Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Nieruchomość mieszkalna własnościowa, dochód z najmu nie przekazany właścicielowi - opodatkowanie?

Napisany przez Paul1978
Droga Społeczności,

w internecie i również na forum finansowym niestety nie znalazłem odpowiedzi. Nedawno stałem się właścicielem mieszkania, które nie jest przeze mnie używane, lecz od niedawna jest wynajmowane przez lokatora. Umowa najmu została zawarta między lokatorką a moją matką. W rezultacie moja matka otrzymuje miesięczne przychody z najmu (i również płaci miesięczne opłaty za mieszkanie). Moja matka jednak nie jest wymieniona jako współwłaścicielka w księdze wieczystej.

A więc podczas składania rocznego zeznania podatkowego chciałbym nie wprowadzać żadnych informacji na temat tej nieruchomości, ponieważ nie mam z nią nic wspólnego. Na przykład mogę przekonująco udowodnić, że żaden grosz z przychodów z najmu nie trafił na moje konto. Moja matka, mieszkająca w innym landzie, z kolei uwzględniłaby przychody z najmu w swoim zeznaniu podatkowym.

Czy widzicie jakiekolwiek problemy związane z tym, że nie wymieniam informacji o nieruchomości w moim zeznaniu podatkowym? I czy widzicie jakiekolwiek problemy z obecnym opisanym sposobem postępowania, skoro moja matka nie jest współwłaścicielką mieszkania? Czy może ona mieć problemy z urzędem podatkowym, ponieważ również im nie została przekazana informacja z księgi wieczystej.

Serdeczne podziękowania i pozdrowienia,
Paul

Re: Nieruchomość mieszkalna własnościowa, dochód z najmu nie przekazany właścicielowi - opodatkowanie?

Napisany przez 2utopus
Oczywiście mogę jedynie wyrazić tutaj moje prywatne zdanie - i nie doradzać w żaden sposób.

Prawdopodobnie odpowiadające koszty można odliczyć jedynie wtedy, gdy się jest właścicielem - kto dostaje przysługujące rachunki i płaci rzemieślników/notariuszy/itp.?
Jeśli właściciel mieszkania przekazuje czynsz na inne konto, czy mogłaby to być darowizna?

Napisany przez 2tneub
Jaki jest powód, dla którego kupiłeś Dom na swoje imię, a wynajmujesz go za pośrednictwem matki?
Czy otrzymałeś ten Dom od swojej matki?

Napisany przez Paul1978
Dziękuję wam z góry.

Obecnie to ja opłacam rachunki i koszty związane z rzemiosłem, ale nie odliczam ich. W każdym razie nie byłoby tego warte. Moja matka otrzymuje tylko niewielką rentę. Dlatego pomyślałem, że mogę ją wspierać poprzez miesięczne wpływy z wynajmu. Miłym skutkiem ubocznym jest to, że z powodu jej niskiej stawki podatkowej musi zapłacić mniej podatków od tych wpływów z wynajmu. Tutaj jednak mogę sobie wyobrazić, że fiskus może nie zaakceptować tego, ponieważ dzięki mnie uzyskałby wyższe wpływy podatkowe. Jednak nie mam ochoty na postępowanie karne za ewentualne uchylanie się od podatków. Mogę jasno pokazać, że nigdy nie otrzymałem ani jednego grosza z tych wpływów z wynajmu.

Napisany przez StGe1973
To naprawdę pytanie dla doradcy podatkowego, ponieważ to jest ekstremalny przypadek.

Zazwyczaj Twoja matka (jeśli ma być wynajmującą) musiałaby mieć takie prawo (np. użytkowanie wieczyste nieruchomości) lub istnieć jakiś rodzaj umowy (zarządczej) między Tobą a Twoją matką. Oczywiście możesz płacić swojej matce za tę działalność.

W przeciwnym razie można założyć, że musisz zgłosić dochody z najmu (i oczywiście odliczyć wszystkie koszty) i następnie jest to (prywatny) darowizna od Ciebie dla Twojej matki.

Napisany przez 2tneub
Problem, które dostrzegam, polega na tym, że matka nie może odliczyć żadnych kosztów, takich jak odsetki, amortyzacja i koszty rzemieślnika. Płaci więc podatek od całkowitych dochodów z najmu. Ty z kolei nie możesz odliczyć żadnych kosztów, ponieważ nie masz dochodów z najmu. Faktem jest, że matka ma niską stawkę podatkową, ale musi opodatkować 100% dochodów. Prawdopodobnie zostanie mniej niż w przypadku, gdybyś opodatkował to sam i przekazywał jej pieniądze miesięcznie.

Aby zbudować konstrukcję zgodną z Twoimi zamiarami, trzeba to raczej przedstawić jako rodzaj umowy najmu podnajmu (lub użytkowania). Ty wynajmujesz matce, możesz odliczyć koszty, a matka dalej wynajmuje końcowemu najemcy. W ten sposób, z mojego laika punktu widzenia, mogłaby ona traktować czynsz do Ciebie jako koszty i mógłbyś odliczyć dochód, aby pokryć swoje koszty.

Jeśli to w miarę obliczasz, większość zysku pozostanie u matki, a ty będziesz mieć +/-0. Problem, jaki tu mogę zauważyć, to fakt, że pieniądze z umowy najmu między tobą a matką prawdopodobnie musiałby płynąć (najlepiej niegotówkowo) i trzeba bardzo uważnie ustalić, jakie czynsze będą wyznaczone. (Hasło: umowy z bliskimi członkami rodziny) Ostatecznie prowadzi to do wyniku w podatku dochodowym, którego prawdopodobnie chcecie, ale z punktu widzenia płynności finansowej może to być inny wynik. Gdyby całą kwotę znowu zwrócić gotówką, można było oszczędzić całe zamieszanie.

Ponadto należy uważać, czy dodatkowe dochody nie powodują jakichkolwiek strat w przyszłych rentach matki. (Moim zdaniem istnieją różnice między różnymi rodzajami świadczeń emerytalnych) Ogólnie rzecz biorąc, sprawa dla doradcy podatkowego lub uregulowanie całej sprawy i regularne obdarowywanie matki miesiąc po miesiącu.

Napisany przez 2utopus
Czy twa matka stałaby się podatnikiem podatku dochodowego tylko z powodu czynszu?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata