Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zerwij umowę Riester - wartość odkupu? Wypłata

Napisany przez Nisha
Cześć,

Płacę miesięcznie 5 euro do emerytury Rister (emerytura KAISER) w Ergo od 2007 roku, którą chciałbym zrezygnować. Według corocznego zestawienia otrzymam około 2700 euro w przypadku obecnej rezygnacji pomniejszonej o kwotę zwrotu od biura udzielającego dopłat (około 500 euro). Faktycznie jednak zainwestowałem tylko 12x60 euro rocznie = 720 euro ogółem! Czy pozostaje mi wtedy efektywnie pozostałe 2200 euro czy zostaną odjęte inne zwroty, na przykład ulgi podatkowe, i kiedy będzie to miało miejsce (z następnym rozliczeniem podatkowym)? Dziękuję za pomoc

Napisany przez 2utopus
A czy miałeś jakiekolwiek skutki podatkowe?

Jeśli umowa przez ostatnie 12 lat przynosiła tak dobre rezultaty, dlaczego chcesz ją wypowiedzieć?

Napisany przez brainy
To byłoby bardzo nietypowe, gdyby zwrócono więcej niż opłacone składki. Dostawcy nigdy nie mieli takiego zamiaru. Czy przy składce 5 EUR miesięcznie były także ulgi podatkowe? Raczej nie. Ulgi podatkowe i dodatki muszą być zwrócone. Kwoty te powinny wynikać z zaświadczenia rocznego i decyzji podatkowych.

Napisany przez Nisha
No cóż, zgodnie z corocznym rozliczeniem, moje roszczenie emerytalne wynosi wtedy na początku 2030 roku pełne 15,08 euro. Dlatego teraz wolałbym raczej wspierać swoją córkę w studiach za pomocą tej zwrotnej płatności. Czyli muszę teraz czekać do mojego rozliczenia podatkowego za rok 2020, aby dowiedzieć się, ile dokładnie mi zostanie? Przepraszam, jestem trochę niedoświadczony....

więc w zaświadczeniu zgodnie z §92 Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych, widnieje:

Suma wszystkich zaksięgowanych dodatków 521,90
Suma wpłaconych składek na emeryturę 2645

Napisany przez brainy
To się dobrze układa.

2.645 EUR wpłacono, a około 2.200 EUR otrzymano z powrotem. Różnica stanowi brakujący zysk z 13 lat.

Więc musiało być wpłacone więcej niż 5 EUR miesięcznie.

Napisany przez Nisha
Nie - coś tu nie gra - moja żona płaciła 120 euro rocznie, przez 10 lat byłoby to 1200 euro składek

jest napisane w zaświadczeniu §92

Łączna suma zasilenia w postaci dodatków wynosi 4580
Łączna suma opłaconych składek na emeryturę 1090

(dla niej dostępne są dodatkowe zasiłki dla dzieci)

czyli otrzymałaby maksymalnie 1090 z tytułu swoich składek na emeryturę, mimo że opłacała 120 zamiast 60 rocznie?

Napisany przez brainy
Nie. Nie odzyska tych 1.090 EUR. Otrzyma aktualną wartość pomniejszoną o 4.580 EUR, co (według logiki ubezpieczeniowej) powinno być znacznie mniej.

Napisany przez brainy
Na 92 umożliwiają świadczenia pieniężne, składki i stan majątku. Wypłata następuje poprzez odjęcie zasiłków, odjęcia korzyści podatkowych i odjęcia spadku cen w czasie pandemii.

Napisany przez bruno68
Cześć Nisha,

Oznacza to, że maksymalnie odliczyłabyś 1090 od swoich składek na emeryturę, mimo że wpłaciłaś 120 zamiast 60 rocznie?

Tak prosto to nie działa! Minimalna kwota wynosiła 60 € rocznie, później podniesiono ją do 120 € rocznie!

Ogólnie rzecz biorąc, zasiłki nie są wypłacalne, tylko kwota własna, o ile nie przekracza ona minimalnej granicy kapitału! W przeciwnym przypadku można skorzystać tylko z jednorazowej wypłaty 30 % na początku!

Zakładam, że mogłaby Cię spotkać tzw. ujemna emerytura! Ponieważ teoretycznie wypłata z Riester byłaby niższa niż potencjalny podatek! Jednak pojawia się pytanie, jaka stawka podatku obowiązywałaby w okresie emerytury!

Potrzebujesz znacznej pomocy doradczej w tej sprawie!

Pamiętaj również, że emeryturę się bierze w wieku 67 lat, a własna kwota jest rentowana do 85. roku życia! Część zasiłkowa jest wypłacana do 99. roku życia, o ile się żyje! W twoim przypadku oznacza to znaczne skoki dochodów, ponieważ zasiłki są wielokrotnie większe niż własna kwota, a dłuższy okres 18 lat do rentowania umożliwia odsetki zdążające wzrosnąć!

Bierz pod uwagę, że dzisiaj nie ma już gwarancji oprocentowania na poziomie 2,75 %, lecz tylko poniżej 0,9 % lub zakład oprocentowania lub zysku w przyszłości. KLV na bazie Riester nie jest już oferowane przez większość ubezpieczycieli!

Aby zoptymalizować swój kontrakt, zmiana z miesięcznego na roczny około 8% dodatkowych kosztów na wpłaconą kwotę pozwoli uniknąć, niewiele mniej niż 10 €! Proszę pamiętać, żeby zrobić to z wyprzedzeniem w styczniu na cały rok, aby nie przegapić zasiłków!

Warto rozważyć, gdyż dzieci wypadają z uprawnień zasiłkowych z wiekiem, ponieważ wtedy płatność zasiłki rocznej wynosi tylko 175 €, tutaj warto przeanalizować zasiłki w porównaniu z odsetkami, które wyjdą korzystniejsze!

Skoro kupiłaś kontrakt, należy on do Ciebie!

Jeśli masz już tylko 120 € rocznej składki do 175 € zasiłki! Dlatego warto rozważyć opcję pełnej wpłaty, a następnie zawieszenia składek, aby obniżyć bieżące koszty!

- Zaniechanie corocznej konieczności składki, koszty z mniejsze o 18 %
- zrzeczenie się opłaty za okres poniemiecki i , koszty z mniejsze o 8 %
- zwiększony kapitał, maks. VSS, z gwarantowanym oprocentowaniem 2,75 %.

Może to prowadzić do znaczącej poprawy renty Riester! Wróć do pracy, gdy dzieci opuszczą Dom. Warto rozważyć opcje, które mogą lepiej zarządzać problemem rozpoczęcia emerytury!

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata