Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Klasa podatkowa 3/5 lub 4/4

Napisany przez Topologe
Uwielbione forum,

jak wielu młodych żonatych mężczyzn, stopniowo rozpracowuję nowe zawiłości podatkowe. Wreszcie zrozumiałem prawie wszystko odnośnie mojego zeznania podatkowego dla singla, teraz mogę przejść do kolejnego etapu. Oczywiście pojawia się wiele pytań. Mając nadzieję, że będę mógł uzyskać odpowiedzi na niektóre z nich tutaj, piszę ten pierwszy post.

1. Zaleca się wybór kombinacji 3/5 przy stosunku dochodów 60%/40%. Pojawia się tu już pierwsze pytanie. Czy przy ocenie dochodu powinienem patrzeć na dochód brutto?

2. Moja żona rozpocznie urlop rodzicielski w sierpniu. W pierwszym roku otrzymuje zasiłek rodzicielski, następnie prawdopodobnie będzie pracować na etat 450 €. Do czasu, gdy dziecko ma około 2 lata. Zasiłek rodzicielski wynosi około 1300 €, gdyż nie jest opodatkowany (przynajmniej na początku), więc uznałbym go za jej zarobek przy ocenie dochodów w proporcji 60%/40%. Mój dochód brutto wynosi około 5100 €. Zgodnie z tą regułą 60%/40%, jasne jest, że powinniśmy wybrać model 3/5.

Jednakże często czytam, że przy tej kombinacji dochodzi do dopłat. Albo że na przestrzeni roku nie ma to zupełnie znaczenia, ponieważ na koniec roku i tak analizowane jest całkowite dochodzenie i całkowity podatek (który został już zapłacony lub jest jeszcze należny).

Zastanawiam się więc, czy nie warto byłoby tego od razu uniknąć i po prostu pozostać przy automatycznie generowanej kombinacji 4/4.

Z drugiej strony widzę, że różnica w kwocie netto wynosi około 600 €, jeśli zamiast klasy podatkowej 4 wybiorę klasę podatkową 3. W tej kwocie wynika to z moich danych (A13, dodatek rodzinny strefa 2) wprowadzonych do kalkulatora finansowego publicznego i wyboru odpowiedniej klasy podatkowej.

Nie uwzględniłem jeszcze całkowicie świadczenia rodzinne w moich rozważaniach. Jednakże również mnie one zostaną wypłacone.

Czego teraz pragnę?
--> Byłbym wdzięczny za neutralną ocenę, którą kombinację klas podatkowych uważasz za sensowną. A także, jeśli ktoś mógłby rozwiać moje dwa pytania.

PS: Nie miałbym problemu z odkładaniem pieniędzy na dopłatę już w trakcie roku. Ostatecznym celem jest jednak generowanie jak największej kwoty netto dla całej rodziny, to jasne. Wiem również, że wymiana zdań na forum nie zastąpi porady podatkowej dostarczonej przez doradcę podatkowego. Lepiej jednak zrozumiem się z takim doradcą na spotkaniu, jeśli wcześniej samemu lub wspólnie z innymi rozważę wszystkie kwestie!

Najlepsze pozdrowienia i serdeczne podziękowania
Topologe

Napisany przez 2utopus
Na rodzicielskie świadczenie rodzinne powinno się zmienić klasy podatkowej wystarczająco wcześnie, ponieważ jest ono obliczane na podstawie wynagrodzenia netto kobiety (jeśli idzie ona na urlop rodzicielski).
Jeśli więc kobieta znajduje się w klasie podatkowej 3 (co było więcej niż 6 miesięcy przed narodzinami/urlopem rodzicielskim?), otrzyma ona świadczenie rodzicielskie na podstawie wtedy wyższego wynagrodzenia netto (czy to nadal jest 67%?).
(To samo dotyczy świadczenia chorobowego/zasiłku dla bezrobotnych, gdzie dochód netto ma znaczenie.)

Dla samego podatku klasa podatkowa nie ma znaczenia - patrzy się na to, jak wygląda ogólny dochód w ciągu roku (przy wspólnym rozliczeniu).
Jeśli więc każdego miesiąca otrzymujesz dodatkowe 600€ netto, robi to różnicę 7200€ rocznie - wtedy oczywiście istnieje większe ryzyko, że trzeba będzie coś oddać.

Świadczenie rodzicielskie/chorobowe/zasiłek dla bezrobotnych podlegają zawiadomieniu o postępowaniu podatkowym - nie trzeba od razu płacić podatku - ale decydują one o wysokości podatku.
Przykładowo przy 60t€ rocznych zarobkach i 15t€ świadczenia rodzicielskiego, trzeba zapłacić 75t€ podatek od 60t€ dochodu (tak w przybliżeniu...) - również tutaj zwykle płaci się zbyt mało podatku - trzeba się więc liczyć z dopłatą.

To wszystko oczywiście stanowi jedynie moje osobiste zdanie/doświadczenie i nie stanowi porady.

Jeśli przez cały rok odkładasz te 600€ dodatkowego dochodu netto, być może będziesz mógł pokryć zaległe opłaty - oczywiście nie powinieneś wydawać wszystkiego i potem być zaskoczonym podczas rozliczenia podatkowego.

Napisany przez Topologe
Cześć utopus,

bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety, nie zdążyliśmy zmienić kategorii podatkowej na 3, aby uzyskać więcej świadczenia rodzicielskiego dla mojej żony. Dopiero niedawno się pobraliśmy, a dziecko jest już w drodze.

Miło jest wiedzieć, że w ogólnej rachubie jest to nieważne.

Zrozumiałem teraz, że w danej sytuacji 3/5 może być bardziej sensowne, jeśli wie się, co jest przyszłością i odpowiednio odkłada pieniądze na bok. Ostatecznie, przy każdym wyborze pod koniec roku i zakończonej deklaracji podatkowej zawsze wychodzi na to samo. W jednym modelu masz pieniądze już w trakcie roku, a w drugim dostajesz je z powrotem na koniec.

Napisany przez bruno68
Cześć Topologe,

Muszę przyznać, że zgadzam się z każdym punktem, który wymieniłeś!

Jednakże ostatni punkt sformułowałbym nieco inaczej!

Jeśli przez cały rok odkłada się dodatkowe 600€ netto, powinno się być w stanie pokryć ewentualne dopłaty - oczywiście nie powinno się wszystkiego wydawać, a potem być zaskoczonym podczas rozliczenia podatkowego.

Jest bezwzględnie konieczne, aby oszczędzać te dodatkowe 600€ miesięcznie, które wynikają z kombinacji 3/5, ponieważ podatek trzeba zapłacić w ciągu miesiąca! Skąd może pochodzić pieniądze na spłatę podatku, jeśli nie jako kredyt z banku domowego?

Oszczędzaj teraz, ponieważ gdy za kilka lat pojawi się nowy potomek, a zamiast płacić czynsz będziesz planować zakup własnego domu, każdy oszczędzony euro będzie ci potrzebny!

Bruno68

Napisany przez 2utopus
Topologe pisze:
Warto także wiedzieć, że w zestawieniu ogólnym nie ma znaczenia.

To jest istotne jedynie w odniesieniu do podatków - zasiłek rodzicielski jest oczywiście odpowiednio mniejszy - przy tego typu środkach finansowych trzeba wcześnie planować - gdyby kobieta miała o 300€ więcej netto w klasie podatkowej 3, otrzymałaby 12x200€ więcej zasiłku rodzicielskiego - oczywiście mąż miałby w tym czasie mniejsze wynagrodzenie netto (i w razie potrzeby również mniejsze zasiłki chorobowe/ALG1) - jednak mniejsze wynagrodzenie netto zostanie zwrócone w rocznym rozliczeniu. (Jeśli można to przeżyć w tym czasie, zdecydowanie najlepsze rozwiązanie) - najlepiej dowiedzieć się, czy istnieją jeszcze możliwości wykorzystania tego?

Czy już macie zapewnione miejsce w przedszkolu? Czas oczekiwania może być dość długi.

Napisany przez Topologe
Dziękuję za rady dotyczące miejsca w żłobku. Wkrótce się o nie zainteresujemy/zaaplikujemy. Żeby zwiększyć zasiłek rodzicielski dla żony, musielibyśmy chyba już wcześniej się ożenić. Dla mnie jednak decyzja o zawarciu związku małżeńskiego była krokiem, którego nie chciałem podjąć z myślą o tym, żeby zwiększyć zasiłek. Oczywiście można potem powiedzieć, że mielibyśmy więcej pieniędzy, ale wtedy wchodzi w grę wiele innych kwestii.

Gdy jest się od dłuższego czasu małżeństwem i planuje się/dostaje dziecko, taka analiza ma oczywiście sens. Dla nas życie potoczyło się jednak inaczej (i świadomie pomijam tutaj słowo niestety).

Jestem zadowolony, że udało mi się uwolnić od naiwnego przekonania, że zmiana do klasy podatkowej 3 nagle oznacza podwyżkę wynagrodzenia o około 600 €. Dobrze, że uniknąłem tego pułapki!

Pozdrowienia
Topologe

Napisany przez 2utopus
To bardziej kwestia osobista decyzja podatkowa - czy wolisz otrzymać zwrot pieniędzy podczas składania zeznania podatkowego, czy wolisz mieć więcej pieniędzy każdego miesiąca i ryzykować konieczność zapłaty podatków. Inne spojrzenie to również motywacja do pracy - jeśli ktoś jest w klasie podatkowej 5, to zostaje niewiele z wynagrodzenia brutto - zwłaszcza gdy doliczymy koszty opieki nad dziećmi/dojazdy do pracy itp. ...

Napisany przez Topologe
Dlatego też początkowo pomysł polegał na pracy za 450€, ponieważ wtedy ta kwota powinna pozostać wolna od podatku - można nawet skorzystać z ryczałtu dla instruktorów (nauczycieli w klubie sportowym) przed tym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata