Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy powinienem kupić kolejny obiekt, nawet jeśli większość kapitału własnego została zużyta na modernizację?

Napisany przez Basti087
Cześć Wszystkim,

w ciągu ostatnich 2 lat częściowo zmodernizowałem mój Dom wielorodzinny. Częściowo oznacza nowe okna, nowy taras, oranżerię, częściowo nowe drzwi do mieszkań itp. Wszystko to zrealizowałem ze środków własnych. Teraz jednak może się zdarzyć, że otrzymam ofertę na zakup innego obiektu (Dom jednorodzinny), na którego zakup moje wolne środki własne prawdopodobnie nie pokryją kosztów nabycia. Jeśli miałbym oszacować, obecnie dostępne jest prawie 20 000 € środków własnych. Cena zakupu będzie wynosić około 270 - 300 tys. €.

Zastanawiam się teraz, czy i jak można by to teraz zrealizować. Zapytać mojego już finansującego banku i ewentualnie zrewaloryzować brakujące środki własne, ponieważ są oni w pierwszej kolejności?
Oczywiście, to spowoduje zamknięcie mi dostępu do rynku.

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam

Re: Czy powinienem kupić kolejny obiekt, nawet jeśli większość kapitału własnego została zużyta na modernizację?

Napisany przez BenniG
Jaka jest sytuacja z obciążeniem hipotecznym domu wielorodzinnego?
Ile dodajesz miesięcznie do własnego kapitału?
Czy Dom jednorodzinny jest tak dobrym interesem, że rozważana jest również pozyskanie zastępczego kapitału własnego o wysokim odsetku?

Napisany przez 2tneub
Basti087 pisze:
Poproś swojego już finansującego banku i ewentualnie zrewalutować brakujący kapitał własny, ponieważ są oni w pierwszej kolejności?
Oczywiście, to spowoduje, że rynek będzie dla mnie zamknięty.

Przecież potrzebujesz od tego banku tylko udziału, który pokrywa brakujący kapitał własny. Resztę możesz z łatwością znaleźć na rynku.

Napisany przez Basti087

Co z zabezpieczeniem hipotecznym nieruchomości wielorodzinnych?

Ile dodatkowych środków własnych otrzymujesz każdego miesiąca?

Czy jednorodzinny [url]Dom[/url] jednorodzinny to tak dobra inwestycja, że rozważalibyśmy pozyskanie dodatkowych środków własnych w wysokim procencie?

Przepraszam za późną odpowiedź. Zawodowo jestem teraz trochę zajęty przed wakacjami. ;-)

Tak, zastaw istnieje i oczywiście jest nadal obciążony.

Niestety obecnie tylko 1000 € miesięcznie przypływa. Musiałem trochę ograniczyć.

Potrzebujesz od tej banku tylko tej części, która pokrywa brakujące środki własne. Resztę możesz szukać na wolnym rynku.

Co to dokładnie oznacza? Przecież zastaw jest u banku. Czy mogą oni go uwolnić częściowo?

W takim przypadku nie jest nadal w pierwszej kolejności, czyż nie?

Napisany przez NaTwoim13
1) Pozyskanie kapitału na istniejącą nieruchomość, dostępne w otwartym rynku
2) Finansowanie poprzez obecnego wierzyciela zapisanego w księdze wieczystej
3) kredyt przedterminowy na istniejącą nieruchomość z zaciągnięciem nowego kredytu na zakup nowej nieruchomości

a) Jaka jest wartość posiadanej obecnie nieruchomości?
b) Jakie zobowiązania finansowe ciążą na obiekcie?
c) Od kiedy do kiedy jest czas wiązania oprocentowania dla obecnie posiadanej nieruchomości?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata