Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kasa oszczędności mieszkaniowych - oferta przy wypłacie z góry

Napisany przez Pauly
Cześć na forum, jestem nowy tutaj Bausparkasse LBS oferuje obecnie specjalną ofertę: oszczędności z budowy mieszkania (w moim przypadku około 10000 euro) wraz z bonusem (około 1700 euro) oraz dodatkową opłatą w wysokości 150 euro w przypadku zrezygnowania z kredytu mieszkaniowego. Co o tym sądzicie? Czy ktoś zna tę akcję? Czy chodzi tutaj o pozbycie się nierentownych umów oszczędnościowych? Akcja jest ważna do połowy września. Dziękuję za wszystkie wskazówki i pozdrowienia, Pauly

Napisany przez 2tneub
W ciągu ostatnich lat miałam podobne oferty od Wüstenrotu. Możliwość wpłacenia środków z konta oszczędnościowego wraz z premią na nowe konto oszczędnościowe przy zachowaniu dotychczasowych wyników ocen.

Myślę, że to po prostu próby uniknięcia dalszego wzrostu wysokich oprocentowań i premii oraz wyeliminowania ryzyka z bilansów banków. Całość może być dodatkowo urozmaicona nowym biznesem, gdzie hojnie zrezygnuje się z opłaty za otwarcie konta lub uwzględni ocenę klienta.
Czy to się opłaca dla posiadacza konta oszczędnościowego, zależy z pewnością od sytuacji. Jednak głównie służy to interesom instytucji oszczędnościowej.

Ważne jest dla posiadacza konta oszczędnościowego, aby nie przegapić terminu zrezygnowania z pożyczki przed upływem 10 lat od momentu przyznania kredytu!

Napisany przez NaTwoim13
Tak to wygląda, obecnie nie ma lepszej inwestycji o stałym oprocentowaniu, LBS chce pozbyć się tych umów.

Zwróć uwagę na:

1) Wypłatę w terminie/przed dziesięcioma laty od uzyskania przydziału
2) Saldo (bez premii) zawsze poniżej kwoty kredytu budowlanego

Jeśli Bausparkasse nie będzie mogła / nie będzie mogła skasować BSV po wyroku BGH, nie przestrzeganie tych dwóch warunków może spowodować, że z ekonomicznych powodów zostanie on odwołany.

Napisany przez kub0185
Zawsze pilnuj, aby regularnie opłacać raty.

Napisany przez NaTwoim13
Nie, uwzględnia się również kwotę lokaty (może być wyższa niż standardowa stawka oszczędzania), która jest wymagana do otrzymania maksymalnej premii mieszkaniowej.

Napisany przez kub0185
To jest to samo!

Napisany przez NaTwoim13
??? Nie, w żadnym wypadku!

Napisany przez kub0185
Jeśli nie zapłacisz składki ubezpieczeniowej, mogą Cię wypowiedzieć.

Napisany przez Pauly
Dziękuję za Wasze komentarze. Więc nie skorzystam z specjalnej oferty.

Jedno pytanie mam, bo mam za mało wiedzy, wskazówka:

Wypłata o czasie/najpóźniej krótko przed upływem 10 lat od osiągnięcia przydziału

co to wywołuje?

Dzięki!

Napisany przez NaTwoim13
Z mojej strony minimalna stawka regulacyjna może być mniejsza, ale dozwolone jest także więcej, dokładnie suma wymagana do uzyskania maksymalnego dodatku mieszkaniowego! ..... i czy to wytrzyma przed Sądem Najwyższym, czy to co tam przypuszczasz, wątpię!

Napisany przez NaTwoim13
Pauly pisze:
Dziękuję za Wasze komentarze. Czyli nie skorzystam z specjalnej oferty.

Jeszcze jedno pytanie, ponieważ mam za mało wiedzy, wskazówka:

Wypłata właściwa/dokładnie tuż przed 10 latami po osiągnięciu przydziału

co to powoduje?

Dziękuję Wam!

Jeśli poczekasz dłużej, mogą cię wypowiedzieć umowę i nawet zatrzymać bonus!

Napisany przez kub0185
Musisz także uważać, że bonus jest często uzależniony od warunku, że zrezygnujesz z pożyczki. Jeśli obecnie posiadasz minimalną sumę pożyczki w wysokości 2500 euro i masz BSV powyżej 20 000 euro, musisz zrezygnować z pożyczki przed osiągnięciem sumy 17 500 euro, ponieważ później nie będziesz już mógł otrzymać żadnej pożyczki. Musisz dokładnie przeczytać swoje Warunki Ogólne.

Napisany przez NaTwoim13
Źle!

Faktyczne, pozostałe roszczenie kredytowe jest całkowicie nieistotne. Teoretycznie 20.000 euro umowy oszczędnościowo-kredytowej może być oszczędzonych aż do kwoty 19.999,99 euro.

Istnieje inny powód. Faktyczne zrzeczenie się kredytu jest kluczowym kryterium przyznania kapitału premiowego. Jeśli oszczędzasz umowę aż do 20.000,01 euro, to spółdzielnia mieszkaniowa skasuje umowę (tak samo, gdy minie 10 lat od przydzielenia, następnego dnia) i w przypadku anulowanej umowy ze strony kasacji oświadczenie (o zrzeczeniu się kredytu) nie może zostać złożone, ponieważ umowy już nie ma!

Jednakże również tutaj ważne jest dokładne przeczytanie warunków premiowych różnych ofert różnych spółdzielni mieszkaniowych, zwłaszcza czy zrzeczenie się kredytu w ogóle musi być złożone, ponieważ umowa może być już w systemie rentowności, co może i powinno być zrobione profilaktycznie z wyprzedzeniem lub nawet już zostało zrealizowane!

Napisany przez kub0185
Nie! Bez możliwości zrzeczenia się roszczeń kredytowych nie można zrezygnować z pożyczki! Jeśli minimalna kwota pożyczki wynosi 2500 euro, w ramach BSV powinno być maksymalnie 17500 euro, a nie 19999!

Napisany przez NaTwoim13
Kub0185, napisz, co chcesz, poprawię to dla tych, którzy chcą mieć dokładnie!

Mówisz nonsens i masz niebezpieczną powierzchowną wiedzę na ten temat!

Przeczytaj, co napisałem, przeczytaj, jak orzekł BGH, wtedy się czegoś nauczysz!!!

Napisany przez kub0185
No to podlinkujcie wyrok..

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, ponieważ gdy zabierzesz się za szukanie czy badanie, zdobędziesz wiele wiedzy, co sprawi, że przestaniesz publikować groźną „pół-wiedzę”. Nie robisz tego z złośliwości, ale właśnie z braku wiedzy!

Napisany przez Automatix
Ironia
Bardzo dobrze, @kub0185 i @noelmaxim.
Koniec ironii

Doskonała wymiana osobistych uczuć, nie zajmująca stanowiska w sprawie.

Czy byłoby tak trudno odnieść się na przykład do wyroku XI ZR 185/16 (z dnia 21.02.2017), pkt. 26?

Napisany przez NaTwoim13
Powiedziałem, co trzeba powiedzieć i oczywiście poprawię błędne stwierdzenia lub błędne odpowiedzi.

Napisany przez Pauly
Dziękuję Wam wszystkim. Bardziej skomplikowany niż się spodziewałem jest ten prosty plan oszczędności hipotecznych dla ludu. Ale zawsze istnieją haczyki, zwłaszcza w kwestiach finansowych.

Pozdrowienia
Pauly

Napisany przez NaTwoim13
Automatix pisze:
Ironia
Koniec ironii

Doskonała wymiana osobistych opinii, bez zajmowania stanowiska w sprawie.

Czy byłoby tak trudno np. odnieść się do wyroku XI ZR 185/16 (z dnia 21.02.2017), pkt. 26?

Ponadto dla laika zawsze lepiej jest precyzyjnie i jasno wyjaśnić, czego się wymaga lub co należy zrobić, zamiast zamieszczać decyzje sądowe BGB. Ja to dokładnie zrobiłem.

Jeśli kub0185 teraz przedstawia się jako specjalista, to również mu ufam, że byłby w stanie odnaleźć odpowiednie wyroki.

W ogóle nie widzę, gdzie nie zająłem stanowiska w sprawie, ponieważ zrobiłem to wcześniej wyczerpująco i zgodnie z orzecznictwem, tylko Kubowi chyba nie zrozumiał.

To nie jest kwestia opinii, lecz brak (pogłębionej) wiedzy fachowej, co nie jest problemem, jeśli nie udaje się, że się ją posiada.

Napisany przez kub0185
Znajduję twój ostatni post dość arogancki. Czy też traktujesz swoich klientów w ten sposób?

Napisany przez NaTwoim13
Z takimi klientami, nie warto tracić czasu, czasami - bardzo rzadko - po prostu nie ma tej chemii.

Nie dążę do zadowolenia każdego konsumenta za wszelką cenę. Tylko ten, kto zachowuje się jak król, może nim być traktowany.

Napisany przez kub0185
noelmaxim pisze:
Z takimi klientami nie ma sensu tracić czasu.

Kiedy mówi doradca finansowy, okruszki muszą milczeć.

Napisany przez NaTwoim13
[cytat=kub0185]
Kiedy mówi makler finansowy, okruchy mają być ciche.
[/cytat]
Nieprawda, nie każde okruchy, raczej niewiele, ale te, które walczą i gryzą, wszystko wiedzą lepiej i nawet wierzą, że muszę wypełnić zlecenia za wszelką cenę, mogą odejść i opowiedzieć wszystko komuś innemu!

Kub, uwierz mi, bardzo, bardzo rzadko tak jest, a zazwyczaj, gdy ktoś pozna mnie, nikt nie chce gryźć i walczyć, wtedy szybko się to wyprostuje i zaczyna działać rozum i osiągnięcie wspólnego rezultatu.

Napisany przez kub0185
Automatix pisze:
Ironia
Koniec ironii

Doskonała wymiana osobistych odczuć, nie zajmując stanowiska w sprawie.

Czy byłoby tak trudno odnieść się np. do wyroku XI ZR 185/16 (z dnia 21.02.2017), pkt. 26?

Cześć Automatix, w tym wyroku chodzi o to, że BSK 10J ma prawo do wypowiedzenia umowy po przydziale BSV. To, że w przypadku bonusowych odsetek trzeba zrezygnować z pożyczki, to zupełnie inna sprawa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata