Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy domu dla 2 rodzin.

Napisany przez Matti
Chcielibyśmy kupić Dom dwurodzinny za 170 000 euro. Jeden apartament miałby być wynajęty teściom. Mamy 51 i 47 lat i nie mamy dzieci. Ja pracuję jako urzędnik państwowy i zarabiam 2300 euro. Moja żona jest emerytką i w 2018 roku otrzymała umorzenie pozostałego długu, który nadal jest w rejestrze dłużników. Nasz wkład własny to 15 000 euro, a mamy też kredyt w wysokości 30 000 euro. Czy stać nas na to finansowo?

Napisany przez bruno68
Tutaj, jak obiecałem!

Jednak z 2 możliwości

bruno68

Napisany przez NaTwoim13
Bruno, zaczyna naprawdę być 13, co ci dolega, czym cierpisz??

Dla tego założenia, które wydaje się w zasadzie finansowalne, nie wchodzi w grę Allianz i Hannoversche, dlaczego zamieszczasz taki śmieć?

Napisany przez NaTwoim13
Matti
1) Jak wysoka jest rata kredytu?
2) W którym mieście (z uwzględnieniem lokalnych banków) ma być dokonane zakup?
3) Jak wysokie będą dochody z najmu?
4) Czy będzie pobierana prowizja pośrednika?

Napisany przez Matti
460 euro
10 km od Kaiserslautern (Schopp)
500 zł czynsz
Nie, bez pośredników

Napisany przez NaTwoim13
Uważam, że finansowanie jest w zasadzie wykonalne

Napisany przez bruno68
Ja, ja,

To, co wysłałem, nie jest tym, co oferowałbym! Ale ważne są warunki. Każdy wierzyciel będzie żądał mniej więcej tych samych warunków.
Tutaj należałoby przeczytać wytyczne przyjęcia, gdzie np. no-go to mieszkanie jednopokojowe o powierzchni poniżej 40 m²! Wiele wierzycieli odpada z tego powodu!

Ponieważ istnieje około 600 banków, firm ubezpieczeniowych i kas oszczędnościowych, istnieje także 600 wytycznych przyjęcia. Co do 80% warunki te będą takie same, reszta może zawierać część warunków specyficznych dla wierzyciela!

Znalezienie wstępnie wierzyciela, który zgodzi się na finansowanie punkt po punkcie! Wynika to tylko z wyboru, znacznie poniżej 0,17%!

Oczywiście można znaleźć jednego lub kilku wierzycieli poprzez porównywarki, ale czy dojdzie do finansowania, nie decyduje komputer, ale grupa ludzi, dzięki Bogu!
Teraz w czasie kryzysu koronawirusa widać, czy decyzje podejmują ludzie, a nie komputer! Komputer automatycznie wszcznie postępowanie upadłościowe w przypadku zwłoki w płatnościach, zgodnie z prawem!
Ale warto sprawdzić w §§ 497, 498 BGB, zwłaszcza § 498 ust. 1a i 3 BGB, gdzie więcej niż 3 miesiące lub 2,5% brakującej kwoty nominalnej jest brane pod uwagę!
Czy bank wierzyciela, pomimo obowiązkowych przepisów, może wstrzymać wysyłanie wezwań do zapłaty w przypadku opóźnień, ręcznie, gdy tysiące finansowań wpadają w zwłokę!

W istocie w takim przypadku wchodzi w grę finansowanie w wysokości 100 - 110%, ponieważ klient nie ma wystarczających środków na koszty dodatkowe! Czy mogą wystąpić koszty pośrednictwa? Nie wiadomo.
Pozostałe warunki specjalne w tym przypadku czynią go czymś wyjątkowym. Dlatego wysłano warunki akceptacji do Mattiego.

Nie rzuca się w oczy brakujący tekst?

bruno68

Napisany przez NaTwoim13
Bruno, nie ma tutaj żadnej powszechności. Każdy bank ma swoje indywidualne kryteria przydzielania kredytów, każdy klient jest traktowany indywidualnie.

Tworzysz luki tam, gdzie ich nie ma. Piszesz o rzeczach, o które nikt nie pyta i które bardzo często nikogo nie dotyczą. Podajesz informacje, które często zupełnie nie mają związku z tematem i nie mają znaczenia.

W skrócie - przepraszam - wprowadzasz zamieszanie i nudzisz.

Napisany przez Dante
I ta ortografia.

Napisany przez NaTwoim13
2 posty przed jego postem użytkownik rzekł, że nie obowiązuje prowizja, co powoduje, że Bruno Banani uważa ... Czy mogą pojawić się koszty pośrednictwa? To nie jest znane....

Napisany przez NaTwoim13
Matti,

czy chodziło im tylko o to, czy można to sfinansować, czy chcą również uzyskać finansowanie?

Wysłałem im wiadomość prywatną, nietypowe jest, że nie otrzymuję odpowiedzi.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Matti,
Twojej żony należy wykluczyć z procesu związanej z umożliwieniem restytucji długów. Jeśli uwzględni się ją w tym procesie, to finansowanie zakupu nieruchomości w trakcie trwającej restytucji długów jest możliwe tylko do 70% wartości zakupu. Pozostałą część należy opłacić kapitałem własnym.
Jak wynika z Twojego postu, nie masz jednak EUR 15.000 kapitału własnego, więc ta opcja nie wchodzi w grę.

Biorąc pod uwagę Twoje dochody w wysokości EUR 2.300, odliczając ratę kredytu w wysokości EUR 460, pozostaje EUR 1.840 na potrzeby codzienne. Do tego dochodzi dochód z wynajmu.
Dzięki temu, można przeanalizować finansowanie w wysokości EUR 170.000 nawet bez współudziału Twojej żony.
Z kwoty EUR 15.000 kapitału własnego, można pokryć dodatkowe koszty zakupu.
W ten sposób mógłbyś to zrealizować.

Napisany przez wbs
bruno68 pisze:
Tutaj, jak obiecałem!

Jednak z 2 możliwości

bruno68

Co to ma być? Kryteria wycofania nie są dokumentami przeznaczonymi dla publiczności!
Szybko to usunij. Firmy mają prawo czuć się z tego powodu oburzone.

Pozdrowienia
Heidi

Napisany przez NaTwoim13

1) To, że można z góry znaleźć punktualnie wierzyciela, który wcześniej zatwierdzi finansowanie! Już samo wybór leży daleko poniżej 0,17 %!

2) Ponieważ zgodnie z prawem komputer automatycznie zainicjuje egzekucję przymusową w przypadku opóźnienia w płatności! Ale warto sprawdzić paragrafy 497, 498 Kodeksu cywilnego, szczególnie paragraf 498 ust. 1a i ust. 3, gdzie powyżej 3 miesięcy lub 2,5 % kwoty nominalnej jest uznawane za brakującą!

Czy bank wierzyciela, pomimo obowiązujących przepisów, może wstrzymać wysyłanie nakazów zapłaty, gdy dziesiątki tysięcy finansowań wpada w zwłokę?

1) Jako doświadczony i niezależny pośrednik finansowy zazwyczaj udaje mi się wybrać właściwy bank z góry i w 95% przypadków mi to wychodzi!! Zupełnie nie rozumiem, co oznaczają te twoje 0,17 % i skąd pochodzi ta cyfra!

2) Nigdy wcześniej komputer nie zainicjował licytacji komorniczej, nigdy, należy też zauważyć, że licytacja komornicza jest wyjątkiem i w wielu przypadkach da się ją uniknąć, jeśli ma się doświadczonego pośrednika finansowego po swojej stronie, który praktycznie zawsze proponuje inne rozwiązania niż prezentuje je bank egzekucyjny, bądź opracowuje rozwiązania, które uniemożliwiają licytację komorniczą z góry, które np. uruchamiają organy.

Napisany przez wbs
...więc irytuje mnie również te częściowo całkowicie błędne wypowiedzi Bruno. To tylko wprowadza zamęt.
Thomas ma niestety całkowitą rację. Decyzję o zajęciu nieruchomości nie podejmuje żaden komputer. Nigdy. I każdemu partnerowi bankowemu zależy bardzo na znalezieniu porozumienia z dłużnikiem z hipoteką.
Żaden bank, powtarzam: żaden bank nie ma nawet najmniejszego zainteresowania zajęciem nieruchomości. Jest to tylko ostateczność. To generuje ogromną ilość pracy, może wiązać się z większymi stratami itp.
W mojej blisko 30-letniej praktyce doradczej w zakresie finansowania budowy miałem 5 przypadków, w których zajęcie nieruchomości było nieuniknione. We wszystkich pozostałych przypadkach znaleziono rozwiązanie.

Złoty koncept brzmi: Weź klienta za rękę, rozmawiaj, rozmawiaj, rozmawiaj. Nie chować głowy w piasek i szukać rozwiązań.
Bank, jako przedsiębiorstwo gospodarcze, będzie zaangażowany w poszukiwanie rozwiązania.

Pozdrowienia
Heidi

Napisany przez NaTwoim13
Dziękuję, Heidi, za wspaniały wkład/raport z praktyki! Tak właśnie wygląda sytuacja i dlatego sensowne jest mieć po swojej stronie brokera finansowego jako partnera, ponieważ co najmniej to, co bank może zaoferować swoim klientom (w najlepszym przypadku), jest również dostępne u tego brokera. Ostatecznie, jeśli sytuacja nie układa się zadowalająco, wszyscy ci konsumenci i tak trafiają do brokera finansowego. Co więcej, jeśli broker ten jest nie tylko niezależny i doświadczony, ale również wcześniej opracował i przedstawił lepszy plan z lepszymi warunkami, a także działa z zupełnie innymi interesami (dążącymi do osiągnięcia korzyści zarówno dla klienta, jak i dla portfela pośrednika) gdy realizuje swoje zadanie i zamówienie!!

Napisany przez kub0185
wbs pisze:
Co to jest? Kryteria odkładania nie są przeznaczone dla opinii publicznej!
To powinieneś szybko usunąć. Firmy mają całkowicie słuszne obawy.

Nie wierzę w to, to musiałoby być sklasyfikowane. Nie ma jednak żadnych informacji na ten temat w dokumentach

Napisany przez NaTwoim13
Cena zakupu 170 000 euro
Koszty dodatkowe nabycia 11 900 euro
Koszty modernizacji 12 000 euro
Koszty ogólne 193 900 euro
.................................................
Kapitał własny 15 000 euro

Zapotrzebowanie finansowe 178 900 euro

179 000,00 € / 15 lat / stawka nominalna 1,49 % / efektywna 1,52 % / rata odsetkowo-amortyzacyjna 520,59 € / Amortyzacja 2 % / Opcja dodatkowej spłaty 5,00 % / Okres bezpłatny 6 miesięcy

Przy 1 % amortyzacji, stawka i warunki pozostają takie same, rata odsetkowo-amortyzacyjna wynosi 371 euro.

Istnieje również możliwość skorzystania z funduszy KfW w wysokości 100 000 euro o stawce nominalna 0,77 % / efektywna 0,77 % na 10 lat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata