Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Podatek wyrównawczy od konta oszczędnościowego jednodniowego.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, chcę otworzyć konto oszczędnościowe razem z kilkoma przyjaciółmi, które służy wyłącznie zbieraniu pieniędzy na wspólny urlop. Chcielibyśmy wpłacać około 50 euro miesięcznie od każdej z czterech osób przez okres roku. W jaki sposób będziemy dotknięci podatkiem od zysków kapitałowych i w jakiej wysokości będzie to można zauważyć? Dziękuję, Mclain

Napisany przez PI112
Cześć Mclain, ogólnie rzecz biorąc, wszystkie dochody z odsetek podlegają podatkowi liniowemu. Stawka podatku wynosi 25%, z dodatkowym podatkiem kościelnym i Solidarnościowym, maksymalnie jednak 28%. Jedynym sposobem uniknięcia podatku liniowego jest zgoda na zwolnienie (lub jakkolwiek to się akurat nazywa). O ile mi wiadomo, dotyczy to jednak tylko kont indywidualnych lub małżeństw, więc raczej ciężko będzie Wam z niego zrezygnować. Dlaczego więc każdy nie oszczędza sam dla siebie? Pozdrawiam, Christian

Napisany przez TobiW
Halli hallo nie mam zbyt dużo pojęcia na ten temat, ale chciałbym się wtrącić... Uważam, że każdy powinien oszczędzać dla siebie. Oczywiście, to przyniesie mniejsze zyski, ale przy kwocie, którą chcecie zainwestować, różnica nie będzie zbyt duża, może około 50 €... no cóż, wiecie, co robicie. Może nie byłem zbyt pomocny, ale sprawdźcie Die Tagesgeld-Experten - Ekspertów od Tagesgeld, na pewno znajdziecie tam kilka wskazówek.

Napisany przez ProperSoul
Ponieważ żaden z was nie jest ze sobą małżeństwem, obowiązuje ulga podatkowa dla oszczędności w wysokości 801 euro. Oznacza to, że jeśli na waszych kontach znajduje się więcej niż 801 euro, musicie zapłacić podatek kapitałowy w wysokości 25% plus podatek kościelny i solidarnościowy, ale nie więcej niż 28%. Innymi słowy: Jeśli każdy z was otworzy osobiste konto oszczędnościowe (12x50 euro = 600 euro), to indywidualnie będziecie poniżej progu 801 euro. Jeśli użyjecie jednego konta, będziecie musieli zapłacić podatek. W takim przypadku po 4, a najpóźniej po 5 miesiącach przekroczycie ten limit. Zastanówcie się, czy każdy z was chce otworzyć osobne konto bankowe. Mam nadzieję, że mogłem ci pomóc. Pozdrowienia

Napisany przez PI112
Cześć, tutaj muszę wyjątkowo poprawić ProperSoul. Kiedy mamy do czynienia z kontem wspólnym osób niebędących małżeństwem, nie można złożyć dyspensy. Kwotowy limit zwolnienia w wysokości 801 € dotyczy nie kapitału zainwestowanego, ale naliczonych odsetek. Oznacza to, że zawsze płacicie podatek od zysków kapitałowych, gdy pieniądze wpływają na wspólne konto. Jeśli każda osoba oszczędza osobno, możecie skorzystać z dyspensy. Pomijając fakt, że prawdopodobnie każdy bank ucieszyłby się, gdyby w tej konfiguracji chcieliście otworzyć konto dla czterech lub więcej osób. Pozdrowienia, Christian

Napisany przez ProperSoul
Oczywiście, w porządku, więc chętnie przyjmę poprawkę. Moje źródło wspomniało tylko o posiadaczach kont małżeńskich i jednoosobowych oraz podatek odsetkowy ma też znacznie więcej sensu... Co ja właściwie myślałem ... Dziękuję za poprawienie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata