Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Samodzielny przedsiębiorca: amortyzacja samochodu firmowego, obliczenie składek, obliczenie dochodu.

Napisany przez reviloilover
Witam wszystkich,

Mam dwie pytania dotyczące następujących kalkulacji przy zakupie samochodu służbowego w przyszłym roku.

Z góry:
Nie ma podróży między miejscem zamieszkania a miejscem pracy, ponieważ pracuję w moim mieszkaniu. Jadę około 10 000 km rocznie, z czego 50:50 prywatnie i służbowo.

Kalkulacja:

Jako jednoosobowa firma z rocznym zyskiem w wysokości 36 000 €, kupuję samochód firmowy o cenie katalogowej 67 500 € po rabacie za 60 000 €. Wtedy otrzymuję natychmiastowe zwrot 19 % = 11 400 €, dlatego muszę zapłacić tylko 48 600 € za samochód.

Dodatkowo mogę przez 6 lat zmniejszać swój zysk o amortyzację w wysokości 48 600 € / 6 lat = 8 100 € rocznie. Według tego moje dochody wynoszą zatem 36 000 - 8 100 = 27 900 €, które jako jednoosobowa firma są także moim dochodem.

Przy zastosowaniu 1% zasady prywatnych podróży i ceny katalogowej pojazdu w wysokości 67 500 €, muszę jednak ponownie doliczyć do swoich dochodów 67 500 € x 0,01 x 12 = 8 100 € jako korzyść pieniężną, za którą muszę płacić podatki. Wtedy znowu mam dochód w wysokości 36 000 €, dlatego amortyzacja i korzyść pieniężna się wzajemnie znoszą.
Czy to się zgadza?

Teraz dochodzą jednak koszty utrzymania, takie jak podatek, ubezpieczenie, konserwacja, opony i benzyna, które również można odliczyć od zysku. Powiedzmy, że benzyna to: 10 000 km rocznie / 6 litrów na 100 km x 1,20 € za litr = 720 € i reszta to kolejne 1 280 € = 2 000 €.

Bez samochodu firmowego mój zysk / dochód wynosi 36 000 € i płacę około 9 900 € podatków i składek ZUS.
Z samochodem firmowym mam już tylko zysk / dochód w wysokości 34 000 € i płacę wtedy około 9 100 € podatków. Oszczędzam zatem 9 900 - 9 100 = 800 € rocznie, czyli w ciągu 6 lat 4 800 euro.
Dodając do tego podatek VAT w wysokości 11 400 €, wychodzi mi, że oszczędzam
16 200 € kupując auto jako samochód firmowy zamiast prywatnego.

Moje pytania:

1) Czy kalkulacja jest poprawna, czy przeoczyłem coś istotnego?

2) Czy po 6 latach najlepiej jest po prostu pozostawić samochód na użytkowanie prywatne, ponieważ w innym przypadku nadal będzie doliczana korzyść pieniężna z nowej ceny katalogowej do dochodu?

Dziękuję z góry

Oliver

Re: Samodzielny przedsiębiorca: amortyzacja samochodu firmowego, obliczenie składek, obliczenie dochodu.

Napisany przez StGe1973
Więc ostatecznie decyzję co do obliczeń powinien podjąć doradca podatkowy, ale wygląda to dobrze moim zdaniem.

To, co mogę ci pewnie powiedzieć, to że po 6 latach prywatnego użytkowania nie zadziała w ten sposób. Urząd Skarbowy nie uzna tego po prostu, że można po prostu zacząć korzystać z auta jako z prywatnego, po wydatkach i amortyzacji na firmę. Jeśli chcesz używać auta jako prywatnego po 6 latach, będziesz potrzebować ekspertyzy wartości w tym momencie. Ta wartość zostanie traktowana jak wypłata dla ciebie... innymi słowy, jeśli na przykład wartość samochodu wynosi 0 euro po zakończeniu amortyzacji, a ekspertyza mówi, że ma wartość 5000 euro, firma odnotuje 5000 euro zysku (sprzedaż samochodu tobie).

Ogólnie, to oczywiście twoja decyzja: Samochód jest całkowicie nieodpowiedni dla twojego rocznego przebiegu (10 000 km) i twoich dochodów. Zarobek 36 000 euro po opodatkowaniu dochodu, podatku od działalności gospodarczej, ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego lub dobrowolnego ustawowego, ubezpieczenia opieki, ubezpieczenia emerytalnego itp. może wynieść netto około 2000 do 2300 euro miesięcznie. To więcej niż 2 roczne zarobki netto, tylko aby móc prowadzić to auto.

Przepraszam, ale z takim rocznym przebiegiem 10 000 km, rozważ zakup małego używanego samochodu, to o wiele bardziej sensowne. Czy na pewno chcesz żyć tylko dla tego auta? Chyba chcesz również wydawać pieniądze na inne rzeczy prywatnie... ale oczywiście to twoja decyzja.

Dziękuję, to jest decydujący punkt, którego nie uwzględniłam,
Muszę więc uwzględnić prywatne wypłaty, nawet jeśli wartość księgowa wynosi 0. Myślałam, że taka sytuacja jest istotna tylko w przypadku sprzedaży innym osobom i dodania ceny sprzedaży do zysku.

To oznacza, że sprzedaję sobie samochód za standardową cenę rynkową używanego samochodu, na przykład 10 000 euro z VAT.
Następnie odprowadzam do urzędu skarbowego 1900 euro VAT i zapisuję pozostałe 8100 euro jako zysk, z którego opłacam podatek dochodowy w roku sprzedaży
Muszę uwzględnić to w moich obliczeniach.

Dziękuję także za ogólną poradę.
To jest bardzo potrzebne mobilne biuro, dlatego tak drogie. Pieniądze na nie zostały zgromadzone przez lata i spodziewam się zwiększenia obrotu i zysku.

Napisany przez brainy
Przy zysku w wysokości 36 tys. EUR kupiłbym sobie droższy samochód, zwłaszcza jeśli tak bardzo cierpię na dyskalkulię, bo w cenie 60 tylko ok. 9 580 EUR to kwota brutto. Przez 8 lat opodatkowuje się 96 procent ceny katalogowej za pośrednictwem regulacji dotyczącej używania na własne potrzeby. Dobra inwestycja, zwłaszcza przy rocznym przebiegu 10 tys. km i niskim zużyciu paliwa. Pozostaje tylko mieć nadzieję, że nie będą występować zbyt wysokie koszty serwisowania, aby w podatku w ogóle coś zostało.

Napisany przez StGe1973
Musisz zrozumieć zasadę 1%:

Zysk podatkowy istnieje tylko wtedy, gdy samochód jest używany w dużym stopniu (co skutkuje zmniejszeniem wartości). Weźmy twoje przykład: Jak powiedział brainy, po 8 latach opłaciłeś całą cenę katalogową. Jednak samochód ma tylko 80 000 km przebiegu (10 000 km rocznie) i dlatego wciąż ma wysoką wartość, którą musisz zadeklarować podczas wycofania go. Ten podatek prawdopodobnie będzie wyższy niż koszty benzyny (ponieważ jeździsz niewiele) oraz inne koszty związane z samochodem. Jak mówi brainy, jeśli nie zanotujesz bardzo wysokich kosztów serwisowych, to dla ciebie będzie to raczej działalność stratna. Zatem niskie koszty eksploatacji, wysoka wartość rynkowa i już opłaconą pełną cenę katalogową.

Sytuacja jest inna, gdy na przykład jeździsz rocznie 40 000 km. Po 6 latach zapłacisz tylko 72% ceny katalogowej, ale przejeżdżasz około 250 000 km. Ze względu na duży przebieg samochód praktycznie nie ma już wartości, a wymagane są stosowne inspekcje/części eksploatacyjne itp. Więc wysokie koszty (benzyna, części eksploatacyjne, inspekcje itd.), niska wartość rynkowa z powodu przebiegu, ale opłacono tylko 3/4 ceny katalogowej.

Twój strata przy tak niskim przebiegu będzie tym większa, im wyższa jest cena katalogowa samochodu. Oczywiście można to zrobić, jeśli naprawdę dużo zarabiasz i taka strata ci nie przeszkadza. Ale przy twoich niskich dochodach to naprawdę bezsensowne.

Oczywiście ważne jest, jakie oczekujesz wzrosty obrotu i zysków. Jeśli ten samochód przynosi ci rocznie 20 000 złotych obrotu, to nadal jest dla ciebie opłacalny. Co więcej, wtedy także byłoby lepiej dla ciebie mieć znacznie tańszy samochód.

Napisany przez 2tneub
Nie mam pojęcia, co rozumiesz przez samochód biurowy. Czy chodzi Ci o coś w stylu Multivana, przerobionego samochodu kempingowego czy po prostu duży samochód?

Jeśli chodzi tylko o samochód, obecnie istnieją również zniżki podatkowe dla hybryd typu plug-in (0,5%) lub pojazdów elektrycznych (0,25%). To sprawia, że mimo dodatkowych kosztów całość może znowu stać się interesująca.

Jeśli chodzi o specjalnie przystosowany samochód biurowy (czyli nie Multivana/samochodu kempingowego z półki), istnieje ewentualna możliwość zarejestrowania go nie jako samochód osobowy, a jako inny rodzaj pojazdu. W takim przypadku można rozważyć, czy całość można traktować jak pojazd użytkowany przez rzemieślnika, bez opodatkowania, jeśli do dyspozycji są jeszcze inne pojazdy do użytku prywatnego. Decyzję taką koniecznie należy omówić ze swoim doradcą podatkowym przed zakupem.

@brainy Przepraszam za moją dyskalkulię, ale z powodu mojej choroby zapytałem tutaj. Zdaje się, że zgodnie z następującą ironią sprawiło to pewną przyjemność, co jest miłe. 19% z 119% to oczywiście 9.580 €. @StGe1973 Dziękuję za informacje, bardzo mi pomogły. Matematycznie rzecz biorąc, nie ma sensu wychodzić z tych danych. Jak rozumiem, albo prywatne wypłaty, albo 1% uregulowanie pojazdu po 6 latach równoważą korzyść. Rezygnuję teraz z obliczeń scenariuszy dotyczących moich przyszłych zysków. W takim razie kupię pojazd biurowy jako samochód prywatny, będę miał więcej swobody i nie będę musiał niczego tłumaczyć. Abyśmy mogli lepiej zrozumieć mnie i moje pytanie. Ciężko znaleźć ekologiczny pojazd biurowy, którym można jeździć i pracować w mieście za mniej niż 60.000 euro. Będę pracował w biurowym pojeździe około 80%, jeździł biznesowo i prywatnie po 10%, stąd niewiele kilometrów. Moim zdaniem samochód służbowy daje ulgi podatkowe. Nie chcę drugiego pojazdu. Muszę uważać na swoje pieniądze, ale z powodu kilku euro szukam łatwiejszej ścieżki, a w tym przypadku prawdopodobnie jest to samochód prywatny. Ogólnie jest dla mnie trudno oddzielić osobiste od zawodowego, ponieważ moja praca jako dostawcy usług informatycznych sprawia mi przyjemność. Kiedy szukam informacji o nowych technologiach lub zadaję pytanie o samochody służbowe na tym forum, czy to jest prywatne czy zawodowe? Dlatego wspomniane 80% dotyczy biznesu, a może także dużej ilości czasu prywatnego. To samo dotyczy zakupów, gdzie zawsze muszę zastanawiać się, czy np. kompresor powietrza, który kupiłem do dmuchania serwerów, ale także do używania w moim rowerze, jest teraz używany biznesowo czy prywatnie. Jak zadeklarować moją grupę prądotwórczą, mój smartfon, moją stację ładowania... W razie wątpliwości zawsze 50:50. Mam ten sam problem z kontami w bankach, ubezpieczeniach, dostępach do internetu... Zawsze chce się wiedzieć, czy to jest biznesowe czy prywatne. Nie ma wtedy połówki. To też rozumiem, ponieważ między partnerami biznesowymi obowiązują zupełnie inne zasady. Jak zawsze, jest teoria i praktyka. Ale może teraz lepiej zrozumieć, dlaczego zadałem to pytanie. Z pewnością nie tylko po to, by oszczędzać kilka groszy podatkowych. Raczej chodzi o zrozumienie, jak dokładnie zachowuje się aspekt podatkowy w kontekście pojazdu firmowego. Dziękuję za pomoc.

Napisany przez 2tneub
50:50 to głupi procent.

W skrócie, jeśli chodzi o przydział.
Istnieje niezbędny majątek firmowy (użytek firmowy >50%), niezbędny majątek prywatny (użytek prywatny >90%) oraz majątek firmowy wyznaczony (użytek firmowy między 10 a 50%).
Można to wszystko zrobić w ramach szacowania lub udokumentować w reprezentatywnym okresie (np. prowadząc dziennik podróży w przypadku samochodu).
Jeśli więc szacujesz, że korzystasz z laptopa w 80% w celach biznesowych, jest to majątek firmowy konieczny. Jeśli jest to majątek firmowy konieczny, możesz uwzględnić wszystko w kosztach.

W przypadku majątku firmowego wyznaczonego masz możliwość przypisania go do majątku firmowego lub prywatnego.

Jeśli więc szacujesz, że używasz samochodu w celach biznesowych poniżej 50%, ale powyżej 10%, możesz przypisać samochód firmie i opodatkować 1% użytek prywatny lub przypisać samochód do majątku prywatnego i naliczyć koszty biznesowe w wysokości 30 centów za kilometr.
Jeśli jednak faktycznie masz samochód biurowy, to moim zdaniem należy zakładać, że użytek firmowy przekracza 50% i musisz to uwzględnić w majątku firmy.

Dawniej powszechna możliwość traktowania pojazdu tylko w 50% w celach biznesowych i naliczania tylko 50% kosztów, bez konieczności opodatkowania używania prywatnego istnieje od wieków.

Dziękuję
reguły są jednak trudne do zastosowania, zwłaszcza gdy trudno rozróżnić sferę prywatną i biznesową, jak w moim przypadku.
W przypadku samochodu firmowego, w moim przypadku biurowego, zakłada się przede wszystkim cel podróży.
Nie chcę jednak, aby ustawodawca badał każdy przypadek indywidualnie i skomplikował tym samym jeszcze bardziej prawo podatkowe.
Tak więc rozumiem sytuację i w tym przypadku po prostu mam pecha.

Napisany przez florianmeier
Ponieważ opodatkowanie zależy wyłącznie od ceny katalogowej, samochody służbowe są opłacalne, jeśli cena katalogowa jest niska, a koszty utrzymania są wysokie. Niskie przebiegi i uwzględnione przez producenta rabaty są nieskuteczne.
Ponieważ zasada 1% powoduje również opodatkowanie VAT, zwrot podatku przy zakupie nie jest więc tak naprawdę opłacalny, zwłaszcza że sprzedaż podlega również opodatkowaniu VAT.

Najlepiej, gdyby miesięczne koszty paliwa przekraczały 1% ceny katalogowej.

florianmeier pisze:
Ponieważ opodatkowanie zależy tylko od ceny katalogowej, samochody służbowe są opłacalne, gdy ta cena jest niska, a koszty utrzymania wysokie. Niskie przebiegi i rabaty uwzględnione przez producenta są przeciwnie skuteczne.
Ponieważ zasada 1% również powoduje podatek VAT, zwrot podatku przy zakupie się nie opłaca, zwłaszcza że sprzedaż również podlega opodatkowaniu VAT.

Miesięczne koszty paliwa powinny jak najbardziej przekroczyć 1% ceny katalogowej.

Jest to zatem napisane w prosty sposób.
Po całej analizie teraz mogę to zrozumieć i zaakceptować.

Było mi to ważne.

Dziękuję

Napisany przez 2utopus
Może się opłacać również inwestowanie w samochody klasyczne/młodociane - ponieważ cena katalogowa może być bardzo niska - nawet jeśli cena zakupu może być wysoka...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata