Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Opłaty za prowadzenie konta w Fidor Bank

Napisany przez Somov
Cześć,

chciałbym się dowiedzieć, czy Fidor Bank może wprowadzić opłaty za prowadzenie konta w wysokości 5€ miesięcznie i powiadomić o tym tylko w swojej skrzynce odbiorczej na własnej stronie internetowej.
W rezultacie dług wynosi u mnie 35€, ponieważ rzadko odwiedzam Fidor Bank.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam

Napisany przez peer
Zazwyczaj wprowadzenie zmian polega na zmianie postanowień regulaminu, które muszą zostać Ci przekazane. Sposób przekazywania zmian jest określony w umowie o prowadzenie konta. Zazwyczaj zmiany są przekazywane drogą mailową lub wyłącznie za pośrednictwem poczty na stronie internetowej Fidor. Oczywiście masz prawo sprzeciwić się zmianie w regulaminie, co zazwyczaj prowadzi do zerwania relacji biznesowych. Więc tak naprawdę nie masz wyboru. Akceptować lub rezygnować. Nie mogę dostrzec tutaj nic nielegalnego.

Napisany przez Somov
Czy muszę zapłacić te 35€, czy też możliwe jest uniknięcie kosztów poprzez złożenie sprzeciwu?
Jako informacja dodatkowa, od czasu zmiany nie dokonałem żadnych transakcji.

Napisany przez peer
Można spróbować. Napisz do banku i poproś o wyrozumiałość. W przeciwnym razie, natychmiastowe wypowiedzenie umowy, aby przynajmniej w przyszłości nie ponosić opłat.

Napisany przez 2utopus
To było też w mediach w sierpniu 2019 roku - że zostanie wprowadzone w listopadzie 2019 roku ... czy jesteś pewien, że e-mail nie trafił do folderu spam? (O ile mieli Państwo aktywny adres e-mail?) Niepotrzebne konta bankowe powinny być zamknięte, aby uniknąć niepotrzebnych kosztów po stronie banku...

Napisany przez Somov
W takim razie spróbuję tego i nie zauważyłem niczego w tej sprawie, a mój znajomy ma dokładnie ten sam problem.
konto nie jest nieużywane, ale używam go tylko do sprzedaży bitcoinów i na razie jeszcze mi to nie wychodzi

Napisany przez Birgit
Zazwyczaj istnieje możliwość otrzymywania powiadomień o nowych wiadomościach w skrzynce odbiorczej. Wystarczy ją aktywować. Dzięki temu nie przegapisz żadnych komunikatów banku.

Napisany przez Somov
Nie pomyślałem o tym, ale na przyszłość już będę wiedział.

Napisany przez Marda89
Cześć wszystkim,

mam dokładnie ten sam problem, zalogowałem się po dłuższym czasie do bankowości internetowej Fidor, aby z zaskoczeniem zobaczyć, że moje saldo wynosi -41€.
Oczywiście dopiero wtedy dowiedziałem się, że teraz pobierane są opłaty za prowadzenie konta.

Uważam to za skandal, dostaje się od Fidor maila na każdy możliwy temat, a na to nie? Nie dostałem żadnego maila w tej sprawie, jestem dość pewien, że żadnego nie usunąłem, ale tylko w mojej prywatnej skrzynce odbiorczej banku mogłem znaleźć informację na ten temat. Jednak nie dostałem również e-maila z informacją o tym, że w mojej skrzynce odbiorczej są jakieś wiadomości, tak jak to jest w przypadku innych banków.

@Somov, jak to u Ciebie się skończyło?

Napisany przez Somov
Trzeba im wysłać e-maila, czego jeszcze nie zrobiłem/am i liczyć na konseskencję.

Napisany przez 2tneub
Ogólnie rzecz biorąc, do obowiązków właściciela konta należy regularne sprawdzanie swoich wyciągów bankowych pod względem poprawności. Sądy zakładają, że obowiązek ten jest spełniony, jeśli weryfikuje się wyciągi co najmniej raz w miesiącu.
Możecie się zastanowić, czy rzeczywiście przestrzegacie swoich obowiązków co do staranności, gdy na rachunkach naliczają się opłaty za 7-8 miesięcy.

Napisany przez Marda89
Kiedy stan konta wynosi 0 €, dlaczego miałbym co miesiąc sprawdzać, czy tak jest? Rozumiem, że chodzi o obowiązek staranności, który realizuję na swoim głównym koncie, ale tam jest oczywiście o wiele więcej ruchu.

Oczywiście można też argumentować, że jest to bardzo zła praktyka banku. Bank wysyła regularnie e-maile, ale informacja o opłatach za konto nagle nie przychodzi w formie e-maila, a jedynie jako komunikat w bankowości internetowej.

Napisany przez Somov
Właśnie napisałem do banku i wydaje się, że nie są zbyt skorporatywni: Dzień dobry Panie [...], Dziękujemy, że poświęcił Pan czas, aby napisać do nas. Zwrot już naliczonych opłat za prowadzenie konta nie jest możliwy. Chcesz szybszej odpowiedzi? Skorzystaj z naszej społeczności Fidor pod adresem https://community.fidor.de - otrzymasz odpowiedź w ciągu kilku minut. Z pozdrowieniami, [...], Fidor Bank A jeśli chodzi o tneub: Oczywiście, że nie zaglądałem tam co miesiąc i nie wywiązałem się z mojego obowiązku staranności, ale można zauważyć, że zachowanie banku jest co najmniej złym stylem, nie informować klientów o tym zmianie, zwłaszcza że wiedzą, że wielu klientów używa tego konta tylko jako konta dodatkowego lub jako konta do Bitcoin.de. Wysłanie e-maila bankowi z pewnością nie byłoby dużym wysiłkiem, a przypominam sobie, że podczas otwierania konta reklamowali się między innymi transparentnością i tym, że robią wszystko lepiej niż uznane banki, a po tej akcji stanowczo to neguję.

Napisany przez kub0185
Prawdopodobnie bardzo trudno udowodnić, że nic ci nie wysłali. Po prostu zrezygnuj i zaakceptuj utratę 35 euro. To będzie najprostsze rozwiązanie.

Napisany przez Birgit
W często zadawanych pytaniach Fidor jest to zawarte:

Cytat
Skrzynka wiadomości to twój elektroniczny skrzynka pocztowa, twój skrzynka w bankowości internetowej Fidor Bank.
Tam otrzymasz w przyszłości online - bezpłatnie - ważne elektroniczne dokumenty bankowe (np. świadectwa podatkowe roczne lub wyciągi z konta)
oraz ważne informacje bankowe (np. zmiany w regulaminie)

Napisany przez 2tneub
Jeśli jednak nie przestrzegasz obowiązku dbałości i nie zaglądasz, to oczywiście nie zobaczysz zmian.
Na skrzynce pocztowej jest napisane dostarczono. Za opróżnienie skrzynki pocztowej odpowiada każdy sam.
Zawsze jestem bardzo ostrożny, jeśli chodzi o maile bankowe. W 90% przypadków to próba wyłudzenia danych, dlatego niewiele banków już tego sposobu nie używa.

PS:
Ja też nie jestem lepszy jeśli chodzi o obowiązek dbałości, sprawdzam moje konto emerytalne w banku tylko co trzy miesiące,
Chociaż nie obwiniam banku za moje zaniedbanie.

Napisany przez Somov
Teraz Federalny Trybunał Sprawiedliwości wydał wyrok w sprawie opłat za prowadzenie konta. Czy ktoś wie, czy decyzja ta dotyczy również mojej sprawy i czy mogę zażądać zwrotu pieniędzy od Fidor Bank? To jest wideo, które mnie o tym poinformowało: Banken müssen Millionen illegale Gebühren zurückzahlen - So bekommst du JETZT dein Geld zurück autorstwa Christiana Solmecke/Kanzlei WBS

Napisany przez 2tneub
Więc niech adwokat napisze za pięćdziesiąt euro pismo w Twojej sprawie do kancelarii, żeby odzyskać te 35 euro.

Napisany przez Somov
Zabawne, myślałem o napisaniu tego samodzielnie, jeśli mogę ubiegać się o zwrot pieniędzy, dlatego moje pytanie

Napisany przez 2tneub
Oczywiście, to był żart. Mam pytanie: Czy konto istnieje nadal, czy je zrezygnowałeś?

Napisany przez Somov
konto zostało zamknięte około roku temu

Napisany przez 2tneub
To zdecydowanie pozytywny argument dla ciebie. Nie zgadzałeś się na zmianę regulaminu, już po zapoznaniu się z nowymi regulaminami złożyłeś sprzeciw, a także zrezygnowałeś z konta z powodu zmiany regulaminu. To jasne, że nie zaakceptowałeś nowych regulaminów poprzez tolerowanie czy coś w tym stylu.

Napisany przez Somov
Dziękuję, rozważę, co napiszę

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata