Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Kupno domu i wpisanie partnerki życiowej do księgi wieczystej.

Napisany przez Boris1972
Witam

Wkrótce chcę kupić Dom kosztujący około 250 000 euro.
Zakup domu nie będzie finansowany kredytem, ponieważ mam całą kwotę na koncie.

Mam pytanie...

Ponieważ jestem jedynym nabywcą domu, chciałbym, żeby moja partnerka życiowa została wpisana do księgi wieczystej.
1. Czy można to zawrzeć w umowie notarialnej dotyczącej zakupu, że moja partnerka życiowa zostanie wpisana do księgi wieczystej, pomimo że jestem jedynym nabywcą??.
2. Czy może to nastąpić później, gdy już będę figurował w księdze wieczystej, żeby ją dopisać ??.

Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam
Boris

Napisany przez bruno68
Cześć Boris1972,

gorący temat!

Bo idziesz do innego! A jeśli ma 50% udziałów w księdze wieczystej, należy jej 125 000 € w przypadku rozstania! Wtedy albo renowacja, albo sprzedaż!
Bardzo trudno podjąć decyzję!

Z drugiej strony: Jeśli się rozstaniecie, to samo: zapłacisz jej wartość rynkową!

Lepiej ustal notarialnie, że w przypadku rozstania się, bo oddaliliście się od siebie!
Określona kwota, powiedzmy roczne 3 000 €, którą od razu oszczędzacie miesięcznie! Jeśli dojdzie do rozstania, przebrniecie przez to, a ty nie będziesz miał wyrzutów sumienia.
Oczywiście może to działać tylko wtedy, gdy nie ma dzieci!

Jeśli później będziesz miał z nią dzieci, zawsze możesz ją wprowadzić jako partnera życiowego do księgi wieczystej!

Tak jak powiedziałem, omów to proszę z prawnikiem i notariuszem!

Bo chodzi o twoje pieniądze i twój przyszły los!

bruno68

Napisany przez Boris1972
Dziękuję za odpowiedź, niestety nie odpowiada ona na moje pytanie. Czy mogę od razu w umowie notarialnej zakupu sprecyzować, że moja partnerka życiowa zostanie wpisana do księgi wieczystej, mimo że jestem jedynym nabywcą? Czy muszę to zrobić później, gdy już znajduję się w księdze wieczystej, aby dodać ją później?.

Napisany przez 2utopus
W jakim stosunku partner życiowy powinien zostać wpisany do księgi wieczystej? (50/50 - czy inaczej?)

Przy wpisie do księgi wieczystej partner życiowy byłby także nabywcą/właścicielem - albo może to być darowizna? - najlepiej zapytać doradcę podatkowego, czy w tym przypadku obowiązuje podatek od darowizn.

Napisany przez bruno68
Cześć Boris1972,

teraz tak zapytam? Możesz robić ze swoją własnością, co chcesz! Nawet takie rzeczy, które mogą służyć później jako obciążenie lub usunięcie z życia!

Jeśli twój partner lub partnerka ma swoje imię w księdze wieczystej, oboje ponosicie odpowiedzialność za długi drugiej strony wspólnie! Jeśli zaciąga ona pożyczkę na podstawie swojego dochodu, musi być świadoma, że ta hipoteka (innymi słowy, prawa własności zostały przejęte bezpośrednio przez wierzyciela) i że ten ma do niej pełne roszczenie!

Jeszcze bardziej dramatycznie: Jeśli twój partner lub partnerka uzyska kopię księgi wieczystej i otrzymuje ją w ten sam dzień, może wziąć kredyt bez określonego celu w wysokości 30.000 €! czyli zaciągnąć około 50.000 € długu!
Drugi podpis nie musi nawet być prawdziwy!

Jak już utoups zauważył, skonsultuj się z doradcą podatkowym dotyczącym ewentualnych pułapek podatkowych! Porozmawiaj z prawnikiem i notariuszem o konsekwencjach podziału majątku i przejęcia odpowiedzialności!

bruno68

Napisany przez florianmeier
Podatek od darowizn oraz podatek od nabycia nieruchomości obowiązują przy separacji.

Ale przecież tak się kochacie.

Moja rada dla wszystkich (również małżeństw): zawsze pozwól, aby jeden kupił. Nie ma powodu, aby oboje kupowali, chyba że są ku temu emocjonalne powody.

Napisany przez clubfan
Witaj

moja opinia i moja wiedza (uwaga, mogą występować luki):
Oczywiście, możecie wystąpić jako kupujący u notariusza - każdy w połowie - jak zazwyczaj w przypadku każdego małżeństwa, i dokładnie tak zostanie to również wpisane do księgi wieczystej. Skąd pochodzi cena zakupu - finansowanie bankowe lub jak w państwa przypadku, wyłącznie z gotówki od was - na początek nikogo to nie interesuje.
Podatek od darowizny: Z tego punktu widzenia byłoby to darowizną, i w zasadzie podatek od darowizny byłby wymagany. Nie mam teraz dokładnie w głowie stawek, ale osoby bez powiązań rodzinnych (ewentualnie zarejestrowane związki partnerskie nie są mi tak znane, czy są traktowane jak małżeństwa z kwotą wolną od podatku, która przekracza wartość połowy nieruchomości, pozostawmy to na boku)
Kwota wolna € 20.000,--, reszta 30 %. Liczby są z pamięci, ale powinny być prawidłowe.
Jednakże, w takiej sytuacji zakupowej żaden urząd skarbowy nie będzie o to pytał, to działa moim zdaniem po prostu. Nikt nie powinien tutaj wypowiadać się na temat oszustwa podatkowego, no i cóż, w takim razie piszcie między sobą - możecie to zrobić nawet wtedy, gdy na przykład po kilku latach urząd skarbowy się upomni (co moim zdaniem wynika z prawdopodobieństwa 0,001 %), poprzez prosty umowę pożyczki między wami w celu udokumentowania, że nie ma żadnej darowizny.

Całkiem inne zagadnienie to problem, że przekazujesz partnerce w tak zabetonowany sposób jak wpis do księgi wieczystej wartość majątku. W razie konfliktu (rozstanie, ewentualne dziedziczenie itp.) można, jeśli nie wprowadzi się żadnych umów zabezpieczających, w najgorszym przypadku prawdopodobnie zapisać połowę wartości nieruchomości.
To zagadnienie - albo was to nie obchodzi ponieważ istnieje bezgraniczne zaufanie (co często w trudnych czasach okazywało się tragicznym błędem) - należy uregulować. Na pewno pomoże wam notariusz i również wspomniana wyżej umowa pożyczki (jednak, ponieważ to tylko umowa o charakterze zobowiązaniowym, to miękkie zabezpieczenie - hipoteka na połowie wartości byłaby rozwiązaniem, jednak przypuszczam, że znowu tego nie chcecie). Jako pożyczkodawca możecie w zasadzie robić co chcecie, na przykład zrzeczenie się zwrotu - uwaga, to ponownie dotyka tematu podatku od darowizny, jednakże nikogo się to chyba nie będzie interesować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata