Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt przejściowy vs czynsz

Napisany przez Knallsocke
Dzień dobry,
planujemy wkrótce rozpocząć budowę naszego domu.

Otrzymaliśmy korzystne warunki kredytowe od naszego banku i możemy spokojnie przystąpić do realizacji budowy.

Ponieważ chcemy wnioskować o kredyt budowlany, wprowadzając nasz obecny Dom (całkowicie spłacony) jako wkład własny, zaczęliśmy szukać kupca. Na razie wygląda to obiecująco.

Jednak sprzedaż domu na pewno nie pokryje całego kosztu nowej budowy, więc najprawdopodobniej będziemy potrzebować kredytu mostkowego na kilka miesięcy. Bank obliczył ten kredyt tak, że raty będą spłacane wraz z ratami kredytu na budowę, co mi się w ogóle nie podoba.

Teraz pojawiła się kolejna możliwość, czyli sprzedaż domu i zamieszkanie w nim jako najemca do czasu ukończenia nowego budynku.

Obecnie próbuję porównać oba modele, co nie jest łatwe do zrozumienia.

Oto główne punkty:

Zwykłe oprocentowanie kredytu budowlanego wynosi 0,63 przez 15 lat na 500 tysięcy euro z możliwością dodatkowej spłaty 10%.
kredyt mostkowy na 400 tysięcy euro z oprocentowaniem 0,57% (efektywnie 0,71%) do końca 2021 roku, prowizja za udostępnienie 3,0% od 04/2021.
Z kredytu mostkowego wynika miesięczne obciążenie w wysokości 190 euro, które trzeba spłacać wraz z ratami normalnego kredytu. Przez cały okres spłaty powstaje z tego olbrzymia suma, jeśli się nie mylę.

W moim modelu najmu, sprzedalibyśmy obecny Dom około 4 miesiące przed ukończeniem nowej budowli i zamieszkali w starym domu za 1400 euro wszystko w cenie do czasu oddania nowego domu.
(ewentualnie można to uwzględnić w cenie sprzedaży....)

Moim zdaniem to bardziej opłacalna opcja.

Wasze wskazówki są bardzo mile widziane.

Pozdrowienia
Knallsocke

Napisany przez 2utopus
Jeśli zapłacicie pełne 12 miesięcy za ryczałt w 2021 roku, to będzie to 12 x 190€ = 2280€, czyż nie?
Następnie zostanie to spłacone poprzez sprzedaż domu - czy źle to rozumiem?
W przypadku modelu wynajmu, jako nabywcy, przeszkadzałoby mi to, że nie wiem dokładnie, kiedy będę mógł wejść do domu - mogą obowiązywać okresy wypowiedzenia, itp. - i mogę być zobowiązany do opodatkowania dochodów z tego tytułu - ewentualnie może temu przeczyć jakaś polityka wspierająca, itp. (np. dodatek budowlany dla dzieci/riester mieszkaniowy/pomoc banków krajowych/KfW itp.)
Przy budowie domu zawsze mogą wystąpić opóźnienia...

Tak, ponownie przejrzałem wszystkie dokumenty i rzeczywiście to tylko 190 zł miesięcznie.
Żadnego modelu wynajmu.

Dziękuję

Napisany przez EgonO
W przypadku modelu wynajmu musiałbyś ponieść dodatkowe koszty i nakłady pracy związane z drugą przeprowadzką. Czy się mylę?

Napisany przez BenniG
@Egon, nie, pozostaje w swoim dotychczasowym domu.

Wasz nowy Dom będzie gotowy pod koniec 2021 roku?
W takim razie dla mnie pierwsze pytanie brzmi, czy obecnie szukacie kupca, czy dopiero w połowie 2021 roku.
Chodzi mi o te 2.280 € lub 5.600 €, które w porównaniu do 400.000 € to śmieszne grosze.
Kto wie, gdzie będą ceny sprzedaży za rok?

Dzień dobry,

tak, dziękuję za odpowiedzi. Pomogły mi.

Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata