Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: elektroniczna skrzynka pocztowa została aktywowana bez upoważnienia.

Napisany przez Franzel
Cześć drodzy użytkownicy, Specjalnie się zarejestrowałem, ponieważ mam problem ze swoją Sparkasse, i nie jestem pewien, czy dobrze to rozumiem. Trzy miesiące temu złożyłem wniosek o bankowość internetową przez komputer. Następnie otrzymałem dokumenty do podpisania i zidentyfikowania siebie. Między innymi miałem zrobić zdjęcie mojego dowodu osobistego. Alternatywnie miałem pójść do oddziału banku z dowodem osobistym. Jednak nic z tych rzeczy nie zrobiłem, ponieważ zdecydowałem się zrezygnować z bankowości internetowej. Podczas rozmowy telefonicznej powiedziano mi, że nie muszę składać odwołania, ponieważ jeszcze nic nie podpisałem. Myślałem, że wszystko jest w porządku. Ale od tamtej pory nie otrzymuję wyciągów z konta. I ku mojemu zdziwieniu dowiedziałem się, że idą one do elektronicznej skrzynki odbiorczej, pomimo że nie korzystam z bankowości internetowej. Tak jest również zapisane w banku, konto osobiste, całkowicie normalne. Sparkasse telefonicznie przyznała, że coś poszło nie tak. Miało to szybko zostać naprawione. Ale nic się nie zmieniło, od końca kwietnia nie mam dostępu do konta. Teraz sąsiad powiedział mi, że jest to o wiele bardziej skomplikowane, niż sądzę. Coś takiego nigdy by nie powinno się zdarzyć, i bez dostępu internetowego z mojej strony nie będę w stanie wyjść z tej skrzynki. Proszę? A jeśli opuszczę, nie otrzymam również danych od kwietnia do teraz, ale dopiero od dnia przełączenia. Bardzo bym był wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi coś na ten temat powiedzieć. W międzyczasie czterokrotnie zgłaszałem prośbę o zamknięcie tej skrzynki. Co mam jeszcze zrobić? Serdeczne podziękowania!

Napisany przez 2utopus
Wybrałbym jedną z tych opcji:

1. Przejdź do drukarki do wyprowadzania wyciągów z konta w oddziale i tam wydrukuj wyciągi z konta
2. Przełącz się na darmowy bank internetowy - tam jednak nie obejdzie się bez bankowości internetowej -
ale oszczędzasz potencjalnie dużo opłat za prowadzenie konta - ile zapłacisz za opłaty za 10 lat?
Przykładowo przy 3,90€ miesięcznie * 120 miesięcy = 468€ ...

Napisany przez Franzel
Cześć Utopus,
Dzięki za odpowiedź. Jednak sytuacja jest bardziej skomplikowana. W placówce bankowej nie otrzymuję już wyciągów z konta, to właśnie jest problem. Ponieważ w systemie komputerowym znajduje się elektroniczna skrzynka pocztowa, która w zasadzie nie powinna istnieć. A wydaje się, że moje konto w Sparkasse nie zamierza tego zmieniać. To, czy korzystam z bankowości internetowej, to inna sprawa. Zdecydowałem się przeciwko temu, ponieważ mam stary komputer i obawiam się o bezpieczeństwo.
Jednak obecnie sytuacja wygląda tak, że od 3 miesięcy nie otrzymałem żadnych wyciągów z konta i nie mam dostępu do konta.

Napisany przez 2utopus
Można zdecydowanie zagrozić tym, że pójdzie się do innego banku.
Lub poprosić o sprawdzenie sprawy w stowarzyszeniu konsumentów/BaFin.
I oczywiście zawsze wyznaczyć termin - i zastrzec sobie kroki prawne.
(Czy to potem zostanie zrealizowane, to już inna sprawa.)
Czy w oddziale nie ma możliwości sprawdzenia stanu konta na bankomacie?
Albo tymczasowo otrzymać kopie wyciągów bankowych pocztą - z zaznaczeniem, że za to się nie płaci, ponieważ nic nie podpisano.

Napisany przez Franzel
Tak, mogę sprawdzić stan konta w bankomacie. Dlatego jestem spokojny, ponieważ nie ma żadnych wskazówek, że brakuje pieniędzy. Ale potrzeba wyciągów. Potwierdzenie przelewów, wypowiedziałem umowę z siłownią i chciałbym zobaczyć, czy nie pobierają już opłat, jestem beneficjentem świadczenia na mieszkanie i muszę udokumentować płatności czynszu, itp. Przesyłka pocztowa też nie wchodzi w grę, wszystko jest blokowane przez ukrytą elektroniczną skrzynkę pocztową. To naprawdę żart, po prostu tego nie ogarniam. I powiem ostrożnie, moje zaufanie do bezpieczeństwa bankowości internetowej nie wzrosło. Każdy mógłby wypełnić wniosek online i nagle mieć dostęp do konta, jeśli bank bez podpisu i bez sprawdzania dowodu osobistego po prostu nacisnął przycisk. Czuję coraz większy niepokój. No cóż, groźba z innym bankiem, pewnie. Ostateczność. Ale pomysł z Biurem Ochrony Konsumenta, na pewno o to zapytam. Bardzo Ci dziękuję!

Napisany przez StGe1973
Franzel,

więc teraz się uspokój... twoje obawy dotyczące bankowości internetowej są naprawdę nieuzasadnione. Nawet jeśli ktoś miałby twoje dane dostępowe, to mógłby się zalogować na twoje konto, ale nie mógłby zrobić przelewu. Od ubiegłego roku przewidziana jest dwuetapowa procedura, czyli numerem identyfikacyjnym 1 są dane dostępowe (login i hasło), a numerem identyfikacyjnym 2 (za pomocą innego sposobu) są kody TAN.

Generalnie banki są pod dużą presją kosztów z powodu nieistniejących oprocentowań i naturalnie starają się zachęcić swoich klientów do digitalizacji. Być może nawet bank może zmusić cię do korzystania z elektronicznej skrzynki pocztowej, umieszczając tam jedynie wyciągi. Nic to jednak nie zmienia w twoim koncie, ponieważ bez potwierdzenia TAN nikt nie może zrealizować żadnej operacji (czyli przelewu, stałego zlecenia itp.).

Ogólnie polecam, abyś zapoznał się z bankowością internetową. Moja matka była na początku bardzo niechętna, ale teraz uważa, że jest bardzo wygodna i nie chciałaby na nią rezygnować. Poza tym jest to po prostu bardzo kosztowne zapisywanie przelewów itp. w formie papierowej w banku. Nie znam banku, który nie pobierałby za to opłaty.

W ostatecznym rozrachunku tego rodzaju operacje bankowe nie są też bezpieczniejsze niż bankowość internetowa. Ktoś potrzebuje twojego numeru konta i kopii twojego podpisu, aby sfałszować przelewy i wrzucić je do skrzynki bankowej. Bankowość internetowa jest nawet bezpieczniejsza, ponieważ ktoś potrzebuje twoich danych dostępowych (zazwyczaj numeru konta i hasła) oraz twojego medium bezpieczeństwa (generatora kodów TAN, telefonu z innym hasłem itp.), aby wyrządzić rzeczywistą krzywdę.

Napisany przez Franzel
StGe1973 pisze:
Franzel,

więc teraz się uspokój... Twoje obawy dotyczące bankowości internetowej są naprawdę bezzasadne. Nawet jeśli ktoś miałby Twoje dane dostępowe, nie mógłby dokonać przelewu. Od zeszłego roku przewidziana jest dwustopniowa procedura, czyli do uzyskania TAN-a potrzebny jest generator Tan, M-Tan, Tan przez zdjęcie na telefonie itp. Identyfikacja nr 1 to dane dostępowe (login i hasło), a identyfikacja nr 2 (poprzez inną metodę) oznacza dostęp do Tanów.

Ogólnie banki są pod dużą presją kosztów z powodu braku oprocentowania i naturalnie starają się zachęcić klientów do digitalizacji. Może nawet być możliwe, że bank może Cię zmusić do korzystania z skrzynki pocztowej elektronicznej, udostępniając wyciągi tylko tam. Nic to jednak nie zmienia na Twoim koncie, ponieważ bez potwierdzenia TAN nikt nie może zlecić żadnej operacji (czyli przelewu, stałego zlecenia itp.).

Generalnie polecałbym Ci zapoznanie się z bankowością internetową. Moja mama początkowo była bardzo niechętna, ale teraz uważa to za bardzo wygodne i nie chciałaby z tego zrezygnować. Niezależnie od tego, korzystanie z tradycyjnych formularzy przelewu w banku w formie papierowej jest po prostu bardzo drogie. Nie znam banku, który nie pobierałby opłat za to.

Wreszcie takie transakcje bankowe nie są bardziej bezpieczne niż bankowość internetowa. Ktoś potrzebuje Twojego numeru konta i kopii Twojego podpisu, aby sfałszować przelewy i wrzucić je do skrzynki bankowej. W przypadku bankowości internetowej jest to nawet bezpieczniejsze, ponieważ ktoś potrzebuje Twoich danych dostępowych (zazwyczaj numeru konta i hasła) oraz Twojego medium zabezpieczającego (generatora Tan, telefonu z innym hasłem itp.), aby wyrządzić rzeczywistą szkodę.

Cześć, to jest miłe, ale teraz to już nie pomaga. Mam bankowość internetową zainstalowaną bez mojej legitymacji i podpisu. Nie otrzymałem Tan i jako właściciel konta nie mogę teraz sam zobaczyć ruchów na moim koncie. Wczoraj wieczorem rozmawiałem jeszcze z biurem konsumenckim. Mówią o działaniu kryminalnym, którego nie można wykluczyć. Bank w żadnym wypadku nie powinien aktywować bankowości internetowej w ten sposób. A fakt, że nie zostałem nawet poinformowany, nie otrzymałem żadnych danych, Tanów, kodu dostępu, może wskazywać na przestępstwo.

Zaraz skontaktuję się ponownie z bankiem, a jeśli nadal nic się nie zmieni, będę musiał zgłosić sprawę policji. Ale mimo wszystko serdeczne dzięki za wysiłki, moja sytuacja jest chyba jednak wyjątkowa.

Napisany przez StGe1973
Franzel,

przepraszam, ale zupełnie nie mogę zrozumieć zarzutu o przestępstwo...

1. Złożyłeś wniosek o bankowość internetową. W związku z tym bank zmienia twoje konto na bankowość internetową (stąd też wyciągi w twojej poczcie elektronicznej).

2. Bank może przesłać ci dane dostępowe, kody TAN itp. tylko po uprzedniej weryfikacji twojej tożsamości. Bank tego nie zrobił, ponieważ zmieniłeś zdanie.

3. Aktualny problem polega na tym, że twój bank przestawił twoje konto na bankowość internetową (ponieważ o to wnioskowałeś), ale konto nie zostało aktywowane, ponieważ zmieniłeś zdanie i nie zweryfikowałeś swojej tożsamości.

4. Problemem dla banku jest brak mechanizmu bezpieczeństwa, czyli jeśli klient zgłosi wniosek o bankowość internetową i przez np. 4 tygodnie nie zostanie zweryfikowany, to konto automatycznie wraca do stanu początkowego.

Obecnie znajdujesz się w połowicznym stanie, chciałeś bankowości internetowej, bank przestawił konto na bankowość internetową, ale procedura nie została zakończona z powodu braku weryfikacji twojej tożsamości.

Słuszny jest twój zarzut wobec banku, że powinien on automatycznie unikać takiego połowicznego stanu po odpowiednim okresie. Po prostu słabsza obsługa klienta lub bank dopiero niedawno rozpoczął masową digitalizację kont. W tym procesie automatyzacji bankowości internetowej nie uwzględniono takiego domyślnego przypadku (czyli gdy klient zgłosi wniosek o bankowość internetową, a następnie odmówi weryfikacji tożsamości z powodu zmiany zdania), co oznacza, że w takiej sytuacji konto zostanie automatycznie przywrócone do stanu początkowego po x dniach lub tygodniach.

Napisany przez Franzel
Cześć StGe,
Dzięki jeszcze raz, tak, to teraz nieco mnie uspokaja. Dotychczas byłem zdania, że bankowość internetowa zaczyna się wtedy, gdy ma się ważną umowę. A w moim przypadku taka umowa nigdy nie została zawarta. Jednak dziwne wydaje mi się dalej to, że bank po prostu zmienia coś tak bez uprzedzenia. Mogło równie dobrze okazać się, że jakiś żartowniś złożył wniosek w moim imieniu. Nie ma również żadnej elektronicznej sygnatury.

I to, że teraz Sparkasse nie myśli o zmianie tej sytuacji, to już inna sprawa. Ale przynajmniej może istnieje niekryminalne wyjaśnienie, dzięki za to.
Dodatkowo zauważam teraz: Procedura składania wniosków jest teraz inna niż w kwietniu. Wtedy jasno zaznaczyłem, że chciałbym otrzymać tylko dokumenty, poza numerem konta nie musiałem nic podawać ani robić. Teraz jest instrukcja, że trzeba od razu pobrać aplikację, a potem wpisać numer konta i numer karty itp. Nie pobrałem nawet aplikacji, nie podałem także numeru mojej karty Sparkassen-Card, w ogóle nic...

Napisany przez 2tneub

Cześć StGe,
Dzięki jeszcze raz, tak, to mnie teraz trochę uspokaja. Dotychczas sądziłem, że bankowość internetowa zaczyna się wtedy, gdy ma się ważną umowę. A w moim przypadku takiej nigdy nie było. Dziwne jednak wydaje mi się dalej, że bank po prostu zmienia wszystko. Tak samo dobrze jakiś dowcipniś mógłby za mnie załatwić dokumenty. Nie ma tutaj także żadnego podpisu elektronicznego.

Bank nie zmienia po prostu tak swojego systemu. Na pewno musiałeś podać swoje dane osobowe i potwierdzić prawomocnie, że chcesz przełączyć się na bankowość internetową.
Bankowość internetowa i uprawnienia dostępu to dwie różne rzeczy.
Istnieją również konta internetowe, gdzie posiadacz konta nie ma automatycznie danych dostępowych, lecz np. w firmie księgowy albo u starszych osób dzieci.

Napisany przez Franzel
tneub pisze:
Bank nie zmienia się tak po prostu. Na pewno musiałeś podać swoje dane osobowe i potwierdzić prawomocnie, że chcesz przejść na bankowość internetową.
Bankowość internetowa a uprawnienia dostępu to dwie różne rzeczy.
Istnieją konta bankowości internetowej, gdzie właściciel konta nie ma automatycznie dostępu, a na przykład w firmie księgowy lub u starszych osób dzieci.

Dobrze, dlatego właśnie pytam tutaj, bo miałem nadzieję, że coś źle zrozumiałem. Co to jest to potwierdzenie prawomocne, jak to wygląda? Podawałem tylko adres i numer konta. W odpowiedzi otrzymałem pismo z instrukcjami, jak postępować dalej. Nie zrobiłem tego, ale zadzwoniłem do banku i poinformowałem, że zdecydowałem się nie korzystać z bankowości internetowej. Pracownica powiedziała mi, że nie muszę pisać odstąpienia, ponieważ nie mam jeszcze prawomocnego kontraktu.
Na to się skierowałem. Powtórzę, nawet nie pobrałem wymaganej aplikacji. Każdy, komu kiedyś coś przelałem i więc zna mój numer konta i adres, mógł to zrobić, aby mnie zirytować. Jestem też pewien, że nie było przycisku, który ostrzegałby mnie, że jednym kliknięciem zawieram umowę i że mam 14 dni na odstąpienie od niej. To przecież przepis przy zwykłych zakupach online. Zabawne jest, że infolinia teraz zawsze żąda numeru karty do uwierzytelnienia, zanim w ogóle zaczną ze mną rozmawiać, ale dla bankowości internetowej nie pytali o to.

Więc nie jestem całkowicie niewykształcony prawnie. Nie może być prawdą, że konto można zmienić legalnie na internetowe za dwa kliknięcia. Rozumiem to z dodatkowymi danymi dostępowymi. Ale nie otrzymałem ich, więc pojawia się pytanie, kto je otrzymał. To konto prywatne, do którego nie powinien mieć dostępu nikt poza mną. To właśnie te zagadki sprawiają, że wzbudzają we mnie lęk.

Napisany przez StGe1973
Oczywiście, każdy mógłby wykonać ten klik, mając numer twojego konta i adres. Jednakże przestępcza energia jest zawsze skierowana, czyli taka osoba chce dotrzeć do twoich pieniędzy. Jednakże, zmiana konta sama w sobie nie pozwala na dostęp do twoich pieniędzy, lecz jedynie do danych dostępowych i kodów TAN. Osoby te nie mogą ich uzyskać bez upoważnienia.

Nie podpisałeś również umowy, co mogłoby nastąpić dopiero po upoważnieniu, na przykład poprzez przesłanie dowodu tożsamości pocztą lub osobiste odwiedzenie placówki bankowej. Kliknięciem jedynie wyraziłeś chęć zmiany konta na bankowość internetową. Bank postępował zgodnie z twoją wolą i przygotował twoje konto praktycznie do zawarcia umowy poprzez bankowość internetową wkrótce.

Twoje dane dostępowe i kody TAN najprawdopodobniej nie zostały nikomu przekazane, ponieważ taka sytuacja nie mogła zajść PRZED upoważnieniem (i zawarciem umowy). Podczas upoważnienia twoja tożsamość zostaje zweryfikowana, podajesz swoje dane zameldowania (adres pocztowy) lub je potwierdzasz. Zazwyczaj jako dodatkowy element bezpieczeństwa wysyłane są 2 oddzielne listy w odstępie kilku dni (jedna z danymi dostępowymi i druga z procedurą TAN) do Ciebie.

Tak, to było bardzo źle zarządzane przez bank i nie powinno się zdarzyć. Ale w 99,9% przypadków nic się nie stało w sensie, że nikt niepowołany nie mógł uzyskać dostępu do twojego konta ani nie mógł przelać żadnych środków pieniężnych.

Napisany przez Franzel
Jeszcze raz dziękuję za waszą pomoc!
Wczoraj udało mi się wyjaśnić sprawę w Sparkasse na tyle, że moje konto zostało zablokowane dla mojego dostępu, ponieważ można korzystać tylko online. Przynajmniej jednak cała kwota pieniędzy, która tam powinna być, jest dostępna. Problem teraz polega na tym, że nie mam już danych dostępowych, które zostały wysłane do mnie pocztą. Gdyby były one nadal dostępne, można by teraz jednorazowo odblokować bankowość internetową, a następnie ewentualnie ponownie zablokować. Jednak wczoraj udało mi się udokumentować moją rozmowę z infolinią bankową, gdzie powiedziano mi, że nie muszę pisać odwołania, ponieważ umowa nie została jeszcze zawarta. Po dwóch miesiącach wyrzuciłem jednak tę korespondencję, nie mając pojęcia, że już jestem zarejestrowany w bankowości internetowej.
Cóż, co teraz dalej, bank szuka rozwiązania. W każdym razie przyznano mi, że nie mam winy i otrzymałem nieprawidłowe informacje. Moje nerwy nadal są na skraju, a moje zaufanie do bankowości internetowej nie może tak po prostu rosnąć. Mam nadzieję, że otrzymam nowe dane dostępowe, w przeciwnym razie pozostaje tylko zamknięcie całkowitego konta.

Napisany przez 2tneub
Niewinny?
Odblokowujesz bankowość internetową, rozmyślasz, odrzucasz dane dostępowe i potem dziwisz się, że w banku panuje chaos?
Być może z punktu widzenia prawnego sposób, w jaki bank to wszystko przeprowadził, nie jest do końca czysty. Ale za powstanie chaosu nie ponosi winy bank, tylko ty ze swoją nagłą zmianą decyzji!

Staram się właśnie uczyć moje przedszkolne dziecko, że podejmowane decyzje mają konsekwencje. To samo dotyczy zarówno świata online, jak i offline.

Napisany przez Franzel
pisze:
Bez winy?
Włączasz bankowość internetową, rozważasz zmianę zdania, wyrzucasz dane dostępowe i potem dziwisz się, że w banku panuje chaos?
Może faktycznie pod względem prawnym sposób, w jaki bank to wszystko załatwił, nie jest do końca uczciwy. Ale winę za powstanie chaosu ponosi nie bank, tylko tylko ty i twoje nagłe odwrócenie!

Próbuję właśnie nauczyć moje przedszkolaków, że podejmowane decyzje mają konsekwencje. Zarówno online, jak i offline, to to samo.

Ależ nie jest to takie proste. Poprosiłem jedynie o dokumenty, które nie wymagały żadnej weryfikacji tożsamości. Następnie dostałem list z instrukcjami i tego samego dnia skontaktowałem się ze Sparkasse. Poinformowano mnie, że ponieważ jeszcze nie zweryfikowałem swojej tożsamości, nie doszło do zawarcia umowy. I wyraźnie powiedziano mi, że moje zgłoszenie zostanie usunięte z systemu. Tak, dwa miesiące później wyrzuciłem te dokumenty nie mając pojęcia o ich znaczeniu. Ale zobaczymy kto tu popełnił błąd. Ponadto nadal wiele rzeczy mi nie jest jasnych. Właściwie po otrzymaniu potwierdzenia od banku (po weryfikacji tożsamości), czy nie powinienem dostać kolejnego listu? Tak się jednak nie stało. Dostałem jedno pismo z instrukcjami, jak postępować, i to wszystko.

Oczywiście, decyzje mają konsekwencje. Ale otrzymanie dokumentów to nie była decyzja dotycząca bankowości internetowej. Powtórzę, nigdy nie aktywowałem bankowości internetowej. Gdyby moja 9-letnia wnuczka, aby mnie zirytować, wypełniła to online, wszystko byłoby tak samo. I tak, mogłaby to zrobić, nie były potrzebne żadne dane, których nie zna. To nie może być prawda.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata