- ndz lip 26, 2020 8:49 am
Potrzebuję kredytu hipotecznego w celu pozyskania kapitału, który ma być zabezpieczony hipoteką na nieobciążonej nieruchomości w Niemczech. kredyt jest silnie zabezpieczony przez nieruchomość (wartość rynkowa nieruchomości wynosi około 3-krotność kwoty kredytu), dodatkowo moje bieżące dochody są powyżej przeciętnej. Wiarygodność kredytowa zdecydowanie nie jest problemem. Nie mam również problemu z uzyskaniem kredytu, jednak warunki oferowane mi nie pasują (i nie będzie lepszych ofert nawet od innych banków). Konkretny niemiecki bank oferuje mi jednak doskonałe warunki, ale nie udziela mi kredytu, ponieważ a) nie mam miejsca zamieszkania w Niemczech i b) wynagrodzenie nie jest wypłacane w Niemczech. Wszystkie inne szczegóły zostałyby ustalone. Jednak te dwa kryteria, zgodnie z długimi rozmowami z tym bankiem, są nieodwołalnymi kryteriami eliminującymi możliwość uzyskania kredytu. Moje pytanie brzmi teraz: Czy istnieje (prawna) konstrukcja, która pozwoliłaby traktować moje zagraniczne wynagrodzenie tak, jak niemieckie? (Na przykład, rozwiązania z oświadczeniami cesji itp.). Ale jak dokładnie wygląda taka konstrukcja? Jeśli konieczne, mogę przenieść swoje miejsce zamieszkania. (Wykluczone jest, aby ktoś inny w Niemczech wziął kredyt i ja spłacałbym raty).