Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy mogę przejąć ubezpieczenie budynku od poprzedniego właściciela?

Napisany przez 2titan1981
W międzyczasie zakupiłem Dom. Teraz pojawia się pytanie, czy powinienem przejąć ubezpieczenie budynku od poprzedniego właściciela czy też wykupić nowe. Przekazanie domu odbędzie się pod koniec października, wtedy zostanie także dokonana zmiana w księdze wieczystej. W porównywarkach online nowe ubezpieczenie dla nieruchomości z takimi samymi warunkami byłoby znacznie droższe, około 600€/rok. Z tego powodu skłaniam się ku przejęciu istniejącego ubezpieczenia. Pytanie jednak brzmi, czy jestem wystarczająco ubezpieczony tym starym ubezpieczeniem? Czy powinienem jeszcze coś poprawić? Dom znajduje się w obszarze ochrony wód. Nie odnotowano żadnych szkód w ciągu ostatnich 10 lat, o czym poinformowała zarówno ubezpieczyciel, jak i ja jako nabywca. Dom nie jest wyposażony w instalacje fotowoltaiczne/słoneczne, ale posiada duże przeszklenia (zimowy ogród, 10 okien/drzwi od podłogi do sufitu w salonie) ubezpieczenie Domcura obejmuje następujące elementy umowy: # Ochrona TOP-ryzyka dla budynków mieszkalnych # Dodatkowe zagrożenia związane z żywiołami # Szkło # Ochrona warunków różnicowych Opcjonalnie można dodać: # Nierozpoznane zagrożenia z instalacji technicznych w domu. # Energia odnawialna odpada, ponieważ obecnie nie istnieje. # Odpowiedzialność cywilna właściciela domu i nieruchomości oraz odpowiedzialność za szkody w zasobach wodnych (ryzyko instalacji)

Napisany przez brainy
Domcura jest już lepszym ubezpieczeniem, ponieważ pochodzi od brokera.

Jeśli jest przystępna cenowo, to bym ją wybrał.

W przypadku nowych umów ubezpieczenia cios jest mocny, ponieważ współczynnik szkód gwałtownie wzrósł. Być może broker zaoferuje coś jeszcze tańszego. Przez portale nie znajdziesz niczego taniego.

Mentalność pełnego ubezpieczenia i płaska mentalność również mają swoją cenę, w tym również opłata (podatek od ubezpieczeń).

Napisany przez bruno68
Cześć Titan1981,

zerknij na Casa od Konzept und Marketing, Hannover! Jeśli Dom jest używany wyłącznie prywatnie! ubezpieczenie mienia gospodarstwa domowego nie jest wymagane, a suma ubezpieczenia wynosi ogólnie 1,5 mln €! Mogę to jeszcze obniżyć, ponieważ mam taryfę netto!
I jest to opłacalne miesięcznie, bez dodatków za rok!

bruno68

titan1981 pisze:
.......Opcjonalnie można dodać
# Nieznane zagrożenia związane z instalacjami technicznymi w budynkach.
# Energia odnawialna odpada, ponieważ obecnie nie jest dostępna.
# Odpowiedzialność cywilna właścicieli domów i gruntów oraz ubezpieczenie od szkód na wodzie (ryzyko związane z instalacjami)

Cześć,

Nie, to mieszkanie nie jest używane tylko prywatnie, zawiera również mieszkanie dla lokatora.
Czy ubezpieczenie jest opłacane miesięcznie czy rocznie, tak naprawdę jest drugorzędne, zawsze wybieram to, co jest tańsze.

O ile mogę się domyślać z warunków umowy, ubezpieczenie od szkód na wodzie jest przeznaczone dla właścicieli domów posiadających zbiorniki na olej itp. W przypadku ogrzewania gazem to nie ma zastosowania. Czy jest to poprawne?
Co do warunków dotyczących technologii budowlanej, nie jest mi jasne, co dodatkowo jest ubezpieczone w opcji na podstawową taryfę. Jaki jest wartościowy dodatek?

Nikt już nie wydaje się chcieć nic na ten temat powiedzieć. Dziękuję za odpowiedzi

Napisany przez bruno68
nie tytan1981

Takie produkty są bardzo rzadkie! Musiałbym to jeszcze raz sprawdzić! W programie jest wiele danych do wprowadzenia. Jest to po prostu tanie, nawet jeśli obejmuje sprzęt domowy!
Muszę jeszcze raz sprawdzić tę drugą opcję w programie! O ile to musi być ubezpieczone, można to objąć ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej za nieruchomość!

Ogólnie przewidziane są ubezpieczenia na sumę 1,5 mln euro na Dom i sprzęt, dzięki czemu wszelkie inne koncepcje ochrony są przekroczone!

Zawsze wybieram Casę, ponieważ zazwyczaj ubezpieczenie budynku jest przenoszone na wierzyciela, a w przypadku szkody prawa do zwrotu zostaje przejęte przez siebie, w przeciwnym razie grozi § 490 ust. 1 BGB!

W większości przypadków prawo do zwrotu pokryłoby szkodę tylko do wartości rynkowej! Jednak naprawa może stanowić problem dla wielu właścicieli, ponieważ zastąpienie inwestycji jest uznawane tylko w 50-75%!
Jeśli w wyniku pożaru powstanie szkoda w wysokości 100 000 €, to tylko 100 000 € zostanie zrekompensowane jako szkoda!
Jednak ze względu na typowe metody obliczeń, z 100 000 €, uzna się tylko 50 do 75 000 € jako wartość uzupełnienia! Różnica 25-50 000 € musiałaby być pokryta poprzez renegocjację limitu kredytowego i dopłatę w wysokości 0,5% rocznie!

Dlatego wierzyciel przejmuje kwotę odszkodowania i dostosowuje nową kwotę kredytu do pozostałego długu, jedynie klient ma zniszczony Dom, aby uniknąć upadłości przymusowej na swoją szkodę! Jednak szkoda musi być jakoś naprawiona!
Dlatego nie może dochodzić do niedostatecznego ubezpieczenia, w przeciwnym razie kwota odszkodowania nie wystarczy nawet na dostosowanie do zobowiązań!

bruno68

Napisany przez kub0185
Można zawsze ubezpieczyć budynek i umeblowanie w jednym ubezpieczeniu, czy nie są wtedy tanie?

Napisany przez brainy
Domcura TOP ma nieograniczone pokrycie. Jeśli mieszkasz w dobrze wyposażonym miejscu, kwota 1,5 mln może być czasem niewystarczająca. Ponadto ubezpieczenie na duże jednostki mieszkalne jest dość przystępne cenowo. Moim zdaniem „Casa” jest znacznie droższa.

Zobaczymy, co jeszcze chce mi powiedzieć lub wcisnąć agent poprzedniego właściciela. Na razie mam jeszcze czas przed wpisaniem do księgi wieczystej, ale już jestem w środku, zobaczymy, jak szybko to teraz pójdzie. Przy oszczędnościach na rachunkach z podatku VAT zaoszczędziłem już sporo.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata