Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Finansowanie licytacji podziałowej.

Napisany przez Mrgore
Witaj
Przedstawiam następującą sytuację:
Jestem jedynym właścicielem wynajmowanego mieszkania, które jest spłacone w około 90%. Wartość wynosi około 100 tys. Spodziewam się większej sumy pieniędzy w ciągu najbliższych 1-2 lat z tytułu podziału majątku. Cały wynajem jest przeznaczony na spłatę pozostałego zadłużenia. Pozostały okres spłaty to około 2 lata.

Mieszkam w domu, który jest w 1/3 moją własnością i który wynajmuję. Obiekt jest wolny od zadłużenia, istnieją pewne dokumenty zabezpieczające własności (90 tys.). Z domu otrzymuję dochód najmu w wysokości około 2500 euro.

Wartość obiektu według ekspertyzy to około 250 tys. Istnieją teraz dwie możliwości: wypłata współwłaścicieli lub przeprowadzenie licytacji. Banki wydają się unikać tego jak diabeł święconej wody. Który bank mógłby zainteresować się tym scenariuszem... Dotychczasowa bank już się wycofał. Również bank, który sfinansował mieszkanie, również. Uważają to za nową transakcję, nie biorąc pod uwagę zabezpieczenia zapewnianego przez mieszkanie. Mieszkanie można relatywnie szybko sprzedać. To byłoby najgorsze rozwiązanie związane z podziałem majątku, ale oczywiście najbardziej bezpieczne.

Napisany przez 2utopus
Nie mogę zrozumieć, ile tutaj liter E to litera K lub k ... gdy dochody z najmu wynoszą 2500 € miesięcznie, to oczywiście jest to lukratywne.Jeśli Dom nie ma zadłużenia - dlaczego bank miałby mieć cokolwiek wspólnego z licytacją (przymusową licytacją)?Listy zastawne są jednak opłacone i można je skasować?Co dokładnie ma być licytowane? Cały Dom i każdy właściciel otrzymuje 1/3?Czy może 2/3 domu ma być zlicytowane, aby wypłacić pozostałych dwóch? (Jakie inne osoby poza trzecim właścicielem mieliby brać udział w licytacji?)Co stoi na przeszkodzie, żeby wypłacić po 83333 € każdemu z pozostałych dwóch i zaciągnąć kredyt hipoteczny w wysokości 170t€? Zastawy hipoteczne oczywiście powinny zostać wyczyszczone - a wiek/dochód/BIK itp. powinny również pasować - następnie spłaca się 170t€ przez kolejne X lat - być może z możliwością dodatkowych spłat i dochodów z najmu ... czy tutaj przypadają podatek od nabycia nieruchomości należy sprawdzić odpowiednio.

Napisany przez Mrgore
Cześć, najpierw dziękuję za odpowiedź. Sprzedaż telewizora zawsze dotyczy całego domu. Świadectwa obciążenia właściciela są z definicji wolne od długów. Istnieją jednak, należą do społeczności i zwiększają najniższą ofertę. K oznacza 1000 EUR. Bank oczywiście nie ma nic do czynienia z licytacją. Chodzi o finansowanie licytacji. Banki mają duże obawy dotyczące dotknięcia, nawet jeśli wartości są znane. Musisz położyć 10% wartości szacunkowej w gotówce na stole, aby móc w ogóle licytować. Następnie chodzi o sfinansowanie reszty. A ta reszta nie jest jeszcze znana. Prawdopodobnie będzie znacznie niższa niż wartość szacunkowa, jeśli w ogóle ktoś zaoferuje. Biuro informacji kredytowej mówi 99%, ale to również nie pomaga bankowi. Księga wieczysta lokalu mieszkalnego byłaby również dostępna jako zabezpieczenie, gdyby mieszkanie zostało sprzedane. Przejęcie niespłaconego długu

Napisany przez 2utopus
Ale chcesz to licytować - w takim razie finansowanie nie powinno cię interesować.
Zauważyłem to już kilka razy na Immobilienscout24 - prawdopodobnie chcą podnieść cenę wywoławczą - czy robisz to z pośrednikiem i czy inni się na to zgadzają?
Ja osobiście porozmawiałbym z bankiem, obliczył kredyt na moją maksymalną ofertę i zapytałby w banku - jeśli później będzie mniejsza, będzie się można spuścić? Jeśli oferta przekroczy maksymalną kwotę, kto inny dostanie Dom.

Napisany przez Mrgore
Podczas licytacji podziałowej przysługuje mi proporcjonalnie co najmniej 33% opłaconej sumy. Mogę później wykorzystać ją do spłaty kredytu. Lewa kieszeń, prawa kieszeń. W tej sytuacji nie jest tak istotne, co inni oferują. Pośrednik nie odgrywa tam żadnej roli. Po co miałby to robić. Pytanie dotyczy finansowania telewizora

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata