Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pomysły na wykorzystanie umowy riestersparvetrage do spłaty nieruchomości.

Napisany przez Muenchner82
Cześć drodzy forumowicze i specjaliści od Riester,

od około 2007 roku mam rzester (saldo zostało przeniesione do innego dostawcy w 2013 roku) z niewielką kwotą i dotychczas nie zastanawiałem się zbyt głęboko nad tym.
Ponieważ nie jestem zwolennikiem renty, w ostatnich dniach zastanawiałem się, w jaki sposób najlepiej wykorzystać umowę Riester.
Na różnych stronach internetowych, a także w ZfA, przeczytałem, że można wykorzystać rzester również do redukcji kredytu, jeśli spełnione są określone warunki.

Mój plan jest teraz następujący:
kilka miesięcy temu kupiłem mieszkanie, które obecnie jest wynajmowane, ale perspektywicznie przeznaczone do stałego zamieszkania w ciągu 3-5 lat.
Czy jest możliwe wykorzystanie umowy Riester do spłaty długu hipotecznego tego mieszkania w późniejszym czasie? Idealnie w okresie możliwie bliskim fazie wypłat, aby całkowicie uniknąć konta subsydiowania mieszkania albo zminimalizować obciążenia odsetkami tam na tyle, na ile to możliwe.

Czy któryś z ekspertów od rzestru może mi wyjaśnić, czy to działa w ten sposób? Niestety, od kilku dni czekam z niecierpliwością na odpowiedź ZfA dotyczącą tej kwestii.

Napisany przez 2utopus
Nie będziesz w stanie uniknąć konta dofinansowania mieszkaniowego - tylko ewentualnie fikcyjnego oprocentowania w wysokości 2% rocznie.

Znane są Ci wady związane z obciążeniem nieruchomości riestera i jesteś gotowy na ich poniesienie? Czy jest Ci również znane dodatkowe opodatkowanie wynajmu mieszkania?

Napisany przez Muenchner82
utopus pisze:
Samo konto wsparcia mieszkaniowego nie będziesz mógł uniknąć - jedynie ewentualnie fikcyjne oprocentowanie w wysokości 2% r/r.

dziękuję za szybką odpowiedź

Na to nie miałbym problemu. Planowałbym skorzystać z rabatu w wysokości 30% i od razu opodatkować (w mojej sytuacji musiałoby to być korzystniejsze)

Jesteś świadomy wad związanych z nieruchomością objętą riesterem i jesteś gotowy na ich przyjęcie?

Te wady są mi znane i mam tego świadomość!

Czy znasz również dodatkowe opodatkowanie wynajmu w celu opłaty za mieszkanie?

Nie, dotąd nie miałem o tym pojęcia. Czy mógłbyś mi to wyjaśnić?

Napisany przez kub0185
Myślę, że przez Wohnrente rozumie się spłatę konta wsparcia mieszkaniowego przez okres 20 lat, co można zrobić z 30% rabatem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata