Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Obliczanie zasiłku chorobowego przez GKV po koronawirusie?

Napisany przez BigPac
Witam wszystkich!

Pracuję w terenie na podstawie prowizji, podlegam ubezpieczeniom zdrowotnym w GKV, nie dałem się namówić na żadne stałe wynagrodzenie podczas pandemii, ponieważ nie lubię długów i dzięki oszczędnościom oraz pewnym ograniczeniom udało mi się jakoś przetrwać ten czas bez większych szkód.

Ale jak to bywa, teraz z powodu choroby muszę być niezdolny do pracy przez co najmniej pół roku - i grozi mi prawo do zasiłku chorobowego w ramach obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego.

Według informacji GKV, zasiłek ten ma być obliczany na podstawie mojego dochodu za lipiec - co jest absurdem w świetle sytuacji związanej z pandemią, ponieważ odwołane umowy i przerwy w pracy dopiero teraz zaczynają stopniowo wracać do życia.

To, że moje dochody w innych okresach wyglądają zupełnie inaczej (co potwierdzają listy płac z grudnia poszczególnych lat), ich zupełnie nie interesuje.

Co teraz? Czy naprawdę mam prawo do tych kilku groszy??? - i to na pewne przez przynajmniej pół roku?

Pracownica GKV powiedziała mi zresztą: Gdyby Pan przyjął stałe wynagrodzenie, to byłaby podstawa obliczeń...

Dziękuję za konkretne odpowiedzi!

I zanim ktoś powie: Powinieneś był wziąć ubezpieczenie dziennego zasiłku chorobowego - mam takie, jest aktualne (na podstawie dochodu z poprzedniego roku).

Z góry dziękuję za pomoc!!!

Napisany przez 2tneub
Czy mógłbyś wpisać czasy?
Które miesiące skróconego czasu pracy i od kiedy choroba?
W związku z tym przysługuje Ci świadczenie z tytułu utraty wynagrodzenia, prawda?

Napisany przez BigPac
Nie pracowałam na czas niezdolności do pracy.
Jestem na zwolnieniu lekarskim od 07.08. -> Wynagrodzenie chorobowe do 18.09. jest ustalone (ale to nie było pytanie)

Chciałam wszystko załatwić z wyprzedzeniem (ponieważ w trakcie trwającego leczenia nie będę w stanie zajmować się urzędami) - dlatego dzisiaj złożyłam wniosek o ubezpieczenie chorobowe od 18.09. ze strony GKV
I dlatego dostałam dzisiaj informację, że moje prawo do chorobowego z GKV zostało obliczone na podstawie zarobków z lipca, co kwestionuję (patrz powyżej)

Napisany przez 2tneub
Jeśli kwestia może zostać zmieniona przez ubezpieczyciela zdrowotnego, nie wiem, ponieważ prawdopodobnie prawo jest tam dość jednoznaczne.

Najprostszym rozwiązaniem byłoby prawdopodobnie to, gdyby pracodawca sporządził sprostowanie wypłaty za lipiec z ustaloną kwotą stałą.
Moim amatorskim zdaniem (choć zgodnie z Twoją wolą) naruszył on kilka przepisów.
Pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi pracę i odpowiednio ją wynagrodzić.

Jednak sądzę, że powinien to zobaczyć ekspert, aby sprawdzić, co jeszcze można uratować.

Napisany przez 2tneub
Być może jako dodatek do kontekstu:
Mam pewną wiedzę z zakresu prawa podatkowego oraz podstawową wiedzę z zakresu prawa pracy i prawa ubezpieczeń społecznych i prawdopodobnie poradziłbym sobie z typowym obliczaniem pensji, ale gdy pojawiają się jakieś specjalne kwestie związane z prawem ubezpieczeń społecznych, to nie mam już pojęcia.
Więc traktuj moją wypowiedź naprawdę jako wiedzę amatora.

Ale wątpię, żeby tutaj ktoś specjalizował się w prawie ubezpieczeń społecznych.

Może najpierw zapytaj w swoim działu kadr, co tam jest możliwe.

Napisany przez BigPac
Mam już - żadne późniejsze zmiany jakiegokolwiek rodzaju (wypłacanie zadeklarowanej kwoty stałej po fakcie, prowizja za opiekę nad klientami, przekształcenie świadczeń urlopowych i świątecznych w miesięczne wypłaty itp.) NIE są brane pod uwagę. Maksymalnie to, że wystawicie mi potwierdzenie o wysokości proponowanej kwoty stałej (na podstawie dochodu z poprzedniego roku), ale nie interesuje to NFZ, ponieważ nie przyjąłem oferty (nie chciałem zadłużać się).

Napisany przez Freeliner
Przy zmiennym wynagrodzeniu podstawą obliczenia zasiłku chorobowego jest średnie wynagrodzenie z ostatnich trzech miesięcy. Standardowe obliczenie uwzględnia miesiąc przed zachorowaniem, ale czy w przypadku wynagrodzenia zależnego od prowizji nie powinny być brane pod uwagę ostatnie 3 miesiące?

Napisany przez BigPac
Nawet dla 3 miesięcy sytuacja nie wyglądałaby o wiele lepiej, ponieważ anulowania spowodowane przez koronawirusa zniweczyły moje wynagrodzenie od marca do lipca. Jak już wspomniałem, dopiero teraz, dzięki wynagrodzeniu za sierpień i ponownemu wdrożeniu umów, które miały miejsce w lipcu, po raz pierwszy wracam na plus - ale to nie interesuje NFZ.

Napisany przez Freeliner
O tak.....oczywiście irytujące, bez wątpienia ?

Ale czego można się spodziewać, chcąc wybierać miesiące, które są lepsze ?

Są to po prostu przepisy, czasem dobre dla jednego, czasem złe....niestety tak już jest ?*♂️

Ci którzy byli na częściowym zatrudnieniu też by nie mieli łatwo ??*♂️

Napisany przez 2tneub
Podczas choroby na skróconym czasie pracy liczy się wynagrodzenie sprzed skróconego czasu pracy.

Napisany przez BigPac
Poprawne, tneub

Napisany przez Freeliner
Czy bezpiecznie

3 miesiące pełnego pobierania zasiłku dla pracowników na skróconym czasie pracy nie wpływają na zasiłek chorobowy

Napisany przez 2tneub
Tak, przeczytałem to.
Ale tego, jak wpływa choroba na pracę w systemie pracy skróconej, nie przeczytałem.
Dlatego wcześniej pytałem o pracę w systemie pracy skróconej i harmonogram.

Napisany przez Freeliner
Dzięki, dobrze wiedzieć? W przypadku BigPaca sugeruję skonsultowanie się z prawnikiem branżowym. To powinno być warte zachodu, aby mieć pewność, czy sierpień faktycznie jest wykluczony.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata