- czw lip 30, 2020 10:50 am
W międzyczasie zakupiłem Dom. Teraz pojawia się pytanie, czy powinienem przejąć ubezpieczenie budynku od poprzedniego właściciela czy też wykupić nowe. Przekazanie domu odbędzie się pod koniec października, wtedy zostanie także dokonana zmiana w księdze wieczystej. W porównywarkach online nowe ubezpieczenie dla nieruchomości z takimi samymi warunkami byłoby znacznie droższe, około 600€/rok. Z tego powodu skłaniam się ku przejęciu istniejącego ubezpieczenia. Pytanie jednak brzmi, czy jestem wystarczająco ubezpieczony tym starym ubezpieczeniem? Czy powinienem jeszcze coś poprawić? Dom znajduje się w obszarze ochrony wód. Nie odnotowano żadnych szkód w ciągu ostatnich 10 lat, o czym poinformowała zarówno ubezpieczyciel, jak i ja jako nabywca. Dom nie jest wyposażony w instalacje fotowoltaiczne/słoneczne, ale posiada duże przeszklenia (zimowy ogród, 10 okien/drzwi od podłogi do sufitu w salonie) ubezpieczenie Domcura obejmuje następujące elementy umowy: # Ochrona TOP-ryzyka dla budynków mieszkalnych # Dodatkowe zagrożenia związane z żywiołami # Szkło # Ochrona warunków różnicowych Opcjonalnie można dodać: # Nierozpoznane zagrożenia z instalacji technicznych w domu. # Energia odnawialna odpada, ponieważ obecnie nie istnieje. # Odpowiedzialność cywilna właściciela domu i nieruchomości oraz odpowiedzialność za szkody w zasobach wodnych (ryzyko instalacji)