Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Ustawić wypłatę emerytury z istniejącego majątku.

Napisany przez Abrissbirne
Cześć przyjaciele finansów,

czy możecie mi pomóc w następującej kwestii?

Znajomy, który jest emerytem, chce powierzyć mi część swojego majątku do zarządzania. Załóżmy, że chodzi o 100 000€. Znajomy chce, abym zainwestował te 100 000€ na rynku i jednocześnie co miesiąc przelał mu rentę w wysokości 400€/miesiąc na jego konto.
Mój plan polega na zainwestowaniu tych 100 000€ w kilka funduszy/akcji lub podobnych w jakimś banku i przekazywaniu znajomemu 400€ miesięcznie. Nie chcę robić tego ręcznie i płacić za każde zlecenie. Chciałbym, żeby wszystko działo się automatycznie.

Czy wiecie, gdzie i w jaki sposób można to najlepiej zrobić? A może istnieją lepsze sposoby realizacji tego celu?

...wydaje mi się, że żaden bank nie oferuje automatycznego sprzedawania składników portfela inwestycyjnego i wywoływania z nich zlecenia stałego. To być może głupie pytanie...

Czy może można to zrobić w ten sposób:

90 000€ byłoby zainwestowanych, a 10 000€ pozostałoby na osobnym koncie, z którego byłby realizowany zlecenie stałe na 400€. Postaram się zarządzać portfelem tak dobrze, jak potrafię, czasami kupując i sprzedając coś, zawsze starając się zachować 10 000€ na koncie z zleceniem stałym.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Z poważaniem

Abrissbirne

Napisany przez Dante
Puh, trudne pytanie. Teoretyczna możliwość polega na świadomości zmienności; pieniądze pomniejszone o opłatę na 12 miesięcy mogą zostać zainwestowane w fundusz ETF odnoszący się do MSCI World lub FTSE ACWI. Z pozostałych 4800 € miesięcznie 400 € trafia na odpowiednie konto za pomocą stałego zlecenia. Raz w roku wypłacasz z funduszu ETF potrzebną kwotę 4800 € na następny rok, co generuje jednorazowe koszty transakcyjne w wysokości około 10 € rocznie, w zależności od brokera.

Jednak należy być świadomym, że w przypadku długotrwałego kryzysu wartość portfela może znacząco spaść na dłuższy okres, co skutkuje proporcjonalnie drogimi wypłatami. Dlatego można również rozważyć ulokowanie części 100 000 € na rachunku oszczędnościowym, gdzie jest bezpieczniej, ale nie przynosi zysków.

Cały ten proces wymaga bardzo niewiele wysiłku własnego i może przynieść większe zyski niż koszty, jeśli fundusz ETF radzi sobie dobrze. Dzięki temu cały kapitał zostanie wykorzystany w niewielkim stopniu, jeśli w ogóle.

@Dante: Mogę sobie to całkiem wyobrazić.

--> Czy można to jeszcze bardziej zoptymalizować (?):

Zamiast MSCI World, wybieram raczej rzeczy płacące dywidendy, takie jak na przykład BASF, ETF-Dywidendowi Arystokraci, Bayer, Lufthansa, itp., ponieważ do MSCI World potrzebowałbym trochę czasu, zwłaszcza ze względu na zmienność i kryzysy, aby efekt średniego kosztu nabywania w ogóle mógł zadziałać, aby zapewnić trochę zysku.

Na przykład zainwestowałbym 100 000€ minus 4800€ np. procentowo w następujący sposób:
15% MSCI World
5% BASF*
5% ETF*
5% Bayer*
5% Lufthansa*
45% podobne(…/*)
10% (konto oszczędnościowe, w razie potrzeby wypłaty pieniędzy w czasie kryzysu)
*przynoszą one od 3 do 6% rocznych płatności dywidendowych

Aby opłaty transakcyjne nie były zbyt wygórowane, wybrałbym brokera internetowego, gdzie transakcje kosztują tylko 1€.

Czy to byłby dobry plan?

Pozdrowienia

Napisany przez 2utopus
Również Bayer (czy to ci związani z Monsanto?) i Lufthansa osobiście bym nie wybrał - sądzę, że Lufthansa nie zapłaci dywidendy tak szybko... na koncie oszczędnościowym zostawiłbym tylko maksymalnie 5% jako rezerwę.

Czy nie ma dywidendowych funduszy ETF MSCI-World? A może ETF z dywidendami? Wtedy można by kupować/sprzedawać udziały, gdy na koncie oszczędnościowym jest za dużo/za mało pieniędzy. Jeśli MSCI-World średnio generuje 7% rocznie, to byłoby to około 7000 € (brutto) rocznie minus kwota wolna od podatku 801€, więc 400€ miesięcznie powinny w przybliżeniu odpowiadać.

Wtedy nie handlujesz na własny rachunek (czy konto/portfel należą do ciebie czy znajomego?) - czy w ogóle jest to możliwe? Jak to wygląda z kwotą wolną od podatku w kontekście podatku od przychodów kapitałowych?

@utopus: W takim razie działam w imieniu znajomego. Muszę jeszcze zorientować się dokładnie, jak to zrobić. Oczywiście podam wtedy jego wolny limit. Ale myślę, że powinno się dać. Za pomocą pełnomocnictwa lub podobnego. Albo po prostu otrzymam dane logowania do jego kont brokerskich, nie mam pojęcia, jak to najlepiej zrobić.
Ale myślę, że masz rację, lepiej pozostać przy większej liczbie ETF-ów niż akcji firmowych. Tak, są też ETF-y z dywidendami, prawdopodobnie bym je wybrał. Tak, Bayer to ci z Monsanta... ryzykowny papier...

Napisany przez Dante
Abrissbirne pisze:
@Dante: Mam zamiar to zrobić.

--> Czy można to jeszcze zoptymalizować (?):

Zamiast MSCI World wolę wybierać rzeczy, które płacą dywidendy, takie jak na przykład BASF, ETF-Dywidendowi Arystokraci, Bayer, Lufthansa, itp., ponieważ w przypadku MSCI World potrzebuję długiego czasu, szczególnie ze względu na zmienność i kryzysy, żeby efekt średniej ceny działał właściwie, aby w ogóle zabezpieczyć jakąkolwiek stopę zwrotu.

Czyli na przykład tak: z 100 000€ odliczam 4800€, a następnie inwestuję procentowo w następujący sposób:
15% MSCI World
5% BASF*
5% ETF*
5% Bayer*
5% Lufthansa*
45% podobne(…/*)
10% (konto oszczędnościowe, w razie konieczności wypłaty pieniędzy w czasie kryzysu)
*płacą one dywidendę w wysokości 3-6% rocznie

Aby koszty transakcyjne nie były zbyt wysokie, wybrałbym brokera internetowego, gdzie każda transakcja kosztuje tylko 1€.

Czy to byłby dobry plan?

Pozdrowienia

Pomijając fakt, że już zostało wspomniane, że lepiej unikać inwestycji w Bayer i Lufthansę, musisz być świadom, że w portfelu o tak szerokim zróżnicowaniu, bez posiadania jednego konkretnego ETF, ciężko sprzedać 5% udziałów w porównaniu z innymi, co utrudnia bilansowanie.

Jeśli chodzi o dywidendy lub regularne płatności, powinieneś raczej zwrócić się ku dywidendowemu ETF-owi lub do ETF-a specjalizującego się w tytułach dywidendowych, jak to już wspomniał utopus.

W tej sytuacji, w której kapitał jest inwestowany w celu czerpania zysków, odradzałbym inwestowanie w pojedyncze akcje. Moim zdaniem głównie ze względu na brak różnorodności, co jest zbyt ryzykowne.

Napisany przez 2titan1981
jeśli akcje pojedynczych spółek byłyby znacznie wyższe i pokrywałyby się z ETF-em światowym, oraz jeśli czerpie się przyjemność z inwestowania w pojedyncze firmy, ponieważ zdaniem inwestora wkrótce będą one dobrze prezentować się lub chce się wesprzeć pomysł biznesowy, tak naprawdę nie ma problemu, aby włączyć do portfela pojedyncze tytuły w nadmiernych ilościach. Oczywiście ryzyko wzrasta, ale można osiągnąć dodatkowy dochód, jeśli wybierze się odpowiednie akcje.
Na przykład Lufthansa nie wypłaca dywidendy w 2020 roku. Następny rząd federalny z udziałem Zielonych będzie dalej utrudniał działalność w branży lotniczej, co spowoduje, że ta branża będzie dalej zależna od pomocy państwa...... więc prawdopodobnie totalna utrata dywidendy.

Napisany przez Dante
titan1981 pisze:
Jeśli wartość poszczególnych akcji byłaby znacznie większa i pokrywałaby w przybliżeniu ETF World, a inwestor lubi inwestować w poszczególne firmy, ponieważ uważa, że wkrótce będą dobrze się rozwijać, lub chce wesprzeć biznesową ideę stojącą za nimi, to tak naprawdę nie ma problemu z nadmiernym uwzględnieniem pojedynczych tytułów.

Zgadzam się z tym od razu, gdyby to były jego własne pieniądze i znajdował się w fazie budowania majątku.

Jednak zarządza pieniędzmi kogoś innego, które mają być już wykorzystane na fazę wypłat.

Napisany przez 2utopus
Dla własnego pasywnego dochodu można zdecydowanie zainwestować 20x5000€ w pojedyncze akcje i żyć z nieregularnych dywidend.
Pytanie jednak brzmi, czy zrobić reballansing na przykład corocznie - i w którą stronę - czy sprzedać akcje, które się dobrze rozwijały i wzrosły, a następnie kupić te, które słabo się rozwijają, aby pozostać na tym samym poziomie wartości?

Nie należy również zbytnio polegać tylko na Niemczech - indeks DAX w ostatnich latach radził sobie znacznie gorzej niż MSCI-World.

Jednak w MSCI-World ponad 60% stanowią akcje amerykańskie ... a w niektórych krajach europejskich jest kłopotliwe uzyskanie w pełni zwolnionych z podwójnego opodatkowania dywidend
(Szwajcaria nadal działa - należy jednak wysłać formularz z banku do urzędu skarbowego, a następnie do Szwajcarii - i wtedy w banku własnym poniesiesz koszty wymiany franka -> euro - Włochy i Francja rzekomo są bardzo czasochłonne i trudne ... z NL/GB nie miałem problemów z podwójnym opodatkowaniem).

Istnieją również pojedyncze akcje, które wypłacają dywidendy zwolnione z podatku - będzie ona zaliczona do ceny zakupu, a podatek będzie naliczony tylko przy sprzedaży.
(np. Vonovia, DHL, freenet i kilka innych ...)

Jeśli ktoś lubi uczestniczyć w walnych zgromadzeniach i odbierać dywidendę w formie natury, może zainwestować niewielką część w firmy w pobliżu.

Wydaje mi się, że dywidendowy ETF jest tutaj o wiele bardziej elegancki.

Jednak banki/lotnictwo/branża motoryzacyjna/turystyka w najbliższej przyszłości moim zdaniem wydają się wątpliwe - niektórym ubezpieczycielom również nie idzie zbyt dobrze.

Można też pomyśleć o inwestycji w nieruchomości - oczywiście nie jest to pozbawione ryzyka - ale może generować stałe dochody z najmu.

Dziękuję bardzo,

wasze opinie pomogły mi zrealizować moje zamierzenie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata