważ nadal otrzymuję tu dobre odsetki, a teraz nadchodzi budowa domu.

Znowu widać, że tanie pytania pojawiają się dopiero wtedy, gdy jest już za późno!

Mój doradca bankowy zalecał mi jednak, aby nie rezygnować z umowy oszczędnościowej, tylko złożyć wniosek o premię lojalnościową. Jeśli dobrze zrozumiałem, dostanę dodatkowe (albo nawet dwa) procent odsetek na pewien czas w zamian za zrezygnowanie z kredytu budowlanego.

To prawda, jest to pewne dodatkowe wynagrodzenie, jednak problem polega na tym, że z odmową udzielenia pożyczki umowa może zostać zakończona! Co w takim razie? Istnieje ryzyko, że może się spełnić to, czego nie chcesz! Ponieważ zrezygnowanie z kredytu kończy umowę oszczędnościową!

Następnie powołałem się na aktualne wiadomości, że obecnie wiele kasy oszczędnościowych chce pozbyć się klientów z starych, korzystnych umów, i dlatego nie rozumiałem, dlaczego bank jest teraz tak życzliwy wobec mnie.
Odpowiedź brzmiała, że taka była właśnie zawarta w starych warunkach umowy, a bank ludowy tutaj służy klientowi.

Czy doradca obiecał finansowanie?

Dotychczas mogłem zastąpić wiele ofert od R%V z powodu niskiego obciążenia i zbyt wysokich wymagań dotyczących kapitału własnego! Dlatego mogłem zaoferować 1,44% na 15 lat przy obciążeniu 90%! Ich oferta wynosiła 0,8% przy obciążeniu 40% i na 10 lat! Jednak klientom brakowało 75 000 € kapitału własnego, aby zaakceptować tę ofertę.

bruno68

Napisany przez kub0185
Dlaczego twój zgłoszenie zwolnienia jest tylko na 168 euro?

Napisany przez Aeil1967
Dziękuję za liczne odpowiedzi.

Dlaczego twój kwota 168 euro?

To historycznie uwarunkowane. Swoje całe podatki od dochodów kapitałowych rozliczam poprzez zeznanie podatkowe.

Temat odsetek:
Również byłem nieco zdezorientowany! Prawdą jest, że odsetki przy 42,3 % z kwoty 59.000 to około 25.000 € razy 2 % to okrągłe 500 € rocznych odsetek - tylko te odsetki pochodzą z lat 2018 lub 2019!

Faktycznie, zrzut ekranu jest z mojego wyciągu bankowego 2019

Możesz oszczędzać tak długo, aż osiągniesz swoją kwotę umowy - na twoim miejscu jednak najpóźniej, gdy osiągniesz 58.000 €, złożyłbym wniosek o alokację z rezygnacją z pożyczki.

Nie mogę się z nimi zgodzić, to zależy od kasy oszczędnościowej i taryfy oraz stanu warunków umowy! Istnieje umowa pierwotna i umowa zwiększająca, w obu należy sprawdzić, w jakim stopniu można sprzeciwić się alokacji!

Tutaj napisane jest, że mogę wpłacić 100% kwoty umowy. Myślę, że mogę wpłacić tylko 50% i otrzymać pozostałe 50% jako kwotę pożyczki. Ale to też coś, co nie jest mi jasne.

Niestety prosisz o radę już za późno, czy ja źle odczytuje? Twój sposób pisania sugeruje, że masz już uzgodnioną finansową stronę. Zgłoś, czy to się zgadza.

Teraz ponownie widać, że tanie pytania pojawiają się dopiero wtedy, gdy jest już za późno!

Jesteś w błędzie. Pieniądze na nieruchomość są dostępne, bez względu na to, czy anuluję umowę oszczędnościową czy nie. Nie jest jeszcze jasne, z jakiego funduszu lub konta wezmę te pieniądze.

Prawda, istnieje dodatkowe obciążenie, ale z rezygnacją z kredytu umowa mogłaby zostać zakończona! A wtedy? Dokładnie to, czego nie chcesz! Ponieważ z rezygnacją z pożyczki kończy się umowa oszczędnościowa!

I właśnie ten scenariusz nie jest dla mnie jasny. Otrzymałem formularz, na którym mniej więcej pisze: Zgłaszam otrzymanie premii lojalnościowej. Mogę to podpisać lub nie. Wyjaśnienia doradcy banku po kilkukrotnych wyjaśnieniach nie zrozumiałem. Nie jestem również pewien, czy było to pożądane z strony banku.
U mnie pozostało tylko to, że jeśli wnioskuję o tę premię lojalnościową, dostaję więcej odsetek, a pieniądze pozostają przez pewien czas. I dla mnie brzmiało to na tyle dobrze, że wolałem jeszcze raz zapytać, zanim popełnię błąd...

Albo w skrócie:
Moim życzeniem jest, ponieważ obecnie nie jestem uzależniony od tej umowy oszczędnościowej, otrzymywać jak najwięcej odsetek przez najdłuższy możliwy czas. I nie jestem pewien, do jakiej kwoty mogę nadal oszczędzać i kiedy ta premia lojalnościowa ma sens.

Napisany przez kub0185
Tutaj musisz sprawdzić w regulaminie, u mnie jest tak, że dostaje się premię lojalnościową tylko wtedy, gdy zrezygnuje się z pożyczki. Jeśli masz minimum 2500 euro pożyczki, musisz zrezygnować z pożyczki już przy 57000 euro, aby otrzymać premię lojalnościową.

Napisany przez bruno68
Po 1967 roku,

zakładając wymienione warunki, przypuszczam, że część pożyczkowa stanie się przestarzała z uwagi na możliwe zrzeczenie się pożyczki!

To oznacza, że umowa oszczędnościowo-budowlana, składająca się z trzech części: A) faza oszczędzania, B) przydział i C) faza pożyczkowa

Ponieważ mają Państwo teraz podpisać oświadczenie o zrzeczeniu się pożyczki, nie mogą Państwo uczestniczyć ani w fazie przydziału, ani w fazie pożyczkowej, ale ponieważ zrzekają się Państwo pożyczki, otrzymają dodatkowy bonus w wysokości prawdopodobnie 2% salda, jednak wypłacany tylko w określonym terminie!

Termin ten jest tożsamy z terminem wymagalności salda! Skutkiem tego jest również to, że umowa oszczędnościowo-budowlana zostanie zlikwidowana.

W zeszłym roku Bundesgerichtshof orzekł, że zaitelowane umowy oszczędnościowo-budowlane są automatycznie wypowiedziane przez bank oszczędnościowo-budowlany maksymalnie 10 lat po przyznaniu kredytu!

Teraz pojawia się pytanie: Do czego lub jak ma być wykorzystane BSV?
Zakładając, że kwotę można przyjąć tylko do 50%, a w przypadku 29 500 € salda oznacza to 590 € rocznych odsetek od salda.
Ale jaka jest stopa procentowa kredytu, którą Pan/Pani płacą?
Jeśli obliczenia wykażą, że odsetki kredytu są tańsze niż odsetki od salda w wysokości 29 500 €!

Wtedy rozważenie warte jest przekazanie umowy oszczędnościowo-budowlanej wierzycielowi wraz z odsetkami! Wówczas w ciągu kolejnych 10 lat mogą Państwo uzyskać dodatkowe 5 900 € odsetek

Konieczna jest dokładna analiza, czy jest to opłacalne ekonomicznie! Jednak przypuszczam, że większość pośredników kredytowych osobiście zrezygnuje z dokonania cesji! Koszt Państwa domu wynosi 250 000 € bez działki, jak piszą Państwo tutaj!

Można w ten sposób obniżyć wskaźnik obciążenia hipotecznego o 10%, co z kolei spowoduje dodatkowe 0,1 do 0,2 % mniej kosztów odsetkowych rocznie, przy 15-letnim okresie kredytowania i 250 000 € kredytu hipotecznego pomiędzy 250 a 500 € mniej odsetek rocznie, 3 750 do 7 500 €.

Czy poprawiony przepływ płatności w wysokości około 14 000 € netto jest warty niezależnej konsultacji trwającej od 3 do 5 godzin! Cóż!

bruno68

Napisany przez vision
Jaka jest definicja obsolvent?

Napisany przez bruno68
Cześć Vision,

obsoleto

Znaczenia: [1] stałe się przestarzałe [2] stało się zbędne

Pochodzenie: zapożyczone z łaciny obsolētus niepozorne, zużyte, zdarte w XX wieku

Synonimy: stary, staroświecki, anachroniczny, przestarzały, przeterminowany, nieużywany, przestarzały

Słowa pokrewne: nieużywane, nieważne

Przeciwieństwa: używane, zwyczajne

Nadrzędne pojęcia: użyteczne

Stąd zdanie brzmi: Umowa oszczędnościowa staje się zbędna z rezygnacją z pożyczki = [2] stała się zbędna.

bruno68

Napisany przez 2utopus
Ale obsolet to nie to samo co obsolvent, prawda?

Bardziej myślałem o insolvent - przecież pierwsze dwie litery na klawiaturze są obok siebie, i-o oraz n-b...

Napisany przez vision
@Bruno Moje pytanie było. Co to znaczy OBSOLVENT?

Obsolet i insolvent znają wszyscy, obsolvent nawet nie jest w słowniku.

Może wyjaśnisz to dla mnie i utopusa?

Napisany przez Dante
vision pisze:
@Bruno Moje pytanie było. Co to jest OBSOLVENT?

Obsoleto i niewypłacalne zna każdy, obsolvent nawet nie słyszał.

Być może wyjaśnisz mnie i utopusa?

Czy ty wciąż tego nie zrozumiałeś? Jeśli nie będziesz zwracał uwagi na paragraf 348 BGB i 297 StVZO, to kobieta odejdzie. I to z połową pieniędzy, domu i dzieci. TAK, dobrze przeczytałeś, z połową dzieci. Oznacza to, że będziesz musiał sam zająć się tym niechcianym fragmentem. W związku z tym popełniłeś przestępstwo, używając słów Ovsolet i Ibsolvent, co może tylko wykwalifikowany nauczyciel niemieckiego z dopuszczeniem na podstawie paragrafów 12a, 12s, 12d i 12 f. W rezultacie ubezpieczenie twojej dziewictwa traci ważność, a ty sam musisz co miesiąc płacić minimalną kwotę 5€ na pomoc dla pingwinów z północy po odjęciu 73% podatku. Z TWOICH PIENIĘDZY. Czy wreszcie zrozumiałeś, że musisz się obudzić?

Jakieś pytania?

Napisany przez BenniG
Dante pisze:
Masz jeszcze jakieś pytania?

Czy teraz jesteś drugim kontem Bruno?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata